Tetraodon lineatus?

Muihin ryhmiin sopimattomat kalat (sateenkaarikalat, sädekalat, pallokalat jne.), mukaan lukien muut "örkit".

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
RoopeB
Akvaariokuvaaja 2005
Akvaariokuvaaja 2005
Viestit: 708
Liittynyt: 21:54, 21.07.2002
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ruovesi

Tetraodon lineatus?

Viesti Kirjoittaja RoopeB »

Joillakin AW:laisilla kotosalla majailee Fahaka, niilin pufferi. Olen itse kiinnostunut kalasta ja sen tavoista. Kertokaa mistä omanne hankitte ja kuinka suuri se silloin oli, entä nyt, kuinka kauan sinulla tämä upea otus on ollut, entä muistatko paljon maksoit kalastasi? Lisäksi minua kiinnostaisi tietää myös, onko olemassa erilaisia värimuunnoksia? Olen jossakin nähnyt kuvia vaaleasta, melkein valkeasta pohjaväristä, tietääkö kukaan mikä tässä olisi kyseessä?

http://www.thepufferforum.org/viewtopic.php?t=897

Kiitos tiedoista :)

Roope
Enkeli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 18:46, 15.11.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Enkeli »

Minulla on tuo juovapallokala ollut nyt n. 1,5 vuotta. Ostin sen n. 7cm mittaisena ja on tällä hetkellä n. 30 cm. Maksoin kalasta n. 30 euroa. Meidän kala ei syö muuta kuin eläviä marmorirapuja, mahdollisimman suuria, sekä pakastettuja sinisimpukoita, ne pitää olla jäisiä, jos ovat sulia ei syö. Kalan kanssahan ei voi laittaa muita kaloja. Värityksestä en tiedä onko eri variaatioita, jos on hyvällä päällä on kauniin juovikas, keltainen vatsa, jos ärtyy muuttuu aika mustan kirjavaksi. Kala asustelee 470 l altaassa, 26 C vedessä, ph n. 7, ei pidä happamasta vedestä, olenkin nostanut kh:tä kun täällä meillä päin on niin pehmeä vesi, että ph laskee helposti. Kala syö aika epäsäännöllisesti, sitä pitää oppia "lukemaan", että tietää milloin kanttaa ruokkia.
Pallokala
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1700
Liittynyt: 00:31, 02.07.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Pallokala »

Enkeli kirjoitti:Minulla on tuo juovapallokala ollut nyt n. 1,5 vuotta. Ostin sen n. 7cm mittaisena ja on tällä hetkellä n. 30 cm. Maksoin kalasta n. 30 euroa. Meidän kala ei syö muuta kuin eläviä marmorirapuja, mahdollisimman suuria, sekä pakastettuja sinisimpukoita, ne pitää olla jäisiä, jos ovat sulia ei syö. Kalan kanssahan ei voi laittaa muita kaloja. Värityksestä en tiedä onko eri variaatioita, jos on hyvällä päällä on kauniin juovikas, keltainen vatsa, jos ärtyy muuttuu aika mustan kirjavaksi. Kala asustelee 470 l altaassa, 26 C vedessä, ph n. 7, ei pidä happamasta vedestä, olenkin nostanut kh:tä kun täällä meillä päin on niin pehmeä vesi, että ph laskee helposti. Kala syö aika epäsäännöllisesti, sitä pitää oppia "lukemaan", että tietää milloin kanttaa ruokkia.
Aika pieni akvaario sillä.

Mjalavalla on myös paljon kokemusta t.lineatuksesta, omani kuolivat aikanaan kai hapenpuutteeseen pieninä. Jokainen pallokala on omanlainen yksilönsä, etenkin ruokatavoiltaan.
P.A.L.L.O.K.A.L.A
Patalaiska Ahmatti, Lempeän Lattajalkainen Oliivinpoimija ja Kengurunkesyttäjä sekä Arvaamattoman Levoton Auringonpalvoja
RoopeB
Akvaariokuvaaja 2005
Akvaariokuvaaja 2005
Viestit: 708
Liittynyt: 21:54, 21.07.2002
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ruovesi

Viesti Kirjoittaja RoopeB »

Eipä jostain syystä tuo linkki minkä aikaisemmin lähetin tuntunut toimivan oikein. Kokeillaanpas uudestaan http://www.thepufferforum.com/forum/vie ... 661dc28026 Tuolta pufferforumista löytyi uskomattoman kaunis Martha fahaka, liekö sitten sattunu kuvaukset hyvälle päivälle :mrgreen:

Kävin tänään Hampurissa pallokala metsällä, mutta yhtään palloa ei haaviin tarttunut. Kiersin Hampurin suurimmat liikkeet, mutta uskomattoman huonolta vaikutti valikoimat. Melkeinpä paremmin olen täältä kotikulmilta bongaillut. Ainoastaa Grottessa oli käynti hetkelläni kaksi kalaa, joista myyjällä ei ollut mitään tietoa lajista tai muustakaan. Oli kuulemma jääneet kotiläksyt tekemättä omien sanojensa mukaan.

Toinen kaloista muistutti T. Fangia, mutta oli väritykseltään hieman ruskeampi, joka ei tietysti tarkoita vielä mitään. Toisesta kalasta en nähnyt kuin pelkän otsan. Vaikka vietin liikkeessä puolisen tuntia, kala ei tullu kertaakaan kyljellään olleen ruukun sisältä pois, vaan makasi täysin apaattisesti, epäpallokalamaisesti sisällä. Luulen kalan olleen sairas.

Parempi onni ensikerralla :)

Roope
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Moi,

meidän Pahis oli tullessaan (vajaat 2 vuotta sitten) peukalon kokoinen, about 6 cm pitkä ja aika laiha. Nyt se on yli 30-senttinen, silmien väli on suunnilleen sama kuin kalan pituus sen tullessa taloon.

Asunto on 528-litrainen. Isompi olisi hyvä, nimittäin kalan pituus on jo reilusti yli puolet altaan leveydestä (55 cm). Vesi neutraalin tienoilla, kovetan jonkin verran kipsillä ja KH:ta nostetaan ruokasoodalla. GH:n merkityksestä en ole varma, mutta kun keskikovaa väitettiin jossain ja kala sellaisessa viihtyy, olen lisäaineistanut hieman. Mitenkään ääriherkkä kala ei ole vedenlaadulle, mutta se on hyvä ottaa huomioon että suuren ruokamäärän takia vesi likaantuu aika nopeasti.

Syö sinisimpukkaa ja kokonaisia katkarapuja, meillä kyllä kunnolla sulatettuina. Erityisen hyvää simpukka on jos siihen tiputtaa Vitazin-valmistetta päälle, hyvä ettei lähde sormet mukana kun se noin maustettuja herkkuja sieppaa. Kala syö mieluiten kädestä, tosin jos ruokkimassa on joku muu kuin minä niin myös veteen tiputettu ruoka kelpaa. Vähemmän sitä kyllä kuluu kuin kädestä syötettynä. Elävät kotilot ja ravut toki maistuvat silloin kun niitä on saatavilla. Ruokaa menee yleensä varsin runsaasti, mutta ilmankin pärjää päiväkausia. Esim. simpukoina mitattuna päiväannos on ehkä keskimäärin 10 tienoilla.

Nämä juovapallot ovat kuulemma tosi aggressiivisia ja vaarallisia. Kuulemma. Meidän kaveri ei edes uhittele muuta kuin lasin läpi, veteen työnnettyä kättä se ei juurikaan noteeraa. En nyt ole kokeillut kalan taputtelua silloin kun se on erityisen nälkäinen (ja kaloja ei pitäisi muutenkaan silitellä ihan niiden oman hyvinvoinnin takia...), mutta kun ottaa huomioon kuinka nirso tuo on ruuan suhteen, eipä paljon pelkoa että edes maistaisi ihmistä. Mutta en kehota kokeilemaan, hammaskalusto on pelottavan näköinen ja sen teho on nähty moneen kertaan. Luja puutikku menee poikki että rusahtaa ilman että kala edes näkyvästi ponnistelee leuoillaan.

Olen kuvitellut kaikkien juovapallojen olevan likimain saman värisiä, tosin ne vaihtavat hyvin nopeasti kirkkaan juovikkaan ja laikukkaan maastovärityksen välillä. Se voi tapahtua ihan sekunnissa, värit lähestulkoon "välähtävät" päälle.

Varsinaisia ongelmia Pahiksella ei ole ollut. Iholla on toisinaan pahkuroita, jonkinlaisia finnimäisiä ulkonemia. Ne kun häviävät, jää jäljelle reikiä jotka paranevat aika hitaasti, mutta toisaalta eipä tuo näytä paljon häiritsevänkään. Hampaat eivät ole toistaiseksi kasvaneet niin paljoa että leikkausta tarvittaisiin ja hyvä niin. Jokin kone niiden hiontaan tarvittaisiin.

Mika
AMS
Junior Member
Junior Member
Viestit: 150
Liittynyt: 05:29, 14.07.2003
Paikkakunta: Piikkiö

Viesti Kirjoittaja AMS »

Jaahas tarttee kai munkin kantaa korteni kekoon, kun kyseessä on kuitenkin ainakin tämän huushollin ykköskala. Meillä Frankie asuu 850 litraisessa kolmen muun kaverin kanssa (pari monnia ja pleko). Tämä tietysti herättää joissakin kovasti ihmetystä koska netissä sanotaan ettei nämä voi missään tapauksessa olla toisten kalojen kanssa. Toi on hyvä neuvo minkä kanssa lähteä liikkeelle, mutta ei tietenkään päde kaikkiin yksilöihin. Ilmeisesti mjalavan Pahis on aika samanlainen persoona meidän Frankien kanssa eli rauhallinen.

Ruokaa annetaan joka toinen tai kolmas pv. Sillon tarjoillaan simpukkaa/katkarapua/omenakotiloita/marmorirapuja. Kauppojen valikoimien mukaan joskus muutakin.

Kala on aika mielenkiintoinen tapaus koska sen "toimintoihin" kuuluu muutakin kuin syöminen. Se tarkkailee ja seuraa ruokkijoitaan, kun ne katselevat telkkua tai liikkuvan akvaarion lähettyvillä jne. Suosittelen lämpimästi, mutta tietyin varauksin:
1. Kasvaa todella nopeasti 20-30cm kokoiseksi eli pitää olla alusta alkaen valmis sijoittamaan isoon akvaarioon jotta kaveri mahtuu liikkumaan.
2. Kannattaa ottaa huomioon, että jos kaikki menee hyvin olet sitoutunut tähän kalaan moneksi vuodeksi (heh tää on vähän ku koiran hankkis...)
3. Jossain vaiheessa voi ihmetellä, et onko mitään järkeä antaa vain yhden kalan käytöön niinkin isoa purkkia kuin tämä kala tarttee [;)]
People that are really very weird can get into sensitive positions and have a tremendous impact on history.
-George W. Bush-
RoopeB
Akvaariokuvaaja 2005
Akvaariokuvaaja 2005
Viestit: 708
Liittynyt: 21:54, 21.07.2002
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ruovesi

Viesti Kirjoittaja RoopeB »

Moin!

Jatkanpa hieman tätä ketjua.

Nyt minua kiinostaa kyseisen kalan aktiivisuus eri yksilöiden välillä. Millainen on kalasi, miten se käyttäytyy eikä vain ruokailuaikoina? Miten paljon kala on noin muuten vain liikkeessä ja minkä verran lepäillään pohjalla/pohjassa. Kertokaa myös kalan ikä ja koko, josko ne myös vaikuttavat kalan aktiivisuuten ja liikkumiseen.

Kiitos kaikille vastauksisa,

Roope
" Ich habe mich an mich gewöhnt ", Karl Lagerfeld
AMS
Junior Member
Junior Member
Viestit: 150
Liittynyt: 05:29, 14.07.2003
Paikkakunta: Piikkiö

Viesti Kirjoittaja AMS »

RoopeB kirjoitti:Moin!

Jatkanpa hieman tätä ketjua.

Nyt minua kiinostaa kyseisen kalan aktiivisuus eri yksilöiden välillä. Millainen on kalasi, miten se käyttäytyy eikä vain ruokailuaikoina? Miten paljon kala on noin muuten vain liikkeessä ja minkä verran lepäillään pohjalla/pohjassa. Kertokaa myös kalan ikä ja koko, josko ne myös vaikuttavat kalan aktiivisuuten ja liikkumiseen.

Kiitos kaikille vastauksisa,

Roope
Meidän fisu on kokoonsä nähden aika aktiivinen. Tulee aina kattomaan kuka kulkee akvaarion lähellä ja muutenkin kiertelee altaassa ruokaa etsien. Luonnollisesti kala ei liiku kuten pikkukalat vaan liikehdintä on sellaista rauhallista vaanimista. Viime aikoina on esiintynyt myös enemmän agressiivisuutta tarkkailijoita kohtaan. Ilmenee lasiin päin syöksymisenä jos menee tarkkailemaan kalaa liian läheltä. Tämä agressiivisuus voi myös johtua nälästä. Syömisen jälkeen kala on passiivinen eikä koe tarkkailijoita taas pitkään aikaa uhkana. Mielenkiintoinen pikkuseikka, että joka ilta kun kello lähestyy valojen sammumisaikaa (yleensä viitisen minuuttia ennen valojen sammumista) vetäytyy hän omaan nukkumanurkkaansa eli makuuhuoneeseensa. Kala on n. 2 v ja kokoa on se n.30-35cm.
People that are really very weird can get into sensitive positions and have a tremendous impact on history.
-George W. Bush-
RoopeB
Akvaariokuvaaja 2005
Akvaariokuvaaja 2005
Viestit: 708
Liittynyt: 21:54, 21.07.2002
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ruovesi

Viesti Kirjoittaja RoopeB »

Pitää kysyä heti lisää :

Miten paljon kalasi ui ihan noin muuten vain, hitaasti tai nopeasti -omalla tyylillaan :mrgreen: ? Entä minkä verran kala makaa passiivisena pohjalla?

Roope
AMS kirjoitti: Meidän fisu on kokoonsä nähden aika aktiivinen. Tulee aina kattomaan kuka kulkee akvaarion lähellä ja muutenkin kiertelee altaassa ruokaa etsien. Luonnollisesti kala ei liiku kuten pikkukalat vaan liikehdintä on sellaista rauhallista vaanimista. Viime aikoina on esiintynyt myös enemmän agressiivisuutta tarkkailijoita kohtaan. Ilmenee lasiin päin syöksymisenä jos menee tarkkailemaan kalaa liian läheltä. Tämä agressiivisuus voi myös johtua nälästä. Syömisen jälkeen kala on passiivinen eikä koe tarkkailijoita taas pitkään aikaa uhkana. Mielenkiintoinen pikkuseikka, että joka ilta kun kello lähestyy valojen sammumisaikaa (yleensä viitisen minuuttia ennen valojen sammumista) vetäytyy hän omaan nukkumanurkkaansa eli makuuhuoneeseensa. Kala on n. 2 v ja kokoa on se n.30-35cm.
" Ich habe mich an mich gewöhnt ", Karl Lagerfeld
AMS
Junior Member
Junior Member
Viestit: 150
Liittynyt: 05:29, 14.07.2003
Paikkakunta: Piikkiö

Viesti Kirjoittaja AMS »

RoopeB kirjoitti:Pitää kysyä heti lisää :

Miten paljon kalasi ui ihan noin muuten vain, hitaasti tai nopeasti -omalla tyylillaan :mrgreen: ? Entä minkä verran kala makaa passiivisena pohjalla?

Roope
Miten paljon se ui... tota kyllähän se siellä akvaariossaan pyörii. Tarttis varmaan laitta webbikamera niin voisit itse tehdä asiasta tarkempaa tutkimusta [;)] En oikeen osaa vastata, koska tilanne vaihtelee. Enemmän varmaan paikallaan kuin liikkeessä. Kuitenkin se aika minkä akvaarioon tuijotan on aika vähäistä. Yleensä kun kalaa tarkkailee se liikkuu 8O Vaikea kysymys... Joten kaikista rehellisin vastaus lienee: En osaa sanoa :roll:
People that are really very weird can get into sensitive positions and have a tremendous impact on history.
-George W. Bush-
RoopeB
Akvaariokuvaaja 2005
Akvaariokuvaaja 2005
Viestit: 708
Liittynyt: 21:54, 21.07.2002
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ruovesi

Viesti Kirjoittaja RoopeB »

Kiitos vastauksesta :)

Oikein miellelläni tuijottelisin sitä webkameraa, pistä ihmeessä pystyyn jos vain mahdollista! Pääsisin salaa vakoilemaan kalan touhuja eikä se tajuasi, että sitä seurataan (Kala ajattelee, että niinhän te luulette, tyhmät ihmiset, muhahaa!).

Tuommoisesta kamerasta luultavasti useampikin olisi kiinnostunut!

Roope
AMS kirjoitti: Miten paljon se ui... tota kyllähän se siellä akvaariossaan pyörii. Tarttis varmaan laitta webbikamera niin voisit itse tehdä asiasta tarkempaa tutkimusta [;)] En oikeen osaa vastata, koska tilanne vaihtelee. Enemmän varmaan paikallaan kuin liikkeessä. Kuitenkin se aika minkä akvaarioon tuijotan on aika vähäistä. Yleensä kun kalaa tarkkailee se liikkuu 8O Vaikea kysymys... Joten kaikista rehellisin vastaus lienee: En osaa sanoa :roll:
" Ich habe mich an mich gewöhnt ", Karl Lagerfeld
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Moi,

meidän Pahis on yleensä päivisin melko lailla omalla "parkkipaikallaan" kun huoneessa ei ole liikennettä. Jos ympärillä liikutaan, kalakin liikkuu. Jos altaan lähelle menee, se tulee kerjäämään ruokaa pintaan. Illalla valojen sammuttua, erityisesti jos huoneessa katsotaan televisiota tai takassa on tuli niin että valot vaihtelevat, vonkale rupeaa ajelemaan edestakaisin ja välillä riehumaankin. Potkii niin että hiekka pöllyää. Joskus näitä sightseeingjaksoja tulee päiväsaikaankin. Ihan yöllä kala nukkuu parkissa. Aktiivisempi nälkäisenä, mutta jos nälkäjakso kestää kovin kauan (esim. viikon reissu), se passivoituu ja kestää jonkin aikaa ennenkuin ryhtyy kerjäämään.

Ikä reilut pari vuotta, jos on kasvanut ensimmäiset kuukautensa suunnilleen samaa tahtia kuin jatkossa niin kuoriutumisesta on ehkä 2,5 v. Pituus nyt n. 35 cm, paksuus kymmenkunta.

Mika
Enkeli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 18:46, 15.11.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Enkeli »

Meidän Aatu ei tuosta viimeisen viestin jälkeen ole tainnut paljoa kasvaa siinä 30 cm pitkä ja aika paksu myös, varmaan samaa kokoa kuin muillakin jotka on juovapallonsa n. 2v sitten ostanut. Aktiivisuus vaihtelee melkoisesti, enkä ole päässyt selville mikä siihen vaikuttaa, joskus ui ympäriinsä kauniin värisenä pitkiäkin aikoja ja toisinaan sitten möllöttää jättiläismiekkalehden alla päivä tolkulla, eikä tule kun vähän ruokaa kerjäämään. Uteliashan kala on ja tulee usein katsomaan lähempää kun menee altaan viereen sille juttelemaan (sillehän on siis pakko puhua ja se vielä juttelee takasin).
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Muut kalat ja eliöt”