Veden lämmön säätely välillä 15-25 C

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
spakarin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 22:39, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Veden lämmön säätely välillä 15-25 C

Viesti Kirjoittaja spakarin »

Tämän keskustelun johdosta pitäisi nyt alkaa väsäämään allasta jonka lämpötilaa voi säätää 15-25 C välillä. 500-litraisen jäähdyttäminen taitaa olla nyt muiden kalojen ja kustannusten vuoksi pois laskuista. Kalat täytyy ilmeisesti siirtää 'talveksi' erilliseen hiukan pienempään talvialtaaseen, jossa ne sitten viettävät suunnilleen puolet (tai alle?) vuodesta, josta n 2 kk olisi pääosin 15 asteen tuntumassa ja loput ajasta siirtymää kesälämmöstä talvilämpöön ja taas takaisin kesälämpöön.

Haulla löysin useitakin viilentämistä koskevia viestiketjuja, mutta useimmissa niissä puhuttiin viilentämisestä vain muutaman asteen verran. Lähimpänä omaa tarvettani olivat nämä kaksi ketjua joista toisessa puhuttiin kaupallisista viilentimistä ja toisessa itse rakentamisesta.

En kuitenkaan löytänyt viestejä joissa olisi käynyt ilmi onko jollakulla joku tämmöinen 'kovemman luokan' viilennin ja joissa sitten mahdollisesti olisi kerrottu sellaisen rakentamisesta tai käyttökokemuksista. Kellään ei siis täällä taida olla reilusti alle 20 C-asteista allasta sisätiloissa? Onko joku tormännyt netissä tai muualla DIY-viilentimen rakennusohjeisiin? Osaako kukaan suositella jotakin edullisimmasta päästä olevaa kaupallista jäähdytintä? Niitäkin kun tuntuu olevan pilvin pimein erilaisia ja ainakin minun on vaikea arvioida niiden tehoja jne.
Satu
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Kalliita tahtovat halvimmatkin kaupallisista koneista olla.
Helpoimmalla pääsisi jos pystyisi laittamaan kalat johonkin viileään tilaan johonkin autotalliin,varastoon tms. pariksi kuukaudeksi.
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
spakarin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 22:39, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja spakarin »

jartzu65 kirjoitti:Helpoimmalla pääsisi jos pystyisi laittamaan kalat johonkin viileään tilaan johonkin autotalliin,varastoon tms. pariksi kuukaudeksi.
Tällaiselle Helsinkiläiselle kerrostaloasukkaalle se on kyllä ihan mahdotonta, ja kun kaloja olisi ihan kiva katsella enemmän kuin se 6 kesäkuukautta, niin ei viitsi kenekään muun nurkkiin niitä kuskata. :roll:

Tavoitteena on kyllä nyt saada siisti sisäjäähdytin, ja tiedän ettei siitä ilman rahaa tai/ja vaivaa selviä. Pääasia on, etten maksa ylihintaa jostain surkeasta romppeesta tai väkerrä ziljoona vuotta hirveällä vaivalla jotain jo alusta alkaen tuhoon tuomittua ja toimimattomaksi tiedettyä systeemiä.
Satu
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

En ole itse rakentamssa / tarvitsemassa vedenjäähdytintä, mutta laitoinpa aivoni tuossa työhön ja aloin miettimään mahdollisia jäähdytysratkaisuja.
En ole insinööri, enkä edes mikään DIY-mies mutta tälläistä pyörittelin päässäni:

Otetaan (vanha) jääkaappi/pakastin johon laitetaan sisälle vaikkapa sadan litran säiliö, tehdään jääkaappiin/pakastimeen kaksi läpivientireikää (en sitten tiedä voiko jääkaappiin edes tehdä reikiä täysin rikkomatta sitä :D ) joista vedetään putket suoraan sisällä olevaan säiliöön ja sitten vain tiivistetään läpiviennit ja laitetaan vesi kiertämään kaapin kautta :)

Ongelmana tuossa voisi lähinnä olla, että vesi ei jäähdy tarpeeksi, tätä voisi luultavasti edesauttaa viivyttämällä veden kulkua sisäsäiliön kautta, vaikkapa korvaamalla säiliö jonkinlaisella putkilabyrintilla, sinänsä ei väliä metodista kunhan kiertonopeus hidastuisi :)

Toinen tapa hidastaa kiertoa voisi olla erinäiset valusysteemit. (kaapin sisällä)

En sitten tiedä ko. systeemin: kustannustehokkuudesta, käyttökelpoisuudesta/toimivuudesta yleensä saati projektin yleistä hintaa verrattuna kaupallisiin jäähdyttimiin. Mutta kyllä tuollainen minun loogiikkani mukaan voisi jopa toimiakin, tosin voi olla, että huomioimatta jätetyt fysiikan lainalaisuudet teilaavat tämänkin "loistavan" kehitelmän :mrgreen:

[EDIT]

Yksi kiertonopeuden hidastamismetodi voisi olla ihan vain, että ottaa niin monta kymmentä metriä ihan vain vaikkapa tavallista puutarhaletkua kuin ikinä saa sinne jääkaappiin tahi pakastimeen tungettua. Laittaa sen sellaiselle "koiranpaskalle" (excuse me my french :) ) siis sellaiselle läjälle/spiraalille jota pitkin vesi sitten painovoiman ansiosta valuu hissuksiin alas.
Viimeksi muokannut JustinSan, 16:44, 28.09.2004. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
Thompson
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1081
Liittynyt: 07:19, 09.06.2004
Akvaarioseurat: TAS, Ciklidistit
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja Thompson »

En lukenut noita muita keskusteluja, eli en tiedä joko on mainittu, mutta peltier-elementit ei paljoa maksa. Sitäkään en osaa sanoa miten paljon moiset laitteet jäähdyttävät, mutta eiköhän google auta siinäkin.

Kompurakaan ei tietenkään mikään vaikea olisi ottaa käyttöön jostain vanhasta jääkaapista , mutta kylmäelementin irroitus onkin työlästä, jos ei sitä sitten tee itse?

Typet ja muut taitavat mennä jo hardcoren puolelle kun kumminkin lämpimästä vedestä vielä on kysymys. ;)
Thompson
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1081
Liittynyt: 07:19, 09.06.2004
Akvaarioseurat: TAS, Ciklidistit
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja Thompson »

Joops, lyhyt googlaus kertoi että eivätpä nuo peltierit sittenkään moiseen jäähdytykseen oikein käykään, virrat on amppeereita, mieluusti kymmeniä joten kotioloihin ei voi suositella, jollei ole hyvä kaveri sähkölaitoksen kanssa. ;) Lisäksi hukkalämpö pitäisi vielä jollain hävittää...
spakarin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 22:39, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja spakarin »

Varmaan saman asian, kuin mitä JustInsane ehdotti, ajaa joku sopivankokoinen ulkosuodatin pakastimen sisällä? Toivoisin kuitenki hieman elegantimpaa ja käytännöllisempää ratkaisua. Pari 'vikaa' tulee mieleen heti tässä ratkaisussa: ainakin lämmön säätely voi olla hankalaa (kuinka paljon säätövaraa pakastimissa/jääkaapeissa on?)ja pakastin akvaarion vieressä ei tunnu kovin viehkeältä ratkaisulta..

Tulipa tässä vielä mieleen että jos vanhan jääkapin romppeita käyttäisi yhden akvan jäähdyttämiseen, niin voisiko sitä jäähdytyksen sivutuotteena tulevaa lämpöä sitten käyttää toisen akvaarion lämmitykseen? Aika lennokkaaksi taitaa mennä jutut.. heh Jospa nyt ensin yrittäisi saada yhden akvan jäähtymään. Ja sitten miettisi muuta.
Satu
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

spakarin kirjoitti:Varmaan saman asian, kuin mitä JustInsane ehdotti, ajaa joku sopivankokoinen ulkosuodatin pakastimen sisällä? Toivoisin kuitenki hieman elegantimpaa ja käytännöllisempää ratkaisua. Pari 'vikaa' tulee mieleen heti tässä ratkaisussa: ainakin lämmön säätely voi olla hankalaa (kuinka paljon säätövaraa pakastimissa/jääkaapeissa on?)ja pakastin akvaarion vieressä ei tunnu kovin viehkeältä ratkaisulta..
Siis periaate on ihan sama, ainoa ongelma pelkässä ulkosuodattimessa on, että 1) Vesi kiertää liian nopeasti 2) Vettä on kerrallaan "jäähdytyksessä" liian vähän 3) Suodattimen bakteerimassa ei välttämättä tykkäisi noin alhaisista lämpötiloista.
Säätelyn luulisin onnistuvat sekä itse kaapin tehoja räpläämällä, että veden kiertonopeutta säätämällä.

Muttajuu, ei ole elegantti ratkaisu oikein millään mittapuulla ei, mutta saattaisi jopa ehkä toimia, eikä haardcoor akvaristit noin tohon eleganttiuteen tuijotakkaan :mrgreen: :mrgreen:
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
maspe
Senior Member
Senior Member
Viestit: 969
Liittynyt: 15:17, 18.08.2003
Paikkakunta: Oulu, Uleåborg

Viesti Kirjoittaja maspe »

Jäähdytys aina onnistuu tavalla tai toisella mutta tärkeämpää olisi aluksi miettiä akvaarion eristys, jotta se myös pysyisi viileämpänä kuin ympäröivä ilma. Pelkkä jäähdytys menee hukkaan, jos allas lämpenee ilman vaikutuksesta eristyksen puutteesta.

Ja toiseksi viileä allas aiheuttaa ymmärtääkseni kosteassa huoneessa tiivistymisilmiön, jolloin saa varautua siihen, että altaan ulkopinta on kostea ja alkaa tiputtamaan vettä parketille, ilmiö havaittavissa mitä suurempi lämpötilaero on altaan ja ilman välillä.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Tulee joka tapauksessa hyvin arvokkaaksi sekä rakentaa että käyttää.

Tuo etulasin huurtuminen on voitettavissa ainakin kolminkertaisella etulasilla, joista kaksi takimmaista on yhdistetty silikonilla tiiviisti siten että väliin jää noin sentin rako. Ilma eristää, joten ulonpi noista on jo lähes huoneenlämpöinen. Kaikkein uloimman ala- ja yläpuolella on tuuletusraot, jolloin ilma liikkuu kahden uloimman välissä ja mahdollisesti tiivistynyt vesi tai huuru haihtuu.

Varsinaisen jäähdytyksen hoitanee siisteimmin jokin kaupallinen sovellus. Jääkaappi on tuohon tarkoitukseen huono ratkaisu. Akvaarioon tehdään jäähdytysputkisto vaikka PVC-putkista ja putkessa kiertävää nestettä jäähdytetään akvaarion ulkopuolelta.

Joka tapauksessa varsin arvokas systeemi. 8-)
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Ilkka Koivistolla on (tai ainakin oli) tuhannen litran itämeriallas olohuoneessaan, mutta hänelläkin altaan viilennyt oli toteutettu siten ,että allas oli upotettu olkkarin seinään ja altaan toinen seinä oli kylmän autotallin puolella.

Mites, Spakarin, olisiko ihan utopinen ajatus,että laittaisit sen akvaarion tai paljun kerrostaloasunnon parvekkeelle joskus alkukeväästä(onko siinä?) Ainakin siten pystyisi järjestästämään jonkinmoisen viileän periodin kaloille.

Ja jos keli olisi liian kylmää,niin altaaseen voisi laittaa sauvalämmittimen varuilta,ettei ihan nollaan pääsisi tippumaan :D
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
spakarin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 22:39, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja spakarin »

Kiitokset vaan Jukalle ja muille neuvoista. Olen kyllä arvellutkin, ettei halvalla pääse, mutta jotenkin olen uskotellut itselleni että se jäähdytyssysteemin rakentaminen/ostaminen ja altaan eristäminen huolella olisi se kallein paukku ja, että jos eristää altaan kunnolla voisivat käyttökulut olla ihan siedettävät. Nuo Jukan varoittelut alkavat kyllä nyt vähän hirvittää. Kuinkakohan arvokkaasta systeemistä tässä nyt onkaan sitten kyse?

Ja jartzu65, eihän se altaan laitto parvekkeelle olisi ollenkaan utopistinen ajatus jos olisi se parveke... Vaan kun ei ole, sniff.
Satu
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Parvekkeella kunnolla lämpöeristettynä ja termostaattiohjattu lämmitin pitämään sopivan minimi lämpötilan kovimmillakin pakkasilla allas olisi kustannuksiltaan varmasti suhteellisen edullinen, mutta se parveke!

Ilman lämmittäminen ja jäähdyttäminen on kuitenkin edullisempaa kuin veden lämmittäminen tai jäähdyttäminen. Mistä tuleekin mielleen, jotta jos tuo akvaario sijoitetaan laatikkoon tai kaappiin ja kaapin/laatikon ilma pidetään viileänä. Vesi otetaan kylmästä hanasta ja jäähdytetään tarvittaessa vaikka jäillä.

Olkoon tuo akvaario sitten vaikka isossa arkkupakastimessa, jossa pidetään +15 astetta sisällä.

Mitähän moisen arkun teettäminen kustantaisi. Siihen vain yksi pitkä seinä useanpikerroksista lasia ja vaikka vaneriakvaario sisään! [;)]
Tiedä sitten onko enää olohuonekelpoinen!
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
ReimaR
Member
Member
Viestit: 313
Liittynyt: 08:15, 27.03.2003
Paikkakunta: Kemi

Viesti Kirjoittaja ReimaR »

spakarin kirjoitti:...ja pakastin akvaarion vieressä ei tunnu kovin viehkeältä ratkaisulta...
Entäs semmonen minibaari?
**********************
Mother nature is a bitch !
**********************
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Jotenkin taitavat nuo trooppisen viileän veden kalat olla kaikin puolin helpompia!
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Yksi vaihtoehto on että viet tonkijat kesällä jonkun lammikkoharrastajan ulkoaltaaseen ja annat olla pitkälle syksyyn :mrgreen: (vitsivitsi)
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
spakarin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 22:39, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja spakarin »

Itseasiassa Datzissa näkyy olevan juttua kirjoahvenista ulkoaltaassa, näkyy minunkin kalani olevan mainittuna siellä. :mrgreen:

Harmi ettei siihen meidän sisäpihalle saa eikä uskalla laittaa allasta!
Satu
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”