Kalakanta epäsuhdassa - mitäs nyt?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
mc82
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 19:23, 18.02.2010
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Kalakanta epäsuhdassa - mitäs nyt?

Viesti Kirjoittaja mc82 »

Okei, tulen saamaan varmaan paljon shaissea niskaan tämän kysymykseni johdosta, mutta otan riskin... Olen lueskellut tässä saamiani kommentteja ja olo on muuttunut riemastuksen jälkeen mietteliääksi ja vähän huolestuneeksi.

Meillä siis Aasia-geotoopissa muutama laji, joilla on erilaiset vaatimukset lähinnä lämpötilan ja veden virtauksen suhteen. Kalaset siis (vielä kerran):

Taistelukala - lämpösuositus n. 27-28, seisova vesi tai max. ERITTÄIN hiljainen virtaus
Kardinaalikala - lämpösuositus n. 20-24, ainakin jonkin verran virtausta (mitä noita omiani katselen)
Viiruimunuoliainen - lämpöä (20-)23-26, virtaava hapekas vesi

Ostaessamme kardinaalit ja nuoliaiset myyjä sanoi, että nuoliaiset sopeutuvat kyllä vähäisempäänkin virtaukseen, kunhan vesiarvot eivät heittele ja vedessä riittää happea. Nuoliaiset eivät pidemmän päälle kestä yli 26-asteista vettä, mikä taas alkaa olemaan taistolle se mukavuusalaraja.

Ja myyjän mukaan kardinaalit ovat myös hyvin sopeutuvaisia ja kestävät lämpimämpääkin vettä - vaikka itse lukaisin, että elinikä lyhenee, jos kala elelee pysyvästi yli 22-asteisessa vedessä... :?

Eli mietin vain, että mitähän nyt kannattaa tehdä? Helpointa olisi siirtää taisto toiseen altaaseen ja alentaa lämpöä vielä parilla asteella nykyisessä altaassa ja lisätä vielä virtausta nuoliaisille. Altaassa on tällä hetkellä suodattimen ja ilmastimen ulostulot laitettu yhteen kohtaan, missä on hiukan kovempi virtaus ja siinä nuoliaiset ovat viihtyneet.

Ongelma on vain se, että meillä on nyt kunnostuksen alla 45-litrainen pikkuallas, johon voisi periaatteessa taiston sijoittaa. Ongelma on se, että meillä on tulossa ko. altaaseen kääpiöpallokaloja muutaman yksilön verran ja palloset ja taisto tuskin pärjäävät samoissa tiloissa - pallot syö taistolta evät ja kuvittelisin, että taisto joutuisi pallojen kiusaamaksi. Ja kolmatta allasta meille ei mahdu, kakkosaltaankin kohdalla tekee jo tiukkaa, kun neliöt on liian hyvässä käytössä :?

Toinen vaihtoehto: pistää ainakin kardinaalit myyntiin, ehkä myös nuoliaiset. Taistoon olen ehtinyt jo kiintyä, se on niin persoonallinen tapaus, että luopuminen siitä... Ei :cry: Toisaalta haluaisin pitää myös nuoliaiset, mutta jos ne pidemmän päälle ei tule taiston kanssa toimeen, niin ehkä parempi antaa nekin uuteen kotiin, surku kyllä :cry:

Juu, äiti opetti, että turha sitten vinkua, kun olet k*ssut omaan sukkaasi, mutta ei voi nyt mitään... :? Loppupeleissä yrittää tehdä vain sen, mikä on kaloille parhaaksi.
450 l Etelä-Amerikkaa:
Biotodoma wavrini, Biotodoma cupido, Pterophyllum leopoldi, Hypancistrus sp. L-66, Peckoltia sp. L-134
muikkunen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 97
Liittynyt: 21:35, 29.09.2007
Paikkakunta: Jämsänkoski/TAS

Re: Kalakanta epäsuhdassa - mitäs nyt?

Viesti Kirjoittaja muikkunen »

Tai sitten luovut pallohaaveesta ja teet pikkualtaasta kodin taistolle ja otat sille pieniä kavereita, jotka menevät samoihin olosuhteisiin. Nuo olemassaolevat ovat hankala yhtälö samassa altaassa ja minusta helpoin ratkaisu olisi taiston siirtäminen. Silloin ei tarvitse luopua kenestäkään.
mc82
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 19:23, 18.02.2010
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalakanta epäsuhdassa - mitäs nyt?

Viesti Kirjoittaja mc82 »

Hei, kiitos Muikkunen vastauksesta :) Muitakin mielipiteitä otetaan vastaan ;)

Aamupäivän taas katsellut tuota meininkiä tankissa, tällä hetkellä kalat näyttävät ihan tyytyväisiltä, mutta entä pidemmän päälle...? Itse mietin, että yritettäisiin vaihtaa nuo kardinaalit ja nuoliaiset tai jos ei onnistu, niin myydään/annetaan pois. Tilalle vähän lämpimämmässä viihtyviä kaloja, mietin kardinaalitetroja ja pikku parvi katinkultamonneja. Menee hankalaksi, mutta minkäs teet :?

Pallohaave istuu aika tiukassa, pahus soikoon! Ja mulla olisi tosi huono omatunto, jos taisto joudutaan siirtämään pienempään altaaseen, kun se on tottunut tuohon "poikamiesboksiin" :|

Mies varmaan flippaa tästä mun ehdotuksesta, kun haluaa ehdottomasti Aasia-tankin, mutta niin flippaan minäkin, jos mies jurnuttaa vastaan (perheriita siis illemmalla luvassa :mrgreen: :twisted: ) eikä ajattele yhtään kalojen yhteensopivuutta, vaan ainoastaan mannerta :?

-------------------------------

Kirjoittaja mc82 » 22:02, 28.02.2010

No, vääntöä sekin oli, mutta ratkaisuun päästiin. Taisto jää, muut myyntiin (vaikka tappiolle tässä jäädäänkin). Ovat nyt myytävänä, vink vink *klik* :) Törkeää piilomainontaa ;) Taistosta ei yksinkertaisesti voitu luopua, se on Suuri Persoona ja kiintymys sitä kohtaan on jo syvä... :cry:

Pallohaave pistetään nyt jäihin, ei oikeasti tämän jälkeen tee mieli hetkeen perustaa uutta pyttyä... Olo on aika haikea, kun tuli tehtyä virhevalinta. Mutta tärkeintä on nyt pelastaa se mikä on pelastettavissa ja saada kalat niille sopivaan ympäristöön... Ja oppipahan tästäkin jotain uutta.

Mietinnässä on ottaa katinkultamonneja tuonne taiston kaveriksi, mutta ei kyllä sitten enää mitään muuta - ei yhtäkään kalaa näiden jälkeen tuohon pyttyyn...

Kysykää multa asiaa uudestaan vuoden päästä ja tsekataan mielipide silloin ;)
450 l Etelä-Amerikkaa:
Biotodoma wavrini, Biotodoma cupido, Pterophyllum leopoldi, Hypancistrus sp. L-66, Peckoltia sp. L-134
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”