Heräteostokset ja niiden loppusijoitus

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
terrakotta
Starting Member
Starting Member
Viestit: 47
Liittynyt: 09:45, 30.08.2004
Paikkakunta: Helsinki

Heräteostokset ja niiden loppusijoitus

Viesti Kirjoittaja terrakotta »

Tällä foorumilla kuulee kerrottavan, ettei akvaariokaupasta pääse pois osamatta mitään tai ainakin sillointällöin tulee tehtyä heräteostoksia (joskus enemmänkin kerralla). Olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt, että mihin te, jotka noita heräteostoksia teette ja joilla on kotona "valmis" akvaario ne heräteostoksenne tungette? Akvaarioon kun ei kuitenkaan mahdu kasveja ja kaloja kuinka paljon tahansa. Vanhat kasvit nyt vielä voi heittää roskiin, mutta kaloille en soisi samaa kohtaloa. Kun otetaan vielä huomioon, että pulma ei ratkea silläkään, että hankitaan aina lisää akvaarioita, kun kodin tilakin on yleensä rajallinen.
Tekniikka onkin sitten ihan oma kysymyksensä. Kuinka usein tekniikkaa tulee vaihdettua heräteostosten takia? Tai siis tuleeko siinä vaiheessa, kun vanha suodatin/joku muu olisi vielä ihan toimiva?
Ovatkohan nuo heräteostokset kuitenkin harvinaisempia kuin kuvittelenkaan? En minä kyllä muutenkaan ajattele, että kukaan niitä viikottain tekisi... Mietityttää vaan :roll:
tepy
Senior Member
Senior Member
Viestit: 578
Liittynyt: 19:07, 01.05.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Äänekoski

Viesti Kirjoittaja tepy »

No kaloja ei ole ikinä (muistaakseni...) tullut ostettua heräteostona. Yleensä meikäläisellä ne heräteostot on kasveja tai vieläkin useammin erilaisia ruokia. Joskus joku kiva kanto. Ja uusia ideoita :mrgreen:
Tytti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 595
Liittynyt: 18:34, 28.12.2003
Paikkakunta: Nummela - HAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tytti »

Meillä tyypillinen kalaheräteostos on lisäyksilöitä johonkin parveen. Niitten sijoittelussahan ei varsinaista ongelmaa ole. Uuden lajin hankkiminen taas täytyy ihan miettiä.
ParratonMonni
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1579
Liittynyt: 13:56, 03.04.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja ParratonMonni »

Viimeisin heräteostos oli pumppu ja suodatinmattoa... Yksi kala on tullut heräteostoksena tehtyä. Kasvin saattaisin ostaa, jos löytäisin jonkun erikoisen (erittäin epätodennäköistä täällä!!!)
Uusia ruokia tulee ostettuna "heräteostoina" .
Mun kans olis niin heleppua olla, sais olla justihin niinku mä sanon.
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Heräteostoista taisi olla viimeeksi omassa säikeessäni joten korjaampa tänne: Heräteostoksia en ole elävien elikoiden puolelta tehnyt sitten "akvaristiheräämiseni" jälkeen. Ainoat ahaa-elämykset ovat olleet tulipyrstö ja tänään haettava parvi smaragdimonnisia, ja niillekkin on tilaa altaassa hyvin. Täytyy vain muokata alkuperäistä kalastosuunnitelmaa uusien bongausten mukaan [;)] .

Useimmiten taitaa nuo heräteostokalat tulla ongelmaksi kun joku kyselee ohimennen kalojen apaattisuudesta tms. ja mainitsee sen oskarin, niilinhauen, kultakalan ja purjeplekon 180l altaassa. Sitten aletaankin selvimään oikeita aikuismittoja ja kaloille uusia koteja ja niin edespäin... :(
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
millia
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5666
Liittynyt: 16:10, 10.11.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja millia »

Viimeisin heräteostokseni on 5 kpl kasveja. No kun oli erikoisia, eikä niitä kuitenkaan enää ikinä koskaan löytäisi, varsinkin jos hakemalla lähtisi hakemaan. :roll:
Yhdelle löytyi paikka ihan tuskattomasti. Toiselle piti raivata tilaa karkeaviuhkalehdeltä. (Nämä siis tulivat akvaan no. 1)
Kolmannen kasvin paikalta piti siirtää muualle jaavansammalta ja suippomelalehteä melko ronskilla kädellä. (tämä meni tokaan akvaan).
Lopuille rehuille löytyi paikka vasta puolinaisen mullistuksen jälkeen (akvaan no. 3).
Mietin kyllä jo kaupassa, että mitä ihmeen järkeä tässäkin taas on. Nyt kun akvat on asettuneet, niin täytyypä sanoa, että ihan hyvä siitä kuitenkin tuli. Toisaalta näiden kärsimysten jälkeen osaa taas vähän aikaa olla ostelematta kasveja tuosta noin vaan.

Kalojen kanssa ei ns. heräteostoksia synny, vaikka saatankin jonkun elikon ostaa noin viiden minuutin harkinnan jälkeen. Aika kuluu kalojen kunnon tutkiskeluun.
Jokaisen akvaarion suhteen on selvät sävelet siitä, mitä niihin voi vielä hankkia jos tila antaa myöden. Jos sitten shoppailureissullani satun sopivaan lajiin törmäämään, niin kyllä se aika usein mukaan lähtee.
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Kuinka tuo heräteostos määritellään?

1) Tarkoitetaanko heräteostoksella sitä, että aina kun menen ostamaan eläinkaupasta kalanruokaa tai muuten vain palloilemaan sinne ja palaankin yllättäen kalapussi kainalossa olen tehnyt heräteostoksen?

2) Vai sitä, että ostetaan jotain "kivan näköisiä" kaloja, joista ei ole aavistustakaan mitä ne ovat tai millaisiksi ne kasvavat?

Ainakin mulla on kokemuksia molemmista, mutta minun mielestäni tuo 1) tyypin heräteostos nyt on aika tavallinen tapaus. Eikä tee kenestäkään pätkääkään huonompaa akvaristia, jos ostaa esimerkiksi matkoilla ollessaan sellaisia kaloja heräteostoksena, joiden hankintaa ei ole etukäteen suunnitellut. Toki tällainen impulsiivinen toiminta vaatii jonkinlaista (yleis)tietoa kaloista, että tietää mitä on ostamassa ja mitä nämä uudet ostokset vaativat.
/jari
MKM
Senior Member
Senior Member
Viestit: 541
Liittynyt: 09:30, 23.08.2004
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja MKM »

Ööh...minä ainakin tunnustaudun heräteostelijaksi kalanruokien, juurakoiden ja kasvienkin suhteen. (Enkä näe siinä mitään väärää.) Ja myönnettävä on, koko akvaario tuli alunperin hankittua jonkinlaisena "herätyksenä".
Kalat taas on hankittu harkiten - no myönnettäköön, että leopardimonniset ovat jonkinlainen "heräteostos" - etsin alunperin sysievämonnisia, mutta niitä ei saanut niin mistään. Sitten törmäsin leopardimonnisiin, ihastuin ja ostin parven. Alunperinkin oli siis altaassani monnisparven mentävä aukko, joten leopardimonnisten "loppusijoituspaikkaa" ei tarvinnut paljon ihmetellä, ne tulivat siihen "lokeroon" jonka olin monnisille - alunperin toki toiselle lajille - varannut.
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

No kyllä niitä heräte-tyyppisiä ostoksia tulee tehtyä. Viime viikolla mentiin kauppaan käväisemään muutenvain ja siellä sattui olemaan hienon näköisiä kardinaalitetroja. Ajattelin että voisin jatkaa vajaan 20 kardinaalin parvea kymmenellä yksilöllä (päämääränä iiiiso hieno kardinaaliparvi). Otin sitten 50 kalaa 8O Mutta kyllä on hienon näköistä 8-)

Kasvejakin tulee välillä ostettua periaatteella "kokeillaan miltä näyttäisi". Tällä hetkellä lajien kirjo on aika valtava eikä kunnon puskalle enää löydy tilaa sitten millään :roll:

Tekniikkaa tulee aniharvoin ostettua muutenkaan, mutta tuo talouden toinen osapuoli kyllä väsää sitä tekniikkapuolta ihan kiitettävällä "herätevauhdilla".
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
Eagle Ray
Junior Member
Junior Member
Viestit: 85
Liittynyt: 16:42, 09.08.2005
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: heräteostokset ja niiden loppusijoitus

Viesti Kirjoittaja Eagle Ray »

terrakotta kirjoitti:Tekniikka onkin sitten ihan oma kysymyksensä. Kuinka usein tekniikkaa tulee vaihdettua heräteostosten takia? Tai siis tuleeko siinä vaiheessa, kun vanha suodatin/joku muu olisi vielä ihan toimiva?
:
Ehei, rahat ei tosiaankaan riitä juuri muuhun kuin välttämättömyyksiin. :|
Yksi heräteostos oli muutama vuosi sitten joku käsittämätön kalojen ruoka. Jotain säilöttyä mössöä pienissä muovitaskuissa, kuten ketsuppi mäkkärissä. [;)] Sotki vettä aivan hirveästi kun sitä antoi, ja varsin nopeasti ne jäivät kaapin perälle vanhenemaan.
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Re: heräteostokset ja niiden loppusijoitus

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Eagle Ray kirjoitti:Yksi heräteostos oli muutama vuosi sitten joku käsittämätön kalojen ruoka. Jotain säilöttyä mössöä pienissä muovitaskuissa, kuten ketsuppi mäkkärissä. [;)] Sotki vettä aivan hirveästi kun sitä antoi, ja varsin nopeasti ne jäivät kaapin perälle vanhenemaan.
Fresh Delica tms. Sama efekti meillä, mahtava rasvakalvo tuli pintaan vaikka kyllä kalat (monniset) sitä söivätkin. Meillä taisi olla säilöttyä artemiaa (brine shrimp?).
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Taju
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1225
Liittynyt: 16:42, 20.05.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Taju »

Minullakin taitaa olla heräostokset aikalailla tuota ruokapuolta. Näitä teen välillä ihan ruokakaupassakin tyyliin "partikselle voisikin tänään maistua päärynä".

Ja sitten oli tosiaan tämä valolla varustettu ilmastin, joka lojuu nyt hyllyssä, koska se pelotti liikaa rubiinitetrojamme. :roll:
Se mikä ei tapa, traumatisoi.
srd
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2010
Liittynyt: 13:11, 28.09.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja srd »

Partis tuli aikanaan kaupan päälle, joten kai sekin lasketaan heräteostokseksi... Kukkia ja ruokaa tarttuu aina mukaan. :roll:
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”