Akvaarion bakteerikanta

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
pikkuharakka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 13:58, 19.05.2005
Paikkakunta: Iisalmi

Akvaarion bakteerikanta

Viesti Kirjoittaja pikkuharakka »

Mieleeni pompsahti seuraavanlainen kysymys;
Miten sen bakteeripitoisuuden saa selville muuten, kuin tuolla varsinaisella nitriitti testillä? Eli haen siis tapaa, mitä ei yleensä ole näissä "perus" vesiarvotesteissä...
Asia alkoi askarruttamaan, kun aikaa sitten muuton yhteydessä testasin pelkän kraanaveden ja otin selville kaupungin teettämän vesitestinkin. Noh, arvoja tässä sen tarkemmin luettelematta (halukas löytää ne Iisalmen sivustojen kautta haulla tms) katselin niitä ja ajattelin että ne periaatteessa kävisivät jollekin kalalle suoraan, korkeintaan pienillä muutoksilla.

Mietin siis, että kun jokainen (jopa minä :roll: ) muistuttaa aina uutta ja vähemmän uutta akvaristia bakteerikannan kehittymisestä ja nitriittipiikin odottelusta, mutta minä ainakin tahtoisin vielä jonkin muun tavan selvittää bakteerikannan kypsyneisyyden, kuin tippa/liuskatestillä... [;)]

Tuntuu, että olen pohtinut asiaa pääni pyörälle miettien samalla, että miten ne kalat selvisivät kun ei ollut vielä näitä hienoja vesitestejä ja muita hienouksia.. Jotenkin vaan tuntuu, että kunnan /kaupungin omilla vesiarvoilla on ollut sen verran tekemistä että toinen sopii toiselle ja toinen toiselle, jolloin siis toiset kalat ovat kestäneet ja toiset eivät...
Mutta eipähän tässä voi muuta sanoa, kuin että ennen oli ennen ja nyt on nyt = onni että voimme seurata vesiarvojamme edes jonkun verran.. :mrgreen:

BTW: Akvaarioista minulla sitten on kokemusta, joten varsinaisia hoito-ohjeita yms en kaipaa, vaan kanssapohdiskelua / vastauksia esittämääni kysymykseen.. :D
Pikkuisen pikkuharakan pikkuiset harakanvarpaat
janecky
Senior Member
Senior Member
Viestit: 557
Liittynyt: 17:01, 30.06.2004
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja janecky »

Tulis mieleen vain joku laboratoriotutkimus. Bakteeriviljely tai muu sellainen mitä ei voi koton tehä. Vai voisko mikroskoopilla nähdä kotioloissa vesitipan sisältämien bakteerien lukumäärän 8O :? .
"Ostetaan sit rapuja, ja juksataan mummolle ettei meillä ole haavia, niin se ei voi syödä niitä" SANNA 4-v
Psykedelia
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 14:56, 17.12.2005
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja Psykedelia »

janecky kirjoitti:Tulis mieleen vain joku laboratoriotutkimus. Bakteeriviljely tai muu sellainen mitä ei voi koton tehä. Vai voisko mikroskoopilla nähdä kotioloissa vesitipan sisältämien bakteerien lukumäärän 8O :? .
Mutta mites kun ne bakteerit asustaakin hiekassa, suodattimessa yms pinnoilla eikä siinä vedessä.
janecky
Senior Member
Senior Member
Viestit: 557
Liittynyt: 17:01, 30.06.2004
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja janecky »

Niinpä... kun ei siihen taida mitään oikeasti hyvää menetelmää olla. Nuo vaan pölähti mieleen kun kysyttiin jotain uutta olemmassaolematonta ideaa.
"Ostetaan sit rapuja, ja juksataan mummolle ettei meillä ole haavia, niin se ei voi syödä niitä" SANNA 4-v
Miikku
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1156
Liittynyt: 17:18, 18.02.2004
Paikkakunta: Jyväskylä, JAS

Viesti Kirjoittaja Miikku »

No, ainakin typpibakteerien riittävyys on helppo testata ammoniakin avulla. Mitä nopsemmin se muuttuu nitraatiksi ja miten nopeaan nitriittivaihe lyhenee, niin siitäpä ainakin tietää, mikä näiden bakujen tilanne on.
Ville K.
Senior Member
Senior Member
Viestit: 731
Liittynyt: 17:12, 30.01.2002
Akvaarioseurat: TAS ry, HAS ry ja Ciklidistit ry
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ville K. »

Akvaarion kokonaisbakteeripitoisuutta on vaikea määrittää, sillä bakteereja elää sekä vedessä että pinnoilla (myös hiekan pinnalla). Veden viljeltävien bakteerien pitoisuus on helppo määrittää kalvosuodatusmenetelmällä siten, että vettä laimennetaan tietyllä laimennusmenetelmällä ja laimennokset suodatetaan tiheän suodatinkalvon läpi alipaineimulla. Nämä suodattimet siirretään sitten kasvamaan sopivalle kiinteälle kasvualustalle. Kotona tällaista on siis hankala tehdä ja kalvosuodatusmenetelmä ei kerro veden kokonaismikrobipitoisuutta vaan ainoastaan sen mikrobimäärän, joka suostuu kasvamaan käytetyllä kasvualustalla.
Ville Kivisalmi
email: ville.kivisalmi@aseptolog.fi
internet: http://www.aseptolog.fi
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”