Plekojen risteytyminen mitkä lajit?

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Jebuzca
Member
Member
Viestit: 430
Liittynyt: 20:25, 13.05.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Plekojen risteytyminen mitkä lajit?

Viesti Kirjoittaja Jebuzca »

Eli kun nyt isoa pleko allasta olen duunaamassa tuli mieleeni että mitenkäs noilla plekoilla toi risteytymis vaara? Tietenkään en mitään hybridejä halua niin senkin takia kysyn. Ainakin salamanteriplekoja löytyy niin onko niiden kanssa jokin laji mitä ei missään nimessä tuon takia voi laittaa?
95l Low Teck, 4 kissaa, 2 koira, poika ja uusi elämä. Hiljalleen palaamassa asiaan <3
jarios
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 08:44, 24.09.2009
Sukupuoli: Mies

Re: Plekojen risteytyminen mitkä lajit?

Viesti Kirjoittaja jarios »

Ihan mainio kysymys!

Turha tota pohtia. Nyrkkisääntö voisi mennä jotenkin niin, että mitä lähemmältä toisiaan lajit ovat pyydystetty, sen mahdollisempaa saada risteytys.

Ns. maatiaispartikset ovat (ehkä) risteytyksiä. Itse olen pitänyt useita eri partamonnilajeja samassa akvaariossa. Lähes aina on ollut niin, että koiras ei ole edes alkanut lisääntymiskäyttäytymistä.
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Re: Plekojen risteytyminen mitkä lajit?

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Jebuzca kirjoitti:Eli kun nyt isoa pleko allasta olen duunaamassa tuli mieleeni että mitenkäs noilla plekoilla toi risteytymis vaara? Tietenkään en mitään hybridejä halua niin senkin takia kysyn. Ainakin salamanteriplekoja löytyy niin onko niiden kanssa jokin laji mitä ei missään nimessä tuon takia voi laittaa?
Eri sukuiset plekot tuskin pystyvät keskenään lisääntymään. Salamantereiden en ole vielä koskaan kuullut tai lukenut tehneen hybridejä missään. Yhtenä syynä voi toki olla se että aika harvalla on ollut tämmöistä mahdollisuuttakaan altaissaan.

Joitain tapauksia on tullut vastaan, jossa muutenkin helposti sikiävät Hypancistrus suvun plekot ovat tehneet hybridejä keskenään. Tämä taas johtunee siitä että aika monella näitä on ja montaa keskenään hyvin samannaköistä ja tyyppistä lajia samoissa altaissa. Joskus täälläkin oli kuva hypancistrus hybridistä, jon kohdalla silloinen harrastaja itse tiesi vahingon käyneen. Lisäksi olen nähnyt kotimaassa viljeltyjä "hieroglyfejä" akvaarioliikkeissä jotka eivät puhtaita L-260:siä ainakaan ole. Onko ne jotain muuta lajia vai hybridejä niin sitä en osannut niistä sanoa.

Jos jotain nyrkkisääntöä haluaa väkisin luoda niin näillä mututiedoilla samansukuiset, samankokoiset ja luonnossa nimenomaan ei keskenään samassa joessa samassa kohtaa elävät fisut todnnäköisimmin risteytyvät.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
Thompson
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1081
Liittynyt: 07:19, 09.06.2004
Akvaarioseurat: TAS, Ciklidistit
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Plekojen risteytyminen mitkä lajit?

Viesti Kirjoittaja Thompson »

Seepraplekolajit yleisesti kutee keskenään, mutta myös vampyyri- ja piikkiplekolajit. Joitakin on ihan raportoitukin tuolla. Kyllä plekoja silti voi pitää keskenään samassa altaassa, ei ole pelkoa että hukkuisi poikasiin joita ei sitten voi myydä eteenpäin.
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Plekojen risteytyminen mitkä lajit?

Viesti Kirjoittaja 7330 »

teemu7117 kirjoitti: Jos jotain nyrkkisääntöä haluaa väkisin luoda niin näillä mututiedoilla samansukuiset, samankokoiset ja luonnossa nimenomaan ei keskenään samassa joessa samassa kohtaa elävät fisut todnnäköisimmin risteytyvät.
Niin. Jos kalat eläisivät samassa paikassa ja risteytyisivät keskenään, ne olisivat sulautuneet toisiinsa aikaa sitten. Paitsi tietenkin, jos luonnossa olisi jokin risteytymisen estävä mekanismi, vaikkapa kutuajan vuodenaikaisuus, joka risteytymisen estää.

Plekoista mitään tietämättä, mutta yleisillä lajiutumisen mekanismien tiedolla sanoisin, että lähellä toisiaan olevien, mutta erillisten habitaattien lajit. Ne ovat eriytyneet verraten äskettäin (verrattuna toisella puolella Amazonasia eläviin), mutta koska ne eivät luonnossa juuri koskaan kohtaa, niiden välille ei ole tarvinnut syntyä erillään pitäviä mekanismeja. Enimmäkseen varmasti saman suvun lajit, mutta koska sukunimet eivät välttämättä vastaa todellisia sukulaisuussuhteita, voi poikkeuksiakin olla.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”