Kookospähkinäluola

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
JuuLia
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1216
Liittynyt: 15:22, 29.08.2004
Paikkakunta: Äänekoski

Kookospähkinäluola

Viesti Kirjoittaja JuuLia »

Tarkoitus olisi huomenna lähteä katsastamaan löytyykö tästä kylästä kookospähkinöita ja väkertää niistä akvaan luolia. Haulla löysin joitain ohjeita luolan teosta, vielä haluaisin kysyä että minkä mallinenhan olisi mieleisin keltakääpiöahvenille? Kokonainen lienee turhan iso ja isoaukkoinen joten ajattelin sahata pähkinän kahtia ja jollain keinoin tehdä siihen pienen loven alareunaan josta ahvenet pääsisi sisään. Onko idea hyvä ollenkaan? Minkäkokoisen aukon nuo tarvitsee ja riittääkö yksi? Kannattaako tuo keittää ennen käyttöön ottoa?
amanda
Senior Member
Senior Member
Viestit: 964
Liittynyt: 11:04, 27.08.2004
Akvaarioseurat: LAS
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja amanda »

Muihin kysymyksiin en osaa vastata, mutta kannattaa tehdä kaksi aukkoa. Joskus saattaa kääpiöahvenilla tunteet kuumeta kutuhuumassa ja on hyvä että toinen pääsee tarvittaessa luolasta karkuun intoilevaa siippaa. :)
jaba
Member
Member
Viestit: 302
Liittynyt: 20:23, 12.01.2005
Paikkakunta: Kerava

Näin...

Viesti Kirjoittaja jaba »

Mielestäni paras tyyli on tämä:

1.Peset kookospähkinän vaikka juuresharjan avulla juoksevan veden alla...

2.Sahaat pähkinän kahteen osaan...

3.Koverrat kookoslihan pois(tämä käy mielestäni helpoiten niin, että otat kuorimaveitsen..."survot" veitsen sitten kookos lihan-ja kuoren väliin ja "klonksautat" näin kookoslihan pois)...

4.Sahaat haluamasi aukot pähkinään(suosittelen tekemään kolmion malliset "kalan mentävät" aukot alareunaan(helpot tehdä))...

5.Keität valmiit kookos luolat...

6.Ja ei muuta ku luolat akvaan silmän-ja kalojen iloks! :P
appura
Member
Member
Viestit: 484
Liittynyt: 16:10, 23.01.2005
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja appura »

Mulla kävi tuuri kun olin ostamassa kookoksia. Ravisuttelin niitä ja kuuntelin että onko sisusta tuoretta ja kuinka ollakaan sielä oli kaksi pähkinää, joista ei kuulunut mitään ääntä. No menin kysymään hevi osaston hoitajalta, että saako näistä jotain alennusta, kun eivät hölsky ollenkaan ja myyjä sanoi että saat viedä pois ilman maksua, kun ovat menneet huonoksi. :mrgreen:
Kotona sitten sahailin puoliksi ne ja kuinka helppoa, kun kovettunut sisusta tippui pois kun sain kookoksen halki. Joskus on meinannut tulla äitiä ikävä, kun on koittanut tuoreesta kookoksesta saada sisustaa irti. Joten kannattaa etsiä Vanhentunutta kookosta tiskistä. [;)]
JuuLia
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1216
Liittynyt: 15:22, 29.08.2004
Paikkakunta: Äänekoski

Viesti Kirjoittaja JuuLia »

Kohta lähden kauppoja kiertämään, tyytyväinen olen jos yhdenkin kookoksen löydän, jos löytyy useampi niin voihan niitä ravistella (voi muuten näyttää kanssa-asiakkaista kohtalaisen typerältä :mrgreen: ).
Ihan innossaan olen lähtemässä kokeileen tätä projektia, saas nähdä kuinka innoissaan olen jos noita löydän ja alan sahailemaan, saha nimittäin lievästi sanottuna onnettoman kokoinen...
Myfyriwr
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:40, 13.01.2005
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Myfyriwr »

Jos maidon poistaa ensin avaamalla pari niistä päässä olevista rei'istä pähkinän saa rikki vaikka vasaralla kopauttamalla.

Etsit kovimman lattiapinnan (yleensä kylppäri tms), laitat vaikka maton alle kaksinkerroin ja kopauttelet vasaralla kylkeen pähkinää käännelleen kunnes alkuhalkeama ilmestuu ja sitten jatkat sen edestä pari-kolme kertaa ja homma on valmis.

Sen jälkeen kulkuaukot sai tehtyä tylsälläkin sahalla :)
JuuLia
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1216
Liittynyt: 15:22, 29.08.2004
Paikkakunta: Äänekoski

Viesti Kirjoittaja JuuLia »

Huh huh, melkoinen hommahan siinä oli... Sahana kun oli sellanen linkkarisahan tyylinen, terävä tosin. Onnistuin löytämään kaksi kuivunutta kookosta ja sain ne eurolla. Sahaaminen vaati voimaa, kookoksen palottelu ja ujuttaminen pienestä reiästä kärsivällisyyttä.
Keittelen niitä kunnes vesi ei enää rasvaannu.
Löysin pienen nätin kookoksen joten tein siitä kokonaisena luolan, kahdella kulkuaukolla. Kuva tekeleestä löytyy tuolta toiselta sivulta: http://photobucket.com/albums/v355/JuuLia/
höntti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 907
Liittynyt: 19:24, 12.11.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja höntti »

appura kirjoitti:No menin kysymään hevi osaston hoitajalta....

:mrgreen: Mistä kaupasta sä noita kookoksia ostat, en yhtään ihmettele jos on vanhentuneita :roll:
Marimer
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 15:08, 23.08.2004

Viesti Kirjoittaja Marimer »

höntti kirjoitti:
appura kirjoitti:No menin kysymään hevi osaston hoitajalta....

:mrgreen: Mistä kaupasta sä noita kookoksia ostat, en yhtään ihmettele jos on vanhentuneita :roll:
Hevi= HEdelmä- ja VIhannesosasto. [;)]
höntti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 907
Liittynyt: 19:24, 12.11.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja höntti »

Aha, tuo on vissiin noita eteläläisten omia juttua, ei niitä juntit tajuu :mrgreen:
SonjaSelena
Member
Member
Viestit: 428
Liittynyt: 23:42, 21.10.2004
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja SonjaSelena »

Ajattelin kysästä, kun en itse osaa päättää:

Sahailin yhden kookospähkinän juuri auki, teen munia kantavalle marmorirapuselle turvapaikkaa, ja yllätys yllätys: Koko pähkinän sisus oli aivan homeessa ja mädäntynyt ((yöks!))

Uskaltaako tuota enää pitkäntään keittämisen jälkeen laittaa akvaarioon, vai heitänkö suosiolla pois? Ajattelin vain, jos se ei siihen kuoreen niin imeytyisi? Kuori vaikuttaa muuten ihan hyvältä ja kovalta ja 'puhtaalta'.
appura
Member
Member
Viestit: 484
Liittynyt: 16:10, 23.01.2005
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja appura »

Mulla oli just tollanen pähkinä itelläki. Onko se sinusta sillainen kova "pallo"? Jos on niin voi sen laittaa altaaseen.
SonjaSelena
Member
Member
Viestit: 428
Liittynyt: 23:42, 21.10.2004
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja SonjaSelena »

Siis on se kuori ihan tukeva ja hyvä eikä oikeastaan nyt keittelykokeilun jälkeen edes haise epämiellyttävälle...
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

appura kirjoitti:Mulla kävi tuuri kun olin ostamassa kookoksia. Ravisuttelin niitä ja kuuntelin että onko sisusta tuoretta ja kuinka ollakaan sielä oli kaksi pähkinää, joista ei kuulunut mitään ääntä. No menin kysymään hevi osaston hoitajalta, että saako näistä jotain alennusta, kun eivät hölsky ollenkaan ja myyjä sanoi että saat viedä pois ilman maksua, kun ovat menneet huonoksi. :mrgreen:
Minä en tuollaista ollut tajunnut kun tein ekan pähkinäluolan... Sisus oli mätä (siis painotan että todella mätä!) ja koko kämppä haisi loppupäivän ihan kauhealta... Miten pähkinä voi haista sellaselta? Yäääk :x
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Piipa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 53
Liittynyt: 17:36, 10.09.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Piipa »

appura kirjoitti:Joskus on meinannut tulla äitiä ikävä, kun on koittanut tuoreesta kookoksesta saada sisustaa irti. Joten kannattaa etsiä Vanhentunutta kookosta tiskistä. [;)]
Ja jos vanhaa kookosta ei löydy, niin tuoreen kookoksen voi sahata ihan tavallisella sahalla ensin auki ja jättää se sitten kuivumaan muutamaksi vuorokaudeksi. Sen jälkeen sisus irtoaa lohkeamalla.

Hieman sisus homehtui meillä seisoessaan huoneen lämmössä, mutta home ei levinnyt kuoreen lainkaan.

Tuota keittämistä en muuten ymmärrä... Tuskin kookoksessa kalatauteja on. Värin ja mahdollisten säilöntäaineiden (Onko kookoksessa säilöntäaineita? En tiedä.) vuoksi liotin kyllä valmista luolaa muutaman vuorokauden ämpärissä vettä vaihtaen ennen altaaseen laittoa.
SonjaSelena
Member
Member
Viestit: 428
Liittynyt: 23:42, 21.10.2004
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja SonjaSelena »

En minäkään niitä muuten keittele, mutta vainoharha iski tuon mädän sisuksen takia. Tutkittuani aikani vainoharhaisesti kyseistä kuorta, totesin sen elinkelpoiseksi ja lykkäsin akvaan. Ei alkanut haista (kuori siis) pöydällä lojuessaan pahalle tai oudolle tms, joten siellä se nyt on munia kantavalla marmoriravulla kämppänä :D
jaba
Member
Member
Viestit: 302
Liittynyt: 20:23, 12.01.2005
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja jaba »

Mielestäni se "keitto" tehdään sen rasvan irroittamiseksi.. :roll:
Piipa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 53
Liittynyt: 17:36, 10.09.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Piipa »

Meillä vaan ei valmiissa luolissa ollut mitään rasvaa, kun odotti, että hedelmäliha kuivui ja vasta sitten irrotti sen, niin kuoreen ei jäänyt jäljelle kuin se puumainen osuus, joka ei ollut lainkaan rasvainen. Vai siis sisältääkö kuori jotain öljyjä?

Eipä siitä keittämisestä varmaan haittaakaan ole, mutta luolan säilymistä se voi ymmärtääkseni heikentää.

Sillä vaan halusin tuota keittämistä kommentoida, että kukaan ei ajattele, että kuori pitää desinfioida :)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”