Kalojen huono kohtelu

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Kalojen huono kohtelu

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

No,ajatelin nyt aloittaa tällaisen aiheen; jota on kyllä varmaankin puitu aiemmin jo useampaan otteeseen; )kuin kalojen pitäminen vääränlaisissa olosuhteissa. Omienkaan kultakalojeni elämä ei ole aina ollut pelkkää "ruusuilla tanssimista"; mutta kun löysin aw:n (jonka toivoisin muidenkin akvaristien,sekä enemmän harrastaneiden että aloittelijoiden löytävän [;)] ),olen saanut paljon uutta tietoa,ja nyt ovatkin kalojeni asiat menossa parempaan suuntaan. [;)] Kiitos teidän aw:läisten!

No,tällaisia ovat sitten minun "tuntemani" tapaukset:

-Siskoni ystävällä on noin 100 litrainen akvaario;jossa tällä (kin) hetkellä asustelee aivan liian paljon kaloja,myöskin sinne sopimattomia lajeja.
Akvaariossa on jo monia vuosia ollut suuri,n.20 senttinen monni (lajista ei tietoa),joka vain makaa luolassaan,jonne ei edes kunnolla mahdu.Lisäksi pohjaa täyttävät jonkin lajin monniset (6 yksilöä) ja kolme piikkisilmää.

Sitten akvaariossa on myöskin neljä tiikeribarbia; jotka vain värjöttelevät värittöminä pohjalla; ja tiikeri nuoliainen(!) joita oli alunperin vielä kaksi.Kunnes toinen niistä kuoli,joka ei ole kyllä mitenkään ihmeellistä noissa oloissa: akvaarion vesi vaihdetaan noin kerran kuukaudessa,vesiarvoja ei mitata koskaan yms..

Ja kaiken huippuna akvaariossa asustelee vielä n.25 miljoonakalan parvi;jotka vielä lisääntyvät koko ajan.Vaikka osa jo aikuisista kuoleekin.
Ainiin; ja onhan tässä samaisessa purkissa asunut "pahimmillaankin" jopa 5 kultakalaa yhtäaikaa. 8O

>Tällekin "ystävälleni" olen yrittänyt ystävällisesti kertoa kalojen tilan vaatimuksista,elävätkö parvessa,veden vaihtoväleistä yms..Mutta ei näytä todellakaan auttavan.Olen yrittänyt suostutella heitä luopumaan joistakin kaloistaan; vaikka tämän aw:n kautta,mutta ei; sanovat vain : "Ne kuitenkin kuolee kohta"..Että sellainen tapaus.< 8O :(


-Ja sitten seuraava:Eräällä tutullani on 100 litrainen akvaario; jossa asustelee tälläkin hetkellä kaksi jo yli 15 cm pituista huntupyrstökultakalaa,ovat siellä jo monta vuotta kahdestaan olleet.Vesi vaihdetaan n.kerran kuukaudessa ja pH:kin lähentelee viittä.

>Neuvoja on hänellekin annettu,mutta taitaa mennä vain kuuroille korville.Tietää kyllä kultakalojen vaatimukset mutta..


-No,jälleen kerran; siskoni "ystävällä",on kuulemma normaali muotoinen kultakala lasimaljassa ilman suodatusta,tai muuta tekniikkaa. :roll: :cry:

>Tälle henkilölle en ole kyllä päässyt neuvoja koskaan antamaan; häntä kun en oikein sinäänsä tunne; vaan kuin siskoni välityksellä..

Eli,lähes kaikkia näitä ihmisiä olen yrittänyt parhaani mukaan neuvoa,mutta ei taida kukaan kuunnella.Kunhan vain on akvaario ja siinä hienoja kaloja! Voisiko näissä tapauksissa (ainakin joisskin) ilmoittaa esim.eläinsuojelu valvojalle tai muulle vastaavalle; kun ei nuo neuvot taida kelvata.. :roll: :cry: Mitä tässä voisi tehdä,ja onko kellään muulla tullut samanlaista vastaan? :( :?
PikkuPrinsessa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 184
Liittynyt: 19:32, 05.10.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja PikkuPrinsessa »

Serkullani on 60-litrainen, jossa levä on vallannut koko altaan. Viimeksi kun kävin, siellä oli ainakin pari neontetraa, joku värikäs, iso tetra, albiinomonninen, pari leväbarbia ja tiikerinuoliainen. Yritin kysellä että onko mitään tietoa vesiarvoista jne, ei omista testeriä (en minäkään kyllä muita kun pH-testit ,kunnes nyt ostin 5-in-1:n) eikä tiedä edes veden lämpötilaa. Kun sanoin että kalat ovat vääränlaisia eivätkä sovi yhteen, serkkuni äiti sanoi "poika ne kalat päättää, akvaario on sen ja se tykkää noista kaloista". Serkkuni on 10v jolta otin huostaan hamsterin reilu vuosi sitten kun ei hoitanut ollenkaan. Jestas.. Toivottavasti nyt seuraavan kerran kun kävisivät ostamassa kaloja, olisi paikallisen eläinkaupan kala-asiantuntija paikalla ja neuvoisi vähän. (Kaupassa yksi joka tietää akvaarioista paljon, loput sekamyyjiä..)
kalakala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 125
Liittynyt: 09:40, 19.04.2003
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja kalakala »

Niin, valitettavan moni on aivan pihalla näistä asioista... :(

-Eräällä koulukaverillani on 40 litran akvaario jossa on ainakin 2 aikuista partamonnia ja paljon poikasia. Muista kaloista minulla ei ole tietoakaan (tuskin hälläkään, kun ei tiedä nimiä eikä mitään... :? )

Olen yrittänyt kertoa hänelle partamonnien akvaariovaatimuksista mutta ei se näytä todellakaan menevän kaaliin [}:)]. Sitten ollaan vielä iloisia kun poikasia tulee...

-Eräällä toisella tuntemallani henkilöllä on 70 litrainen akvaario ja siinä kultakaloja... Sitten jos kyselee vesiarvoista ym. nin vastaus on: " Siis häh?"

-Sitten tuttavallani oli n.40 litran akvaario, kunnes se räjähti! Se oli täynnä levää, ei kasveja, ei juurakkoja tai mitään suojapaikkoja. Kalat olivat sekalaisia ja sairaita. Kun akvaario oli ruvennut vuotamaan, se oli vain paikattu putkiteipillä! Sitten kerran sitä niin kehuttiin että on tuossa vasta se siivottu, oli silti sen näköinen että puoli vuotta viime siivouksesta 8O. Niin, ja sitten heillä oli kamalasti mljoonakaloja jotka vain lisääntyivät ja lisääntyivät. No tietysti ne pitää siksi vetää vessanpöntöstä elävänä alas..

-Sitten entisen kouluni akvaario on aivan kamala! Kooltaan veikkaisin sen olevan n.200 litraa. Täynnä levää, kasveja ei juuri ollankaan (ja nekin ainoat levän peitossa). Juurakoita siellä ei ole myöskään. Kaloina ainakin platyjä, romminokkia, kardinaalitetroja, neontetroja, leväbarbeja ja partamonneja tuhottomasti...Siitä puuttuu n. neljäsosa vedestä. Viikottaisista vedenvaihdoista ei huolehdita ollenkaan, eikä sitä pestä juuri koskaan. Kerran oli TODELLA suuri hiutaleruokapurkki kaadettu kokonaan sinne veteen. Sen jälkeen vesi oli niin sameaa ettei kaloja erottanut :(

Ystäväni kanssa aiomme mennä puhumaan asiasta vähän koulun rehtorille... :twisted:


Näitähän riittää, eikä kukaan näytä ymmärtävän vaikka kuinka yrittää neuvoa :(. Pistää kyllä tollaset asiat vihaksi [}:)]
"Ehkäpä myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu..."

-Muumipappa-
Behemot
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 11:27, 23.08.2002
Paikkakunta: Järvenpää/HAS

Viesti Kirjoittaja Behemot »

Tuntematon, eläinsuojeluvalvojalle voi ilmoittaa myös kalojen huonosta kohtelusta. Tietääkseni kaloista ei ole ilmoituksia tehty, mutta jonkunhan sitä on aloitettava. Jos päädyt tekemään ilmoituksen, sinun on selostettava valvojalle ongelman lisäksi korjaustoimenpiteet- eläinsuojeluvalvojat eivät ole akvaarioasiantuntijoita (vielä [;)] ).

Nojatuolifilosofoidessani olen tullut siihen tulokseen, että kaloja kohdellaan huonosti, koska niitä ei mielletä Oikeiksi Eläimiksi (vrt. puput, koirat ja muut karvaeläimet). Koska kalat ovat vesieläimiä ja eroavat huomattavasti nisäkkäistä, oletetaan myös etteivät ne kärsi samalla tavalla kuin muut eläimet. Tarkemmin ajatellen, tälle ajatukselle ei löydy perustelua. Korkeintaan voidaan sanoa, että emme pysty havaitsemaan kaikkea kalojen kärsimystä samalla tavalla kuin nisäkkäiden kärsimystä. Merkittävimpien etiikan teorioiden mukana tällöin tulisi toimia sen oletuksen pohjalta, että kalat ovat yhtä kärsimiskykyisiä kuin muutkin eläimet. Mutta rationaalinen ajatteluhan ei tunnetusti ole mukavuudenhaluisten ihmisten vahvimpia puolia, ei...

Tämäntyyppisten pohdintojen tuloksena olen päätynyt siihen, että akvaristien on kalatietoutta levittäessään pidettävä huoli siitä, että he puheissaan korostavat sitä että kalat ovat a) eläimiä ja b) kärsimiskykyisiä. Kalankin rääkkäys on eläinrääkkäystä siinä missä kissanpennun kidutus.
Kell' monni on, se monnin kätkeköön
Cofu
Member
Member
Viestit: 370
Liittynyt: 21:54, 14.01.2004
Paikkakunta: Kouvola, Klas

Viesti Kirjoittaja Cofu »

Juu, onhan noita... Valitettavasti. Omasta 20cm:n haimonnistakaan en oikein tiedä viihtyykö se :( . Pelastettiin se 200 litraisesta purkista, nyt sillä on tilaa 550L mutta ei sekään kyllä riitä. Kalalla on tosin jo kymmenen vuotta ikää, eikä sen luonne vastaa laisinkaan niitä kauhukuvia, joista olen lukenut. Joten niin kauan se on meillä kunnes löytyy taas isompi ja parempi koti, kukaan vaan ei noita otuksia huoli.

Akvaario kaupassa taas saatiin hyvät naurut, kun joku oli yrittänyt saada muutaman sentin kokoista pusukalavauvaa 40 litran akvaarioon. Onhan se söpö, itsellekkin meinasi iskeä "tommosen vois tahtoa"-hetki, järki voitti. [;)]

Kaikki eivät tosiaan välttämättä miellä kaloja samanlaisiksi lemmikeiksi kuin esim. hamsterin. Kun se allas on kerran perustettu ja muutama satanen tuhlattu siihen niin eihän se iso juttu ole. Kun aletaan puhua melkein tuhansista euroista vuodessa :roll: , hirvittääkin ajatella tuota rahan menoa, niin alkaa olemaan jo kalojen kohtelukin sen mukaista. Muutaman toistasataa maksaneen plekon olen joutunut "hautaamaan" :? , jokin meni vikaan muttei kukaan tiennyt mikä...

Ja mitä noihin miljoonakaloihin tulee niin ne poikaset voisi vaikka viedä akvaario-liikkeeseen, pääsisivät parempaan kotiin ja itse saisi vastikkeeksi vaikka ruokaa.

Kaikki voivat myöntää että huonosti hoidettu akvaario on sitä paitsi ruma! Ei se enää ole olohuoneen katseenvangitsija, näky ei ainakaan hivele silmiä...
Jaska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 246
Liittynyt: 15:05, 09.01.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Tuntematon:
jos ystäväsi on sitä mieltä että "kalat kuitenkin kohta kuolee" niin sano että täällä on heti yksi halukas ottamaan niitä kaloja ja tarjoamaan niille suuren (350) kodin...
Korva
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1053
Liittynyt: 07:18, 22.12.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Korva »

Jaska:

Jos se olisikin niin helppoa... Eikös sulla ollut juuri ongelmia rasva kalvon kanssa ?
" Peurat ovat huomattavasti kookkaampia kuin myyrät.
Silti molemmat mahtuvat samaan metsään ja vielä samaan aikaan.
- Onkohan niillä ikinä kiistoja? "
Jyrki
Senior Member
Senior Member
Viestit: 624
Liittynyt: 13:20, 29.01.2003
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja Jyrki »

Kyllähän näitä kauhukertomuksia riittää vaikka kuinka, mutta tärkeämpää olisi alkaa itse tekemään asialle jotain jos näkee sellaista mistä ei pidä.
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Jaska kirjoitti:Tuntematon:
jos ystäväsi on sitä mieltä että "kalat kuitenkin kohta kuolee" niin sano että täällä on heti yksi halukas ottamaan niitä kaloja ja tarjoamaan niille suuren (350) kodin...
Niin,tuota olen kyllä yrittänyt ehdottaa; siis kalojen antamista pois,vaikka tämän aw:n kautta ,mutta..Mutta voisihan sitä kysyä,jos kerran jollain olisi tarjota nyt vaikka alkuun noille tiikeribarbeille uusi koti, tiikerinuoliainen on kuollut :( . Vaikka sen verran huono vointisilta kyllä näyttävät (nuo tiikeribarbit),että eivät varmaankaan pitkää matkaa (kuljetusta) selviäisi; varsinkaan sinne Helsinkiin asti.. :(

Olisi varmaan noillekin parhainta päästä tuonne "kalojen taivaaseen",ei tarvitsisi enempää kärsiä.Mutta jos täältä Lappeenrannan lähistöltä löytyisi vaikka noille tiikeribarbeille uusi koti; niin voisin kyllä yrittää vielä suostutella..


Toivottavasti kaikki kääntyisi parhain päin,kaikissa näissä jo mainituissa tapauksissa; toivottavasti nämäkin ihmiset joskus ymmärtäisivät, että kalatkin todella ovat eläimiä ja tuntevat kipua yhtä lailla kuin muutkin eläimet.
Mustavaris
Senior Member
Senior Member
Viestit: 546
Liittynyt: 13:33, 02.08.2006
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Mustavaris »

Kun kävin pari päivää sitten akvaliikkeessä, siellä oli asiakkaana nainen, joka halusi ostaa jotain ainetta, joka poistaisi vedestä samennuksen. Asiakas puhui vielä huonosti suomea, joten kommunukointi oli hankalan oloista. Myyjä yritti sanoa, ettei sellaista ihmeainetta ole, joka poistaisi vedestä harmauden, vaan että kannattaisi nyt ensialkuun ainakin vaihtaa vettä. Kysäisin sitten, että koskahan vesi on viimeksi vaihdettu, kun myyjä ei kysynyt. Vastaus oli, että kuukausi sitten. Jeps, ei ihme, että vesi oli harmaata. Totesin siihen vaan, että kannattaisi nyt vähän useammin vaihtaa, edes vaikka kahden viikon välein. Pysyisi varmasti akvaario puhtaampana. Asiakas oli edelleen sitä mieltä, että sellaista ainetta pitäisi olla, joka puhdistaisi veden.

Lisäksi hän oli akvaarion ostaessaan saanut sen mukana filmipurkissa jotain jauhetta (ilmeisesti purkissa ei edes lukenut, että mistä aineesta oli kyse), jonka piti tehdä vesi sopivaksi kaloille. Tietämättömyydestä ja vääristä tai puutteellisista ohjeista johtuvat monet virheet. Enkä itsekään ole tässä asiassa puhtoinen, vaikka olenkin jo onneksi virheistäni oppinut.
optimistx
Senior Member
Senior Member
Viestit: 510
Liittynyt: 18:40, 05.08.2007
Paikkakunta: Espoo. Varoituksia:1

Viesti Kirjoittaja optimistx »

Tahtomatta aiheuttaa ärsyyntymistä, mielipahaa, tai muita sivuston säännöissä mahdollisesti mainittuja tunteita, pysähdyin kyselemään itseltäni, miten tiedämme eläinten tunteista?

Kasvatan moina-vesikirppuja (1-2 mm pitkiä). Miten tiedän, ovatko ne iloisia, kärsiviä, rohkeita, pelokkaita, tyytyväisiä, vihaisia, hymyileviä, kateellisia, hartaita, onnellisia jne?

Walt Disney varmaan saisi lukijan inhimillistämään vesikirpun niin ihmisenkaltaisesti kokevaksi, että täällä paheksuttaisiin syvästi niiden suloisten pikkuraukkojen syöttämistä kaloille. Mitä suunnatonta kauhua Jani-kirppu kokeekaan nähdessään yhdellä suurella silmällään hirmuisen ammottavan kalankidan lähestyvän vääjäämättä... pienen elämän traagisen surullinen loppu. Ehkä vielä julmurikala leikitteli uhrillaan sylkäisten sen välillä ulos, ja katsen sitä häijysti kuin tappajavalas uhriaan. Voih! (itkee, eikä ehkä ikinä syötä yhtään kirppua kenellekään).

Sen 50 päivän elämä oli ilman aavojen ulappojen kokemusta, ei lempeää tuulta ja aaltojen lempeää keinuttamista. Hyväilevän hiekan kosketuskin puuttui, ei kantojuurakolle saanut pysähtyä lepäämään, eikä jyhkeää kiveä saanut ihailla. Miten ahdistava surullinen pikku elämä, aivan hukkaan, julman surman suuhun.
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Mustavaris kirjoitti:Kun kävin pari päivää sitten akvaliikkeessä, siellä oli asiakkaana nainen, joka halusi ostaa jotain ainetta, joka poistaisi vedestä samennuksen. Asiakas puhui vielä huonosti suomea, joten kommunukointi oli hankalan oloista. Myyjä yritti sanoa, ettei sellaista ihmeainetta ole, joka poistaisi vedestä harmauden, vaan että kannattaisi nyt ensialkuun ainakin vaihtaa vettä. Kysäisin sitten, että koskahan vesi on viimeksi vaihdettu, kun myyjä ei kysynyt. Vastaus oli, että kuukausi sitten. Jeps, ei ihme, että vesi oli harmaata. Totesin siihen vaan, että kannattaisi nyt vähän useammin vaihtaa, edes vaikka kahden viikon välein. Pysyisi varmasti akvaario puhtaampana. Asiakas oli edelleen sitä mieltä, että sellaista ainetta pitäisi olla, joka puhdistaisi veden.

Lisäksi hän oli akvaarion ostaessaan saanut sen mukana filmipurkissa jotain jauhetta (ilmeisesti purkissa ei edes lukenut, että mistä aineesta oli kyse), jonka piti tehdä vesi sopivaksi kaloille. Tietämättömyydestä ja vääristä tai puutteellisista ohjeista johtuvat monet virheet. Enkä itsekään ole tässä asiassa puhtoinen, vaikka olenkin jo onneksi virheistäni oppinut.
Kyllä semmosta ainetta on, jonka pitäisi kirkastaa vesi on nimeltään Crystal water. En sitten tiijä minkä laista ainetta lienee ja auttaako veden kirkastamiseen.
[[nienna]]
Junior Member
Junior Member
Viestit: 157
Liittynyt: 19:56, 13.08.2007
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja [[nienna]] »

Mun kaverilla on noin 120 litranen akvaario, jossa asustaa kultakala, 30 partamonnia ja muita kaloja... 8O
3 koiraa, 1 kissa ja 180-l ja 52-l akvaario
valhalla
Junior Member
Junior Member
Viestit: 198
Liittynyt: 16:01, 05.05.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tornio

Viesti Kirjoittaja valhalla »

Kaverin serkuilla on kultakala kultakalamaljassa. Koitin selittää kaverille, ettei se kala kuulu sinne, mutta kaveri sanoi, ettei hänen suvun asiat kuulu mulle. :cry:
85L & 120L
marinum
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3804
Liittynyt: 15:06, 29.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio/Turku

Viesti Kirjoittaja marinum »

valhalla kirjoitti:Kaverin serkuilla on kultakala kultakalamaljassa. Koitin selittää kaverille, ettei se kala kuulu sinne, mutta kaveri sanoi, ettei hänen suvun asiat kuulu mulle. :cry:
Ilmoita eläinsuojeluvalvojalle [}:)] .
MYYDÄÄN LEHTIKALOJA JA 80x50x50 eli 200 L KULTAKEHYSAKVAARIO
Cocktail
Member
Member
Viestit: 286
Liittynyt: 15:15, 22.07.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Cocktail »

Eräällä tutulla on 40- litran akvaariossa partamonni, pusukaloja ja pari lehtikalaa ja leväbarbi. Kyllä ne sinne kuulemma sopii ihan hyvin, kun ovat niin pieniä (vielä). Oli siellä jotain muutakin, mutta en nyt tähän hätään muista, taisi olla platyjä ainakin

toisella tutullani oli muutama miljoonakala maljakossa, ilman minkäänlaista tekniikkaa tietenkin. Muut kalat kuolivat "mysteerisesti", se yksi millis sitten oli jonkun aikaa yksinään, kunnes hyppäsi maljakosta lattialle ja kuoli

sitten kun koittaa jotenkin hienovaraisesti sanoa, ettei kaloja tuollaisissa olosuhteissa voi pitää, niin suututaan aivan kauheasti, ja aletaan puhelakkoon :roll:
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”