Kalasto- ja vesiapua kaivataan

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Glass catfish
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 14:34, 14.09.2003
Paikkakunta: Joensuu

Kalasto- ja vesiapua kaivataan

Viesti Kirjoittaja Glass catfish »

Akvaario on 240-litrainen. Vesiarvot on mitattu vaan sillä liuskatestillä, mutta ne näyttivät seuraavaa:
NO3: 10
NO2: 0
GH: <3
KH: 0-3
pH: 6,8-7,2

Eikös nuo GK ja KH ole aika matalalla? Mistähän tämä johtuu? Vaihdoin vasta sorat hiekaksi... voisiko se liittyä jotenkin asiaan?

Akvaario on siis Juwel rio 240, eli suodattimena siinä on vaan se siinä valmiiksi oleva suodatin... Onko se ihan riittävä, kun täällä ainakin aika paljon sitä haukutaan. Kalasto ei ole ihan kunnossa. Siellä on tällä hetkellä:
1 kampaokamonni
3 partamonnia
2 piikkisilmää
2 leväbarbia
5 somamonnista
1 mustanorsukala

Minun oma ehdotukseni kalaston parantamiseksi olisi seuraava, mutta korjatkaa te sitten sitä: Leväbarbeille yritän etsiä sopivaa parvea ja isompaa kotia, samoin kahdesta partamonnista eroon. Menisikö altaan pohjalle myös parvi piikkisilmiä, jos hommaisin niitä muutaman lisää, vai olisiko parempi luopua näistä kahdesta? Tarvitseeko kampaokamonni seuraa? Mustanorsukalalle allas tulee todennäköisesti olemaan liian pieni tulevaisuudessa, mutta suunnitelmissa on isompi allas, jos tässä pääsisi muuttamaan isompaan taloon, niin eikös se menisi siinä vielä, kun se ei ole vielä 15 senttiäkään... Lisäksi haluaisin sinne parven purppurasateenkaarikaloja. Menisikö? Jos, niin miten suuri parvi olisi hyvä? Somamonnisiakin voisin hankkia muutaman lisää, jos vain jostakin löytäisin.

Siis kalasto olisi seuraava:
1 kampaokamonni (jollei tarvitse seuraa)
1 partamonni
ainakin 5 somamonnista
(parvi piikkislmiä?)
parvi purppurasateenkaarikaloja
1 mustanorsukala

Mustanorsukala on kyllä kovin äkäinen: Minua pelottaa, että jos hommaan parven niitä sateenkaarikaloja, niin norsu tappaa ne. :? Mutta ensin kumminkin vesiarvot pitäisi saada kuntoon, kun eikös nuo kovuudet ole liian alhaisia kaloilleni? Siis mitä tehdä? :?
"Elämä on matematiikkaa ilman logiikkaa!!"
Glass catfish
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 14:34, 14.09.2003
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Glass catfish »

Tänään kun kävin akvaarioliikkeessä, niin sinne oli juuri tullut pari päivää sitten purppurasateenkaarikaloja. Kyllä olisi tehnyt mieli ostaa, mutta en uskaltanut. Kotona heti nettiin ja tässä onkin päivä mennyt niistä ja sateenkaarikaloista yleensä selvää ottaessa. Akvaarioni taitaa olla siinä ja siinä... liian pieni purppuraparvelle? Mitä jos luopuisin norsustakin, niin silloin ei olisi muita kaloja, kun vaan pohjalla ja purppuroilla koko muu akvaario. Kertokaa mielipiteitä?
Neonsateenkaaret varmaan menisivät ja kovuuskin lähempänä sopivaa? mutta jotenkin ne ei niin iske, kun nuo purppurat.
"Elämä on matematiikkaa ilman logiikkaa!!"
TanTan
Member
Member
Viestit: 308
Liittynyt: 12:33, 05.03.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja TanTan »

Mustanorsukala on äkäinen liian pienessä altaassa. Jos norsu ei lähde, niin ei ainakaan mitään suuria lisäyksiä tuohon altaaseen. Purppurasateenkaaret ovat äärimmäisen vilkkaita ja isoja kaloja, mielestäni tankki on niillekin liian pieni. Lisäksi sateenkaarikalat ovat herkkiä likaiselle vedelle ja nitraattipitoisuuksille omien kokemusteni mukaan ainakin pehmeässä vedessä. Norsu pois ja jotain helpompia ja pienempiä kaloja tilalle *toistaa itseään*. Tai sitten se reilusti isompi allas ja sinne norsun seuraksi norsuystävällisiä kaloja (=iso norsuparvi).
Parasta ihmisessä on koira.
Glass catfish
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 14:34, 14.09.2003
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Glass catfish »

Pistin tuossa jo ilmoituksen, että norsukala on myynnissä...
TanTan kirjoitti:Norsu pois ja jotain helpompia ja pienempiä kaloja tilalle.
Mitä kaloja suosittelette? Tuntuu, että on mahdoton päättää... Kaikki kalat, mitkä kiinnostas on liian suuria akvaariooni. :frown: Antakaa jotain vinkkejä. Haluaisin jonkun suhteellisen ison parven jotain ei ihan pieniä sinttejä.
"Elämä on matematiikkaa ilman logiikkaa!!"
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Näissä kalastokysymyksissä yleensä paistaa läpi, että jotain kaloja on saatava vain, ilman henkilökohtaista suhdetta lajeihin - jotakin vaikka ihan sattuman kautta syntynyttä suhdetta kuten elämässä yleensäkin - mikä on kiinnittänyt huomion johonkin lajiin tai tunnelmaan.

Lasimonni on sinun kalasi! ;)

Itse olen viehättynyt suuresti loistokiipijäkaloista, mitä kautta saatan vielä hankkia ainakin toiseen akvaarioon erilaisia Betta -lajeja.
TanTan
Member
Member
Viestit: 308
Liittynyt: 12:33, 05.03.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja TanTan »

Glass catfish kirjoitti:Mitä kaloja suosittelette? Tuntuu, että on mahdoton päättää... Kaikki kalat, mitkä kiinnostas on liian suuria akvaariooni. :frown: Antakaa jotain vinkkejä. Haluaisin jonkun suhteellisen ison parven jotain ei ihan pieniä sinttejä.
Purppurasateenkaarikala olisikin ollut erittäin huono vaihtoehto ihan senkin takia, että siitä ei noin pieneen olisi mitään isoa parvea saanut, vain muutaman yksilön. Aloittaisin sinuna suodatuksen lisäämisellä, ulkosuodatin olisi pop. Eikä tuo vesi liian pehmeältä kuulostanut, ihan hyvä mielestäni, vähän tietysti riippuu mistä päin olitkaan kotoisin. Meillä ainakin tulee hanasta tuollaista vettä.

Ja tunnut haluavan jonkun parven? Lasimonneja en tosiaan tuonne välttämättä ottaisi, ja olitkin pistänyt sen viimeisen myyntiin. Ensin suodatus ja muu kalasto ja hoitorutiinit kuntoon, ja sitten joskus niitä lasimonneja. Persoonallisia kaloja olisi löytynyt kirjoahvenista tai rihmakaloista, mutta ei niistä kyllä parvea saa. Iso parvi isohkoja kaloja taas vaatii tilaa ja suodatustehoa. Oon varmaan missannu altaan mitat jossain viestissä? Käy katsomassa tuolta kaloja ja laita vaikka kattava lista niistä jotka kiinnostaisivat. Yritetään sitten sommitella. Kyllä sieltä vielä joku kiva laji sullekin löytyy :D. Kulmatetra (eivät niin isoja, mutta iso parvi on veikeän näköinen), safiiritetra, keisaritetra tai vaikka tavallinen keltabarbi tai punapääbarbi?
Parasta ihmisessä on koira.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Asenna ja kypsyttele jonkinmallinen mattosuodatin, niin hoitorutiinitkin löytyvät helpommin. Mattosuodatin vakauttaa vesiarvoja. Se että on aloittelijoiden kaloja ja muita, johtuvat sellaisista perusasioita kuin oikea ruokinta ja sopivat vedenvaihdot. Onko helpompaa pitää vettä vakaana ja vaikkapa vähänitraattisena, sopivana pH ja muuta. On ehkä jotakin, mutta kun sinulla on täynnä akvaario, on vaikea sitten vaihtaa taas mielenkiintoisiin lajeihin.


Edit:
Tämän sanoin pohjautuen toiseen otsikkoon, missä kerroit hoitaneesi mm. norsukalaa jo jonkin aikaa.

Vetesi näyttäisi olevan liian pehmeää sille lasimonnille ainakin. Hankkisin ehdottomasti oikean pH tippatestin, koska liuskat näyttävät pH:n pääsääntöisesti täysin väärin.
Glass catfish
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 14:34, 14.09.2003
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Glass catfish »

Safiiritetra on hienon näköinen, mutta Esa Laaksonen sanoo kaloista seuraavasti:

"Tämä näyttää siis olevan suhteellisen herkkä kala eikä sen vuoksi sopine kovin hyvin aloittelijalle tai muuten vaativiin oloihin."

Toisaalta faunattaren sivuilla on aika paljon ristiriitaista tietoa mm. eliniästä, lisääntymisestä, soveltuvuudesta aloittelijoille yms... Kuten molemmilla sivuilla lukee, niin kalasta ei ilmeisesti tiedetä hirveästi vielä, kun on niin uusi!?

Myös punasilmätetra on hieno. Sitä oli myynnissäkin täällä Joensuussa, tuosta safiiritetrasta en ole ihan varma.

Ylipäänsä tuommoiset hopenväriset vähän kiekkomaiset kalat on kiehtovia. *Haaveilee taas isosta hopealevytetra-altaasta* Mutta ne on toisaalta niin värittömiä. Että jos akvaariossa olisi vaan parvi esim jompiakumpia noista yllämainituista, niin näyttäisikö se tylsältä!? Ei se näytä. [;)] Sateenkaarikalat kyllä kiinnostaisi ihan oikeasti... vaikka sitten neonit, mutta onko sitten oikeasti miten herkkiä? :?

Ainiin ne altaan mitat... ne oli suunnilleen jotain 120x40x45. (pituus, leveys, korkeus)

Millainen ulkosuodatin tähän altaaseen sitten pitäis olla? Nekun on niin hirmusen kaliita. :? *huoh* oisimpa sillon aikoinaan tienny, miten lousku tuo suodatin on, niin oisin koko pytyn jättäny ostamatta.

Kulmatetroja muuten itsekkin ajattelin ensin, mutta jotenkin ne näyttää niin... en keksi sopivaa sanaa, mutta kuitenkin sen niiden uima-asennon takia... tekisi kokoajan mieli nostaa niiden peräpäätä vähän ylemmäs. :mrgreen:

--------
liina kirjoitti:Asenna ja kypsyttele jonkinmallinen mattosuodatin...
Sitä en osaisi tehdä. :mrgreen: Taino... ehkä se onnistuisi pitkän asiaan perehtymisen jälkeen, mutta ei tähän akvaarioon. Sitäpaitsi vasta on takana sora->hiekaksi-mylläys ja tuommonen mattosuodatin operaatio tietäisi varmaan vielä suurempaa uutta mylläystä.
liina kirjoitti:Vetesi näyttäisi olevan liian pehmeää sille lasimonnille ainakin. Hankkisin ehdottomasti oikean pH tippatestin, koska liuskat näyttävät pH:n pääsääntöisesti täysin väärin.
Yksinäinen lasimonni on lahjoituksessa (kuten muitakin kaloja) ja minulla tämän luskatestin lisäksi on myös pH tippatesti, mutta mielestäni se ei näytä veden pH:ta sen paremmin, kuin liuskakaan. Myös sen mukaan veteni on 6,5-7 välillä.
"Elämä on matematiikkaa ilman logiikkaa!!"
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Glass catfish kirjoitti:Sitäpaitsi vasta on takana sora->hiekaksi-mylläys ja tuommonen mattosuodatin operaatio tietäisi varmaan vielä suurempaa uutta mylläystä.
Ei pidä ollenkaan paikkaansa. Voit valita pisaramallin halutessasi pohjallakin ja sitten on se pilarimalli. Kiinteän sisäsuodattimen voi vaikka irrottaa turhana. Siinä on varmaan kyllä mylläystä sitten myöhemmin.

Veden liikettä saat sitten kalojen sitä kaivatessa lisää toisella kiertovesipumpulla. Mutta suodatus olisi jo kunnossa sillä matolla.
Glass catfish kirjoitti: Myös sen mukaan veteni on 6,5-7 välillä.
Sepä erikoista! Minun Tetran 5in1 näyttää alle asteikon vaikka pH oikeasti on 6,5-7. Kuulin täällä että niin se erittäin usein on, että näyttää mitä sattuu pehmeässä vedessä. Ehkäpä liuskan oman pH:n.
Glass catfish
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 14:34, 14.09.2003
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Glass catfish »

liina kirjoitti:Kiinteän sisäsuodattimen voi vaikka irrottaa turhana.
Mutta sehän on ihan mahoton juttu. Olen ihmetellyt, kun täällä on ihmiset sanoneet, että ovat ottanut sen irti, niin miten ihmeessä ovat siinä onnistunee, kun se mööpeli on liimattu siihen kiinni!?
liina kirjoitti:Veden liikettä saat sitten kalojen sitä kaivatessa lisää toisella kiertovesipumpulla.
Mikä on kiertovesipumppu? [:I]

Minua ihmetyttää yksi juttu. Kun eikös tuo juwelin kiinteä suodatin ole vähän niinkuin mattosuodatin tavallaan!? Siinä on paljon sitä "mattoa" bakteerikasvustoa varten(?) ...Joo en paljoa tiedä mattosuodattimista. :mrgreen: Mutta onko tuon suodattimen huono puoli sitten sen vaan sen virtauden vähyys?
"Elämä on matematiikkaa ilman logiikkaa!!"
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Minulla on vaahtomuovisuodatin, ilmatoiminen, 250 litraisessa. Se on varmaankin heikompi mekaanisena suodattimena kuin tuo sinun kiinteä. En kylläkään tiedä minkälainen se Juwel on. Ja tuo minun suodatin on mattosuodattimeen verrattuna noin viisinkertaisesti liian pieni verraten akvaariooni. Lasimonneja ei minulla kuitenkaan ole...

Jos virtaus käy massan läpi alle 20cm/minuutissa, se lienee jo ihan hyvä biologisena suodattimena. Minulla vesi liikkuu vaahtomuovin imupinnan mukaan laskettuna noin 2 cm/minuutissa. www.aquahoito.info :n sivuilla löytyvät mattosuodatinteoriat ja useita käytäntöjä suomenkielellä. Kuitenkin paras biologinen suodatus altaaseen saadaan kun altaan vesimäärä liikkuu suodattimen läpi kaksi kertaa tunnissa. Tämän ovat saksalaiset viisaasti teorisoineet. :)

Kiertovesipumppu on vesipumppu. Sellainen on useimpien suodattimien yhteydessä mutta pelkkä pumppu on tärkeä osanen mattosuodatinta. Ne ovat aika edullisiakin.



Ai niin, eikö se suodatin ole silikonilla kiinni? Onko se muovia vai lasia?
Glass catfish
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 14:34, 14.09.2003
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Glass catfish »

Tuossa on linkki, josta näkee vähän, että millainen se suodatin on: http://www.juwel-aquarium.de/pdf/Rio_240_Pass.pdf
Suodattimessa lukee 600l/h.

Onko tämä suodatin ihan riittämätön yksinään? miksi? Tarvitsenko jonkun muun suodattimen?
"Elämä on matematiikkaa ilman logiikkaa!!"
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Glass catfish kirjoitti:Tuossa on linkki, josta näkee vähän, että millainen se suodatin on: http://www.juwel-aquarium.de/pdf/Rio_240_Pass.pdf
Suodattimessa lukee 600l/h.

Onko tämä suodatin ihan riittämätön yksinään? miksi? Tarvitsenko jonkun muun suodattimen?
En nyt valitettavasti pääse tuohon linkkiin, enkä myöskään saa toimimaan www.aquahoito.info :n mattosuodatinlaskuria. (Johtuu uusista asetuksista suojaustasoissani, täytyy ehtiessä korjata.)

Sitä kiinteää kuulee moitittavan usein, mutta miksi on hieno kysymys. Ehkäpä se ei ole mekaanisena suodattimena tehokas (roskienkerääjänä). Ehkäpä se ei pyöritä vettä hyvin, jos sitä kaivataan, mutta senhän saa aikaan helpoimmin pelkällä pienellä pumpulla pinnalla. Onko se helppo puhdistaa? Mekaaninen suodatin on hyvä, jos se on helppo puhdistaa ja myös puhdistetaan kerran viikossa. Ja tottakai jotakin perää on myös pumppaussuosituksilla, jolloin saadaan monta kärpästä kiinni samalla, hapekkuutta tuova veden liike ja enemmän leijuvaa roskaa suodattimeen.

Kuitenkin väittäisin harhaluuloksi että tietyt kalalajit vaatisivat tietynlaista suodatusta. Tietynlaista vettä ne vaativat ja veden liikettä lajin mukaan ja eniten vesiarvoihin vaikutetaan vettä vaihtamalla ja sitä sopivaksi käsittelemällä. Hyvällä biologisella suodatuksella on myös joitain vesiarvoja vakauttava vaikutus.


Suodattimen biologista suodatusta voit pohtia pumpun tehon ja suodatinmassan läpivirtauksen kautta. http://www.aquahoito.info/suomi/akvaario/biologin.php http://www.aquahoito.info/suomi/akvaari ... laskut.php

Muistaakseni jollain 1000cm^2 ja 500 l/min pumpulla (ehkäpä se 600 käytännössä on lähempänä tuota?) virtaus on vielä hyvällä tasolla. Syötä siihen mattosuodatinlaskuriin lukuja, niin asia saattaa selvetä.

Mekaanisista suodattimista puheenollen taas on ihan toiset kriteerit. Myös muistettava on että akvaarion pohja on usein tärkein biologinen suodatin, kuten muutkin huokoiset pinnat.

Lähinnä voisit lueskella noita suodatussivuja - ei varmasti ole pahitteeksi. ;) Mutta kysy ihmeessä lisää hyviä kysymyksiäsi ja kommentoikaa muutkin, en minä ole kaikkitietävä - kunhan mietin niitä näitä!

Ja olisiko mahdollista ottaa se pumppu siitä maton pumpuksi?
Viimeksi muokannut 111na, 16:37, 16.08.2004. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja sani »

Glass catfish kirjoitti:Mutta sehän on ihan mahoton juttu. Olen ihmetellyt, kun täällä on ihmiset sanoneet, että ovat ottanut sen irti, niin miten ihmeessä ovat siinä onnistunee, kun se mööpeli on liimattu siihen kiinni!?
Kyllä sen irti saa, se on neljällä mustalla silikoonipisaralla kiinni ja kun työntää fileerausveitsen suodattimen ja lasin väliin ja silikoonin läpi niin se irtoaa nopsaan.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

liina kirjoitti:Hyvällä biologisella suodatuksella on myös joitain vesiarvoja vakauttava vaikutus.


Suodattimen biologista suodatusta voit pohtia pumpun tehon ja suodatinmassan läpivirtauksen kautta. http://www.aquahoito.info/suomi/akvaario/biologin.php http://www.aquahoito.info/suomi/akvaari ... laskut.php
Vielä sellainen huomio, että pönttösuodattimen (tyypillisesti ulkosuodatin) sisältäessä soraa (ehrisubstraatti tms,) tai vanua on tilanne ilmeisesti toinen (mattoon verraten) biologisen vaikutuksen puolesta. Puhutaan läpivirtauksen maksimina jopa 10cm sekunnissa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”