Lammikon perustaminen

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
baku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 114
Liittynyt: 20:09, 19.06.2001
Paikkakunta: JKL, Finland

Lammikon perustaminen

Viesti Kirjoittaja baku »

Meillä on pihalla "suihkulähdeallas", tilavuudeltaan n. 550 litraa. Ajattelin tänä kesänä kokeilla siihen jotain kaloja (luonnokaloja esim. ahven tai kirjolohen poikasia) ja kasvit olisi tarkoitus käydä nyhtämässä läheisestä lammesta. Jonkinasteinen suodatinkin on olemassa.

Selailin vanhoja viestejä, mutta aika vähän oli löydettävissä tietoa altaan perustamisesta, osa linkeistäkin oli jo kadonnut bittien taivaaseen. Kaipailisin nyt siis vinkkejä altaan perustamiseen ja kokemuksia kaloista (karpeille, kultakaloille tai ruutanoille ei kiitos [;)] ). Eniten huolestuttaa noin pienessä altaassa lämpötilan nousu suht korkeaksi. Entäpä happitilanne, täytyykö suodattimen olla päällä 24/7 vai riittääkö kasvien tuottama happi mihinkään?
Boheemin Avaramielinen Kotiinkonttaaja ja Unelmoija
maspe
Senior Member
Senior Member
Viestit: 969
Liittynyt: 15:17, 18.08.2003
Paikkakunta: Oulu, Uleåborg

Viesti Kirjoittaja maspe »

Lämpötilan noustessa kasva myöskin kalojen hapenkulutus, joten kuumana päivänä voi joissakin tapauksissa tulla ongelmaa hapen kanssa, jos kalasto on liian suuri altaaseen nähden.

Pienessä altaassa lämpötilavaihtelut ovat melko suuria, joita kyllä maa tasaa hiukan. Kuumana päivänä lämpötila voi nousta yllättävän suureksi, kylmyys tuskin tulee ongelmaksi ainakaan kesällä luonnonkaloilla.

Jos vaan mahdollista suurentaa allasta, niin suosittelisin tekemään sen. Kalat saavat paremman ympäristön ja allaskin pysyy kaikin puolin paremmin tasapainossa kun vettä on enemmän.

Kirjolohen poikasia en laittaisi tuon kokoiseen altaaseen, ahvenen kanssa ei voi laittaa pienempää kalaa tai ne joutuvat ruokalistalle. Särkiä ja muita katiskalla/ongella saatavia rantakaloja voisi kokeilla tuossa. Särki on muistakseni kohtalaisen helppohoitoinenkin, ruokinta ei tule ongelmaksi.
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Jos allas sijaitsee sellaisella paikalla mihin aurinko paistaa ja lämmittää useita tunteja, niin kannattaa miettiä jonkinlaista sermiä,varjostinta tms. ratkaisua altaan suojaksi. Noin pieni vesimäärä on herkkä lämpötilan heilahteluille,niinkuin tuossa edellä todettiin.
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
baku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 114
Liittynyt: 20:09, 19.06.2001
Paikkakunta: JKL, Finland

Viesti Kirjoittaja baku »

Kiitos vastauksista. Altaan suurentaminen ei ole tällä hetkellä mahdollista, joten lämpötilan vaihteluihin täytynee siis varautua. Altaan ympärillä on melko korkeita koristepensaita, jotka kuitenkin varjostavat ainakin osan päivästä, mikä ehkä voi helpottaa hieman.

Taytynee ensin hankkia kasvit ja kokeilla kuinka paljon lämpötila vaihtelee. Sen jälkeen voi harkita laittaako kaloja vai eikö. Kaloja ei jokatapauksessa tulisi kuin muutama (en sentään ajatellut elinkeinoa kirjolohen kasvatuksesta [;)] ). Katiskakin meiltä löytyy, eli pitänee käydä viskaamassa se tunne lähilampeen ja toivoa särki- ja ahvensaalista.
Boheemin Avaramielinen Kotiinkonttaaja ja Unelmoija
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”