Tieto lisää tuskaa

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
nannu
Member
Member
Viestit: 389
Liittynyt: 00:55, 08.01.2003
Paikkakunta: Oulun eteläinen

Tieto lisää tuskaa

Viesti Kirjoittaja nannu »

Hellurei,
ensinnäkin aivan aluksi täytyy sanoa, että tämä palsta on korvaamaton tällaiselle märkäkorvalle akvaarioharrastuksen aloittamisessa. Puolitoista kuukautta sitten sain akvaariokipinän ja olen tyydyttänyt sammumatonta tiedonjanoani yöt ja päivät netissä surffaten ja kirjoja lueskellen. (Miesraukkakin on jäänyt huomiota vaille :? )

Aluksi oli tarkoitus ostaa 128 litran valmis akvaariopaketti liikkeestä kaikkine tarpeellisine tilpehööreineen... sitten tiedon karttuessa tuli eteen jalustaongelma, josta täällä kyselinkin ja erilaisia tee-se-itse-jalustoja suunnitelellen. No, siihen tuli ratkaisu: lecaharkot ja kokopuinen kansilevy päälle. Hyvä!

No, sitten tuli eteen tuo vesikemia. Tuntuu tosi monimutkaiselta, siis lähinnä se vesiarvojen muuttaminen, jota niille kalalajeille, joita haluaisin, on todennäköisesti tarpeen. No, ei se lannista...

No sitten lisää tietoa täältä ja huomaankin että ei se kaupan pakettiin kuuluva suodatin riitä laisinkaan, että tuon kokoiseen tarvitaan jo mielellään ulkosuodatin ja lisäksi ehkä vielä se kaupan tarjoama sisäsuodatin. "Kettutyttö" kun olen, täytyyhän kaloille saada ehdottomasti parhaimmat mahdolliset elinolot. Sitten vaan selailemaan vanhoja aiheita ulkosuodattimista. Siis Saksan maalta täytynee ryhtyä tilaamaan ja muita vempeleitä siinä ohella.

Kaiken tuon keskustelun lomasta putkahtaa aihe akvaarioiden rikkoontumisesta, ja kauhukseni liian moni ilmoittaa omaavansa tällaisen kokemuksen, milloin lasit pamahtaa, milloin ulkosuodattimen letku ruutaa suihkulähdettä naapurin huoneistoon. :| Samantien sysään syrjään ajatuksen käytetyn akvan ostosta ja kahtena seuraavana yönä näen painajaisia akvaarion halkeamisesta tai ulkosuodattimen letkujen vuotamisesta! Yhden vesivahingon jo läpikäyneenä ahdinko on valmis. Nostan kädet pystyyn ja hanskat tiskiin :cry:
Lisäksi epäilen, että taloyhtiöömme ei saa tuoda mitään akvaarioita, tosin en ole vielä tarkistanut. (Todennäköisesti ainakin siinä vaiheessä kun kysyn, päättävät, ettei akvaarioita saa tuoda, tai ainakin vesimaksuja täytyy ruveta perimään ylimääräistä, sillä talo on sen kahdeksan vuotta vuotanut kuin seula, mutta asialle ei juuri tehdä mitään, sillä taloyhtiön puheenjohtajan firma on tehnyt aikoinaan talon putkityöt, eivätkä hänen putkensa tietenkään vuoda! Yrittivät sysätä taannoin koko talon vesivahingot niskoillemme, olimme muka kaataneet litroittain kissanhiekkaa viemäriin? Olimme asuneet vajaat pari kuukautta ja kissanhiekka ei ollut nähnytkään viemäriä..) Siis voin vain kuvitella millainen asenne tällä taloyhtiöllä on akvaarioita kohtaan! Onko kokemuksia kerrostaloyhtiöiden akvaariosuopeudesta?

Valakaa hyvät konkarit uskoa tämän akvaarioharrastuksen aloittamiseen! Nyt vain tuntuu, että liikaa riskejä ja kalat kuolee/voi huonosti, jos en heti onnistu kemistinä! Ja eihän kaikilla ole vesivahinkoja takana, eihän. Tämä oli nyt tällainen pitkä vuodatus yön pimeinä tunteina, ennenkuin näen taas unia kaksion muuttumisesta uima-altaaksi!
dressage
Starting Member
Starting Member
Viestit: 29
Liittynyt: 15:02, 18.12.2002
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja dressage »

Olen itsekin vasta muutama kuukausi sitten aloittanut akvaarioharrastuksen. Ensin piti ostaa sellainen noin 150 litranen, no sitten löytyi keltaisesta pörssistä hieno akvaario joka osottautui 390litraseksi, no sitten vähän ajan kulutua tuttavapariskunta halusi luopuo 200 litrasestaan ja innostuksen huumassa otin senkin, jälkimmäiseen vaihdoin silikonit ja molemmat on toiminut hyvin.
Täytyy myöntää että olin jossain vaiheessa itsekin vaipuo epätoivoon eri kalojen erilaisten vaatimusten kanssa, suodattimien suhteen, vesiarvoasioissa, ruokinta-asioissa, kalojen taudeista jne. jne. pää oli ihan pyörällä ja tuntui siltä ettei tässä harrastuksessa voi onnistua kun tein niin tai näin niin joku asia aina menee väärinpäin.
No aikaa myöten kun mitään katastrofia ei ole tapahtunut, on uskaltanut jo rauhoittua ja maalaisjärki vaan mukaan :D ,kalat voi edelleen hyvin, kumpikaan akvaario ei sittenkään ruvennut vuotamaan tai mennyt rikki, levääkään ei kummassakaan ole ainakaan vielä näkynyt ollenkaan ihan muutamaa pientä vihreää pilkkua lasissa lukuunottamatta eikä mitään kauheita tauteja kaloille ole ilmaantunut.
Toivottavasti teidän taloon saa ottaa akvaarion sillä täytyy sanoa että tämä harrastus on avannut ainakin minulle ihan uuden upean maailman ja kyllä niistä akvaarioista on paljon enemmän iloa kuin harmia :D
Indigo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 37
Liittynyt: 11:32, 16.01.2003
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Indigo »

Minä aloitin akvaarioharrastukseni ihan samanlailla kuin sinä, selaamalla nettiä, lueskelemalla kaiken maailman opuksia ja ennen kaikkea - panikoimalla siitä miten epäonnistun aivan varmasti :roll:

Lauantaina haettiin kotiin käytetty akvaario, noin 120 litranen. Pakettiin kuului mukaan kaikki mahdollinen (kalat, sisustus, kaksi suodatinta, lamppu, ruuat sun muut tarvikkeet), ainoastaan kasvit kävin itse hakemassa akvaariokaupasta. Ja vaikka minäkin olin kauhuissani siitä, miten muutto menee ja onnistunko tappamaan kalat, on kaikki kuitenkin loppujen lopuksi mennyt aivan loistavasti. Muutto sujui hyvin, kalat ovat hengissä ja voivat hyvin ja akvaarion tekniikkakin pelaa. Myös vesiarvot ovat kohdallaan, vaikken mitään ihmeitä tehnytkään -> toisin sanoen allas täytettiin vesijohtovedellä, jonne lorautin vedenparannusainetta (suodattimien ja hiekan mukana tietenkin tuli bakteerikantaa mukana).

Itse sijoitin akvaarioni toistaiseksi Lundian hyllykköön, jonka kestävyyttä pidemmällä aikavälillä kuitenkin epäilen ja sen takia tarkoituksena onkin jo tämän viikon aikana ostaa akvalle kunnollinen alusta (ja samalla lisää kasveja).

Tämä on kiva harrastus, joka on vienyt ainakin minut mukanaan. Nyt suunnittelen jo isomman tankin hankkimista :mrgreen:
Taika-Jim
Senior Member
Senior Member
Viestit: 792
Liittynyt: 22:07, 09.08.2001

Viesti Kirjoittaja Taika-Jim »

Täytyy sanoa, etten ole edes kysynyt taloyhtiöltä saaka huoneistoon tuoda akvaarion? Minusta se ei kuulu heille ja taloyhtiön säännöissä ei kielletä akvaarion pitoa.

Siellä ainoastaan mainitaan, että lemmikkieläimet eivät saa häiritä talon rauhaa, eivätkä liata porraskäytäviä. Muuten kaikki on ilmeisesti ok.

Tuollainen suhteellisen pieni akvaario nyt vielä menee aivan hyvin. Jos olisin raahaamassa asuntoon yli 1 000 litraista akvaariota, niin voisi olla että kysyisin rakenteiden kestävyydestä ynnä muusta.

Akvaario voi tosiaan hajota, mutta suhteellisen harvinaista se on, kun katsoo mitä ostaa eikä möhli itse asennuksen kanssa. Ulkosuodattimen letkut nyt kyllä ovat aina omaa vikaa, mutta niidenkin kiinnitykset kannattaa tarkistaa viikottain.

Ainakin itse teen aina noin, juuri siitä syystä etten halua vettä lattialle kovin paljoa.
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

dressage kirjoitti:...ja kyllä niistä akvaarioista on paljon enemmän iloa kuin harmia :D
Yhdyn mielipiteeseen. Ja ennenkaikkea ottaen huomioon kuinka tolkuttomasti akvaariot ajoittain tuottavat harrastajalleen harmaita hiuksia, sitä iloakin on aika paljon 8)
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Hih!
Mulla on kokonaan harmaa tukka! Vai että akvaariosta! Olisinpa tuon ajoissa tiennyt, niin vieläkin olisi ruskea tukka :mrgreen:
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Blue
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1356
Liittynyt: 14:13, 30.06.2001
Paikkakunta: Seinäjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Blue »

Ihan iisisti vaan, kyllä se siitä lähtee hyvin sujumaan [;)] Ei ne akvaariot nyt sillä lailla vaan pamahtele, jos huolehdit siitä että alusta on tasainen, akvaario vankkaa tekoa ja säästät akvaariota pahemmilta osumilta. Meillä on itsetehty akvaario, joka on kestänyt hyvin jo 4 vuotta. Se tehtiin vähän mutu-tuntumalla, eli saumojen ja lasin paksuutta ei juurikaan laskeskeltu.

Olemme nyt rakentamassa 200-litraista allasta, ja mietittiin eilen mitä tehdään vuokranantajan suhteen, kertoakko vai ei. En ole vielä päättänyt, mutta kävi kuitenkin mielessä että jos kerron niin hän saattaa kieltää ihan siitä syystä että se vesimäärä ei olisi mukava lattialla. Hän ei ole kyllä kieltänyt lemmikkien pitoa, joten luultavasti tuo akvaariokin sopisi.

Kun olet jo etukäteen hankkinut tietoa akvaarioista, siitä tietää että olet vastuullinen akvaristi, ja minä ainakin olen varma että harrastuksesi lähtee hyvin käyntiin. Älä turhaan murehdi :)
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Kivaa kun taloyhtiön toimistossa ja remonttimiesten kesken kuljen ainakin toistaiseksi nimellä "se tyttö jolla on se akvaario" [:I]

Eli pieni vesivahinko ja asunto remonttiin...hetken mietin että josko möisi molemmat altaat pois niin ei tartteis takas enää paikoilleen siirrellä, mutta ei pysty. Enimmäkseen kuitenkin kivaa :)
Behemot
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 11:27, 23.08.2002
Paikkakunta: Järvenpää/HAS

Viesti Kirjoittaja Behemot »

Niin, kyllähän akvaarioharrastuksessa voi sattua ja tapahtua, mutta eipähän ainakaan ole tylsää :mrgreen:
Sitäpaitsi, akvaarion perushoito on aika yksinkertaista, ja monia ongelmia ei ikinä kohtaakaan jo sillä että vaihtaa viikoittain sen 50% vettä ja siivoaa suodattimen ajallaan. Sen valtaisan tietomäärän voi päntätä hiljalleen niiden tilanteiden varalle, jolloin jokin menee pieleen. Eikä kaikkea tarvitse edes päntätä: riittää että on hyvä kirja, asiantunteva kauppias tai Aqua-web ulottuvilla.
Joten ihan rauhassa vaan, vaikka jotakin sattuisikin (eikä kaikille satu), akvaarion kanssa eläminen varmasti tuottaa enemmän iloa kuin irvistelyä.
Aniliini
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 11:47, 15.08.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Aniliini »

Heh, tuli heti mieleen omat kauhunhetkeni kun luulin kerran että akvaario on posahtanut. Kävi nimittäin niin, että keskellä yötä kuului mieletön räsäys ja lasinhelinää. Siinä silmänräpäyksessä pomppasin pedistä ja olin aivan varma että "nyt se on tapahtunut mitä pelättiin!". Mutta eipäs ollutkaan, helinä kuului isosta peilistä joka oli itsekseen tippunut lattialle. Voitte kuvitella kuinka seuraavat pari viikkoa hätkähdin yöllä pienimpäänkin risahdukseen...
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

jarvij kirjoitti:Hih!
Mulla on kokonaan harmaa tukka! Vai että akvaariosta! Olisinpa tuon ajoissa tiennyt, niin vieläkin olisi ruskea tukka
Hmm. Sinulla tuntuu olevan akvaarion kanssa asiat aika hyvin. Isoja ongelmia ei ole, jos ilmeisesti ei juuri edes pienempiäkään. Minä oletin, että se johtuisi vain kokemuksestasi ja hurjasta tietomäärästä ylipäätään. Salainen totuus taitaakin olla se, että sinun on fyysisesti vain täysin mahdotonta akvaarioharrastuksesta enää harmaita hiuksia :mrgreen:
hannu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 508
Liittynyt: 18:00, 18.02.2002
Akvaarioseurat: Oulun Akvaarioseura, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja hannu »

Ei se akvaarion hoito mitenkään ylivoimaista ole, kuten moni on jo sanonutkin. Vesilaskussa ei luulisi ihmeitä näkyvän tuon kokoisen altaan kanssa, 50 l viikossa jos vaihdat puolet vedestä. Painokaan ei ole mikään ongelma, jää varmaan alle 150 kilon, jos lattia ei tuota kestä, niin enpä haluaisi moisessa talossa asua.
Kannattaa tulla käymään Oulun Akvaarioseuran kokouksessa, kun näytät Oulusta olevan. Kokouksesta saat hyvin tietoa esim paikallisen veden muuttamisesta sopivaksi halaumillesi kaloille ja yleensä on tarjolla myös kasveja ihan ilmaiseksi. Myös kaloja on mahdollista saada halvalla tai ihan ilmaiseksi partamonnien ja muiden liiaksi lisääntyvien tapauksessa. Seuran kautta saatat myös hyvinkin löytää edullisesti tarvittavaa tekniikkaa kuten suodattimia. Ja ennenkaikkea saat hyviä vinkkejä akvaarion hoitoon ja kuulet toisten kokemuksia. Ja kokoukseen tuleminenhan ei velvoita liittymään yhtään mihinkään. :D

Hannu
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lisa »

Erikseen sitten olemme me, jotka useiden vuosienkin harrastamisen jälkeen uskomme kaiken menevän päin prinkkalaa (vaikka kaikki sujuisikin ihan hienosti) aina ja ikuisesti ;)

edit: ajatuskatkomuokkailua
Viimeksi muokannut Lisa, 17:33, 21.01.2003. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
S.M.R
Member
Member
Viestit: 283
Liittynyt: 16:04, 26.09.2002
Paikkakunta: Savonlinna

Viesti Kirjoittaja S.M.R »

Lisa kirjoitti:Erikseen sitten olemme me, jotka useiden vuosienkin harrastamisen jälkeen uskomme kaiken menevän päin prinkkalaa (vaikka miten huolehtisi) aina ja ikuisesti ;)

Juh, näin on. [;)]
-S.M.R-
Avril
Junior Member
Junior Member
Viestit: 121
Liittynyt: 12:35, 17.10.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Luumäki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Avril »

Minullakin ollut akvaario toiminnassa kaloineen pari viikkoa. Mietiskelin jo, että olisinko näin vainoharhainen, jos akvaarion sijasta olisikin vaikka koira...

Ensimmäisenä iltana akvaarion täyttämisen jälkeen vahdin silmä tarkkana saumoja, vuotavatko ne. Sitten kasvien tuomisen jälkeen mietin, mikä on vikana, kun eivät kasva kolmeen viikkoon senttiäkään ja leväkin meinaa väkipakolla vallata akvaarion sisäpinnat. Sitä paitsi olin jo aivan varma, että akvaariossani on sinilevää.

Sitten tuli ensimmäinen kala, punainen taistoherra. Nitriitti, KH ja tekniikka olivat kaikki hyvin, mutta mutta... Miksi Taiston evissä on jotakin homeen näköistä? Täytyy vähintäänkin olla pilkkutautia. Siitä shokista kun toivuin, ja kaikki oli taas tasapainossa, toin parven intiaaninsulkia ja pohjalle partamonnin. Ensimmäisenä iltana kalat pakoilivat puskissa. Seuraavana iltana keksin, että erään inkkarin kyljessä on valkoinen kyhmy. No nyt se ainakin on pilkkutautia! Eiliseen mennessä kyhmy oli kadonnut, mutta tilalle tuli paniikki vesiarvoita. Olin viikonlopun poissa ja eilen huomasin kaikkien kalojen möllöttävän apaattisena konnanputkipuskassa. Nitriittitesti paljasti syynkin - arvo lähenteli 0,3:a. Siinä kiireessä en edes päällysvaatteita naulakkoon saanut, kun vauhdilla rupesin vettä vaihtamaan. Ja lapon viemärissä oleva pää karkasi lattialle ja ehti sylkeä muutaman litran lammikon keskelle keittiötä ennen kuin huomasin :roll:

Kaikesta huolimatta aion vakaasti nauttiakin akvaariostani (- en ole viikkoon malttanut katsoa TV:tä lainkaan :mrgreen:) Toisin sanoen on oltava optimistinen onnistumisestaan.
Pablo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 41
Liittynyt: 11:17, 15.12.2001
Paikkakunta: Pornainen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pablo »

Meillä on ollut akvaario jo 15 vuotta. Tällä hetkellä 3 kpl. Kaikki käytettynä hankittu. Vielä ei ole sattunut yhtään vesivahinkoa. :D
( Koputan maalaamatonta puuta = päätäni)

Siis, rohkeasti vaan mukaan nauttimaan hyvästä ja mielenkiintoisesta harrastuksesta.
Pablo

Hiljaisuus on katoava luonnonvara
kristiina
Starting Member
Starting Member
Viestit: 34
Liittynyt: 12:51, 28.01.2002
Paikkakunta: espoo

Viesti Kirjoittaja kristiina »

Rauhoitin mieleni ja otin vakuutuksen joka kattaa naapuriinkin valuneet vedet :mrgreen:

-kris
Ceres
Member
Member
Viestit: 390
Liittynyt: 19:42, 08.09.2002
Paikkakunta: Etelä-Savo

Viesti Kirjoittaja Ceres »

kristiina kirjoitti:Rauhoitin mieleni ja otin vakuutuksen joka kattaa naapuriinkin valuneet vedet :mrgreen:

-kris
Olen vakavissani harkinnut tuommoista minäkin.

Ceres
*Moralisti - Ihminen, joka pelkää kuollakseen, että jollakin jossakin on hauskaa.*
Taika-Jim
Senior Member
Senior Member
Viestit: 792
Liittynyt: 22:07, 09.08.2001

Viesti Kirjoittaja Taika-Jim »

Avril kirjoitti:Minullakin ollut akvaario toiminnassa kaloineen pari viikkoa. Mietiskelin jo, että olisinko näin vainoharhainen, jos akvaarion sijasta olisikin vaikka koira...
Ensimmäisenä iltana akvaarion täyttämisen jälkeen vahdin silmä tarkkana saumoja, vuotavatko ne. Sitten kasvien tuomisen jälkeen mietin, mikä on vikana, kun eivät kasva kolmeen viikkoon senttiäkään ja leväkin meinaa väkipakolla vallata akvaarion sisäpinnat. Sitä paitsi olin jo aivan varma, että akvaariossani on sinilevää.
Minulle koirani ei aiheuta vainoharhaisuutta. Akvaario sen sijaan aiheuttaa kaikenmaailman tiloja.

Muistelen huvittuneena edelleen, kun täytin tuota 358 litrasta akvaariota. Kirjaimellisesti minulla valui hiki pitkin naamaa, kun vesi hitaasti, mutta varmasti kohosi yhä ylemmäs ja akvaario paukahteli ja alusta natisi uhkaavasti.

Pulssi oli todella hurja ja välillä oli istuttava alas, koska paukahdukset jalustasta olivat hurjia, kun se asettui muotoonsa.

Loppujen lopuksi en uskaltanut täysin täyteen edes sitä täyttää. Täälläkin joku silloin kyseli, että eikö se ole ruman näköinen, kun 10 senttiä yläreunasta on tyhjää :)

Ei ole, ei :mrgreen:

Meni pari kuukautta ennen kuin rohkeus riitti täyttämään sen täyteen.
Jalapeno
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 11:58, 25.06.2002
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Jalapeno »

kristiina kirjoitti:Rauhoitin mieleni ja otin vakuutuksen joka kattaa naapuriinkin valuneet vedet :mrgreen:

-kris
Jep. Tuollainen minullakin. :roll:
ninnikissa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 215
Liittynyt: 12:12, 15.08.2002
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja ninnikissa »

Pablo kirjoitti:Meillä on ollut akvaario jo 15 vuotta. Tällä hetkellä 3 kpl. Kaikki käytettynä hankittu. Vielä ei ole sattunut yhtään vesivahinkoa. :D
( Koputan maalaamatonta puuta = päätäni)

Siis, rohkeasti vaan mukaan nauttimaan hyvästä ja mielenkiintoisesta harrastuksesta.
Sama vika, ja vanhin allas on ollut toiminnassa yhtäjaksoisesti sen ajan, mutta on huomattavasti vanhempi, eikä silikonejakaan ole uusittu kertaakaan.. [;)]
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”