tuula313 kirjoitti:litroja on 128
KÄÄK
Esimerkiksi jos tuo pleko on L-007 niin sopivampi allaskoko olisi siinä 600-1000L, on meinaan aika ikävää pitää
iisoksi kasvavaa plekoa noin pienessä ja vielä useampia.
Ikäväkyllä olisi paras jättää nuo plekot vasta sellaisiin 200L altaisiin ja niihinkin vasta pieniä lajeja.
Huom. Tämä saattaa kuulostaa syytökseltä, mutta ei ole sitä vaan pelkkä neuvo. Luulen että kauppias on myynyt sinulle nämä plekot altaastasi piittaamatta ja itse et vielä ole niin tietoinen plekoista.
Hyvä että kultakalat lähtivät pois sillä Tuo allas on myös niille aivan liian pieni ja ovat kylmänveden kaloja.
Tässä sinulle pikaopas plekoista:
Plekot jyrää! Plekot ovat koristeellisia, keskikokoisia tai isoja Loricariidae suvun imumonneja. Ne eivät ole mitään helpoimpia kasvatettavia. Useiden sukujen lajit kasvavat isoiksi, yli 20 senttisiksi, ja tällöin ne tarvitsevat jo tilaa vähintään 300-400L, mieluummin yli 500L. Plekot valtaavat itselleen yleensä reviirin ja usein myös puolustavat sitä rajusti.
Plekot ovat vilkkaimmillaan yöllä, jolloin ne etsivät ruokaa. Päivisin ne majailevat luolissa, kantojen alla ja koloissa missä on hämärää. Akvaarioon pitäisikin järjestää luonnonmukaiset olot: Paljon piilopaikkoja, puhdasta ja kovasti virtaavaa vettä, joten akvaarion suodattimen pitää olla ylitehoinen.
Monet plekoista ovat kasvissyöjiä joten tarjolla pitäisi aina olla myös kasviksia pohjatablettien lisäksi. Sopivia kasviksia ovat kurkku, salaatti, kesäkurpitsa ja herneet. Itse pidän parhaana kesäkurpitsaa, sen palanen on helppo saada pohjalle ja se näyttää maittavan parhaiten omille plekoilleni. Jos kasviksia ei ole saatavilla, niin ne voivat yöllä syödä kalliit miekkakasvit. Plekot eivät kuitenkaan syö kaikkia kasveja kuten anubiaita.
Plekot tykkäävät myös kaivaa, joten hiekkapohja olisi parasta niille. Kasvien juuret kannattaa suojata laittamalla kiviä kasvien ympärille. Akvaariossa pitää olla puuta sillä jotkut plekot, kuten erilaiset puuplekot tarvitsevat sitä järsittäväksi. Plekot ovat yleisesti lämpimistä vesistä, joten veden lämpö-
tilan on oltava yli 25C. Vesi saa olla neutraalia tai lievästi hapanta, sekä pehmeää. 6,5-7,0 (PH), kovuus 2-6. Plekot eivät pidä suuresta valotehosta akvaariossa joten joskus joutuu tekemään kompromissin kasvien tai plekojen välillä.
Jaloplekot, tuliplekot ja vampyyriplekot eivät sovellu, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta, pieniin altaisiin, koska niistä kasvaa isoja ja joskus terroriaalisia. Vähimmäistilavuus näiden sukujen plekoille on n. 300-400L.
Pienempiin yli 150 litraisiin akvaarioihin sopivien sukujen lajeja ovat näiden sukujen lajit: Seepraplekot, koruplekot, puuplekot ja erilaiset helmiparta-
monnit. Seepraplekot-suvun lajit ovat vaativimpia hoidokkeja, mutta kun ne ovat hyvissä oloissa, niin ne saattavat jopa lisääntyä akvaariossa. Koruplekot ovat helpompia, pieniä ja todella kauniita keskikokoisia imumon-
neja. Puuplekoille pitää antaa vihanneksia ja puuta, sillä muuten ne tuho-
avat kasveja. Helmipartamonnit soveltuvat myös alle 150 litraisiin altaisiin. Ne ovat helppoja hoidokkeja, ja lisääntyvätkin melko helposti.
Plekojen suosiota rajoittaa yleensä niiden hinta. Tavallisemmat maksavat 30€ ylöspäin kpl ja kalliimmat helposti jopa 100€. Plekoille on annettu L-numerot joiden avulla ne tunnetaan, sillä kaikilla plekoilla ei vielä ole nimeä.
Huom. Älä ikinä osta itsellesi plekoa hetken mielijohteesta, vaan ota aina selvää siitä kyselemällä kauppiaalta tai etsimällä tietoa vaikkapa netistä. Kuinka isoksi se kasvaa? Onko se kasvis vai lihan syöjä? Onko se puupleko? (tarvitsevat puuta akvaarioon) Onko sillä kasvien syöntitaipumusta ym.?
NO nyt ainakin saat hyviä neuvoja täältä palstalta ja sitähän varten tämä palsta onkin
