RoopeB kirjoitti:Siis lisää kysymyksiä
-nyt kun on perustamassa malawi allasta, onko vettä kypsyteltävä samalla tavalla kuin tavallisessa altaassa, vai riittääkö pelkkä suola?
-Miten jos PH on siellä 8 paremmalla puolella, miten muuta arvot KH jne? Riittääkö tähänkin suola?
Tuo suola taitaa olla aika taikasuolaa

Ensinnäkään vettä EI KYPSYTETÄ. Se ei edes keittämällä kypsy
Akvaarion pohjamateriaali ja suodatinmassat kypsytetään. Kypsyttäminen tarkoittaa typpikierron käynnistämistä, sillä se on hidas prosessi, joka kestää hieman olosuhteista riippuen 2-3 viikkoa.
http://www.akvaariotieto.info/suomi/alo ... psytys.php
http://www.akvaariotieto.info/suomi/akv ... penkrt.php
Kaupallisissa suoloissa on eroja, jonka huomaa jo niitä käsiteltäessä. Mitä muo erot todella ovat, ovatkin sitten liikesalaisuuksia. Niiden pitäisi muuttaa Keski-Euroopan keskimääräinen? vesijohtovesi Malaweille ja Tanganjikoille sopivaksi. Miten hyvin ne Suomen oloihin todella sopivat, jää kunkin kokeiltavaksi.
Kaupallisilla Tanganjika- ja Malwisuoloila ei ole mitään tekemistä akvaarion kypsyttämisen kanssa, vaan se on tehtävä erikseen ja todella huolellisesti, sillä ammoniakkimyrkytys uhkaa jos sitä veteen kertyy:
http://www.akvaariotieto.info/suomi/akv ... p#ammonium
Tanganjikasuolan tee se itse koostumus on täällä:
http://www.akvaariotieto.info/suomi/tan ... #suolaseos
Malawisuolaa on vaikeaa tehdä esimerkiksi Helsingin veteen, koska melkoinen osa ioneja on valmiiksi liikaa, osaa ei kaupungin vesilaitoksen sivulla ilmoiteta ja osaa on selvästi liian nähän:
http://www.akvaariotieto.info/suomi/tan ... php#malawi
Taikasuolaa ovat ilmeisesti nuo kaupalliset, koska käyvät kumpaankin järveen.
Se että nuo suolat määräävät ja puskuroivat pH ja kovuudet, johtuu Na+, K+, Ca++ ja Mg++ karbonaateista ja vetykarbonaateista.
Siis sekä pH, kokonais- ja karbonaattikovuus asettuvat tietylle tasolle, jonka määrää noiden suolojen pitoisuudet ja käytetyn vesijohto- (tai muun veden laatu eli ionipitoisuudet ja liuennut hiilidioksidi)
Mitään taikuutta esim. tee se itse suolassa ei ole.
Ongelman erilaiset ratkaisut ovat noissa kaupallisissa suoloissa se tuntematon osa.
Ja se ongelma on että noissa järvissä on runsaasti kalsium- ja magnesiumvetykarbonaattia, jota ei kuitenkaan voi kiinteänä olla, ja kalsium- ja magnesiumkarbonaatit ovat käytännöllisesti katsoen liukenemattomia emäksiseen veteen eli vain kiinteitä kappaleita (kivet) tai jauhoa.
Jotenkin homma on aina kierretty:
http://www.akvaariotieto.info/suomi/tan ... o/vesi.php
Hieman teoriaa on siis syytä lukea, jotta osaa karikot kiertää; ja sitten se on todella helppoa.