Kansilasiton akvan haihdutus

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
-ozkuz-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 507
Liittynyt: 17:39, 22.01.2006
Paikkakunta: Lieto

Kansilasiton akvan haihdutus

Viesti Kirjoittaja -ozkuz- »

Miten paljon akvaario haihduttaa vettä jos ei ole kansilaseja?
Te joilla ei ole kansilaseja niin käytättekö jotain kosteudenkerääjää?
Haluaisin poistaa akvastani kansilasit, mutta haihtuvan veden määrä kauhistuttaa ja mihin se sitten menee?
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Haihduttaahan se, riippuen akvaarion veden ja huoneen lämpötilasta, sekä akvaarion pinnan alasta.
Mitä lämpimämpi on ja mitä laakeampi altaan pinta on, sitä enempi haihtuu. Meiltä löytyi n. 1000-litraa kansilasitonta akvaariota ja kylmällä kelillä ikkunat huurtuvat, toki syynä voi olla huonohko ilmastointi, mutta silti.
Keskihaihtudus voisi meillä olla n. 10-15litraa/akvaario/viikko. :mrgreen:
Laitettiin osaan altaista puolikkaat kansilasit ja haihtuminen puolittunut.

Tuskimpa tuon kokoinen allas vielä haittaa ketään, kuivailmaisessa kerrostalossa se voisi olla vaan hyväksi.
Ainakin iho ja viherkasvit tykkää.
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Haihtuu 10l/viikko yhdestä altaasta, toisessa lasit. Katoaa tänne 51 neliöön kuin "pieru saharaan", ei siis itke ikkunat tai muutenkaan näyt veden tiivistymistä missään.
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Väkitukko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 140
Liittynyt: 16:21, 05.01.2006
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja Väkitukko »

Meillä haihtuu 500 litran kiekkoaltaasta sellainen 5-8 litraa/päivä.. Kun huoneilman lämpötila on 22 ja akvaarion vesi 30 asteista, niin kyllähän sen tietää. Missään se ei kuitenkaan näy, ei ikkunoissa eikä muutenkaan. Mutta ajattelin kuitenkin hankkia lasit osittain tuon akvaarion päälle, kun ei jaksaisi joka päivä sitä vettä lisäillä..
timetu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 161
Liittynyt: 13:08, 15.01.2005
Paikkakunta: Kauhajoki (Etelä-Pohjanmaa)

Viesti Kirjoittaja timetu »

Ennen akvan tuloa taloon oli talvisin, kun pitää paljon lämmittää aina iho ja nenän limakalvot kuivat, vaatteetkin hirmu sähkösiä. Yöksi laitoin kostean pyyhkeen patterin päälle, muttei sekään auttanu. Nyt ekan akvatalven jälkeen huomasin että ah kuinka on hyvä nukkua ja kiva herätä aamulla. Asunnon ilma pysyy sopivan kosteana eikä erillistä ilmankostuttajaa tarvinnut hankkia.
*Maalla on mukavaa*
Valmont
Senior Member
Senior Member
Viestit: 873
Liittynyt: 08:31, 11.10.2002
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Valmont »

Ihan kiitettävästi haihtuu tuosta 500 l (200*50*50 cm) altaasta vettä, tosin ei sitä mitenkään kokreettisesti huomaa tiivistyneenä missään. Asunto on tosin 2 kerroksinen ja tähän 105 neliöön se häviää aika tehokkaasti. Altaasta häviää viikon aikana muutama kymmen litraa todennäköisesti, ainakin pinta laskee useamman sentin. [;)]
Vuoden 2005 #aw:n kotiäitirouvakodinhengetärrakastajasymppis
thapsus
Senior Member
Senior Member
Viestit: 616
Liittynyt: 15:38, 03.04.2004
Paikkakunta: Hyvinkää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja thapsus »

OT, mutta pakko manata. Aivan epäreilua tuollainen. Minulla on vain vajaa 400 litraa kansilasillisena, mutta silti ikkunat koko ajan huurussa ja karmeista tippuu maalit. Ukko jo uhkailee, että altaita on vähennettävä.
NK
Junior Member
Junior Member
Viestit: 155
Liittynyt: 19:33, 10.08.2004
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja NK »

thapsus kirjoitti:OT, mutta pakko manata. Aivan epäreilua tuollainen. Minulla on vain vajaa 400 litraa kansilasillisena, mutta silti ikkunat koko ajan huurussa ja karmeista tippuu maalit. Ukko jo uhkailee, että altaita on vähennettävä.
Kyllä minä väittäisin että tuossa tilanteessa vika on pikemminkin ilmanvaihdossa kuin altaiden määrässä. Tuo 400l kansilasillisina haihduttaa luultavasti niin vähän, ettei sen pitäisi yksinään tuollaisia oireita aiheuttaa. Kuten edellisistäkin viesteistä näkee, moni pitää suurempiakin määriä vettä ilman kansilaseja, ilman ongelmia.

Näkeehän noita asuntoja joissa on ikkunat huurussa ilman yhtäkään akvaariota. Joissakin luukuissa on niin huono ilmanvaihto, että pelkkä hengitysilma ja ruuanlaitto saa ikkunat höyrystymään.
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Ilmanvaihdosta se on kiinni. Meillä kolme avonaista allasta (joista yksi nanoriutta) ja muutama kansilasillinen. Vettä haihtuu älyttömiä määriä etenkin siksi että merialtaiden ala-altaiden yllä on tuulettimet jotta kaapit eivät mätänisi sisältäpäin. Nanoon lisään ämpärillisen vettä pari kertaa viikossa, isoon merialtaaseen menee suhteessa yhtä paljon, siis useita ämpärillisiä viikossa ja viileästä (köh, 26 astetta...) puroaltaasta haihtuu ehkä 10 litraa viikossa. Aika reipas haihdutus, mutta ika reippaat "oireetkin".

Ikkunat itkee, itkee, itkee. Talvella parhaimmillaan 5 cm paksu jääkalikka aina auki olevassa ikkunassa (muuten kämppään läkähtyy vaikka yhtään patteria ei ole päällä eikä siinä kosteudessa pysty hengittämään). Ilmanvaihto on siis lievästi sanottuna surkea. Seinässä hometta jo entuudestaan ja kämppä on vuokra-sellainen, ainoat syyt miksi ei pelota.
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
CyberDog
Junior Member
Junior Member
Viestit: 60
Liittynyt: 20:19, 25.01.2006
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja CyberDog »

Voisin suositella hormituulettimia tollasiin kämppiin... ja sitten vielä kannattaa kattoo ettei ole mistään mikään ilmanvaihtoräppänä kiinni tai tukossa. Pari kaveria on ihmetellyt että miksi heidän kämpät on kauheen tunkkaisia. No kerran kun olin käymässä niin piruuttani vilkaisin vaatekomeroon ja "liesituulettimeen" niin oli molemmissa hormit laitettu kiinni ja kaveri ei ollut huomannut mitään...
ParratonMonni
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1579
Liittynyt: 13:56, 03.04.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja ParratonMonni »

Pikkualtaiden omistajana (180 ja 63 litraa) voin sanoa, että avoimista altaista on ollut pelkkää iloa. Ilma pysyy pakkasillakin siedettävän kosteana, eikä ikkunoihin ole koskaan tiivistynyt kosteutta. Asunto on tosin hyvin avoin, isomman altaan päällä on kahden kerroksen verran tyhjää tilaa.
queue
Junior Member
Junior Member
Viestit: 74
Liittynyt: 21:11, 11.10.2005
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja queue »

Itse poistin kansilasit siinä vaiheessa kun tuo miekkakasvi puski lehtensä veden pinnan yläpuolelle. Kasvaa tällä hetkellä komeasti jo lampun yläpuolella. Lisäksi kun lasit poistin, laitoin onnenbambun tuonne akvaan. Hyvin on viihtynyt! Ja on kaunis. Vettä haihtuu tuo ämpärillinen viikossa mutta sitähän saa hanasta lisää. Sisätilan kosteus% on 25. Eli eipä tuo paljoa tuohon sisäilman kosteuteen ole vaikuttanut!
-Mari-
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5539
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Jos nyt ollaan ihan tarkkoja, niin eläinsuojeluasetushan kieltää kannettomien altaiden käytön. Mutta, mutta järjen käyttö lienee tässäkin sallittua. Muussa tapauksessa raumalta ilmottautuu suurrikollinen yhdessäkään keitoksessa ei kantta päällä... Älkää ilmiantako mua:)
kirjoplaty
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1687
Liittynyt: 15:57, 13.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kirjoplaty »

Teemu Salonen kirjoitti:Jos nyt ollaan ihan tarkkoja, niin eläinsuojeluasetushan kieltää kannettomien altaiden käytön. Mutta, mutta järjen käyttö lienee tässäkin sallittua. Muussa tapauksessa raumalta ilmottautuu suurrikollinen yhdessäkään keitoksessa ei kantta päällä... Älkää ilmiantako mua:)
No siis eihän niitä kansilaseja ole pakko käyttää, eikö siellä sanota, että laseja tulee käyttää semmoisten lajien kanssa, jotka hyppivät? On siis estettävä kalan pääsy ulos. Mutta eiväthän kaikki kalalajit edes hypi. Edes minun piikkisilmäni eivät ole harrastelleet minkään sortin hyppyjä.
dsl
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1387
Liittynyt: 11:41, 22.12.2001
Paikkakunta: Oulu

Re: Kansilasiton akvan haihdutus

Viesti Kirjoittaja dsl »

-ozkuz- kirjoitti:Haluaisin poistaa akvastani kansilasit, mutta haihtuvan veden määrä kauhistuttaa ja mihin se sitten menee?
Ei ole enää akvaariota, kun mätäni talo alta. Ei kun :)

Ei ollut kansilaseja silloin kun akvaario oli. Akvasta luovuin tilanpuutteen vuoksi. Minulla akvaario oli jotain 4-6 astetta lämpimämpi kuin huoneen ilma. Vettä ei haihtunut mitenkäään ongelmaksi asti, harvemmin tuli viikolla veden vaihtojen välissä lisättyä, vaikka joskus pinta tulikin listan alta näkyviin.

Huoneilmalle avoinainen akvaario tekee yleensä vain hyvää. Suomessa asunnoissa on yleensä, varsinkin talvisin, turhan kuivaa. Missään tapauksessa akvaario ei nosta kosteutta niin paljoa, että siitä alkaisi kosteusvaurion riskiä syntyä.
Teemu Salonen kirjoitti:Jos nyt ollaan ihan tarkkoja, niin eläinsuojeluasetushan kieltää kannettomien altaiden käytön.
Olisiko viitteitä, faktaa, ennakkopäätöksiä, jonkun lainoppineen tulkintoja tai edes jotain mutun tilalle?
hmm. aw on kyllä aika lailla hölmö paikka.
NK
Junior Member
Junior Member
Viestit: 155
Liittynyt: 19:33, 10.08.2004
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja NK »

Eihän ne kansilasit pakolliset ole, ellei altaassa ole esim. hyppiviä kaloja, tai jos kalojen ulos hyppiminen on estetty muulla tavalla. Tarkalleen ottaenhan eläinsuojelulaissa sanotaan:
Akvaario on tarvittaessa varustettava kannella tai peitelasilla siten, että kalat eivät pääse hyppäämään sieltä pois.
Eli tällä kertaa kansilasittomat välttyivät rikossyytteiltä ;)
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5539
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Luojan kiitos. Ei siis tarvitse piiloutua kellariin pakoilemaan poliisia:)

Olisin tietysti voinut kirmata ensin tuonne kassan taakse vilkaisemaan mitä siellä tarkkaanottaen lukee...
Toisaalta, miten määritellään tarvettaessa? Mikä kala hyppää akvaariosta ulos, mikä kala ei?
Ainut kala, mikä mulla on tehny itsarin viimeaikoina oli partamonni.
Se eläinsuojeluasetus on muutenkin paikoin hyvinkin hauskaa (tai surullista) luettavaa. Sen mukaanhan täysikasvuinen oskari mahtuu hyvin 40l:n akvaarioon...
Maaliskyy
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1201
Liittynyt: 21:21, 09.08.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Maaliskyy »

Teemu Salonen kirjoitti:Se eläinsuojeluasetus on muutenkin paikoin hyvinkin hauskaa (tai surullista) luettavaa. Sen mukaanhan täysikasvuinen oskari mahtuu hyvin 40l:n akvaarioon...
Missäs näin sanotaan? Ennen vai jälkeen sen kun todetaan että akvaarion veden määrän, laadun, lämpötilan, vesipinta-alan ja veden syvyyden on oltava sopivat ottaen huomioon kalalaji, kalojen koko ja lukumäärä?
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Teemu Salonen kirjoitti:Sen mukaanhan täysikasvuinen oskari mahtuu hyvin 40l:n akvaarioon...
Aika luovaa tulkintaa, jos alla olevan eläinsuojeluasetuksen saa väännettyä tuohon muotoon

"Liite 10 Kalat

Akvaario on tarvittaessa varustettava kannella tai peitelasilla siten, että kalat eivät pääse hyppäämään sieltä pois. Akvaarion yhdellä sivulla on oltava näkösuoja, jollei akvaarion kasvillisuus tai muu sisustus anna kaloille riittävää suojaa. Akvaarion veden määrän, laadun, lämpötilan, vesipinta-alan ja veden syvyyden on oltava sopivat ottaen huomioon kalalaji, kalojen koko ja lukumäärä. Vettä on vaihdettava tai puhdistettava säännöllisesti siten, että sen laatu pysyy hyvänä. Kuollut kala on poistettava akvaariosta välittömästi.

Akvaarion sisustuksen ja pohjamateriaalin on oltava kaloille sopiva. Kaloilla on tarvittaessa oltava sopivia piiloutumispaikkoja.

Kalaryhmiä, -parvia ja -lajeja yhdistettäessä tai tuotaessa uusia kaloja ryhmään on erityistä huomiota kiinnitettävä kalojen yhteensopivuuteen ja kalojen parvikäyttäytymiseen.

Kalaa ei pidetä pyöreässä vesimaljassa.

Akvaariossa on vähintään 1 litra vettä kutakin enintään 5 cm mittaista kalaa kohden ja vähintään 4 litraa vettä kutakin enintään 10 cm mittaista kalaa kohden. Akvaariossa on vettä kuitenkin aina vähintään 40 litraa."
/jari
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5539
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Mun matikka on vähän ruosteessa, onhan siitä jo kymmenen vuotta aikaa kun sitä viimeksi opiskelin...
Katsotaas: jos siis 5cm:n mittaisia kaloja voi laittaa 1kpl litraan kohden niin niin niitähän voi silloin laittaa 40 kpl.
Enintään 10cm:n kaloja menisi silloin 20 kpl
Ja samaa kaavaa noudattaen 15cm:n kaloja 10 kpl.
20 cm:n kaloja 5 kpl.
25cm:n kaloja 2,5 kpl
30cm:n kaloja 1,25 kpl
Ja 40cm:n kaloja 0,5 kpl noin pyöreästi.
Joten jos oikeen ruvetaan pilkkua [sensuroitu], niin niitä oskareita tosiaan mahtuu sinne se 1 kpl.

Ja miten sitten määritellään se tarvittaessa? Luetaanko kirjasta että onko kalalla taipumus hyppiä vai kysytäänkö se kalalta itseltään:) Mutta kuten taatusti jokaisen järki sanoo, kyllä se kala halutessaan tulee sieltä altaasta ulos, oli siinä peitinlasi tai ei.

Mutta nyt tämä keskustelu risteilee jo aikamoisilla harhapoluilla. Alun perinhän kysymys oli veden haihtumisesta. Toin tämän peitinlasipointin tähän vain esimerkiksi.
Keskustelu osaltani päättyy taas jälleen kerran tähän. Jos joku haluaa vielä sitä kanssani jatkaa, löytyy sähköposti osoite tiedoistani ja yksistyisviestilläkin tavoittaa nopeasti.
(Pitäähän sitä tälläkin palstalla yksi henkilö aina olla jonka mielestä kaikki tieto tulee olla kiveen hakattu ehdoton totuus:) )
Pallokala
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1700
Liittynyt: 00:31, 02.07.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kansilasiton akvan haihdutus

Viesti Kirjoittaja Pallokala »

dsl kirjoitti:
-ozkuz- kirjoitti:Haluaisin poistaa akvastani kansilasit, mutta haihtuvan veden määrä kauhistuttaa ja mihin se sitten menee?
Huoneilmalle avoinainen akvaario tekee yleensä vain hyvää. Suomessa asunnoissa on yleensä, varsinkin talvisin, turhan kuivaa. Missään tapauksessa akvaario ei nosta kosteutta niin paljoa, että siitä alkaisi kosteusvaurion riskiä syntyä.
Tuon kun tietäisivät muutkin kuin akvaarioharrastajat. Minulta jäi yksi asunto saamatta, kun kysyin miten suhtautuvat lemmikkeihin ja kerroin että kissa ja akvaario olis tulossa. Vuokranantaja kauhistui, että siitähän tulee liikaa kosteutta vanhaan taloon! Asunossa ei ollut edes suihkua, joten aika ihme talo on jos ei normaalia kosteutta kestä. Yritin kylä sanoa, että eihän siitä juuri mitään haihdu verrattuna vaikka ruoanlaittoon, mutta kun ei usko niin ei usko.

Sama juttu toisessa, vasta remontoidussa asunnossa. Kysyin puhelimessa että mitäs mietä lemmikeistä, ja sain kielteisen vastauksen. Ei edes akvaarioita.

Pitäis varmaan olla kierompi tai viisaampi ja jättää vaan mainitsematta akvaarioista, isoistakaan. Käsittääkseni vuokranantajalla ei kuitenkaan ole oikeutta sen takia purkaa sopimusta, vai?
P.A.L.L.O.K.A.L.A
Patalaiska Ahmatti, Lempeän Lattajalkainen Oliivinpoimija ja Kengurunkesyttäjä sekä Arvaamattoman Levoton Auringonpalvoja
crisse_83
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4720
Liittynyt: 04:42, 17.04.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kullaa, altaita vielä Harjavallassa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja crisse_83 »

On kyllä, jos sopimuksessa on maininta lemmikkien pitokiellosta. Voi tulla kallis lasku jos vaikka 350litrainen allas poksahtaa ja sitä ei olisi ns. sääntöjen mukaan asunnossa saanut olla.
Ketuttaa kuin pikkuoravaa pakkasella. Käpy on jäässä, hammas katki ja oksakin niin himskatin liukas. (Siistitty versio.)
Maaliskyy
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1201
Liittynyt: 21:21, 09.08.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Maaliskyy »

No toivottavasti ne asianmukaiset vakuutukset korvaa vesivahingon vaikka vuokranantaja olisikin jotain lemmikkienpidosta määrännyt.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”