Miten on hoidettu pitkien altaiden valaistus?

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Miten on hoidettu pitkien altaiden valaistus?

Viesti Kirjoittaja d78 »

Tuossa kauhulla katselen noiden uusien monimetallivalaisimien hintoja ja yritän hakea kompromissia jota ei tarvitsisi kuitenkaan katua myöhemmin ja joka kestäisi mahdolliset muutokset kokoonpanossa.

Eli... Haaveilen pidemmän mallista allasta joten yhdellä valaisimella ei varmasti pärjää ja taasen monta erillistä valaisinta ei miellytä silmää. Kohta joku ehdottaa kotelointia mutta kun huonekorkeus on n. 290cm, tulisi siitäkin kohtuullisen massiivinen, vaikka ei sitä tietenkään kattoon asti tarvitse laittaa.

Useasti on joku kysynyt suositusleveyksiä ja esimerkkinä mainitaan, yksi tuikku per 100-120cm. Kuitenkin jossain mainitaan esim. 180cm altaalle käytettävän kolmea monimetallia. Onko tämä siis käytännön sanelema pakko pituuden suhteen vaiko litrojen, kun usein nämä pitkät altaat ovat myös suhteellisen litravetoisia.

Oma skenaarioni olisi esim. Giesemannin Eco Plus (tai joku muu vastaava) valaisin joka on siis 120cm pitkä ja siinä kaksi lamppua. Olisiko tästä esim. 180cm * 50 cm * 40cm (360l) altaan valaistukseksi kun korkeus on tuon 50cm. Aiheuttaako altaan pituus ongelmia? Tarkoitan siis sitä että kuinka erillään lamput ovat toisistaan tällaisessa valaisimessa, olisiko joku toinen parempi? Eikö tällaisella "yhdistelmävalaisimella" kuitenkin yritetä valaista pidempää allasta eikä vain lisätehosta ole kysymys. Lisätehohan otettaisiin tietenkin astetta järeämmällä lampulla, eikö vain.

Valoahan ei ole useinkaan liikaa ja yrittäisin selvitä 2* 150W valaisimella. Olisiko syytä luovuttaa ja hankkia toisen tyyppinen allas? Koska harvoin näkee esim. 3* 150W valaisinta kaupan. Joten jos haluaisi yhdistelmävalaisimen, tulisi todennäköisesti hankintaan juuri 2* 150W:n valaisin. Mutta riittääkö se?

Varmasti joku haluaisi jo tässä vaiheessa kysyä että mitä aion altaaseen laittaa tai kasvattaa ja tähän on jo vastaus... Kaiken sen mitä pystyn suppealla varannollani kunnialla kasvattamaan. [;)] En siis vielä osaa sanoa mutta joku varmasti osaa sanoa mitä en pysty ylläpitämään esim. mainitsemallani valaisimella.

Loput komponentit tulevat vielä pohdintaan mutta tilavaraus on jo olemassa ja siten ensimmäisenä askarruttaa tuo valaistus.
Therapy is expensive. Popping bubble plastic is cheap. You choose.
Fennorama
Junior Member
Junior Member
Viestit: 158
Liittynyt: 20:33, 18.06.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Fennorama »

Hei,
noita valotehoja laskiessa ei kannata tuijottaa sokeasti sitä N wattia / litra ohjetta. Jos sulla ei ole mitään jossain nurkassa ja kaikki kivikorallit vaikka keskellä niin eihän sinne nurkkaan sitä valoa tarvi juuri ollenkaan. Voit hyvin valaista kriittiset paikat vahvemmin ja muut onkalot sitten "edullisemmin". On tietysti näyttävää jos koko allas on kirkas ku aurinko muttei se ole suinkaan pakollista. Elävänkin voi kasata sillä tavalla, ettei tarvitse valaista kaikkea yhtä voimakkaasti. Isommissa altaissa itse tekisinkin niin ja joitain onkaloita jne. jotka ei tarvi yhtä paljon valoa. Jos siis haluaa säästää.
Jos joskus semmoisen mega-altaan laitan niin valaisen kirkkaimmin vain korkeat riuttarykelmät ja himmeämmin muut osat, kunhan on suht luonnollisen näköinen (luonnossahan ei ole spottivaloa..).
Aquastus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 18:15, 20.04.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Aquastus »

Täytyykö olla välttämättä monimetallivalaisin? Eikö loisteputket kävisi? Ja jos päädyt monimetalleihin, niin muista, että on olemassa muunkinlaisia ratkaisuja kuin akvaariokaupoissa myytävät huippukalliit valaisimet. Itse asioin Tamla Oy:n kanssa pari viikkoa sitten ja olen ollut hurjan tyytyväinen niin hintaan kuin laatuunkin ja tätä nykyä altaani yllä killuu kaksi "myymälävalaisinta", jotka tosin sopii loistavasti näin kotiympäristöönkin.
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Tamlan tuotteet tiedän ja myös niiden hinnan. Sekä unohtamatta sieltä saatua loistavaa palvelua mutta... Emännän sanaa kun luonnollisesti 'saan' kuunnella, on Tamlan valaisin pakko sulkea pois. Hän kun hyväksyy vain "TILA"-kelpoiset ratkaisut. On siis pakko lähteä näihin arvokkaampiin ratkaisuihin. Loisteputket ikävä kyllä sulkee pois joitain tulevaisuuden suunnitelmia asukkien suhteen.

Siis budjetti se on kohtuullinenkin budetti ja nämä kolmilamppuiset monimetallit joissa on sinivalomahdollisuus maksaa Saksassa reilusti yli tonnin kun taas esim. Riga merkkinen kahdella lampulla irtoaisi 600€:lla. Ja kun tätä laskelmaa kehittelee hieman pidemmälle niin huomaa että 50%:n säästö tekee loppusummassa(koko allas tarvikkeineen) ihan kohtuullisen eron.

Painotankin että osaisiko joku sanoa kuinka "leveän" valokeilan kehittää tällainen yhdistelmävalaisin? Ja ehkä paras kysymys oikeastaan olisikin että millaiseen altaaseen sopisi parhaiten tuollainen Giesemannin Eco Plus kahdella 150W:n lampulla?
Therapy is expensive. Popping bubble plastic is cheap. You choose.
Lusse
Junior Member
Junior Member
Viestit: 181
Liittynyt: 23:56, 06.08.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Lusse »

Yleensä yksi monimetalli poltin valaisee noin 80-100cm joten kaksi pitäisi riittää 180cm altaalle mutta yleensä monilla on jo kolme polttimoinen lamppu (mutta on ihan itsestä kiinni), itse laittaisin kaksi polttimoisen lampun 180cm altaaseen (riippuen käytettävästä valaisimesta, esim gieseman valaisimilla polttimet ovat hieman enemmän reunoissa kuin Riga valaisimessa jne.. eli eroja löytyy), joten oma Gieseman 2x250w kävisi hienosti tuollaiseen 180cm altaaseen.

Sitten altaan korkeudesta, eli 150w noin 50-60 korkeaan altaaseen ja 250w noin 60cm:stä ylöspäin johonkin (suuntaa antavia, riippuu kuinka valoisan altaan haluat), itselläni on 150cm leveä 50cm korkea ja siinä 2x250w gieseman valaisin joten allas on mielestäni aika kirkas ja korallit näyttävät tykkäävän ihan mukavasti !

Toivottavasti oli jotain apua !
******************************************
Kaikki saa ja kaikilta saa mutta kaikki ei saa kaikilta !
******************************************
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Kiitokset Lusse. Tuota juuri halusin tietää... Nyt sitten metsästämään em. valaisimia. Saattaisi siis jopa olla että 2*150W voisi siis riittää jos sellainen irtoaisi. Toisaalta nyt mainitut valaisimet tuskin ovat usein myydään-osastolla :roll:
Therapy is expensive. Popping bubble plastic is cheap. You choose.
Cano
Junior Member
Junior Member
Viestit: 174
Liittynyt: 16:18, 15.03.2002
Paikkakunta: Raisio

Valaisin

Viesti Kirjoittaja Cano »

Suosittelisin edelleen kuitenkin altaaseesi 2 x 250W HQI:tä, koska näiden hinta versus 150W on vain marginaalinen. Jos hankit kivikoralleja, on HQI "välttämätön". Ja fragit eivät maksa paljoa -> kasvavat kyllä valaistuksessa... Ja sinivalot voit hoitaa siisteillä erillisillä loisteputkilla, jolloin yhdistelmä HQI ei maksaisi niin paljoa. Mistä olet hankkimassa valaisinta, joissain Saksalaisissa (Carmenschwemmer) paikoissa kun saa jo 2 x 250W + 1 x 70W sinivalo (kaikki HQI) hieman päälle 600e:llä?

-Cano-
Kimmo S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2243
Liittynyt: 14:37, 18.04.2002
Akvaarioseurat: SMAS, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kimmo S »

Itselläni on 150x50 alueella 2x250W MH valaisinta + 2x80W t5. Viimeistään siinä vaiheessa, kun korallit alkavat kasvaa, alkaa varjoja syntyä todella pahasti. Nykyisellään sanoisin tarvitsevani ainakin 3 polttimoisen valaisimen.

Suosittelisin, että jos haluat päästä vähemmillä polttimoilla, muodostat esimerkiksi kaksi erillään olevaan aluetta altaaseesi. Esimerkiksi yksi molempiin päihin. ja näiden kummankin päälle 250W MH.

Itse laittaisin 180cm altaaseen ainakin ~4x250 mh + 4x80W t5.
Parempi ratkaisu olisi varmastikkin laittaa esim. etureuna painotteisesti 3x250W MH valaisemen ja jättää mahdollisuus lisätä toinen samanlainen tai esim. 2x250W valaisin tämän taakse.

Hommasta ei kyllä saa kunnolla tolkkua / vertailupistettä, jos ei käy muilla harrastajilla kylässä katsomassa miten he ovat asian hoitaneet.
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Tarkoitus on käydä katselemassa muiden harrastajien altaita kun sopivasti liikun esim. Helsingissä päin. Kun en tiedä montaa harrastajaa täältä Turun alueelta.

En tiedä vielä tarkalleen minkä tyyppinen ratkaisu on tulossa koska pyrin kuitenkin ostamaan esim. käytettyä tavaraa. Suuntaviivat on kuitenkin pakko tehdä jotta projekti etenisi. Minulla on paikka tehty taloon tätä varten ja siihen sopisi 2m allas. Puutorin akvaarion sivuilla muistaakseni oli yksi malli 180cm pitkä ja hahmottelin suunnitelmia sen mukaan. Ja ymmärsin että 180cm on jonkinlainen moduulimitta joten sen eteenpäin myyminen on siten ehkä helpompaa.

Tulen kyllä katsomaan vielä uudetkin mallit Saksanmaalta kunhan haen ensin kokemuksia näistä eri valaisimista ja valaisintyypeistä. Nyt haittaa lähinnä runsaudenpula enkä osaa oikein nostaa mitään vaihtoehtoa ylitse muiden. Siksi suunnittelua on vaikea viedä eteenpäin. Kuitenkin haluaisin muodostaa mieleeni jonkinmoisen alarajaehdon valaistukselle koska on verrattain vaikea ennustaa, minkälaista tuo tarjonta käytetyistä tulee olemaan. Onhan se helppo valinta jos joku tuo eteeni esim. 3*250W:n Giesemannin valaisimen 300€:lla mutta luulen tarjonnan muodostuvan kuitenkin niistä malleista jotka eivät joko riitä tai miellytä silmää edellisellä omistajalla.

Lähinnä yritän siis kartoittaa, onko käytettynä tarjolla sellaista tuotetta jolla voi toteuttaa suunnitelmani. Jos altaan korkeus on 50cm pitäisi 150W:n riittää mutta suuremman tietenkin otan jos sellainen löytyy, edullisesti. Altaan pituus minua enemmän askarrutti.
Therapy is expensive. Popping bubble plastic is cheap. You choose.
Mantis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 92
Liittynyt: 16:36, 21.09.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Mantis »

Morjens d78! Mulla on 200cm allas ja siinä päällä kaksi erilistä 150W giesemannia, joissa mukana sinivalot. Lisäksi mulla 4kpl 38W valkoisia loisteputkia ja loisteputkisinivalot. Ihan ok noilla pärjää 50cm altaassa, kaikki enemmän valoa tarvitsevat korallit voi sijoittaa ylemmäs kiville, niin saavat riittävästi valoa.

Osta multa pois toi allas niin pääsen suunnittelemaan isompaa ;)
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Mantis kirjoitti:Morjens d78! Mulla on 200cm allas ja siinä päällä kaksi erilistä 150W giesemannia, joissa mukana sinivalot. Lisäksi mulla 4kpl 38W valkoisia loisteputkia ja loisteputkisinivalot. Ihan ok noilla pärjää 50cm altaassa, kaikki enemmän valoa tarvitsevat korallit voi sijoittaa ylemmäs kiville, niin saavat riittävästi valoa.
Olisiko kuvaa jossain?
Mantis kirjoitti: Osta multa pois toi allas niin pääsen suunnittelemaan isompaa ;)
Heh... [;)] Katsotaan...
Therapy is expensive. Popping bubble plastic is cheap. You choose.
Mantis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 92
Liittynyt: 16:36, 21.09.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Mantis »

Jotain surkeita kuvia on, laita sähköpostiosoitteesi, niin lähetän.
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

d78@mbnet.fi

Myös muiden kuvia otetaan vastaan.
Mantis kirjoitti: Lisäksi mulla 4kpl 38W valkoisia loisteputkia ja loisteputkisinivalot.
Miksi valkoisia putkia?
Therapy is expensive. Popping bubble plastic is cheap. You choose.
Lusse
Junior Member
Junior Member
Viestit: 181
Liittynyt: 23:56, 06.08.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Lusse »

d78 kirjoitti:
Mantis kirjoitti: Lisäksi mulla 4kpl 38W valkoisia loisteputkia ja loisteputkisinivalot.
Miksi valkoisia putkia?

Tarkoittanee 4x päivänvalo ja sinivalo putkea !
******************************************
Kaikki saa ja kaikilta saa mutta kaikki ei saa kaikilta !
******************************************
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Ach... Ich verstehe.
Therapy is expensive. Popping bubble plastic is cheap. You choose.
mikkokoo
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 14:23, 07.02.2002
Akvaarioseurat: FOMA (nro4)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mikkokoo »

Ehdottomasti 180cm altaaseen 3x250 plust T5 putket. Jos altaasi voi elää 2m pituuteen asti, niin teetä ihmeessä 2m pitkä (myös tähän käy hyvin 3x250w valo) kolmen polttimon HQI:t ovat poikkeuksetta noin 180-190 cm pitkiä. Kiitä onneasi että voi ottaa tuon pituisen altaan. 170cm pituinen on vaikein mahdollinen- 2x250 w on siihen ihan liian vähän ja 3x ei mahdu. 3x250w +4xt5 valoja löytyy jo lähes joka valmistajalta. Tuon pituisessa lampussa t5 putket ovat 80w jokainen.
RPekka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1313
Liittynyt: 21:53, 23.09.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja RPekka »

mikkokoo kirjoitti:Ehdottomasti <leiks> T5 putket
Miksi T5 eikä siihen verrattuna ilmainen T8? Valoteho ei ainakaan voi olla perusteena koska (Blue 67) 58W T8 antaa 1600 lumenia ja 80W T5 1550 lumenia.
Hän joka sanoo ettei koskaan pidä antaa periksi, ei hyväksy elämän realiteetteja.
Kaizu
Imperaattori
Imperaattori
Viestit: 2881
Liittynyt: 16:42, 21.10.2001
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kaizu »

RPekka kirjoitti:
mikkokoo kirjoitti:Ehdottomasti <leiks> T5 putket
Miksi T5 eikä siihen verrattuna ilmainen T8? Valoteho ei ainakaan voi olla perusteena koska (Blue 67) 58W T8 antaa 1600 lumenia ja 80W T5 1550 lumenia.
Olisikohan kyseessä T5 putkien parempi "kesto", eli värisävyt ja teho pysyvät pidempään kunnossa.
There are no facts, only interpretations. -- Friedrich Nietzsche
ealex
Advanced Reefer
Advanced Reefer
Viestit: 766
Liittynyt: 13:20, 09.03.2002
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Miten on hoidettu pitkien altaiden valaistus?

Viesti Kirjoittaja ealex »

d78 kirjoitti:Oma skenaarioni olisi esim. Giesemannin Eco Plus (tai joku muu vastaava) valaisin joka on siis 120cm pitkä ja siinä kaksi lamppua. Olisiko tästä esim. 180cm * 50 cm * 40cm (360l) altaan valaistukseksi kun korkeus on tuon 50cm.
Ihme että kukaan ei ole kommentoinut, valitsit äärimmäisen epäkäytännöllisen akvaarion muodon sekä valaistuksen että sisustamisen suhteen. :? Jos haluat saada siihen kohtalaisesti valoa niin joudut laittamaan samanlaisen valaisimen, mikä sopisi 2-3x isompaan altaaseen käytännöllisillä mitoilla. [;)]
RPekka kirjoitti:
mikkokoo kirjoitti:Ehdottomasti <leiks> T5 putket
Miksi T5 eikä siihen verrattuna ilmainen T8? Valoteho ei ainakaan voi olla perusteena koska (Blue 67) 58W T8 antaa 1600 lumenia ja 80W T5 1550 lumenia.
Sinivaloa ei kannata mitata lumeneina, heittoa voi olla satoja prosentteja riippuen mittaustavasta. T5 ja T8 antavat saman verran valoa suhteessa kulutustehoon.
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Re: Miten on hoidettu pitkien altaiden valaistus?

Viesti Kirjoittaja d78 »

ealex kirjoitti:
d78 kirjoitti:Oma skenaarioni olisi esim. Giesemannin Eco Plus (tai joku muu vastaava) valaisin joka on siis 120cm pitkä ja siinä kaksi lamppua. Olisiko tästä esim. 180cm * 50 cm * 40cm (360l) altaan valaistukseksi kun korkeus on tuon 50cm.
Ihme että kukaan ei ole kommentoinut, valitsit äärimmäisen epäkäytännöllisen akvaarion muodon sekä valaistuksen että sisustamisen suhteen. :? Jos haluat saada siihen kohtalaisesti valoa niin joudut laittamaan samanlaisen valaisimen, mikä sopisi 2-3x isompaan altaaseen käytännöllisillä mitoilla. [;)]
Valintaan vaikutti hieman mielipide siitä, mikä on minusta hieno. Pidän pitkän mallisesta altaasta. Uskon että se on varmasti vaikea sisustaa mutta ajatusta olin suonut hieman muodostuville litroillekin. Ajattelin että tuohon kokoon menisi esim. hieman kevyempi Tunzen vaahdotin. Korkeutta karsin juuri valaisimen tehon vuoksi. Tosin tässä tulikin jo esille että kok. tehon nosto x*150W ==> x*250W ei tuo laitekustannuksia mahdottomasti eli korkeuden kasvattaminen ei ole täysin pois suljettu. Mutta... Entäs sitten kasvaneiden litrojen ansiosta kasvanut pumppujen tehotarve? Kalkkisyöttö on kenties jo pakko toteuttaa laitteilla kun altaan koko kasvaa. Siis käytännössä kaikki yksittäiset laitteet kasvaa numeroa isommaksi ja siten ajatukseni isosta nanosta onkin jo näppärästi unohdettu.

No en minä valita vaan pelkään homman karkaavan hansikkaasta. Arvostan mielipidettänne ja yritän tehdä kompromissin toiveitteni ja käytännön järjen välillä.

Edelleen siis painotan sitä että yritän tehdä valintoja sen mukaan minkälaisia laitteita uskon olevan käytettyjen markkinoilla. Mahtaako olla usein myynnissä esim. 3*250W valaisinta jossa t5-putket lisäksi?

Kukkaroani varjelen tietenkin myös. Ottaisinhan minäkin mielelläni samanlaisen altaan kuin esim. Haagalla.
Therapy is expensive. Popping bubble plastic is cheap. You choose.
HillyBilly
Senior Member
Senior Member
Viestit: 593
Liittynyt: 18:58, 21.03.2002
Paikkakunta: Hyvinkää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja HillyBilly »

Mitä enemmän vettä niin sen parempi, jos teet leveämmän ja korkeamman altaan niin ei se tarkoita että se pitää työntää täyteen. Sama määrä kiveä ja korallia kun siihen kapeempaan niin ei mene kalkkiakaan sen enempää. Ja vaikka leveys nyt kasvaisi 10-20cm niin ei se pumpun tehoon vaikuta niin paljoa että pitäisi kovin paljon kalliimpi pumppu ostaa. Tunzen stream se kuitenkin on se järkevin, tai miksi ei wavebox kun pituuttakin löytyy.

eli se altaan leventäminen 10-20cm vaikuttaa lähinnä hiekan määrään IMO.
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Totta tuokin. Noh, luulen että on kuitenkin pakko mennä ensin katsomaan muiden harrastajien altaita niin näkee tuon sisustamisen ajatukset/vaikeudet kokreettisesti.

Tulee vain hauska piirre tällekin projektille kun aluksi lähdin innostumaan siitä muutaman litran maljananosta jonka näin täällä ja nyt suunnittelee 'vähän' toisen kokoista. "Siitä se ajatus sitten lähti"...
Therapy is expensive. Popping bubble plastic is cheap. You choose.
kalastaja
Junior Member
Junior Member
Viestit: 141
Liittynyt: 02:07, 23.04.2002
Paikkakunta: Salo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kalastaja »

Tulee vain hauska piirre tällekin projektille kun aluksi lähdin innostumaan siitä muutaman litran maljananosta jonka näin täällä ja nyt suunnittelee 'vähän' toisen kokoista. "Siitä se ajatus sitten lähti"...
Samalla linjalla täälläkin ensin piti tulla maks 200l sit se kasvoi 300l. mut nyt mulla on reilu 800... Siis suunnittelu vaiheessa se vaan vähän kasvoi... :roll:
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Mutta kuitenkin tässä kannattaa ottaa niitä kuuluisia "jäitä kypärään" sillä ettei vain kävisi niin, että asettaa itselleen riman niin korkealle ettei suunnitelmista päästä koskaan toteutukseen. Katson ensin mitä saa käytettynä ja sitten muodostellaan lopullinen linjaus.

Mutta hyviä näkökohtia otatte esille, kiitos siitä.
Therapy is expensive. Popping bubble plastic is cheap. You choose.
mikkokoo
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 14:23, 07.02.2002
Akvaarioseurat: FOMA (nro4)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mikkokoo »

Jos olet säästölinjalla niin tosiaan kannattaa varmaan unohtaa toi 3x250w valo. Ehdotettuja valoja ei saa mistään alle tonnilla, normaalisti ne maksaa noin 1500.Pitkä allas on kyllä hieno. Mutta jos päädyt siihen niin kasvata ihmeessä myös leveyttä ja korkeutta jotta saat tilavuutta lisää. Tämä ei kasvata tuon muotoisessa altaassa kovin paljon kustannuksia (tai siis lisälitrat on halpoja).
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”