Lehtikala parvesta

Kirjoahventen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
1900
Starting Member
Starting Member
Viestit: 29
Liittynyt: 09:25, 08.09.2004
Paikkakunta: Kerava

Lehtikala parvesta

Viesti Kirjoittaja 1900 »

Morjes!

Mulla on 303-litraisessa neljä täysikasvuista lehtikalaa. Muuten tulevat juttuun mutta kaksi nuorinta ottaa välillä kovasti yhteen ja yksi eristetään kokonaan. Leski rouvakin kutee toisen tappelijan kanssa, mutta välillä nää nuoret kutee keskenään. Mistä on kyse, lehtikalanhan pitäisi olla yksi avioinen ja niin mulla on tähän asti ollut aikaisempien lehtikalojen kanssa?

Ja sitten monta lehtikalaa menee tässä n. 300 litraisessa (sisustus kun vie osansa). Ja onnistuisiko useamman samaa sukupuolta olevan pito paremmin kuin eri sukupuolta olevan kanssa?

Lisäksi mieleni tekisi viivakirjoahvenia tähän lehtikala akvaan. Meneekö keskenään ja onko viivakirjoahven parvikala vai meneekö parittain (tai kolmisin)?
Korva
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1053
Liittynyt: 07:18, 22.12.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Korva »

Paras olisi että jättäisit akvaarioon vain yhden kutuparin. Tuo 300 litrainen on meinaan liian pieni useammalle täysikasvuiselle...
Varmaan se tappelija on mielissään kun saa olla yhdessä useamman naaran kanssa samaan aikaan. Sitähän nekin vain hakevat.

Viivakirjoahvenista en tiedä mitään, mutta veikkaan että ovat yhtä reviiritietoisia kuin lehtikalatkin.
" Peurat ovat huomattavasti kookkaampia kuin myyrät.
Silti molemmat mahtuvat samaan metsään ja vielä samaan aikaan.
- Onkohan niillä ikinä kiistoja? "
TanTan
Member
Member
Viestit: 308
Liittynyt: 12:33, 05.03.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja TanTan »

Viivakirjo on hyvä seuralainen lehtikalalle, ovat samoilta paikoilta muistaakseni kotoisin, mutta tuo 300 litraa ei viivalle riitä. Särkänniemessä oli ainakin joskus ihan jumalattomia möllyköitä kyseistä lajia enkä suurin surminkaan tuon näyn jälkeen kuvittelisi niitä alle 600 litran altaaseen. Kaumea että kalasta voi tulla iso 8O, valehtelisinkohan kauheasti jos sanoisin, että ison miehen käsi ei riitä peittämään kalan ruumista... kokoa on nääs vaikea arvioida, huomaan.

T.
Parasta ihmisessä on koira.
jenniliini82
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 21:49, 15.10.2009
Akvaarioseurat: Tampereen akvaarioseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Nokia

Re: Lehtikala parvesta

Viesti Kirjoittaja jenniliini82 »

Lehtikalahan viihtyy parvessa siis kutuajan ulkopuolella? Näin olen lukenut. Mulla 500l(200x50x50) Ja hankin pari lehtikalaa neljän entisen joukkoon, kaikki ovat suht nuoria, hieman 2e kolikkkoa suurempia. Mutta ilmeisesti jo kutuikäisiä, kun nyt on selvästi tullut pariskunta ja ovat alkaneet ajaa varsinkin näitä kahta uutta hyvin vihaisesti pois. JA ajavat kyllä näitä vanhojakin asukkaita. Nyppivät jaavansaniaisen lehden pintaa. Onko tämä nyt kutukäyttäytymistä? JA voinko pitää parven? Tai odottaa jos muodostuu toinenkin pari? VAi voiko 500l olla liian pieni kahdellekin pariskunnalle?

Yksi uusista tulokkaista ihan paniikissa kun heti ajettiin nurkkaan. En tajunnut että pari oli juuri tainnut muodostua kun hankin tuonne lisää.
500l Pikkulehtikalojen Amazon ja 300l Helmirihmojen viidakko

https://www.youtube.com/watch?v=E3z1mJgJx-s
Monnifan
Junior Member
Junior Member
Viestit: 245
Liittynyt: 19:35, 06.11.2011
Sukupuoli: Nainen

Re: Lehtikala parvesta

Viesti Kirjoittaja Monnifan »

Lehtikala on melko ärhäkkä olento. Jopa omaa rouvaa pitää riepottaa kutuaikana. Muulloin on rauhallista, mutta kutuhommissa tuntuvat olevan jatkuvasti.
Meillä oli pieni parvi lapsesta asti yhdessä oleita lehtikaloja. Pientä kinaa oli hetkittäin.Pari vuotta elivät sovussa ja aina liikkuivat parvessa. Vähitellen yksi kasvoi muita suuremmaksi ja rupesi olemaan välillä "huonolla tuulella" muita kohtaan.
Yhdessä yössä sitten tilanne meni niin kuumaksi, että suurin uros ajoi muita takaa selvästi tappamisen meiningillä. Oli selvästi erilaista toimintaa, kuin aikaisemmin. Jätin suurimman ja äkäisimmän kaveriksi vain sen, jonka näytti parhaiten hyväksyvän ja muut siirtyivät eri akvaan. Muutaman päivän kierteli ympäri akvaa etsien muita. Koko ajan väriltään kärttyisen tummana. Kun kohtasi kaveriksi jätetyn naaraan, niin ajeli tätä hetken aikaa takaa, mutta tätä ei kuitenkaan vakavasti vahingoittanut.
Minua yllätti se, kuinka totaalinen muutos parvessa tapahtui ja kuinka nopeasti se eteni.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjoahvenet”