Aloittelija+128l=?

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Pahoittelen jo etukäteen varmaan miljoonaa kirjoitusvirhettä mitä tekstissä tulee olemaan, plus hyvin epäselvää kirjoitustyyliä. Kirjoittaminen kun ei kuulu mun vahvuuksiin valitettavasti...
Projekti jonka piti edetä kilpikonnavauhtia rajallisten varojeni takia alkoikin edetä huomattavasti nopeammin kun yllätyksekseni sain siihen rahoitusapua, ihan kysymättä jopa. :D Jotain päiväkirjaa ajattelin tosiaan pitää, ihan vaikka itseni takia. Toisaalta kun kyseessä on ensimmäinen allas ikinä, niin eipä kokeneenpien kommentit/neuvot/vinkit/ideat olisi yhtään pahitteeksi. :)
Varjon kolme kirjaa luettu(toivottavasti niistä jäänyt jotain päähänkin), täällä surffattu ja lueskeltu sitä sun tätä, siinä siis mun kokemukset akvaarioista pähkinän kuoressa. Niin, ja ala-asteella oli akvaario, sitä tuijoteltiin joskus kaverien kanssa ja laskettiin pikku platyjä. :mrgreen:
Aloitetaanpa vaikka selittämällä suunnitelmia, ja pulmia siinä sivussa:

Allas on tilavuudeltaan 128 litraa, mitoiltaan 80x40x40. Tällä hetkellä tyhjä. Suodatus pitäisi hoitaa sisäsuodattimen voimin. Pallottelen JBL:n i100 ja Fluvalin U3 välillä. Hintaluokka sama ja kummastakin olen lukenut lähinnä vain hyviä kommentteja, yritä nyt siinä sitten tehdä päätöksiä... Fluvalissa viehättää tuo virtaustavan säätö ehkä eniten, plus vaikuttaa tosi simppeliltä putsata. JBL:ssä massoille vaikuttaisi olevan tilaa aika mukavasti plus lisäkori mahdollisuus, toisaalta on kehysakva joten magneettien kanssa joutuu sitten vähän säätämään. Mielipiteitä?

Sisustuksen suhteen suunnitelmissa olisi pohjalle hiekkaa(jonka alle pohjalannoite), mieluiten tumman punaruskeaa. Weberin tai Kauniston soran hiekkaa ehkäpä? Muistelisin lukeneeni että olisivat tummemmasta päästä, jos siis vertaillaan noita rautakauppahiekkoja mitä akvoissa käytetään. Muu sisustus olisi sitten perus kanto/yms puun pala, ehkä joitain kiviä, luolia ja ehdottomasti kasveja. Kasvilajeista on jo vähän ideaa ja jotain suunnitelmia piirrelty paperille. Jotenkin vaan epäilen että haalin liikaa kasveja, jotka ovat kuitenkin liian vaativia/epäsopivia. Hiilidioksidi systeemiä en meinannut laittaa, nestehiiltä lisään korkeintaan jos on tarve... Valoa ei tällä hetkellä ole kuin 18W. Eli sitäkin pitäisi varmaan lisätä toisen mokoman verran, mutta se tulee tapahtumaan myöhemmin.

Asukkaiksi suunnittelin sinineontetroja(15-20kpl?), monnisia(10kpl?) ja kääpiöahvenia pari/haaremi. Sitten ehkä ottoja pieni parvi levän syöjiksi, siis ehkä, pitää vielä vähän pohtia... Partiksen otan tuonne levänsyöjäksi ainoastaan sillä ehdolla että se ei ole perusmaatiainen(eikä albiino), vaan joku vähän jännempi(helmipartis ois aika jees). Joo, tykkään erikoisuuksista, tietyin rajoin. 8-) Partiksen kanssa mietin myös, että tuleeko kinaa käppänöiden kanssa tuon kokoisessa altaassa? Kummatkin kun ovat enemmän tai vähemmän reviirikaloja.

Monnisten ja käppänöiden suhteen lajin valinta on vähän ongelmaista. Monnisten kanssa varsinkin, koska vaihtoehtoja on niin paljon. Toki lista lyhenee huomattavasti kun lämpöä saisi olla vakiona se 25-26 astetta tuolle muulle kalastolle. Pitänee käydä Akvaariokeskuksessa(siellä ainakin on joitakin ei-niin-perus monnisia) ihmettelemässä noita livenä, hintoja myös(en meinaan pysty maksamaan 20e/kala parvikalasta)...

Käppänöissä taas päänvaivaa aihettaa ensi-ihastus, eli perhoskirjoahven. Ai kun se on vaan niin hieno, livenä nähtynä vielä hienompi. <3 Mutta siitä sanotaan että on vähän herkkä vesiarvojen suhteen... Eli ei siis mikään loistava valinta uuteen altaaseen, puhumattakaan aloittelijalle. Toisaalta käppänät(mitä sorttia ikinä ovatkaan) olisivat ostoslistalla kaloista viimeisimpinä, niin ehkäpä menisi kuitenkin. Hyvänä kakkosvaihtoehtona on juovakääpiöahven(A.Trifasciata). En löytänyt mitään suoraa tekstiä että olisi herkkä, joten ihan käypä vaihtoehto. Jaetulla kolmannella sijalla olisi sitten töyhtö ja loisto. No näitä ehtii vielä onneksi pohtia.

Että tämmöinen projekti pyörähtämässä käyntiin. :) Ensi viikko menee varmaan shoppaillessa kaiken sortin tarvikkeita. Tavoitteena olisi saada viimeistään kevääksi kaloja uiskentelemaan altaaseen.
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja hippikala »

Älä sie turhaan murehdi niistä kasveista! Kannattaa kytätä täältä palstalta näitä karsintakasvien paketteja missä on vähän kaikkea sekaisin ämpäritolkulla. Sitten vaan kippaat kaikki rehut altaaseen ja aika näyttää mikä toimii ja mikä ei. Karvalehti on tosin semmoinen, mitä kannattaa ehdottomasti hommata altaaseen varsinkin alkuvaiheessa. Puhdistaa vettä ja estää leviä. Olennaisinta kuitenkin on se, että altaassa ihan todella on niitä kasveja. Ajan kanssa voi sitten karsia ja muuttaa mieleisemmäksi valikoimaa, kunhan vaan kaloilla on riittävästi näkösuojaa heti alusta asti. Ja joillakin kasveilla tosiaan kestää aikansa, että pääsevät vauhtiin, vaikka olisivatkin maineeltaan helppoja. Esim jaavansaniainen on helppo, todella vaikea saada tapettua, mutta sen kasvattaminen pienistä taimista kasvikuvaston viidentoista sentin mittaan ei tapahdu ihan kuukaudessa tai parissa. Eli heti vaan reilu satsi salaattia altaaseen, viis lajeista ja niiden suosituksista. Joskus maineeltaan helppoja ei saa kasvamaan millään ja maineeltaan vaikeammat rehottavat valtoimenaan. Paras vaan kokeilla!

Mitenkähän kääpiöaffenet ja sinineontetrat? Mahtuuko sinineoni perhoskirjon suuhun? :? Vilkaisepas varuilta kerritetraa, se on sinertävä mutta kuitenkin reippaasti sinineonia isompi. Tosin jos muut ovat onnistuneet tuolla yhdistelmällä niin mikäs siinä sitten. Monniset ovatkin sitten ihan oma juttunsa, kaikki ovat sööttejä ja valikoimaa on hurjasti! Pertti Rassin Panssarimonnit kannattaa lukaista, siinä on paljon mielenkiintoista asiaa. Itse varmaan pitäytyisin lajeissa joiden aikuismitta on noin 5 senttiä tai alle, mahtuu suurempi parvi altaaseen. Mutta sööttejähän ne on kaikki!
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Asia selvä, eli paljon rehuja heti kehiin hyvillä mielin. :mrgreen: Karvalehti olikin hankinta listalla. [;)]

Itsekin mietin tuota sinineon-perhoskirjo tilannetta. Lueskelin kanssa täällä että jollain muulla oli kyseiset lajit samassa purkissa(ja joku suunnitteli samaa yhdistelmää), ja ilmeisesti kaikki sinineot hengissä. Eli taidan kuitenkin kokeilla. Meinasin tehdä tosiaan niin että eka altaaseen muuttaa monniset, sitten sinineot ja sitten kun sinineot ei ole enää ihan mini kokoisia(mitä ne varmaan on kaupassa) niin perhoset(/joku muu kirjoahven). Mutta laitetaan tuo kerritetra korvan taakse, tosi nätti sekin.
Pienten monnisten ongelma tuntuu olevan se, että tuo 26 astetta on tosi usein niin mukavuus alueen yläraja tai jopa yli. Ei viitsisi toisia pitää liian kuumassa... :| Jokunen pienempi laji näyttäisi menevän kuitenkin, mutta pitänee vielä perehtyä tuohon Panssarimonnit-kirjaan. :) Eri lähteiden eriävät tiedot vaan tuppaa pistämään pään pyörälle...
--
Suodattimeksi nyt päätyi tuo Fluval U3, ehkä osittain siksi että Zooplussasta oli JBL:n i100 loppu ja tiedän varmasti että lähin eläinkauppa myy tuota Fluvalia, eli saan siihen sieltä todennäköisesti vara-osia yms. jos kaipaan. JBL:stä myös löytyi sitä kommenttia että on äänekäs ja se ei ihan passaa kun allas tulee kuitenkin näillä näkymin makkariin. Jos tuo yksi lipasto vaan sen kestää...
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Akvaharrastaja
Member
Member
Viestit: 465
Liittynyt: 19:43, 28.07.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kouvola

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Akvaharrastaja »

Itse suosittelen loistokääpiöahvenhaaremia. Todella kauniita värimuotoja kehitetty, ja lämpötilahaarukka on todella laaja (22-30) eikä ainakaan tietääkseni herkkä vesiarvoille.
54 litraa läträilyä
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Matelee matelee, tai ainakin siltä tuntuu kun olisi jo kauhea hinku päästä siihen vaiheeseen kun purkkin voi jotain elävää laittaa. :D

Hiekkaa hankin viime viikolla, säkki Weberiä(suodatinhiekkaa kysyin, puhallushiekkaa sain...), ja samalla reissulla haettiin valolle ajastin. Hiekkaa olen pessyt tässä vähän kerrallaan siitä lähtien. Juu, ihmiset ei tosiaan liioittele kun sanovat että on likaista... Mutta voiton puolella alkaa kohta olemaan, toivottavasti(1/4 tai 1/3 jäljellä säkissä, plus puoli ämpäriä vaiheessa).
Akvaario muutti myös omalle paikalleen lipaston päälle. Pieni pelko oli että olisi liian massiivisen näköinen, mutta sopiikin varsin mallikkaasti. Akvan alle uhrattiin pala retkipatjaa, jota kissa oli jo joskus raadellut. Tausta pitäisi vielä hankkia(=laiskana leikkaan mustasta jätesäkistä palan), mutta muuten tuo osa alkaa olla ok.
Suodatin tulee toivottavasti huomenna(saapui tänään Suomeen, missä lie seikkailut perjantaista asti), ja loput tavarat viimeistään ensi viikolla. Eli akvaarioon saadaan ehkä vettä ensi viikolla. :D Kasveja ja kaloja tosin tulee vasta sitten kun pakkaset vähän hellittää.

Panssarimonni-kirjan kävin nappaamassa tänään kirjastosta, hyvää luettavaa. Ja kyllä tuo lista(vaivaiset 14 kpl) alkaa pikku hiljaa selkeytyä, tietäis vaan mitä lähdettä uskoa eniten... Sen totesin että noin minikokoiset monniset ei ihan miellytä, mutta sitten taas noista 5-6cm kokoisista useampikin. Tosin taas tulee vähän pään vaivaa, kun toinen lähde sanoo 5cm ja toinen 7cm. :P Suosikkeina varmaan tällä hetkellä Adolfoi(ruso), Metae(mustaselkä), Melini(kulmajuova) ja Similis(safiiri, on myös ilmeisesti isoin näistä)... Saatavuus ja hinta tulee kyllä noiden välillä ratkaisemaan, tai sitten tulee hankittua jotain ihan muuta.

Viime lauantaina tuli käytyä taas lähieläinkaupassa. Mustaselkämonnisia bongasin siellä yllätyksekseni. 2 kpl oli enää jäljellä ja hinta hiukan kirpaiseva 12,87/kpl. Muita monnisia valikoimissa oli ainakin pandat ja black venezuelat. Juurakko valikoima oli vähän heikko(=tylsän mallisia, sekä melko pieniä), ja ne muutamat kivat oli liian aivan isoja.
Eli juurakon metsästys jatkuu, samoin monnisten pähkäily ja hiekan peseminen(kiva kuorinta käsille muuten).
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

...Jatkuu.
Hihii, suodatin tuli eilen, tai postilaatikkoon tuli siis ilmoitus. Se paketti käytiin noukkimassa tänään sitten postista. Noin puoli tuntia kotiin paluun jälkeen ovikello soi ja toinen odotettu paketti saapui, vaikka en tosiaan odottanut sitä ennen ensi viikkoa. Joulufiilis tänään siis. :mrgreen:
Altaaseen laitettu nyt pohjalannoite ja hiekat(mitä jäi yli yllättävää kyllä), sekä suodatin viritelty nurkkaan. Tuo Fluval on ihan näppärä vehje, mutta ne hiilisuodatuslevyt tuntuu vähän turhilta ja sitä biomaxia olisi mahtunut enemmänkin siihen keskimmäiseen koteloon... Ja johto olis voinu olla pikkusen pidempi. Joskos ne hiilelliset saisi vaihdettua ihan vaan muuksi hienosuodatusmateriaaliksi, biomaxia voisi ostaa vähän lisää ja johto ongelma ratkeaa kun nostetaan jakajaa se 5cm korkeammalle. ;) Hirveä houkutus mennä heti huomenna kauppaan ostamaan kasveja(pakkasta>postitus riski kasveille>harrastajilta ostelu rajoittuu>kauppaan), mutta maltan vielä ensi viikkoon. Ehkä. Juurakon voisin kyllä mennä hakemaan, jonkun luolan sekä ehkä jonkun kiven(ellen sitten odota kevääseen että pääsee pihalle tonkimaan)
Paketissa tuli myös vesitestit(JBL tippatestit) ja niitä piti tietty vähän testailla. En ole ihan varma KH ja GH lukutavasta... Riittääkö että menee about värittömäksi, vai pitääkö sen ihan selkeästi vaihtaa väriä?

Hanaveden statsit:
pH 7,5-8(siitä välistä)
GH 3-4
KH 2-3
NO2 0,05-0,1
NO3 0-1 (melkein 0, mutta aavistuksen kellertävä)
Fe 0,05

ph on mitä on, mutta se ilmeisesti kuitenkin laskee akvassa. GH ja KH näyttää oletettavasti pehmeää. Nitriitin määrä vähän ihmetyttää... :? Loput kai ihan ok...
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Kuva
No ni, sainpas kuvan toimimaan.
Eli altaaseen on muuttanut ensimmäiset elolliset asukit, vihreän-punaiset sellaiset. :D Muutama kasvin mentävä aukko on vielä ja nykyiset saisi levitä ihan reippaasti. Toisaalta olin alun perin ihan selkeästi yliarvioinut tuon pohja-alan. Eli kuvittelin että sinne menisi vielä 2-3 lajia lisää, mutta vähän ahtaalta näyttää syvyyden suhteen. Keskemmällä on vielä ehkä tilaa, mutta toisaalta siihen pitäisi vielä mahduttaa kanto. Vasta kotona oikeastaan tajusin miten paljon punasävyisiä kasveja sitä tulikaan ostettua. Intianvesitähdikinkin olisin halunnut Rosanervig versiona...

Nykyiset lajit(vasemmalta oikealle);
Edessä(ja keskellä) Intianvesitähdikki, Kääpiökeihäslehti(väliaikaisesti ankkuroituna pottiruukkuunsa), Hydrocotyle Tripartita(suomeksi mikä? myöskin väliaikainen paikka) ja Rusolehti(Ludwigia repens 'rubin').
Takaa löytyy Vesimiekka('Ozelot') ja Tiikerilumme, sekä tyhjä aukko johon olisi tarkoitus laittaa vedensuosikkia ja/tai karvalehteä(joita ei kaupasta löytynyt ihme kyllä).

Vesimiekkojen kanssa kävi silleen hauskasti että niitä on kaksi. Luulin että yhdessä potissa on vaan yksi taimi, mutta niitä olikin kaksi. :o Eli toinen saattaa saada lähtöpassit jos alkaa käymään ahtaaksi(mikä on todennäköistä). Rusolehti oli näistä hyvin elinvoimaisen oloinen, pituutta oli myös melko reippaasti. Pisin oksa huitelee jo yli puolen välin altaan korkeutta. :mrgreen: Tuo Tripartita on niin ihana, se oli yksi pakko saada kasvi. Mutta oli tosi ärsyttävä saada irti siitä villasta, super ohuet juuret ja paljon niitä, koko kasvi on muutenkin tosi hennon näköinen niin en hirveästi uskaltanut repiä... Nyt vaan jännään selviääkö näissä oloissa. :? Muut, paitsi tiikerilumme ja tuo tripartita, olikin Tropican asteikolla tasoa Easy, eli niiden pitäisi selvitä toivottavasti.
Näin myös sinineoja(hinta 4,10€/kpl) tänään livenä kun kävin kasveja ostamassa. Tui kun ne oli nättejä. Osa oli jo vähän isompia, mutta suurin osa melko pieniä. Arkoja olivat tuolla liikkeessä, heti kun tulit kohdalla niin parvi singahti takaseinää kohti. Monnisia oli aika perusvalikoima, vaikka oli siellä joku vähän oudompi tuttavuuskin. Äiti, jonka raahasin mukaan kun yritän tartuttaa tätä akvaario juttua, tykästyi yhteen albiino monniseen joka mennä touhotti pohjalla, muistutti kuulemma gerbiiliä. XD

Enkä ole vieläkään sitä pirun kantoa löytänyt. :frown: En tiedä olenko sitten vaan nirso, tai jotain... Akvakeskukseen menen varmaan huomenna ihmettelemään. Josko mukaan tarttuisi kaloja(todennäköisesti ei) tai pari kasvia lisää... Tai vaikka tuohon Fluvaliin joku hienosuodatuslevy ja lisää niitä valkoisia pellettejä/palluroita(ei muista niiden hienoa nimeä just nyt). Tuntuu tyhmältä pitää niitä hiililevyjä, vaikka ei hiiltä erikoisemmin tarvitse. Mutta jos niitä ei ole niin ne pelkät vaahtomuovi palat on niin karkeita että kaikki hienompi moska menee läpi. : P Fluval itsessään surisee menemään oikein nätisti. Sillä ns. kasvi/tyyni-asetuksella altaan toisessa päässä olevan vesimiekan lehdet heiluu pikkuisen. :mrgreen: Ei siis ole mikään puhuri, mutta vesi ainakin liikkuu altaan päästä toiseen.

Vesiarvot voisin katsastaa huomenna aamulla ennen kaupungille lähtöä. Niin ja kai tuo pitäisi kypsyttääkin... Ois ehkä pitänytkin jo(valittaakohan kasvit...), bakutkin on hankittuna(Prodibio Start Up), mutta mites sen pitää kypsänä jos ei ole fisuja tulossa ihan heti. :? Meillä tuossa hanavedessä on kyllä jo valmiiksi nitriittiä, eli teoriassa riittäisikö se bakuille ruuaksi? Vai kalanruokaa?
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
TiinaM
Junior Member
Junior Member
Viestit: 240
Liittynyt: 13:46, 27.12.2009
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hamina

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja TiinaM »

Älä laita bakuja, jos kalat ei oo vielä tulossa. Varmemmin ne ampullissa pärjää eikä tarvi murehtia et miten käy.
Se suodattimen hiilijuttu on aktiivihiilipatruuna/-levy. Ja siitä ei tule sinne hiiltä vaan poistaa vedestä esim. lääkejäämiä yms. Niitä ei Suomessa yleensä käytetä muuten kuin juurikin lääkityksen jälkeen. Eli voit huoletta korvata jollain muulla. Hienosuodatuslevyn vaarana on että tukkeutuu nopeasti ja näin ollen saa olla kokoajan putsaamassa/vaihtamassa.
Perhoskirjo taitaa olla sen verran pieni ahvena ettei saa sinineoneita syötyä. Tosin juuri ostetut piuenet sinineonit voi toki olla vaarassa...
Altaat 375l, 180l, 225l + pari nanoa. Karvaisia kavereita 2 kissaa.
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Näin muistelinkin aktiivihiilestä. :) Siinä samassa levyssä on toisella puolella jonkin sortin hienosuodatus matskua(huopa olisi ehkä kuvaavin sana, materiaali polyesteri) ja toinen puoli on sitten sitä hiiltä. Huomaa kyllä että lika tarttuu eniten siihen huopaan, eli en kyllä yhtään ihmettele jos menee nopeasti tukkoon...


Lämmittimen kanssa oli vähän säätöä eilen... Torstaina laiton siis altaan kuntoon ja lämmittimen säädin 25 asteeseen. Seuraavana aamuna totean, että se lämmittää edelleen(sauvan valo oli siis päällä) ja altaan lämmöt huiteli siellä 28 asteen tuntumassa. 8O Säädin sitä sitten niin että valo sammui ja siitä vielä vähän pienemmälle. Nyt lopputuloksena lämmittimen osoitin näyttää reilua 20 astetta ja lämpö pysynyt vakaana tuossa 25-26 välissä.

Akvaariokeskuksesta ensi reaktioni: Hukkuu tavaran paljouteen, eikä osaa etsiä mitään(=pitää opetella kysymään...). No fisuja tuijottelin hyvän aikaa, paljon nättejä 'uusia' lajeja tuli vastaan(kaikkia ei enää edes muista). Juovakääpiöitä sai altaastaan tosissaan etsiä ja tuijotella, kun piilottelivat ja olivat pikkuruisia muutenkin(saman altaan safiirimonniset olivat niitä isompia). Muutaman kuitenkin bongasin, mutta vähän valjun värisiä olivat. Tosin kun olivat niin minejä niin varmaan siitä väritkin kehittyisivät. Hintaa oli jonkin verran enemmän kuin perhosilla ja töyhdöillä... Monnisten hinnat tuntuivat pyörivän siellä 8-15 euron paikkeilla niistä mistä muistin hinnan katsoa. Eli halvaksi ei tule mun haaveilema monnisparvi. Sinineot olivat tuolla vain reilun 2 euroa/kpl, ja uivat muuten samassa altaassa perhoskirjojen kanssa. ;) Kalastoon tarvittava budjetti tulee siis olemaan jossain 150 euron hujakoilla, vähän yläkanttiin laskettuna...
Mukaan tarttui yksi käkkyräpuu, joka nyt yrittää olla ämpärissä, johon se ei siis kokonaan mahdu, ja upota. Se on aika hieno omasta mielestäni, vaikka hintaa sillä olikin vähän liikaa budjettiin nähden... Mallailin sitä akvaan ensin ja totesin, että on ihan järkevää kun ohjeistetaan asetelemaan tuommoiset isommat elottomat häkkyrät akvaan ennen kuin sinne laittaa vettä, kasveista puhumattakaan...
Kasveille kuuluu sikäli hyvää. Mikään ei ole vielä kuollut ja näyttävät kaikki suuntaavan ylöspäin, sen sijaan että nuokkuisivat lievästi. Tripartita varsinkin ei ole enää niin nuokkuvan oloinen, samoin isompi miekka.

Päivän lottorivi, kun en eilen sitten kerennyt arvoja mitata aamusta:
Lämpö: 25,5C
pH: 7,5-8
KH: 3
GH: 4
NO2: 0,1
NO3: 1-5
Fe: yli 1,5
Tuli vaan mieleen että laitoinkohan kasvilannoitetta(JBL Ferropol) sittenkin liikaa... Nitraatti on vähän nousu linjalla, samoin oikeastaan nitriitti. Nitraatti oli selkeästi yli 1, mutta ei ihan 5 kuitenkaan. Nitriitti puolestaan selkeästi tuo 0,1, edellisellä kerralla se oli vähän vielä sen alle. Mitään bakuja ei altaaseen ole siis kuitenkaan lisätty.
KH ja GH oli vaihteeksi selkeät mitata, pH ei... -__- Min en ymmärrä vihreiden eroja. :P

Yksi uusi huolenaihe on ilmennyt. Lipaston kestävyys, sitten kuitenkin vaikka ihan kunnon puuta onkin. Ylin laatikko meinaan ottaa vähän kiinni avatessa. Pitää seurailla tilannetta ja syynätä lipasto tarkasti läpi ettei näy murtumia tai muuta outoa.
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Viikko vierähtänyt, mitäs tänne... Lipasto on vielä pystyssä, altaassa pysynyt vedet, kasvit hengissä ja tekniikka pelittää. Eli ihan jees, mutta vähän pään vaivaakin tullut esiin...
Ruson ja tähdikin muutamat oksat ovat kasvaneet aika reipasta vauhtia, ja loput oksat vähän vähemmän. Samaten Ozelotit, tosin niiden vauhti on nyt vähän hidastunut ja pienempi on selkeästi hitaammin kasvanut. Tripartita ei ihan tykkää, tai se otti nokkiinsa kun sen siirsin pois kannon tieltä. Mökötti pari päivää ja kun vaihdoin virtausta piristyi ja jaksaa taas näyttää vähän pirteämmältä. :P Sen lempinimi on tästä lähin siis prinsessa(kuten kiinanruusujenikin)... Kohta joudun sen taas uudelleen siirtämään, kunhan saisin tuon kannon sellaiseen kuntoon ettei siihen tarvitsisi koskea.
Kanto meni ja upposi parin päivän liottelun jälkeen, jonka tein lopulta akvassa kun se ei tosiaan ämpäriin nätisti mahtunut. Siitä sain jo kertaalleen harjata sen bakteeri limatöhnän pois, ja pirulainen sitä tuli taas kahden päivän kuluttua entistä reilummin. :x Luulin että olisi yhdellä kerralla hoidettu tuokin juttu, mutta ei.... Onko tuo bakteeritöhnän uusiutuminen normaalia, vai johtuuko kenties siitä kun akvaa ei ole kypsytetty? Nyt se töhnä kaiken lisäksi alkoi muodostaa kuplia, jotka jää veden pinnalle kellumaan... :?

Toinen töhnä mitä on ilmestynyt on jotain pölyn tapaista... Tai siis siltä se näyttää laseissa ja kasvien lehdillä. Lasissa se on valkoista, paitsi kun hankaa pois niin onkin ruskeaa, lehdillä näyttää myös rusehtavalta. Samaa töhnää epäilen lilluvan myös veden pinnalla... Siinä meinaan on joku pölyisen näköinen kalvo, joka valkoisella paperilla näyttää ruskealta. Samaten kun käden upottaa akvaan, käteen tulee ruskeita laikkuja ja limainen pinta... Epäilen piileväksi, mutta varmasti en mitään osaa sanoa. Huomenna olisi tarkoitus vähän siivoilla akvaa(onkia ylös se kirottu kanto jynssättäväksi), tutkia mitä suodatin on syönyt(ruson lehtiä ainakin...), testailla vettä ja ehkä tehdä jonkin kokoinen veden vaihto.

Niin, ja se lipaston laatikon ongelma selvisi. Kansi on kuin onkin antanut vähän periksi(=taipunut, ei murtumia). Eli se on keskeltä edestä vajonnut vähän, alle 0,5cm sanoisin. Johtunee siitä että kannen alla ei mitään poikki/pitkittäistukia ole... Olikohan pitänyt tuokin tutkia tarkemmin ennen kun laittoi varmaan lähelle 150kg painavan akvaarion sen päälle. :roll: Täytyy seurata ja miettiä tilannetta. Jalusta löytyy kyllä altaalle, mutta mihin sen mahtuu akvankera onkin eri juttu. Nyt se on kukkapöytänä olohuoneessa ikkunan edessä, mutta akvaa en viitsisi suoraan ison ikkunan alle laittaa.

Joitakin vesiarvoja, 4.2. mitattu:
pH 7-7,5 (edelleen vähän hankalaa tuo tarkka määritys, mutta on se selkeästi jo vähän kellertävämpää vihreää, niin en ihan 8 laskisi)
NO2 0,05
NO3 0
Fe 1,5
Eli siis nitraatit hävisi ja nitriitti laski. pH saisi mun puolesta laskea vielä lisää. Nämä arvot on siis otettu silloin kun kanto oli ollut akvassa jo jonkin aikaa. Rauta on 'laskenut', sikäli mikäli liuoksen värin kehittymisnopeudesta voidaan jotain päätellä. Väriltään se on edelleen hyvin voimakas liila.
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Päivän lotto, eli vesiarvot 8.2(ennen mitään toimenpiteitä):
pH: 7 (Jeees, laskeekohan vielä...)
GH: 5(nousut, miksiköhän?)
KH: 4 (^x2)
NO2: 0,01(jännää...)
NO3: 0-1
Fe: 1-1,5 (kuluu nähtävästi tooosi hitaasti)

Siivous päivä siis tänään. :) Putsailin leviä(jos tuo mönjä siis on levää...) laseista ja vähän kasveista, sikäli kun niistä sain levää irti ilman että kasvit kärsi. Kanto tuli taas harjailtua puhtaaksi, jos se nyt pysyisi siistinä. Vettä tuli vaihdettua 2,5 ämpäriä kun niitä leviä yritin pyydystellä pois, ja silti sinne pohjalle jäi levämatoja. Mur... Menivät kasvien sekaan piiloon tai johonkin muuhun nurkkaan lappoa karkuun. : P Muutama ruso lähti leijailemaan siinä rytäkässä, samoin yksi vesitähdikki. No tulipahan todettua että molemmilla on jo mukavasti uusia juuria.
Suodatin oli ehkä lievä järkytys(puolustukseksi, en ole ikinä näprännyt toimivan akvan suodatinta)... Kaikki sisusmatskut ihan ruskeina, myöskin se palluroiden kotelo oli lievästi ruskea. Niistä aktiivihiili levyistä ei ihan heti saanut selvää kumpi oli hiili ja kumpi se toinen puoli, jos joku kaipasi mielikuvaa tilanteesta... Jätin ne hiililevyt kokeeksi kokonaan pois. Voi olla että virtaus vähän voimistui tai ainakin lumme meni melkein vaakatasoon kun laitoin suodattimen puhaltamaan alimmasta suuttimesta. Hupsista... Se korjaantui onneksi pienellä virran suunnan muutoksella.
Prinsessa(=Hydrocotyle tripartita) 'parka' sai taas vaihtaa paikkaa, nyt toivottavasti viimeisen kerran. Se ei kyllä voi mitenkään super hyvin täytyy myöntää(valon ja/tai ravinnon puutetta ja levä kiusaa)... Nanan kanssa mietin vielä mihin sen tökkään. Kanto tuntuu vielä lievästi kelluvaiselta niin Nana ruukkuineen saa toimia vielä toistaiseksi sen painona. Lumme on tehnyt paljon uusia pikku lehtiä(joita ei vielä näe kannon takaa), eli se taitaa viihtyä oikein mukavasti. :)

Tarkistelen varmaan huomenna taas vähän vesiarvoja. Lannoitetta en kipannut nyt vielä lisää, katsotaan mitä rauta-arvot sanoo huomenna... Kaloja tahtois jo kovasti, eli ehkä taas ensi viikolla pieni kauppakierros niihin liikkeisiin joilla ei ole kalalistoja netissä... Tai olen laiska ja soitan ja kysyn mitä monnisia löytyy(ja millä hinnalla). :P
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Ja ensimmäiset kalaset muutti toissa päivänä, samalla valon määrä lisääntyi 18W. Altaassa ui nyt 2 kpl mustaselkämonnista(joille tulee heti kohta kavereita, tilattu on nyt 5 kpl) ja seuraavana päivänä uskalsin hakea muutaman(3 kpl, enempää ei ollut) oton, koska vesiarvot oli nirtiitin osalta pyöreä nolla ja nitraatti lievästi koholla. Monniset piristyi silmin nähden kun otot tuli altaaseen, uskaltautuivat parivaljakkona surffailemaan sinne tänne, vaikka aamulla vielä lymyilivät kannon alla. Otto partio puolestaan oli kuin kotonaan noin 5-10 sekunnin tuumailun jälkeen. Heti kävivät leviin kiinni, kaksi rusolehteen ja yksi etunurkan silikoniin niin että sitä ei näkynyt kuin ylhäältä päin. :P Tämä touhu jatkui valojen sammumiseen asti, tosin otot vähän vaihtelivat paikkoja. Hyvillä mielin menin nukkumaan eilen siis.
Aamulla ei näy yhtäkään kalaa, paitsi yksi monninen... Sen kaveri oli helppo löytää kun tiesi jo mistä etsiä. Ottoja sen sijaan ei näkynyt missään. Eilen opin jo että ne on maastoutumisen mestareita, joten en ollut super huolissani. Eipä mitään. Mittailin sitten nitriitin ja nitraatin... NO2 0,1 ja NO3 about 1. 8O Iiik, äkkiä ottoja etsimään etteivät vaan ole heittäneet henkeään. No löytyihän nuo kaikki kolme, yksi pyrähti esiin kun heilutin kantoa ja kaksi muuta oli siinä tiukasti kiinni, jotka bongasin kun kääntelin sitä kantoa. :roll: Yksi paniikki hoidettu, sitten alkuperäisen pariin...

Kypsytykseen siis käytin Prodibion Start uppia(laitoin yht. 4 ampullia; 2 oli stop ammoa ja 2 sitä biodigestiä), jonka tuikkasin altaaseen yhden aikaan ja monniset pääsi altaaseen vasta illalla seitsemän-kahdeksan aikoihin(paketti sanoi kalat voi tuoda aikaisintaan 4 tunnin jälkeen, sitä uskoin). Kun lähdin kauppoille(joskus 4 aikoihin), arvot oli sikäli ok. Nirtaattia ei toki ollut, mutta ei myöskään nirtiittiä. Seuraavana aamuna, arvot taas niin että NO2 0 ja NO3 about sama mitä nyt, eli noin 1. Eli uskalsin hakea ottoja. Tänään aamulla arvot nuo mitkä aikaisemin mainitsin. 0,1 nitraattia ei taida olla vielä henki pois heti tasoa kaloille, mutta huolestuttavaa toki. Veden vaihto taitaa olla se ensiapu näissä tilanteissa? Ongelma vaan on vähän se, kun meillä on hanavedessä nitriittiä(0,05, tarkistin tänään) jo valmiiksi. Eli altaan nitriitti ei nollaannu, vaikka vaihtaisin kaiken veden(mitä en meinannut tehdä), ellei bakut ehdi sitä syödä pois. :frown: Ihan täysi paniikki ei ole(enää), kun kalat näyttävät ihan pirteiltä. Mutta pitää ehdottomasti tarkkailla tilannetta.
Toimenpiteitä mitä ajattelin tehdä: Viimeiset(1+1) Stop ammo ja bidgest ampullit akvaan, jota ennen jonkin sortin veden vaihto(ihan siitäkin syystä että saan levää ja muita roskia pois pohjalta). Tosin ensin tutkin lisää miten tuo hanaveden nitriitti vaikuttaa asiaan tässä tilanteessa. Suodattimeen en uskalla koskea, sillä sittenhän ne vähäiset hyvät bakut vasta kyytiä saisi...

Tämänkin sepustuksen voisin tietty laittaa aloittelija tai ongelma palstalle...
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Taika-Jim
Senior Member
Senior Member
Viestit: 792
Liittynyt: 22:07, 09.08.2001

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Taika-Jim »

Suosittelisin kyllä siirtämään akvaarion omalle jalustalleen jos nykyinen lipasto näyttää taipuneen akvaarion painosta. Itsellä on kokemusta siitä, kun satalitraisen akvaarion pohjalasi antoi periksi akvaarion oltua nimenomaan tuollaisen lipaston päällä.

Hommaahan siinä on, mutta huomattavasti vähemmän kuin siinä, että akvaarion pohjalasi murtuu keskellä yötä.
yepp
Junior Member
Junior Member
Viestit: 184
Liittynyt: 18:51, 30.10.2012
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja yepp »

Ei taida sun akvaarios olla vielä kyllä kypsynyt jos nitraatti 0.5-1mg/l tasolla pyörii. Nitriitin taasen pitäisi nollassa olla ja se se vaarallisempi kaloille on. Nitraatti sais siellä 10-20mg/l nurkilla pyöriä. Mittaaks muuten liuskoilla vai tippoilla? Meinaan noita nitriitti ja nitraatti arvoja aika mahdoton sen tarkempaa liuskoilla mitata.
40+140+530 litraa
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

yepp kirjoitti:Ei taida sun akvaarios olla vielä kyllä kypsynyt jos nitraatti 0.5-1mg/l tasolla pyörii. Nitriitin taasen pitäisi nollassa olla ja se se vaarallisempi kaloille on. Nitraatti sais siellä 10-20mg/l nurkilla pyöriä. Mittaaks muuten liuskoilla vai tippoilla? Meinaan noita nitriitti ja nitraatti arvoja aika mahdoton sen tarkempaa liuskoilla mitata.
Luulin että BioDigestillä olisi ollut kypsä päivässä, mutta näin asia ei sitten nähtävästi ollutkaan. :( Tai sitten tein jotain väärin kalojen lisäämisen kanssa...
Nitraatti mun ymmärtääkseni nousee hitaasti jos bakuilla ei ole tarpeeksi ruokaa tai kasveja paljon sitä kuluttamassa(?)... Eli onko tässä nyt kyse siitä, vai siitä että bakuilla on joku ongelma(tai niitä ei ole tarpeeksi)? Nitraattia tuolla oli jossain vaiheessa enemmänkin ja samalla oli myös enemmän nitriittiä, mutta sitten hävisivät parin päivän kuluttua. Tämä siis ennen kun edes ajattelin koko kypsytystä. :? Eli jotain tuolla on tapahtunut jo aikaisemmin, mikä meni yli mun ymmärräyksen. :P Tuon yhden mittauskerran jälkeen arvot on olleet useamman päivän nollan tuntumassa. Joten sikäli jotain nitraattia on muodostunut bakujen lisäyksen jälkeen, kun testitulos ei ole enää 0... Ymmärrän kyllä, että hyvistä luvuista ollaan vielä kaukana.
Ja on JBL:n tippatestit käytössä, liuskoja opin välttämään Aqua-Webiä lukemalla. :)


Akvan siirto pähkäilyt on tullut siihen tulokseen että otetaan pari lisäkättä kahden parin lisäksi. Siirtomatka ei tule olemaan suuren suuri, noin 0,5-1m. Tarkoitus olisi tyhjentää allas vedestä, kaloista sekä tekniikasta, hivuttaa allas solumuovin kera(joka siis liukuu toivottavasti vaikka altaassa on hiekat) paksun vanerin päälle lipastolta ja laskea koko komeus jalustalle. Teoriassa mietittiin siis näin.

Loppukevennys: Kissaa ei kiinnosta kalat yhtään ja koko lasi loota on aika yhden tekevä, mutta kalanruoka onkin sitten jotain mahdottoman hyvän hajuista. XD
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Arvot samat tänään aamulla ja nyt iltapäivällä kuin mitä ne eilen olivat. Kävin ostamassa lisää bakuja ja suodattimeen lisää biologista massaa(jota siis tuli suodattimen mukana mun mielestä melko vähän). NH4 testi jäi valitettavasti kaupan hyllylle kun rahat ei ihan riittänyt. :( Teen nyt isomman veden vaihdon ja laitan reilusti bakuja. Pitäisi varmaan mitata myös muut vesiarvot(pH ainakin ja rauta)... Kalat pirteän oloisia ja touhuavat omiaan. Ovat kyllä selkeästi aktiivisempia kun on valot pimeänä(tai kello on yli 6 illalla ja muu huone pimeänä), yökyöpeleitä siis koko sakki. :P
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Ei auta oikein veden vaihtokaan nähtävästi...
Vettä vaihdoin 50-60l, bakuja laitoin 4 ampullia. Eilen oli arvot edelleen siellä 0,1 ja 1 tasolla, tosin nitriitti vähän kallistumassa 0,05. Bakuja meni 1 ampulli lisää.
Tänään ikäväkseni totean että NO2 0,2 ja NO3 edelleen se perkuleen 1. Onkohan nyt sitten odotettavissa se kunnon nitriitti piikki ennen kuin tuo nitraatti lähtee nousuun. Tai sitten kasvit oikeasti kuluttavat sen ennen kun bakut sitä ehtivät tehdä...

Kalat sikäli tuntuvat voivan hyvin. Kukaan ei hauko henkeä pinnalla ja touhuavat omiaan pohjan tuntumassa rauhallisesti. Otot siistineet kasvit siihen pisteeseen että joutuvat kohta siirtymään lasien ja suodattimen imutteluun, mikäli levää vielä kaipaava syödäkseen. Monnisille hellyin eilen illalla antamaan puolikkaan tabun(Hikarin sinking wafers, jotka on aika minejä), ois ehkä pitänyt kuitenkin jättää antamatta... Tosin se oli hävinnyt yön aikana, tai ainakaan ei omiin silmiin osunut jämiä.
Tänään taas siis ilmeisesti veden vaihto rumbaa edessä. :| Totesin että veden seisottaminen 2 päivää kera vedenparannusaineen ei juurikaan laske nitriitti määrää mikä tulee hanasta.
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

NO2 0,4 nyt illemmalla ennen veden vaihtoa. :x 35 litraa menikin sitten heti vaihtoon. Katsotaan mitä tuo nitriitti sanoo vähän myöhemmin... Hanasta tosiaan edelleen sitä NO2 0,05 vettä. Nitraatti itsepäisesti edelleen 1. Tässä miettii jo pitäisikö kokeilla ostaa nitraatti lisää, laittaa sitä altaaseen ja katsoa mitä käy. Meinaan jos ne kasvit oikeasti on syypäitä tuohon nitraatin alhaisuuteen. Nitriittiä on ja bakuja lykätty sitä tahtia että mun ymmärrys ei oikeasti riitä tuon arvon selitykseen(bakuilta puuttuu jotain?). Vettäkin tietty vaihdettu sitä tahtia että varmasti mennyt bakuja pihalle, mutta osa on kyllä saanut olla vuorokauden tai kaksikin ihan rauhassa.

Otot on hassuja. Heti kun on lopettanut vanhan veden poistamisen(jonka aikana pitää vähän katsoa ettei imaise vahingossa ottoa lapolla), kaikki 3 tikkana etulasilla juurikin siinä kohdassa mistä kaadan uuden veden altaaseen. Taitavat tykätä siitä hommasta. Ehkä ne tietää että se on parempaa vettä(toivottavasti), tiedä sitten häntä. Monnisia koko touhu lähinnä hirvittää... Yksi kyhjötti miekan juurella ja toinen taisi olla suodattimen alla piilossa.

Otoista luulen että yksi on eri lajia, mahdollisesti kaikki kolme... Tämän perustan kuviointi ja väritys eroihin, ekspertti en toki ole asian suhteen ja voin hyvinkin olla väärässä. :P
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Nitriittin kanssa taistelu jatkuu. Ei se tänään aamusta ollut kuin 0,2, mutta vaihdoin silti taas pienen erän vettä(otto meinasi joutua saaviin kun ui lapon sisään) ja bakuja perään. Ei se tosin tuosta 0,2 tuntunut laskevan vielä... Nitraatin suhteen ei muutosta. Kalat hengissä. Tosin eilisen 0,4 arvon aikana olin havaitsevani jotain muutosta käytöksessä. Eli tavoite olisi nyt pitää nitriitit sen alla vähintään, mikä taas taitaa tarkoittaa isompaa veden vaihtoa taas kohta jos noilla pienillä ei ole riittävän suurta vaikutusta.

Otto partio kyttäämässä vettä.
Kuva

Huonohko kokonaiskuva altaasta, ennen koko vedenvaihto/nitriitti rumbaa...
Kuva
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Suunnilleen 0,4 tänään. Eilen en vaihtanut vettä, eli aika tasaisesti nousee about 0,1 päivässä. Tänään vaihtoon meni sellainen melkein 40l, huomenna varmaan toinen mokoma. Suodatinta tutkiskelin myös... Ne Biomax raksut huuhtaisin(ämpärissä, missä lapottu vesi), kun olivat ihan ruskean lima liejun peitossa(Eheimin pallot eivät olleet limoittuneet), mitä siis tuli levä episodin aikana enimmäkseen. Ei välttämättä olisi pitänyt näin jälkeenpäin ajatellen, mutta heitin bakuja niiden päälle 'laastariksi'. Surkean kuuluisa nitraatti arvo edelleen 1, se ei siis oikeasti halua hievahtaakaan.

Kuvio tuntuu menevän niin että melkein joka päivä saisi pienen vesierän vaihtaa, mutta vähintään joka toinen päivä on pakko. Bakujen lisäyksellä ei harmikseni tunnu olevan vaikutusta. :frown:

Kasveille oli sentään vähän rauta kelvannut, jota tosiaan piisaa vaikka en ravinteita joka vaihdolla lisääkään(toki pohjalla on lannoitetta). Tänään oltiin asteikon alkupäässä, joten lisäisin huiman 2,5ml lannoitetta. Toisaalta kasvavat aika kivasti, mitä nyt rusolehti aiheuttaa lievästi päänvaivaa tiputtelemalla ala-lehtiään(voi olla osin ottojen tekosia, kun rusot tuntuvat olevan niiden lemppari kasveja). Latvat tosin ovat kauniin tuuhean näköiset, ja muutama kurottelee jo niin ylös että viikon parin päästä saan ehkä jopa lyhentää. Kummoista juuristoa ei eräillä kyllä vielä ole, irrottautuvat herkästi pohjasta jos vähäänkään sörkkii liikaa. Vedensuosikki on asettunut taloksi ja kasvanut jo useita senttejä, vaikka onkin uusin asukki. :D Siitä tulee kiva puska piilottamaan lämppärin(tulevaisuudessa myös ehkä tetroille piilopaikka). Karvalehdet taidan sijoitella miekkojen ja lumpeen väliin. Siinä kun on kovin pimeä tyhjä laikku johon tekisi mieli jotain vihreää. Karvalehdet olisi myös helppo nykäistä pois sitten kun miekat lähtevät kunnolla kasvuun. Toisen miekan kohtalo selviää sitten kun tajuan miten isoksi ne oikeasti kasvaa... :P Lumpeesta on pakko todeta että sillä on paljon lehtiä piilossa kannon takana. Ne on myös aika jännän värisiä... Osa on todella punaisen-oransseja, ja osa taas vähän tummempia. Ylemmät lehdet taas on enemmän vihreän-ruskeita. Mielenkiinnolla seuraan minkä värisiä lehtiä sieltä nousee esiin kun kasvavat.
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Valoa tunnelin päässä, ehkä(eli heti huomenna taas arvot heittää huonompaan). :D Nitriitti tänään 0,2 eli se on pysynyt about siinä tuosta edellisestä vaihdosta asti(mikä oli siis 18. päivä). Nitraattikin näytti vähän 5 suuntaan. Vaihdoin kuitenkin varuiksi taas vähän vettä, koska todennäköisesti huomenna olisi kuitenkin pitänyt, ja ei siitä haittaa ole jos se nitriitti laskisi sinne 0,1 tuntumaan. Kaloja olen uskaltautunut ruokkimaan hiukan useammin ja vähän enemmän, kun ei murusia kovin pitkäksi aikaa jää lojumaan. Hitaasti toki syövät(arkailevat myös vielä hiukan), mutta kyllä ruoka kelpaa. Hikarin tabuja/lastuja olen noille nyt syöttänyt noin 1-1,5 kpl suunnilleen joka toinen päivä. Ottojen mielestä monnisten ruuat on parempia kuin niiden omat kasvisversiot. :P

Purkissa mönkii nykyään jonkun sortin kohtuu kokoinen kotilo, jota epäilen rusolehtien lehtikadon aiheuttajaksi. Tuli tietääkseni ottojen kanssa salamatkustajana, ihan varmasti en kyllä tiedä miten... Ongelmallista on että aina kun näen sen, jos käännän katseeni muualle niin se on hävinnyt kun yritän uudelleen paikallistaa sitä. Eli sen liskaaminen on vielä työn alla. Söisiköhän monniset sen(siis liiskattuna)?
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Nitriitti 0,05 tänään, eli hana arvoissa ollaan. :D Nitraattikin vaikuttaisi vähän olevan nousu suunnassa. Edelleen olisi kyllä mielenkiintoista tietää mikä meni pieleen alussa ja miksi bakujen lisäyksestä ei nopeampaa hyötyä ollut ongelman korjauksessa, niitä kun tuonne altaaseen on kaadettu aika hemmetisti. Tai sitten odotin liikaa noilta BioDigesteiltä, siis tuon nitriitti ongelman korjauksessa... Toisaalta jos tämä oli nyt tässä, mitä suuresti toivon ihan jo kalojen takia, niin eihän koko sähellykseen mennyt kuin vaivaiset 1,5 viikkoa. :P

Jos tuo tilanne nyt oikeasti tasaantuu, niin sitten varmaan ainakin 2 viikon tilanteen tarkkailu jakso, ettei vaan tule yllätyksiä, ja sitten lisää monnisia kehiin. :mrgreen: Tuo yksi on aika arka, joten lisäseura olisi poikaa... Nuo monniset ovat muuten aika pieniä vielä. Sain yhden oton(lempinimeltään possu :roll: ) mitattua, kun söi ruokaa ihan etulasissa. Pituutta oli 3-3,5 cm tuolla yksilöllä, joka on kait sakin pienin tai toisiksi pienin otoista(koko pitkän kylkiraidan omaava on pisin). Ja nuo monniset eivät ole mielestäni ottoja yhtään pidempiä, pienempi näyttää jopa lyhemmältä. Aikuispituus monnisilla pitäisi olla 5-6cm, eli omani ovat vielä ihan keskenkasvuisia otuksia.

Suodattimen kanssa joudun vähän miettimään mitä teen. Jos sillä putsauksella tosiaan sain tämän ongelman kääntymään eduksi, niin pitäisiköhän ne vaahtomuovilevytkin putsata... Aktiivihiililevyt on kumpikin pois käytöstä tällä hetkellä, toista pyöritin siihen asti kunnes putsasin ne Biomaxit. Olikohan aktiivihiilellä jotain huonoa vaikutusta kenties noihin BioDigestin bakuihin...? Biomax korin yläosaan voisi ehkä laittaa vähän vanua että saisin tuon ruskean hiukkasmössön pois(tod.näk. piilevän rippeitä), mikä siis kerääntyy melko paljolti karvalehtiin.

Toisaalta jos ja kun akva siirretään, niin ulkosuodatin mahdollisuus aukeaa. Paitsi että on se ikuinen ongelma nimeltään raha. :frown: Siinä en kieri kuin hetkellisesti palkkapäivinä(jos silloinkaan), siitä pitävät huolen kaksi nelijalkaista, bensasyöppö ja nyt tuo vesilaatikko. Nitriitti testi varmaan loppuu pian, nitraatti testistä noin puolet jäljellä, ammonium testin haluaisin, sekä lisää bakuja/stop ammoa varuiksi... Lisää kasveja vähän haikailen ja tietty lisää kaloja, sitten kun vesi ok.
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
aku80
Junior Member
Junior Member
Viestit: 57
Liittynyt: 20:21, 12.05.2012
Sukupuoli: Mies

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja aku80 »

Toi tiikerilumme voi olla sulle vielä ongelma tai ainakin joudut karsiin sitä todella usein.
mulla on 160x60 pohjalla oleva akvaario ja tuntuu että se lumne valtaa koko altaan ja uusia taimia tulee kokoajan.
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

^ Kiitän varoituksesta, mutta epäilen että en ole niin taitava viherpeukalo että noin kävisi. Toisaalta en pane yhtään pahakseni, vaikka tuo lumme villiintyisikin. :mrgreen:

Tänään:
NO2 0,4
NO3 ~5
Ei voi ymmärtää ei... Eilen kun mittasin arvoja, nitraattia ei juurikaan ollut(siis tulos oli hyvin hyvin haalean keltainen, yksi kysymysmerkki siis lisää) ja nitriitti oli muistaakseni 0,1. Nitraatti testin kanssa saattoi toki käydä inhimillinen virhe, mutta en sitä ehtinyt eilen enää sitten toistaa, joten noilla luvuilla mennään.
Toisaalta pitäisikö tämän päivän luvuista nyt tulkita että bakut alkaa asettua(vihdoinkin) ja oikeasti muuttaa tuota nitriittiä nitraatiksi. Vaikkakin edelleen riittämättömästi, mikäli nitriitin määrään on luottaminen.
Vettä pitää varmaan taas vaihtaa tänään, mikäli tuo nitriitti oikeasti lähtee taas vauhdilla ylös.
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelija+128l=?

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Jeee! Nitriitti testin tulos vaalean keltainen(max. 0,025 siis). :D Jostain syystä epäilen että Fluvalissa on jotain häikkää(tukossa? vaikka vesi kyllä virtaa nätisti), sillä kun lisäsin altaaseen toisen sisäsuodattimen(Pickup), nitriitin nousu suunta pysähtyi 0,1 ja oli siinä 3 päivää ja tänään tosiaan vaalean keltainen testi tulos. Voi toki olla sattumaa, mutta en nyt uskalla tuota Pickupia poiskaan ottaa. Sitä paitsi otot tykkää hirmuisesti surffata sen virtauksessa iltaisin.

Toisesta monnisesta olen vähän huolissani... Molemmat ovat kyllä arkoja, mutta tämä arempi ei oikein uskalla pois piilosta valojen ollessa päällä. Yhdessä vaiheessa rohkaistui jo, mutta nyt on taas piilotellut enemmän. Säikkyvät kumpikin herkästi ja siitä seuraa päätöntä poukkoilua takaseinää pitkin... Pimeässä se arempikin kyllä todistetusti liikkuu, mutta silti vähän huolettaa saako se tarpeeksi ruokaa ja onko sillä kaikki oikeasti hyvin kun ei näe 'päivän valossa'. Pitää taas siirtyä ilta ruokintaan näemmä että uskaltautuu syömään...

Otoille olisi tarkoitus kokeilla tarjota kurkkua tässä joku päivä. Josko se kelpuutettaisiin niin että rusolehden voisi jättää rauhaan... :roll: Rusosta kovasti tykkään, niin olisi kiva että siitä olisi muukin osa kuin latvus jäljellä.
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Akvaariopäiväkirjat ja projektit”