Suodatin ja muita kysymyksiä

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Lizette
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 20:28, 31.10.2015
Sukupuoli: Nainen

Suodatin ja muita kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Lizette »

Olen hankkimassa akvaariota. Mielessä pyörii tällä hetkellä joko kynsisammakot tai taistelukala. Tai sitten kaksi akvaariota eli molemmat :D Mistään isosta akvaariosta ei kuitenkaan ole kyse, vaikkakin sellaisen huoltaminen olisi helpompaa niin isoa en vaan saa asuntoon siististi millään. Tällä hetkellä olen katsellut n.60-80litran astioita. Mieli toki saattaa vielä muuttua ennenkuin lopullinen hankinta on käsillä mutta kysymykset nyt tätä kokoluokkaa koskien.

Aiempaa akvaariokokemusta löytyy nuoruudesta, jolloin minulla oli n. 80-litrainen, jossa uiskenteli kaikkea kivaa mitä eläinkaupasta silloin -90 luvun lopulla löytyi, myös kääpiökynsisammakoita :D Lisäksi ex-miehelle hankittiin 140-litrainen muutamia vuosia ennen eroa (jonka hoidosta taisin kuitenkin vastata, missäköhän kunnossa sekin on nykyään?).

Suodatin: Exän akvaarioon hommattiin ulkoinen suodatin, johon ihastuin toden teolla: helppo huoltaa, toimi varmasti eikä akvaariossa ollut kuin pari putkenpäätä rumentamassa maisemaa. Mutta kannattaako ulkoinen suodatin pienelle akvaariolle? Hyviä ja huonoja puolia ja käyttäjäkokemuksia kaipailen. Entä miten ulkoinen suodatin ja kääpiökynsisammakot, joilla veden pinta alempana?

Kääpiökynsisammakot: Jossain luki että niiden kanssa voisi pitää joitain pohjaa puhdistavia kaloja? Mutta onko siinä järkeä ylipäätään? Kannattaako niiden kanssa samaan altaaseen laittaa mitään muuta elävää kuin kasvit? Onko hyöty pohjan puhdistumisesta kannattava riskit huomioon ottaen? Miten kk-sammakoita on ylipäätään tällä hetkellä tarjolla? (En ole viime aikoina käynyt kovin paljoa akvaarioliikkeissä :D). Millainen pohjamateriaali on paras? Ilmeisesti kivet parempia kuin hieno hiekka?

Taistelukala: Viihtyykö uros yksinään vai tarvitseeko aina naaraat ympärilleen? Ajatus kalanpoikasista ei innosta (ainankaan näin alkuvaiheessa) ja siksi pelkkä uros kiinnostaisi. Jos hyvinvointi edellyttää naaraita niin miten mahdollisten poikasten kanssa kannattaisi toimia? Muistan omalta nuoruusajaltani että taistelukaloilla oli aina pesä tekeillä ja pikkukaloja tulossa...

Taustat: Mitä muita vaihtoehtoja akvaarion taustoille on kuin ne (äärettömän rumat) kuvat ja toisaalta paksut rakennelman omaiset kivi/puujäljitelmät. Tarvitseeko akvaario taustaa jos oma silmä ei sitä kaipaa? Toisaalta sinne voisi toki tulostaa vaikka netistä ihan kivankin kuvan taustalle...
Hellikka80
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 19:33, 19.08.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Suodatin ja muita kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Hellikka80 »

Meillä toisessa altaassa on pelkkä musta pahvi taustana ja on paljon kauniimpi kuin toisen altaan perinteinen taustakuva, jossa toisella puolella kivimaisema ja toisella puolen sinisellä pohjalla kasveja. Taustahan on kaloille suojan vuoksi tärkeä, etteivät tunne oloaan niin uhatuksi.

Sammakoita ja kaloja ei samaan altaaseen, tämä suositus löytyy lähes kaikista sammakoiden hoito-ohjeista.

Minulla on Juwel Lidossa ulkosuodatin, Eheim Prof 3, joka riittäisi tehoiltaan yli 200-litraiseen. Lido on siis 120-litrainen. On ollut kyllä toimiva ratkaisu, putsausväli pitkä ja vedenlaatu pysyy tasaisena. Mitään erillistä roskankerääjää en ole kaivannut, suodatin imee kyllä hyvin pienet roskat ja isommat lähtee vedenvaihdoissa. Eikä ole tullut liikaa virtaustakaan, ulostuloputken edessä on kunnon kasvipöheikköä joka hidastaa puhuria. Imu- ja ulostuloputket saa helposti piiloon kasvien avulla, itse olen viritellyt hyttysverkkoon kasvamaan jaavansammalta, pyöräytin sen verkon putkiloksi ja pujotin imuputken päälle, niin että imuritilä vain jäi alhaalta näkyviin. Ulostulon eteen kiinnitin suikaleen hyttysverkkoa, jossa on kiinni liuskavesisaniaista. Kasvit peittivät nopeasti verkot ja samalla putket näkyvistä. Imun ja ulostulonhan voi sijoittaa alemmaksikin, putkiin saa erilaisia jatko- ja sovituskappaleita eli sen puoleen varmaan kyllä onnistuu sammakkoakvaariossakin.

Ulkosuodattimen huonoja puolia on mahdolliset vika- ja vuototilanteet, mutta hyvin huollettuna riski taitaa olla aika pieni. Jos akvaariolla ei ole kunnon kaapistoa, ulkkarin sijoittaminen voi olla hankalaa, lattialla se ei mikään sisustuselementti kyllä ole. :D

Taistouros pärjää yksinäänkin ja niillä se kosiotouhu kun ei ole aina niin rauhallista, taitaa olla parempikin pitää yksinään. Jos hankkii ukolle seuraa, kannattaa ottaa heti haaremi ja silti varautua perheväkivaltaan ja emännille olla varakoti tiedossa. Kannattaa sekin ottaa huomioon, että 60-litraiseen vesioloiltaan taistolle sopivaan purkkiin ei niitä talkkarivaihtoehtoja kovin ole, joten jos haluaa muitakin kaloja kuten vaikka partamonnia niin kannattaa heti ottaa isompi allas. :) Pelkkä taistelukala menee kyllä tosi pienessäkin.
120: pieniä tetroja, albiinopartis, taistelukala
230: safiiri-, musta- ja rubiinitetroja, rusokirjoja, kuparimonnisia, pun. noitamonni
54: kääpiöpallokaloja
60: millejä

http://www.papinpalonakvaristi.blogspot.com
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”