Vanhainkotia perustamassa

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 117
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: Vanhainkotia perustamassa

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Varoituksen sana niistä Jbl kuulista. Niissä on päällä jotain tyhmää savea joka sitten pölähtää altaaseen aina kun jokin osuu niiden lähelle esim lapotessa tai pohjaa tökkiessä, kasveja istuttaessa/muuttaessa paikkaa. Tosi rasittavia. Meilläkin on niitä taas vaihteeksi mutta nyt yritän itse olla ostamatta lisää :roll: Tetran Crypto tabletit on olleet käyttäjäystävällisempi vaihtoehto.
eEeEe
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 07:18, 23.07.2023

Re: Vanhainkotia perustamassa

Viesti Kirjoittaja eEeEe »

Olempas huono vastaamana nyt kun tilanne on tasaantunut (koputan puuta) ja muussa elämässä kiireinen vaihe.

Mutta joo, noiden kuulien kanssa oon kyl huomannut sen että pölähtää herkästi kun menee vähänkin liian lähelle tai vaikka piikkisilmä käy vähän kaivelemassa..

Tässä välissä osa kasveista on alkanut hiukan vahvistuun mutta osa jatkaa hapertumistaan ja läpikuultavaksi muuttumista.

Nestemäistä ravinnetta oon antanut ihan purkin ohjeistuksen mukaan.

Levätilanne on varmaankin melko samana pysynyt..? Koristeista levän oon saanut pestyä pois mutta osassa kasveista oli kiinni ja sitä myöden sitä jäi akvaarioon. Isolehtisiltä kasveilta sitä on syöty pois ilmeisesti koska sitä on kadonnut mutta pariin toiseen kohtaan on ilmestynyt uusia alkuja esiintymille.
Ei sitä voi millään ilveellä sanoa olevan kuin vähän, mutta kyllä sitä siellä silti on.

Mulla oli harkinnassa kasviakvaario, joka vois sit olla karanteeniallas, hätätapauksessa sairastupa ja vahinkotilanteen varapaikka, mutta tää kasvien hyvinvointi ja hoito vaikuttaa kyl tuskallisen paljon vaikeemmalta kun mikään muu.. jääköhän ihan haaveeksi.
Tähän huomiona etten ole vielä perehtynyt yhtään aiheeseen muutakun mitä niistä on ohimennen muiden aiheiden ketjuissa puhuttu joten taidan vielä laittaa tuon hakutoiminnon täällä sivustolla laulamaan ennenkö totaalisesti kuoppaan haaveeni.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1849
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Vanhainkotia perustamassa

Viesti Kirjoittaja kr70 »

En nyt muista kaikkea, mitä olet ja olen kirjoittanut, mutta muistelen, että laitoit kehotuksestani voimakkaan pintavedenkierron, koska sinulla oli jotain suurta happipitoisuutta vaativia kaloja. Tässähän on nyt se huono puoli kasveja ajatellen, että voimakas pintavedenkierto huuhtoo tehokkaasti vedestä CO2:sta pois. Eli CO2:n puute on yksi mahdollisuus. Mihin sitä nyt sitten panostaa...
eEeEe
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 07:18, 23.07.2023

Re: Vanhainkotia perustamassa

Viesti Kirjoittaja eEeEe »

Sen puute voi toki olla syy.

Virtaus on kyllä laitettuna niin että noin puolet pintaa liikkuu melko tehokkaasti ja puolet on tyyntä.

Kaippa mä annan niille nyt kuitenkin vielä vähän aikaa aikaa juurtua ja lähtee kasvuun ennenkö lähden ostelemaan siihenkin lisälaitteita. On siel kuitenkin jo useampi kasvi lähtenyt pukkaamaan uutta lehteä jotka ovat tämän reilun kuukauden ajan siellä vain kitkutelleet.

On ne vaan niin komeita altaita mitä pitkään harrastaneilla on, niin rehevää ja kasvillisuutta pursuavaa..

Siitä voisin kyllä todeta uudestaan että on melkosen tuskaa koittaa syöttää kaikki kalat, noi kuparitetrat on niin ahnaita ettei ole tosikaan.. Syö kaiken ennenkö ehtii pohjaan asti muille kaloille ja sen jälkeen etsivät pohjastakin loput ja syövät nuoliaisen tabletin. Ja siinä kohtaa kun ehtii pohjaan pari palleroa muillekin niin ruokaa on ainakin kakan määrästä päätellen ihan liikaa.
Voiskohan jonkun kaa vaihtaa parven pikkukaloja päikseen :p
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1849
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Vanhainkotia perustamassa

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Kokeile antaa jotain hienoa granulaattia/raetta. Kun ruoka-annos jakautuu lukemattomiin pikkurakeisiin, eivät tetrat ehdi mitenkään syödä kaikkea eivätkä edes löydä kaikkea ja pohjakaloillekin jää ruokaa. Itse olen antanut JBL ProNovo Danio XS ja vielä hienompaa JBL ProNovo Neon XXS.
eEeEe
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 07:18, 23.07.2023

Re: Vanhainkotia perustamassa

Viesti Kirjoittaja eEeEe »

Eläinkaupassa mulle neuvottiin Dajana Insect Superfood Tropical pellettejä. Silmämääräisesti näyttävät saman kokoiselta kun ensimmäisenä mainitsemasi.
Ne toimivat ihan hyvin siihen asti että tetrojen parvi kasvoi, mutta nyt he ovat niin vauhdikkaita syömäreitä että huhhuh.

Tänään keksin kokeilla pimeäsyöttöä, pikkukalat vetäytyivät toiseen päätyyn akvaariota niin laitoin ruuat toiseen päätyyn.
Siellä on tällä hetkellä se sammalmöykky aidattuna parilla isommalla kasvilla nurkkaan piikkisilmien pesänä. Joten ajattelin että menee osaksi myös suoraa heille ja muutenkin vähän etsinnän taakse. Valot olivat poissa joten eivät nähneet että heitin rakeet ja ne ehtivät suureksi osaksi laskea ennenkö pikkukaverit tajusivat.
Ikävempi puoli on se että näin hämärässä jää itseltäkin näkemättä se ruokailu lähes kokonaan ja esimerkiksi nuoliaisen kohdalla voin vaan toivoa parasta että löytää takaa oman palansa ennen muita kun sinne ei nää yhtään mitään.
eEeEe
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 07:18, 23.07.2023

Re: Vanhainkotia perustamassa

Viesti Kirjoittaja eEeEe »

MIKÄ UUSI KALA?

En viitsisi tehdä uutta keskustelua joten toivottavasti joku palaa tähän keskusteluun ja auttaa ylläolevan uuden väliotsikon mukaisessa aiheessa.

Valitettavien tapaturmien takia altaastani jouduttiin lopettamaan tulipyrstö. Ja nyt olisi pohdinnassa hänen tilalleen jokin uusi kala, mutta mikä?

Nautin hänen näyttävästä ulkonäöstään ja hiukan isommasta koostaan ja toivoisin jotain vastaavaa. Mielummin yksi iso näyttävä kala kuin parvi, mutta löytyykö sellaista joka ei olisi niin reviiritietoinen että tulisi toimeen levänuoliaisen kanssa.
Nuoliainen tosin on vielä yhä pieni eikä ole osoittanut mitään reviirinpitoa, ennemminkin seuran hakua, vaikkakin tämä iän myötä ilmeisesti muuttuu.

Pikaisena yhteenvetona allas:
240-250 L
26°
pH ~7
kH 4-5

Asukkeina
Levänuoliainen
8 piikkisilmää (näitä aikanaan vielä lisää)
14 kuparitetraa
Kierteisiä ja petokotilo

Yhdestä akvaarioliikkeestä ehdotettiin taistelukalaa jonka tyrmäsin sillä muistikuvieni mukaan se pitää melko seisovasta vedestä ja tetrat haluavat virtausta ja altaassa kaksi ulkosuodatinta ja sisäsuodatin (pää tehtävänä roskan kerääminen) joten vesi kyllä liikkuu, varsinkin toisessa päädyssä.
Tämä tosin olisi melko näyttävä kala ja monia värivaihtoehtoja, mutta jos ei sovi niin ei sovi..

Pariskuntanakaan viihtyvä kala ei ole täysin pois suljettu vaihtoehto, mutta toista parvea en halua.

Mutta koska eri kalat ei ole itselleni tuttuja ja on haastavaa etsiä näillä rajoituksilla sopivaa kalaa ajattelin kysyä josko teillä tietävämmillä tulisi mieleen ehdotuksia?

Lisäpisteen saa jos keksii violetin kalan :p
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1849
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Vanhainkotia perustamassa

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Taistelukala ei tosiaan ole hyvä valinta kuvaamiisi olosuhteisiin. Ekaksi tulee mieleen pari jotain kirjoahvenia; tuollaiseen akvaarioon ja seuraan pitäisi olla säyseämmästä ja pienemmästä päästä. Olen hieman kategorisesti vastaan kalojen pitämistä yksinään. Monet sellaisista kaloista, joita pidetään kotiakvaarioissa yksittäin, koska tappelevat muuten, elävät luonnossa tai riittävän suurissa akvaarioissa löyhässä parvessa, joten on kyse siitä, että niitä pidetään liian pienessä tilassa. Yksinään pito ei siinäkään mielessä ole millekään eläimelle luonnonmukaista, etteivät ne voi toteuttaa lisääntymisviettiä.

Violetista kalasta tulee ekaksi mieleen keijukala, mutta sitten pitäisi vähän muuttaa vesiarvoja... ;)

Yleisellä tasolla tuosta sisäsuodattimen pidosta roskankerääjänä, mitä monet tuntuvat harrastavan: Epäilen vähän, toimiiko periaate, jos mukana on myös tehokkaampi ulkosuodatin. Ulkosuodattimen pumppausteho on yleensä paljon suurempi, joten se imee suurimman osan roskista. Ulkosuodatin roskaantuu, ja se on vaikea puhdistaa. Parempi systeemi on minusta laittaa Eheimin esisuodatin ulkosuodatimen imupäähän. Silloin periaatteessa kaikki roska menee siihen eikä ulkosuodattimen sisään ja se on nopea puhdistaa usein.
kerttu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1262
Liittynyt: 20:05, 13.04.2003
Paikkakunta: Otava

Re: Vanhainkotia perustamassa

Viesti Kirjoittaja kerttu »

Joku kirjoahven mullakin heti tuli mieleen. Ne olis riittävän erilaisia kuin tuo levänuoliainen, mutta monet on näyttäviä ja luonnetta löytyy just sopivasti kun valitsee lajin oikein. Avainkirjoahvenet on kilteimmästä päästä, ja kasvavat aika näyttäviksi. Joku tulisuu tuli kans mieleen, mutta niistä ei oo kokemusta itsellä.
eEeEe
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 07:18, 23.07.2023

Re: Vanhainkotia perustamassa

Viesti Kirjoittaja eEeEe »

Tuo keijukala onkin varsin näyttävä ilmestys! Mutta joo, taitaisi tosiaan vaatia hiukan liikaa vesiarvojen muokkausta..

Sisäsuodattimen poistoa suunnittelen, suurimpana syynä juurikin sen vaivalloinen puhdistaminen ja toki myös se että on ruma tilaa vievä mötikkä. Mutta toistaiseksi saanut olla vielä varmistamassa altaan hyvänä pysymistä (varmaan enemmänkin oman mielenrauhan takia) kun toisen ulkosuodattimen saapumisesta ei ole vielä kovin pitkä aika.

Tuli kokeiltua hetki ilman sisäsuodatinta ennen toisen ulkosuodattimen tuloa kuvioihin ja silloin ainakin huomasi eron roskan määrässä.
Nyttenkin tuntuu lähes mahdottomalta saada vesi roskattomaksi. Tosin vika voi hyvinkin olla vain putkien asettelussa..

Olen itsekkin pohtinut hiukan omassa päässäni tuota kalan yksin pitämisen luonnollisuutta, mutta tuntunut olevan niin yleistä monien akvaristien puheissa ja kalojen esittelyteksteissä että olen sitten päätynyt vain hiljentämään äänen.

Kirjoahveniin pitää varmaan tutustua paremminkin ja koittaa löytää liike missä niitä olisi esillä.
Tuo tulisuu oli kyllä erittäin hyvä ehdotus! Toisi takaisin sitä punaista mitä tulipyrstön myötä menetti. Täytyy tutustua tuohon vielä perusteellisemmin.

Kiitos ehdotuksista!
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1849
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Vanhainkotia perustamassa

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Entäs pari palettikaloja. Helppohoitoinen, mielenkiintoinen, melko pieni ja rauhallinen. Vatsa on melkein violetti.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”