Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja niin »

Olen lukenut tällä palstalla ja netissä sekä facessa sen sata juttua akvaariokaloista. Olen myös selannut eri myyjien kaloista antamia tietoja ja mukavasti niistä löytyykin mitä verrata. Listoja olen tehnyt myös läjäpäin.

Silti on hankalaa muistaa mikä oli mikä ja kuka näytti miltäkin kun nimet eivät ole tuttuja. En myöskään osaa hahmottaa kuka on mistäkin päin maapalloa ja ketkä ovat samanlaisista oloista.

Joten, jaksaisiko joku tehdä listaa seuraavilla toiveilla? Yhteensopivista kaloista nimenomaan.

- pieniä parvikaloja, en halua mitään isoa koska allas pieni
- pienten lisäksi voisi olla joku yksittäinen tai 2-3 vähän isompaa kalaa
- siivoajia/talkkareita
- kotiloita

- kilttejä kaloja sekä kotiloita (hyödyllisiä)
- helppoja, ei isompia haasteita hoidon suhteen
- ei holtittomasti lisääntyviä
- ehdottomasti värikkäitä!

- vesi on kovaa
- pH 7,2

Myös kasveja voisi ehdottaa, olen koittanut etsiä kauniita ja erilaisia, mutta ei kovasti leviävää.

Kävin yhdessä kaupassa jossa ennen ollut kaloja ym. myynnissä, mutta ei enää. Heille jäänyt jonkin verran hiekkoja sekä koristeita. Oli niin montaa eri raekokoa sekä väriä, mutta omaa silmää miellytti eniten 2-4mm vaalea hiekka. Onko ajatuksia ko. hiekasta puolesta tai vastaan?
niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja niin »

Kysyn tähän perään toisesta aiheesta, jos siihen joku innostuisi vastaamaan :)

Eli haluan vaihtaa akvaarioon pohjamateriaalin. Olen päätynyt Bilteman hiekkaan. Vanha sora kun jää pois niin myös sen bakteerit jäävät, joten tuleeko muuton jälkeen vain suodattimesta bakteerit talteen. Mukana tulee vain muutama vanha kala ja kasvi. Nyt en saa selvää, että mitä ainetta on järkevää käyttää tällaisessa tapauksessa? Eli muutto noin puoli tuntia, pesemätön suodatin, uusi hiekka ja muutama vanha asukki.

Haluaisin samaan syssyyn laittaa paljon uusia kasveja, olen niitä koitellut torista ja täältä metsästää. Sitten parin viikon päästä kalat. Meneekö oikein? Olen kahlannut vanhoja keskusteluja täällä ja jutellut ihmisten kanssa joilla on akvaario. Toisaalla ymmärrän, että kasvit heti altaaseen, toisaalla että ei niitäkään heti - miten se nyt on?

Kumpi hiekkakoko on parempi? Akvaariossa on vanhastaan yksinäinen piikkisilmä ja joku kierteinen, niin olisiko se hienompi parempi?
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Pesemätön kauan käytössä ollut ("kypsä") suodatin on täynnä bakteereja. Voit huoletta vaihtaa hiekan ja tuoda myös kohtuullinen/pienehkö määrä kaloja heti. Mitään bakteeriymppiä ei tarvita. Kasveja voit laittaa heti niin paljon kuin haluat. Pikemminkin vaara on, että jos jätät akvaarion "kypsymään" ilman kaloja, bakteerikanta sopeutuu pienempään kuormitukseen, ja sitten kun tuot kaloja, ei siellä olekaan enää tarpeeksi bakteereita. Parhaiten siirrät suodattimen suljetussa muovipussissa, johon jätät mahd. paljon ilmaa, niin suodatinmateriaali ei kuivu ja bakteereille riittää kuitenkin happea.

Pohjaan kaivautuville kaloille on hieno pohjamateriaali paras valinta.

Kalastonvalintakysymykseen en osaa vastata, vaihtoehtoja on niin paljon. Jos täsmennät kysymystä hieman tai annat pari ehdotusta, niin voidaan päästä siinäkin eteenpäin.
niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja niin »

He olivat pesseet suodattimen tällä viikolla, joten viikko tulee väliä pesulla ja muutolla. Ehtiikö siinä ajassa palautua?
Akvaarion mukana tulee yksinäinen mustaneontetra, punainen partamonni, 2 selkäuimarimonnia ja piikkisilmä. Valmiiksi olevista ei oikein mikään kuulu suosikkeihini, mutta toki jäävät altaaseen. Partis ja piikkisilmä ovat kivoimmat. Meinasitko, että heti voisi näiden lisäksi laittaa jotain? Mietin myös, että esim. tuo yksinäinen tetra, pääseekö joukon jatkoksi muihin parviin vai onko tuomittu nyt yksinäisyyteen. Ei sekään hyvä ole.

Itse haluaisin värikkäitä kaloja, pidän esim. platyista, mutta arveluttaa lisääntyvätkö liikaa. Samoin miljoonakalat, miekkapyrstöt, kirsikkabarbi, seeprakalat, taistelukalat, killit.... Pikkuisen parven/parvien joukkoon pari isompaa kalaa. Helppohoitoisia. Poikasista en isommassa määrässä välittäisi. Hienoa olisi jos vettä ei tarvitsisi lämmittää vaan löytyisi kalat jotka pärjäävät 20 asteen huoneenlämmössä. Jos ei niitä ole sopivia niin sitten hankin lämmittimen, ei ole ongelma.
Monniset myös, sellaiset jotka erottuvat vaaleasta Bilteman pohjasta. Levää syöviä kaloja haluaisin. Ja niitä kotiloita, niistäkin mahdollisimman helppoja sekä värikkäitä.

Kasveja ajattelin laittaa runsaasti. Täällä ja torissa ollut paketteja myynnissä.

Vesi on keskikovaa / kovaa, pH 7,2.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Riippuu vähän siitä, KUINKA ovat sen suodattimen pesseet. Jos esim. ovat pesseet vain osan suodatinmateriaaleista tai kaikki vain kevyesti akvaariovedessä huuhtoen, bakteerikasvustoa on varmasti riittävästi. Jos taas ovat pesseet koko suodattimen perusteellisesti (kuten ei koskaan pitäisi tehdä), se voi olla melko kuollut. Jos et tiedä tarkkaan, kuinka ovat pesseet, on varminta, kun otat ensin vain nuo mukana tulevat kalat, tarkkailet nitriitti- (ja mahdollisesti myös ammonium-) arvoja JBL:n testeillä ja odotat sen 2 vkoa ennen uusien kalojen hankintaa. Jos nitriitti nousee 0,1 tai yli, 50% vedenvaihto tai kaupasta nitriitinpoistoainetta ja odotat, että arvot pysyy alhaalla ennen kuin ostat uusia kaloja.

Mustaneontetralle ehdotan lahjoittamista jollekin parven omistajalle, jos itse et erityisesti tykkää mustaneontetroista. Jos et löydä ketään, sitten pidät sen itse. Edelleen, jo itse et erityisesti tykkää mustaneontetroista, niin annat olla sen yksinään, muuten ostat sille kavereita.

Sama koskee piikkisilmää. Nekin ovat parvikaloja.

Platyja, miekkapyrstöjä tai miljoonakaloja en suosittele, jos altaassa ei ole jotain petomaista kalaa, joka vähentäisi poikasia. Varsinkin miljoonakalat lisääntyvät kuin rotat ja täyttävät altaan muutamassa kuukaudessa. Miekkapyrstöille 130-litrainen on myös hiukan liian pieni.

Kirsikkabarbi ok, jos kovuus ei yli ~16 dH, lämpö 23-27.

Seeprakala ok. Samat lämmöt kuin yllä. Vanhanajan seeprakalat olivat yksi parhaita parvikaloja, koska ne olivat uskomattoman vilkkaita ja aina tiiviisti parvessa. Nykyiset vuosikymmeniä viljelylaitoksissa lisätyt kannat ovat valitettavasti menettäneet hieman alkuperäisestä vilkkaudesta. Ääritapauksena huntupyrstöt, jotka eivät edes kykene uimaan nopeasti.

Pitkälle jalostetut taistelukalat tarvii hieman lämpimämpää vettä ja ovat myös varsin herkkiä ja saavat välillä syöpäkasvaimia. Pitkäeväiset ovat myös huonoja uimaan ja saattavat jäädä vähälle ruoalle, jos akvaariossa on nopeita syömäreitä.

Joku killi vois olla hyvä vaihtoehto. Esim. kirjoviiripyrstöä on lisätty kauan akvaariossa ja pärjää jo noin 21 asteessa. Kovuus enintään noin 16 dH. Joku vaanija vois pitää jopa miljoonakalakannan kurissa. Jos onnistut löytämään Aplocheilus blockii, kasvaa vain 5-senttiseksi, pärjää kovemmassakin vedessä, noin 22 asteen lämpötilassa ja sen pitäs syödä enimmät poikaset, jos vaanijoiden lukumäärän ja suojakasvillisuuden tiheyden suhde ei ole hyvin epäedullinen. Kausikaloja (Nothobranchius, Rivulus, ...) en suosittele.

Monnisista kuparimonninen on kestävä, pärjää jo 20 asteessa. Pandamonninen tarvii pari astetta enemmän.

Levänsyöjiähän sulla on jo partis.

Äläkä liioittele uusien kalojen lukumäärien kanssa! Mukana tulevilla kaloilla kalasto on jo noin puolet maksimista.
niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja niin »

Iso kiitos! Tällä jo taidan välttää muutaman virheen.

Kävin äsken katsomassa akvaariota. Onhan se tetra ihan ok, ehkä vain ostan sille kavereita. Ostaessa oli kuulemma kaupassa sanottu, että voi myös sekoittaa muiden tetrojen kanssa. Esim. neon- tai kardinaali-. Samaa mieltä?

Kalat ovat lähinnä piilossa eikä niitä montaa ole, sääli jos todella on jo puolet määrästä. Näkeekö piikkisilmiä edes jos niitä ostaa lisää? Nyt ei ainakaan eikä monnisiakaan.

Kivillä ja kasveilla on jonkin verran levää. Pitäisikö yhden partamonnin pystyä tuon kokoinen allas hoitamaan?

Huomasin myös, että siellä oli pitkulaisia kotiloita. Noin 1-3mm kokoisia lapsosia, toivottavasti eivät mitään ikäviä.

Pohjan ala on 100 x 30 cm. Tietääkö joku meneekö 1 vai 2 Bilteman pussia. Ovat 17kg ja en pääse itse hakemaan, että voisi silmämääräisesti arvioida.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Mustaneontetraa voi tietysti sekoittaa muiden tetrojen kanssa, mutta auttaako se seurankaipuuseen, on eri asia. Neon- ja kardinaalitetrat eivät ole mustaneontetran lähisukulaisia. No, auttaahan koirakin ihmisen seurankaipuuseen, vaikkei ole lähisukulainen... Sanoisin kuitenkin, että mielummin lisää mustaneontetroja, jos ajattelet hänen tarpeitaan.

Tarkoitin, että nuo kalat ovat noin puolet maksimista massojen tai senttien puolesta, ei kalojen lukumäärän puolesta. Johtuu siitä, että selkäuimari ja partis ovat jo aika isoja tuohon akvaarioon. Jos haluat antaa mustaneonille ja piikkisilmälle seuraa, niin voisit ottaa lisää esim.

10 mustaneontetraa
4 piikkisilmää
5 pandamonnista

ja vielä sopii jotain lisää, esim. 6 kirsikkabarbia tai 6-8 seeprakalaa tai 4-5 kirjoviiripyrstöä. Tällöin akvaario on jo aika täynnä ja vettä saa vaihtaa 1/3 viikossa. Oma mielipiteeni on, ettei akvaariota kannata täyttää viimeiseen asti eikä varsinkaan lajeja liian paljon, niin se näyttää luonnollisemmalta, parempi kaloille ja akvaario on helpompi hoitaa.

Sanoisin, että jos piikkisilmiä on enemmän, näet niitä enemmän. Monniset (Corydoras) ovat enemmän liikkeessä, melkein jatkuvasti ruoantähteitä etsimässä. Selkäuimari on yöaktiivinen.

PItäisi tietää, mitä levää siellä on. Jos esim. tupsumaista punalevää (oikeastaan tummanvihreää), niin sitä partis ei syö.

Kotilot lienevät kierresarvikotiloita (=kierteisiä, Melanoides tuberculata). Eti netistä kuvia tuolla nimellä, näyttääkö samalta? Ne ovat hyödyllisiä siinä, että kaivautuessaan päiväksi hiekkaan, ne pitävät hiekkapohjan hapekkaana.

17 kg pussista hiekkaa tulee tuon kokoiseen akvaarioon ehkä noin 4 cm kerros.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Vielä yksi juttu piti sanoa: Akvaarion mukana tulevat kalat tarvitsevat vähintään n. 24 astetta lämpöä, joten jos pidät ne, ja huone on vain 20 astetta, niin lämmittimen osto edessä. Akvaario kyllä saattaa olla hiukan lämpimämpi kuin huone, koska lamppu lämmittää ja vähän suodatinkin, mutta tuskin 4 astetta. Lämmitin kannattaa kytkeä kellokatkaisijaan, mahdollisesti yhdessä valaisimen kanssa. Matalampi yölämpötila säästää vähän sähköä ja on myös kaloille terveellinen. Myös luonnonvesissä, varsinkin pikkupuroissa, on päivän rytmin mukaan vaihteleva lämpötila. Mutta lämpöero ei saa olla yli 4 astetta.
niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja niin »

Ai niin.... eilen vasta muistin miksi en halunnut näitä kaloja - eivät kai sovi meidän veteen. Olin ajatellut ettei veden arvoja joutuisi muuttamaan.

Taidan siis pyytää tuomaan 2 pussia.

Onko muuten joku kasvi johon ei kannata haksahtaa? Roskaava tai liikaa leviävä?

Huh, hyvä tuo kalahomma. Kiitos kun jaksoit vääntää rautalangasta, nyt tajusin 😄
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Paljonko sulla on kovuus? Kokonaiskovuus (GH) tai karbonaattikovuus (KH). Tai sähkönjohtavuus.

Ei nyt tule heti mieleen ehdottomasti vältettäviä kasveja. Limaska (pintakasvi) täyttää pian pinnan, mutta kyllä ne saa kerättyä pois viimeistä lehteä myöten tuon kokoisesta akvaariosta tarvittaessa. Köynnöskasvit ovat työläämpiä, koska niitä pitää säännöllisesti katkoa ja istuttaa kärkipäät uudestaan.
niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja niin »

Sähkönjohtavuus (25°C) μS/cm 598
Kovuus(laskennallinen Ca ja Mg) mmol/l 1,5
Kovuus(laskennallinen Ca ja Mg) °dH 8,5

Pitää ne testit ostaa vielä kun akvaario tulee. Sain jo ruuat ym ja siellä oli avaamaton pullo deellä alkavaa bakteerivalmistetta.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Nyt muistankin sun tapauksen. Postasit tänne toiseen ketjuun vesiarvotaulukon. Ihmeteltiin, että sähkönjohtavuus on korkea suhteessa kovuuteen. Minä arvioin, että sähkönjohtavuus vastaisi kokonaiskovuutta melkein 20 GH. Tämä perustui kirjallisuudesta lukemaani hypoteesiin, että vesijohtovesissä kovuus ja sähkönjohtavuus on yleensä peräisin pääosin magnesiumista ja kalsiumista, ja kokonaiskovuuden voisi arvioida sähkönjohtavuudesta jakamalla sen 33:lla. Sen jälkeen olen vertaillut mittaustuloksia vesilaitoksilla ja luonnonvesissä, ja lähes aina kerroin tuntuu olevan isompi. Esim. itselläni kokonaiskovuus on 11-12 ja sähkönjohtavuus 540, joten kertoimeksi tulee noin 45. Tällä kertoimella sun kovuus olisi vain 13 eli keskikova. Mitä tässä nyt yritän todistella on, että minusta sinun vesi ei ole niin "kovaa", mitä viimeksi epäilin, ja musta voit huoletta pitää akvaarion mukana tulevat kalat, jos et meinaa viljellä niitä.
niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja niin »

On sulla aikamoinen muisti :)
Mutta joo, vähän samaa jo selvittelin itsekin. Siksi kirjoitin keskikovaa/kovaa. Olisin yhdessä liikkeessä käynyt asiasta kysymässä, mutta käskivät mennä kirjastoon ja lainata kirjoja, niin jäi se kovuusasia epäselväksi, mutta nythän sekin selvisi.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Heh, pisti silmään tuo korkea sähkönjohtavuus suhteessa kovuuteen sekä tarkkaan mitatut arvot, ja alko tuntua siltä, että ihan kuin tästä tapauksesta oltaisiin jo keskusteltu. Sitten etsin sun nimimerkin edellisen ketjun ja siellähän se oli. Tämä forumhan on nykyään aika hiljainen, ehkä kesän ajaksi hiljentynyt erityisesti, niin ei tarvii kovin paljon muiden vesiarvoja päässä pitää ;)
niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja niin »

Olen ostamassa kasvipakettia harrastajalta ja joukossa saattaakin kivojen lisäksi tulla postitorvikotiloita. Nyt mietityttää uskallanko... Olen lukenut kaikkea mitä Google tarjoaa ja välillä tuntuu ovat erittäin huono juttu ja välillä, että eihän ole niin vaarallista....
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Täällä monet on käyttäneet alunakäsittelyä kasveille varmistamaan, ettei ole kotiloita.
niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja niin »

Juu niin luin, tosin moni kirjoitti ettei auttanut.
Mietin kun mukana voisi olla myös kierteisiä sekä niitä erivärisiä joiden nimi just nyt unohtui... tulee mieleen Rammstein. Eli kotiloita joita haluaisin. No, mietin että miten toimin, tilasin kasvit kumminkin kun ilmeisesti ne kotilot voin saada kaupastakin.

Huomasin, että meidän liskojen terraarioissa on juurakkoja sekä isoja kiviä. Ajattelin sieltä nyysiä vähän jotain akvaarioon, osaatko sanoa pitääkö ne desinfioida vai riittääkö huuhtelu?

Neuvoit jo ettei bakteeriymppiä tarvita, mutta mietin että jos kumminkin laitan kun sitä nyt kerran on olemassa. Akvaarion mukana tulee avaamaton purkki. Huomenna tulee allas niin ajattelin, että kippaan sinne uuden hiekan, koristeet ja olemassa olevat kasvit. Sitten sen bakteerivalmisteen ja vähän ajan päästä kalat. Tosin nyt hiukan hämää kun mukana on myös vedenparannusainetta, että kaadanko kummastakin purkista lientä altaaseen vai vain toisesta. Ohjeessa neuvotaan ensin laittamaan kloorin takia vedenparannusaine, mutta meillä on kaivovesi eikä klooria.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

En osaa varmaks sanoa terrariojuurakoista, mutta ihmettelisin, jos liskojen taudinaiheuttajat olisivat vaarallisia kaloille.

Vedenparannusaine poistaa myös raskasmetallit, jos sellaisia on vedessä. Jos ei ole eikä klooriakaan, niin et tarvitse vedenparannusainetta. Jos käytät kuitenkin sitä, niin se ensin akvaarioon heti veden kanssa, suodatin toimintaan, sitten tunti odotusta, jonka jälkeen bakteeriymppi. Vaikka tuskin tarvitset jälkimmäistä, ei se mitään haittaakaan, jos kerran tulee paketin mukana. Kalat voit laittaa heti, kun veden lämpötila on oikea.
niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja niin »

Eilen tuli akvaario. Koska mukana oli vedenparannusainetta, laitoin sitä. Sama juttu bakteerien kanssa, mutta ne laitoin illalla vasta.

Perkasin kasvit ja laitoin ne. Tänään tulee lisää kasveja. Bilteman hiekkaa ja muutama juurakko.

Surettaa yksinäinen tetra, otan sille kavereita. Piikkisilmiä onkin kaksi ja selkäuimareita vain yksi. Illalla näin kaikki kun laitoin ruokaa.

Kaupassa oli tiikeribarbeja, joilla valkoiset raidat. Olivat nättejä, mutta myyjä sanoi että ovat ärhäköitä.
Olin ajatellut laittaa kaloja vasta parin viikon päästä, mutta bakteeriympin jälkeen pitäisikin ilmeisesti laittaa nopeammin.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Sullahan on jo siellä kaloja. Kun ei ole varma, kuinka perusteellisesti suodatin on pesty ja hiekka on uutta, en laittais nyt heti sinne lisää kaloja. Myyjä (?) oli oikeassa, että bakteeriympin jälkeen akvaariota ei saa jättää tyhjäksi, mutta sehän ei ole tyhjä. Bakteeriympin käyttöohjeessa lukee tod.näk. että pitää laittaa aluksi PIENI määrä kaloja, ei akvaariota täyteen. Kauppiailla tuntuu olevan usein liian optimistinen kuva bakteeriymppien toimivuudesta: toimii aina ja ihan sama, kuinka paljon kaloja.
niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja niin »

Suodatinta ei ollut pesty kunnolla ja nyt muuton yhteydessä ei lainkaan. Mutta ihan hyvä vain, minulla on pitkä matka akvaariokaupoille ja työt vielä päinvastaisessa suunnassa, että ei tästä ihan äkkiä ehtisikään. On aika nätti nyt kun laitoin eilen kasvit, niitä tuli useampaa eri lajia ja täytyy mainostaa, että myyjä torista oli pakannut kasvit ihan mielettömän hyvin. Nimennyt vielä kaikki. Mukana oli jokunen kotilo myös.

Olen koittanut googletella noita kaloja joista oli puhe jokunen päivä sitten, mutta en onnistu löytämään niitä. No, katson mitä liikkeissä on. Alan kallistua mustaneontetrojen puolelle, meillä koko perhe tuntee sympatiaa tuota yksinäistä kohtaan.

Mukana tuli myös jokunen paketti erilaisia testejä, yhdessä voi liuskalla testata useamman, muissa tippatestit yhdelle arvolle. Olen lukenut etteivät liuskatestit olisi niin luotettavia, mutta tein sen eilen.

NO3 10
NO2 0
GH 8 tai 16, en osaa päättää, väri välimaastossa
KH 20, testi sanoo ei hyvä....
pH 7,2 (talousvesitesti sanoi samaa)
Cl2 0
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Liuskatestit näyttää tosiaan usein mitä sattuu eikä niitä pitäisi ostaa lainkaan. Tippatesteistä kannattaa katsoa, etteivät ne ole vanhentuneet. Jossain pitäisi olla päivämäärä. Lisäksi on huomattava, että parasta ennen -päivämäärät koskevat avaamatonta testiä: jos pullo on avattu, se saattaa vanhentua jo ennen päivämäärän umpeutumista. Tätä ei valitettavasti kerrota pakkauksissa, mutta JBL on vahvistanut tämän joskus jossain viestissään minulle tai jollekin muulle aqua-webiläiselle. Olen huomannut sen myös omissa testeissäni.

KH = dKH = karbonaattikovuus on tosiaan hirmu korkea, jos testi näyttää oikein. Se kannattaisi varmistaa paremmalla testillä. Oliko se mainittu siinä talousvestitestissä?

Jos ostat tippatestejä, niin suosi JBL-merkkiä. Kovuustestit voivat olla muitakin.
niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja niin »

Olivat merkattu näin;

Sähkönjohtavuus (25°C) μS/cm 598
Kovuus(laskennallinen Ca ja Mg) mmol/l 1,5
Kovuus(laskennallinen Ca ja Mg) °dH 8,5

Olisin edellisviikolla käynyt yhdessä autotallikaupassa ostamassa, mutta kun soitin voinko tulla niin käskivät mennä kirjastoon lainaamaan akvaariokirjoja.... en sitten mennyt kun ei sopinut. Ensi keskiviikkona voin käydä muualta ostamassa testejä. Aiheuttaahan tuo kovuus nyt päänvaivaa. Kalat ovat kaikki yhä hengissä ja syövät. Piilottelijoitakin näkee koko ajan enemmän ja enemmän.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

"Kovuus(laskennallinen Ca ja Mg)" tarkoittaa kokonaiskovuutta (GH = Gesamthärte). Nimitys "kokonaiskovuus" on harhaanjohtava, koska se kertoo vain Ca- ja Mg-ionien yhteispitoisuuden. Sitä sanotaan kokonaiskovuudeksi siksi, että yleensä vesijohtovesissä kovuuden aiheuttajat sisältävät juuri nuo ionit. Karbonaatit vesijohtovesissä ovat siten yleensä kalsium- ja magnesiumkarbonaatteja. Karbonaatit voivat olla kuitenkin myös muita karbonaatteja, jolloin karbonaattikovuus saattaa olla jopa korkeampi kuin kokonaiskovuus. Näin esimerkiksi Tanganjikajärvessä, missä suuri osa kovuudesta johtuu natriumkarbonaatista. Tämä saattaa olla totta myös sinun vedessä, jos liuskatesti näyttää oikeaan suuntaan. Tämän selvittämiseksi tarvisisit KH-testin. Monet akvaarioliikkeet mittavat myös asiakkaiden vesiä, mikä vois olla järkevää sun tapauksessa, koska tarvitset luultavasti mitata sen vain kerran.

Akvaariokirjallisuuden lainaaminen kirjastosta on tietysti hyvä idea, mutta hassua ettei se autotallikauppa suostunut palvelemaan sinua.
niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Yhteensopivat kalat 130 litraiseen akvaarioon?

Viesti Kirjoittaja niin »

Niinpä. Sen verran otin nokkiini etten yritäkään käydä siellä enää. Harmi, olisi ollut lähin ja helpoin paikka.

Minulla on monta akvaarioaiheista kirjaa. Itsekin omistin pari ja sitten paketin mukana tuli peräti 8 kirjaa lisää. Tai kirjat tuli ennen akvaariota, olen niitä paljon lukenut, samoin nettiä. Tiedot ovat välillä hieman ristiriitaisia. Ja kalojen väritykset kuvissa erilaisia.

Hyvä vinkki kysyä testaamista kaupassa, kiitos! Keskiviikkona on tarkoitus käydä Uudessa Akvaariossa Turussa. Soitankin ja kysyn onnistuuko.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”