Amatöörin alkeet

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Pulputtajatar
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 14:15, 02.04.2022
Sukupuoli: Nainen

Amatöörin alkeet

Viesti Kirjoittaja Pulputtajatar »

Hei läträilijät!

Olen uusi akvaarioharrastuksen parissa ja ostin tänään käytetyn akvaariokokonaisuuden, josta olisi nyt kesäloman aikana taiteilla kiva katseenvangitsija olohuoneeseen! Olen lukenut jonkin verran aiheesta, mutta kaipailisin nyt hyviä käytännön vinkkejä aloittamista varten. Alla on myös paljon mielessäni pyörineitä kysymyksiä akvaarioharrastuksesta, joihin haluaisin myös teidän kanssalotraajien vastauksia, sillä onhan kokemusasiantuntija aina kokemusasiantuntija :D !

Tässäpä vähän perustietoa ostamastani paketista:
- allas blau optiwhite 38l (mitat p45xs28xk30cm) ja kansilasi
- valaisin blau lumina (olettaisin 9W) säätimellä
- suodattimet aquael pat mini ja laitasuodatin blau FW-120
- lämmitin eheim 50W
- blau terra activa soil
- vedenparannusaine biotopol ja tippatestisetti (pH, kH, gH, NO2) löytyvät myös valmiiksi ostettuina

Tiedän, että valitsin ensialtaaksi varsin pienen altaan ja haluankin, ettei altaaseen eksy vahingossa sille liian suureksi kasvavia kalalajeja. Pieneen vuokra-asuntoon en kuitenkaan paljon suurempaa allasta voi/uskalla ottaa jo vesivahingonkin varalta.

Ajatukseni olisi majoittaa altaaseen pieni (~10kpl, vai meneekö enemmän?) parvi hehkutetroja. Hehkutetra vaikuttaisi varsin passelilta kalalajilta kauniin värityksensä ja rauhallisen luonteensa vuoksi ja siihen vahingossa törmäsin, kun mietiskelin ensin pieniä rasboralajeja. Hehkutetroille mm. Akvaariolinnan lajiesittelyvideolla annetaan akvaarion pohjan kooksi vähintään 45cmx30cm ja vesiarvoiksi happamuudeksi pH 5,0-7,0, kovuudeksi dH <12 sekä lämpötilaksi 20-28 astetta. Huomasin kuitenkin, että Varjon akvaariokalat 2.0- kirjaa moni kuitenkin on suositellut ja sen ehdin jo laittamaan varaukseenkin, joskin sille tuntui varauksia olemaan ihan jonoksi asti.

Millä suosittelisitte starttaamaan altaan kypsytyksen? Onko Prodibion Start Up Nano ollut hyvä tähän? Lueskelin hirvensarvisuolan ja muiden eri keinojen käyttämisestä, mutta ne vaikuttivat melko monimutkaisilta ja eri ohjeiden välillä oli suuriakin eroavaisuuksia. Eniten minua hirvittää se, että ymmärrän jotain väärin ja jokin menee kypsytyksessä vikaan.

Voiko altaan mukana tullutta soilia käyttää normaalin pohjamateriaalin (hiekan) tavoin? Lueskelin tuosta netissä ja ilmeisesti sillä on veteen happamoittavia eli pH:ta ja (karbonaatti?)kovuutta laskevia vaikutuksia. Se kuitenkin tarjoaisi hyvän ravinnepohjan kasveille. Kannattaako mukana tullut kahden kilon pussi jättää suosiolla hiekan alle, vai käyttää pohjamateriaalina vain ja ainoastaan soilia? Mielestäni se on ihan kivan näköistä, että sinällään mulle itelleni ihan fine vaihtoehto.

Entäs sitten, kun mieleni tekisi käyttää sisustukseen vähän puuta sekä tummia seriyu-kiviä. Niiden kuitenkin kerrotaan nostavan kovuutta. Mitenköhän toimii yhtälössä, jossa on pohjamateriaalina on jo valmiiksi kovuutta laskeva soil sekä joku puunkarahka? Onko tässä muuta vaihtoehtoa kun kypsytyksen aikana kokeilla ja seurata vesiarvojen muutoksia ja sen mukaan operoida sisustuksen saralla (esim. vähentää/lisätä kiviä). Kovin paljoa sisustusta ei tuon kokoiseen altaaseen mahdu, muttei sitä aikomuksenakaan ole kovin paljoa laittaa, että kasveille jää hyvin tilaa.

Kasvit ja lannoitteet, suurimpia huolenaiheitani. Kuinka löydän hyvä balanssin valaistusajan, kasvien määrän ja lannoituksen suhteen?
Onko vain sellainen asia, jossa tasapainoa etsitään koko ajan ja kun se löytyy, se löytyy?
Kuinka lähteä liikkeelle allasta perustaessa niin, ettei ensimmäiseksi vastassa ole leväongelma? Nostetaanko valaistusaikaa asteittain, kun myös kasvien määrä ja aika altaan perustamisesta lisääntyy? Tiedän, että ensimmäiset kuukaudet esim. levätasapainon kanssa voivat olla hyvinkin epästabiileja, mutta haluaisin minimoida ilmeisesti hyvinkin yleisten leväräjähdysten riskit.
Mikä lannoite on toiminut teillä parhaiten niin, että kasvit saisivat yhdestä ja samasta lannoitteesta mahdollisimman kattavasti tarvitsemansa ravinteet? Tropican Specialiced Nutritionia ja Premium Nutritionia olen nähnyt suositeltavan akvaariopiireissä, onko kyseisillä tuotteilla eroa?
Akvaariokaupassa minulle suositeltiin taas Easy-Life Profiton, Ferron ja Easycarbo Bion yhdistelmää, mutta se kävisi aika kalliiksi. Kyseiseltä merkiltä löytyy kuitenkin vielä ainakin Fosfo, Nitro ja Kalium-Potassium, olisiko niillekin tarvetta?
Plantaminin ja Ferropolin olen ymmärtänyt olevan melko suppeita ravinteiden suhteen, eli niiden lisäksi joutuisi sitten lotraamaan vielä vaikka mitä.
Mitään kovin vaikeatasoisia kasveja en ole ajatellut altaaseen ottaa, mutta esimerkiksi papukaijalehti on todella kauniin värinen kasvi ja se houkuttelisi altaaseen kyllä ottaa, keskivaikeasta luokituksesta huolimatta.
Mitkä testit olisi kannattavia hommata kasveja ajatellen? Nitraattitesti ilmeisesti kannattaisi kuulua ihan vesitestien perusvarastoon, mutta olisiko vielä jokin muu, mistä voisi olla hyötyä esimerkiksi lannoitteita ajatellen?

Hurjasti kiitoksia teille, jotka jaksatte kysymyksiini vastailla :D ! Haluan nyt ennen varsinaisen harrastuksen aloittamista saada mahdollisimman kartuttaa mahdollisimman kattavat vinkkivarastot, jotta voisin välttyä hyvinkin mahdollisilta ja melko varmoiltakin 'opitaan kantapään kautta'- tilanteilta :) .
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 545
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Amatöörin alkeet

Viesti Kirjoittaja GTX »

Hienoa, kun olet jo monia asioita etukäteen pohtinut ja selvittänyt.

Kypsytykseen Prodibion Start Up Nano on hyvä tuote. Laita ensin vain 4-5 kalaa ja muutaman viikon välein lisäät taas 4-5 kalaa. Hehkutetroja voit laittaa yhteensä 15 kappalettakin.

Pohjamateriaaliksi laittaisin vain soilia tai hiekkaa. Ei molempia, koska sekoittuvat kuitenkin keskenään ajan kuluessa ja lopputulos ei välttämättä ole miellyttävän näköinen. Kun sinulla on jo soilia, niin laita sitä. En murehtisi etukäteen soilin, kivien ja juurakoiden vaikutusta vesiarvoihin. Tuskin tulee dramaattista vaikutusta puoleen tai toiseen, mikäli hanaveden arvot eivät ole jo lähtökohtaisesti jommassa kummassa ääripäässä.

Valaisin, jos se on Blau Pico Lumina 9W Fresh Water, on täydellä teholla erittäin tehokas valaisin. Valotehon kokonaismäärä 1170 lumenia tekee 31 lumenia/litra, joka on paljon pieneen ja matalaan akvaarioon. Aloittaisin 50-60% valoteholla ja 5-6 tunnin päivittäisellä valaisuajalla pari ensimmäistä viikkoa ja siitä sitten vähitellen noin 70-80% valotehoon ja 7-8 tunnin valaisuaikaan.

Tehokas valaisin antaa mahdollisuuden kasvattaa vaativiakin kasveja, mutta ravinteiden ja hiilidioksin määrien on myös vastaavasti oltava riittävät, tähän erityistä huomiota. Kasveja heti alkuun iso määrä akvaarioon. Ravinteiden tarkkailuun vesitesteistä olisi hyvä olla tosiaankin nitraatti ja sitten vielä tippatesteinä fosfaatti, kalium, rauta. Yhdestä pullosta tuskin saa kaikkia ravinteita riittävästi, vaan yleislannoitteen lisäksi pitänee hankkia mittaustulosten perusteella yksittäisiä lisäravinteita, vaikkapa mainitsemiasi Easy-Lifen tuotteita.

En suosittele EasyCarbon tai vastaavien "nestehiili"-tuotteiden käyttöä ollenkaan. Levämyrkkynä se saattaa joissakin olosuhteissa toimia lyhytaikaisessa käytössä, mutta hiilidioksidin lähteeksi siitä ei ole kasveille. Jos tavoitteena on näyttävä ja rehevä kasviakvaario, niin yleensä silloin tarvitsee lisätä hiilidioksidia kaasuna. Nanoille löytyy melko edullisia ratkaisuja, joissa voi käyttää esim SodaStream-pulloja.

Jos nyt jonkinlaisia ravinnearvoja pitää ohjeeksi antaa, niin kokeile näillä:

nitraatti NO3 10-20 mg/l
fosfaatti PO4 0,1-0,5 mg/l
kalium K 5-15 mg/l
rauta Fe 0,1-0,5 mg/l
hiilidioksidi CO2 10-20 mg/l


Kasveista ja ravinteista löytyy hyvää luettavaa
www.2hraquarist.com
www.aquasabi.com
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1478
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Amatöörin alkeet

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Joitakin lisähuomioita.

Kypsytyksessä on tärkeätä, että et tee niin, kuten jopa jotkut akvaarioliikkeet näyttävät virheellisesti suosittelevan, että laitat bakteerivalmistetta, jäät odottamaan "kypsymistä", jonka jälkeen toisit kalat. Akvaariossa pitää olla kuormitusta, käytännössä ammoniumin lähde, jotta bakteerikasvustot kehittyvät. Kuormituksena voi olla pieni määrä kaloja (jotka tuottavat ammoniumia suoraan kiduksistaan) tai hirvensarvisuolaa (joka hajoaa vedessä ammoniumiksi ja karbonaatiksi). Vaihtoehto 1 on siis, että pystytät akvaarion, laitat bakteerivalmistetta (kuten Prodibio) ja heti muutama kala akvaarioon. Vaihtoehto 2 on, että et laita kaloja vaan hirvensarvisuolaa, seuraat nitriitti- ja nitraattiarvojen kehitystä ja laitat kalat vasta kun on varmaa, että typen kierto toimii. Kakkonen on turvallisempi, koska kaloja ei ole kypsytysvaiheen aikana. Ykkönen on helpompi, jos kaikki sujuu hyvin, mutta silloin on tärkeää, että mittaat nitriittiarvoja ja olet valmiina puuttumaan tilanteeseen (iso vedenvaihto tai kemiallinen nitriitinpoistaja), jos nitriitti nousee. Bakteerivalmisteet eivät aina toimi halutulla tavalla. Kasvit joka tapauksessa heti aluksi riippumatta kypsytysmenetelmästä.

Soilin ja puun pH:ta laskevasta vaikutuksesta ei tarvitse olla huolissaan, jos vedessä on ainakin vähän KH:ta, koska nuo tetrat pitävät happamasta vedestä. Sen sijaan pH:ta nostavia kiviä en ottaisi.

Peruslannoitteen valinnassa pitää huomioida se, tuottavatko kalat niin paljon nitraattia, että kasvit kuluttavat kaiken. Lannoitteet kuten PlantaMin ja Ferropol eivät sisällä nitraattia ja fosfaattia, koska yleensä akvaarioissa on kaloja niin paljon (ja kasvinkasvu niin heikkoa), että nitraattipitoisuus nousee itsekseen. Jos taas kaloja on vähän tai kasvit kasvavat erittäin hyvin, tulee sinne nitraatinpuutos. Silloin mainitsemasi Specialiced Nutrition on hyvä, koska sisältää nitraattia ja fosfaattia. Parhaaseen kasvien kasvuun päästään, kun mitataan ja annostellaan kukin ravinne erikseen.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”