Mikä pleko mahtaa tuolla akvaariossa olla?

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Mikä pleko mahtaa tuolla akvaariossa olla?

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

Heip!

En tunnista kalaani. Luulin että se olisi partamonni (kuten luuli myös edellinen omistaja, koko 8 vuotta kun kalaa elätti), mutta ilmeisesti tämä ei pidä paikkaansa.

Kala on siis 8 vuotta vanha, elämänsä se on elänyt 250 litran akvaariossa. Kavereitakin sillä on ollut ja välillä kasveja, mutta viime ajat otus on joutunut pärjäämään juuren kanssa - josta se tosin pitääkin aika paljon.

Pituutta otuksella on 22 cm viivottimella mitattuna. Olemus on hyvin partamonnin näköinen (mutta 22 cm pitkä). Väritys on kuin vastakkainen eli kalan pohjaväri on ruskea / ruskeahko ja niskan takana on suurempia paremmin erottuvia täpliä, päässä täplät ovat pienempiä ja tiheämmässä. Myös vatsapuolella otuksella on vaaleammalla pohjalla noita täpliä, luonnollisesti haaleampana kuitenkin.

Komea purje sillä on selässä, ja muutkin evät täsmäävät monniin. Päässä sillä on isojen mulkosilmien lisäksi tuollaiset ulokkeet n. 1 cm edempänä, jotka ovat jonkin sortin "nenäreiät" (anteeksi terminologia, maallikko...). Edestäpäin katsottuna jörö näyttää kutakuinkin kolmion muotoiselta.

Päivät otus makailee tuon karahkansa alla, on oikein kuopankin kaivanut sen juurelle. Eilen se työnsi juurta parempaan paikkaan. Kun valot sammuttaa, niin se lähtee elämöimään ja riehuu (miten nyt tuollainen hidas kala riehuu) keräämässä levää imukuppi-suullaan. Edellisen omistajan mukaan pitää vielä aikamoista rouskutusta ruokaa kerätessään.

Kyllähän näin uutena omistajana olisin hivenen kiinnostunut, että mitkäs se tuolla oikein lojuu. Pitääkö siitä hankkiutua eroon vai onko se vain hieman kookas, värinsä invertoinut partamonni.

Kiitos vastauksistanne, Jussi ja Minna.


Lisäys; Kyseessä voisi olla purjepleko johon tuntomerkit täsmäisivät. "Selkäpurje" kuitenkin on jonkin verran pienempi kuin yleensä kuvissa olevilla purjeplekoilla. :(
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Tummaleväpleko
Isopurjepleko

Näyttääkö kummaltakaan? Lisää kuvia googlella ja tieteellisillä nimillä Liposarcus multiradiatus eli tummaleväpleko ja isopurjepleko eli Glyptoperichtys gibbiceps. Toivottavasti tällä kertaa meni nimet oikein...
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

iekku kirjoitti:Tummaleväpleko
Isopurjepleko

Näyttääkö kummaltakaan? Lisää kuvia googlella ja tieteellisillä nimillä Liposarcus multiradiatus eli tummaleväpleko ja isopurjepleko eli Glyptoperichtys gibbiceps. Toivottavasti tällä kertaa meni nimet oikein...
*Taputtaa* Tummaleväpleko! Tuo on ilmetty "otus". Tuonne se nyt on puskaan mennyt tuijottamaan, mutta hyvä juttu että selvisi mikä otus on.

Kysyisin, että mitä moisesta kalasta tiedetään, mutta joku kehottaisi varmana minua käyttämään hakua joten teen sen oma-aloitteisesti. Jos tosin tunnet tarvetta kertoa tummaleväplekosta (ja mitä sen kanssa tehdään 250 litran akvaariossa), niin olen enemmän kuin kiitollinen kokemuksista / ajatuksistasi...
sera1
Member
Member
Viestit: 281
Liittynyt: 14:54, 21.02.2003
Paikkakunta: Savo

Viesti Kirjoittaja sera1 »

Lisätila sille ei pahitteeksi olisi. :roll:
Tykkää muuten salaatista, kurkusta, paprikasta, kesäkurpitsasta, herneistä ym. Köytä ne kuminauhalla kantoon, niin kyllä syödyksi tulee.

Kokeiles kuivattua nokkosta ja voikukanlehtiäkin [;)]
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Kalan alkuperäinen kuvaus (tummia pilkkuja vaaleammalla pohjalla) ei mielestäni kuulosta tummaleväplekolta, vaan tuo mieleen enemmän Hypostomus-sukuiset täpläplekot. Näihin viittaa myös kauppiaan ilmoittama kalan koko aikuisena, vaikka kauppiaat tunnetusti valehtelevat sujuvasti (tosin lähinnä tietämättömyyttään, ei tahallaan) näissä plekoasioissa. Kalasi selkäevän ruotojen lukumäärä? Onko mahdollista saada kuvaa elukasta näytille?

Mutta jos se on tummalevä, poispoispois. Kiirettä ei ole, koska ikänsä ja kokonsa takia kalan voi päätellä olevan tolkuttoman kitukasvuinen eikä se ihan heti ehdi aloittaa kunnon kasvua, mutta pois kuitenkin muutaman kuukauden kuluessa. Kasvienkin hankintaa kannattaa lykätä, tummalevä saattaa syödä ne kaikki.

Jos se on joku täplä- tai pistepleko, voit ehkä pitää sen. Näiden lajien maksimikoot pyörivät siinä 30 sentissä, joten kyllä se isomman altaan tarvitsisi mutta saattaa pärjätä täälläkin jos muu kalasto on sopivan niukkaa.

Ne piikit kuonossa ovat sierainläpät. Sellaiset nahanriekaleet sierainten takana, ja sellaiset löytyy suunnilleen kaikilta plekoilta ja hyvin monilta muiltakin kaloilta.
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

Liisa S kirjoitti:Kalasi selkäevän ruotojen lukumäärä? Onko mahdollista saada kuvaa elukasta näytille?
Pikainen laskutoimitus liikkeessä olevasta kalasta tuottaisi tulokseksi 10 ruotoa selkäevässä. Kuvan olisitte saaneet heti tunnistusta varten jos se olisi mahdollista. :( Lisäys: Ruotoja selkäevässä on 12.
Otin kyllä muutamia kuvia ihan filmikameralla, mutta pitäisi vielä kehittää ja kuinka siirtää ne koneelle on vielä aivan mysteeri...

Mitä tuohon tunnistukseen tulee, niin kyllä tuo tummaleväplekon kuva ainakin täsmää hyvin paljon otuksen kanssa.
Liisa S kirjoitti:Mutta jos se on tummalevä, poispoispois. Kiirettä ei ole, koska ikänsä ja kokonsa takia kalan voi päätellä olevan tolkuttoman kitukasvuinen eikä se ihan heti ehdi aloittaa kunnon kasvua, mutta pois kuitenkin muutaman kuukauden kuluessa. Kasvienkin hankintaa kannattaa lykätä, tummalevä saattaa syödä ne kaikki.
Jaa, että pois? Mihinkähän tuollaisen voisi sitten myydä? Vilkkaan näköinen kaveri tuo on hereillä ollessaan. Mitä noihin kasveihin tulee, niin yön aikana jörö on kaivellut niitä muutaaman ylös juurineen.
Viimeksi muokannut Jussi77, 19:51, 02.08.2003. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Jokeri
Member
Member
Viestit: 445
Liittynyt: 22:42, 08.03.2003
Paikkakunta: Etelään Hesasta

Viesti Kirjoittaja Jokeri »

Minulle myytiin n. 200 litrainen akvaario, jossa oli kalastona mm. kaksi "partaimumonnia". Kaverit olivat suurin piirtein saman mittaisia kuin sinun kalasi. Oli se onnettoman näköistä, kun allas oli selvästi liian pieni persoonallisille kaloille. Tässä kuva toisesta kalasta 200 litraisen etulasissa http://www.saunalahti.fi/~goddess/html/kuvia_1.html
Onneksi meillä oli mahdollisuus hankkia iso akvaario, joka riittää näille sinteille.

Ne vaativat jo kokonsakin puolesta paljon uintitilaa, pitävät virtaavasta vedestä ja syövät akvaariosta kaiken vihreän, ellei niille tarjoa kesäkurpitsaa, paprikaa, herneitä tai muuta kasvista. Kesäkurpitsan palat tuikkaisen kahvilusikkaan ja pudotan altaaseen. Lusikan avulla kurpitsa pysyy pohjassa. Lisäksi ruokin kaloja Tetran Wafer Mixeillä, Waderleyn katkarapu pelleteillä ja Spirulinalla. Wafer Mix on meillä ainakin hitti, katkarapu maistuu eniten tiikerinuoliaisille.

Yksi tummalevien mielenkiintoinen piirre on niiden maansiirtohalu. Minä en koskaan illalla tiedä, miltä altaan hiekkadyynit näyttävät aamulla :D Alkuun tasoittelin hiekkaa aamuisin, sen jälkeen luovuin hommasta. Totesin hiekan näyttävän luonnollisemmalta siten kuin altaan maansiirtokone BobCat eli kaksi tummaleväplekoa, ovat sen laittaneet.

Vaikka tummaleväpleko on isokokoinen, niin se on todella hyvä levän syöjä. Reilu 800 litraisessa akvaariossani, jossa Bob ja Cat nykyään asuvat, ei ole levästä tietoakaan. Jos tälle kalalle on mahdollisuus järjestää asiallisen kokoinen akvaario asunnoksi, siitä on iloa moneksi vuodeksi. Muussa tapauksessa kannattaa luopua siitä. Laita esimerkiksi ilmoitus tämän foorumin Myydään tai Lahjoitetaan palstalle. Ja akvaarioliikkeistäkin voi kysellä, josko ottaisivat vastaan.
- Keittiössäni roikkuu katosta amppeli. Jossain toisaalla se löytyy pöydän äärestä -
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

Hmm, mietin tuota myymistä ihan rauhassa. Ensin haluaisin saada varmuuden siihen, mikä tuo on. En tietystikään halua silti kiusata kalaa, eli kyllähän jo terve järki näyttää ettei tuo paljoa isompana tuolla taida viihtyä. Viime yönä se otti spurtteja tuolla altaassa kun itse katsoin Spinal Tapia.

Kuviointi on kyllä erilaista kuin tuolla sinun kalallasi, nuo tummat täplät sinun plekossasi ovat enemmän "juovia" kun minun otuksellani on pikemminkin pyöreitä täpliä ruhossaan.

Tuosta maansiirrosta ei ole sen erityisempiä kokemuksia, kuin tuota puupökkelöään se yritti siirtää (ja onnistuikin muutamia senttejä). Sen jälkeen se on kaivanut pohjahiekkaan montun tuon juuren alle, että se pääsee paremmin kököttämään. Tosin kuten aikaisemmin kerroin, niin juuri on nyttemmin käynyt tylsäksi ja kala lojuu tuolla kasvillisuuden seassa. Mitähän se siellä tekee.

Kävin tänään kaupassa katselemassa tummaleväplekoa, mutta ei se aivan samanlainen ollut väritykseltään. Erittäin lähellä, mutta ei ihan. Voiko noissa olla pientä eroa yksilöiden välillä?

Lisäys: tutkiessani lisäämäämme kasvustoa havaitsin, että kala on syönyt 4 isoa lehteä! Nytkö se sitten karsii ajan myötä koko akvaarion tyhjäksi? Ei ihme että edellinen omistaja on antanut sille seuraksi vain tuon puupökkelön, tuohan syö kasvit! Voinko heittää otukselle vaikka salaatinlehtiä syötäväksi mielummin? Tarjoamastani herneestä se ei ole välittänyt.

----------------

Vaihdetaampa vielä kerran; kala on lähes varmasti lumileväpleko. Onko kenelläkän kokemuksia tuollaisesta kalasta, pikaisella haulla en löytänyt oikein mitään juttua siitä?
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Jussi77 kirjoitti:Voinko heittää otukselle vaikka salaatinlehtiä syötäväksi mielummin? Tarjoamastani herneestä se ei ole välittänyt.
Salaatti, kesäkurpitsa, kurkku, tomaatti, porkkana, paprika...melkein mikä tahansa mikä mieleen tulee. Haulla löytyy lisää kasvisruuasta :) Tarkkana vaan ettei kasvikset ehdi pilaantumaan ja pilaamaan vettä.

Taitaa liian iso kala tuohon pyttyyn kuitenkin olla vaikka lumileväpleko olisikin :(
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

iekku kirjoitti:Salaatti, kesäkurpitsa, kurkku, tomaatti, porkkana, paprika...melkein mikä tahansa mikä mieleen tulee. Haulla löytyy lisää kasvisruuasta :) Tarkkana vaan ettei kasvikset ehdi pilaantumaan ja pilaamaan vettä.
Hyvä että kelpaa kaikenlainen, ei sentään chilit joita kasvattelen (tällä hetkellä parvekkeella). [;)]
Huono, että unohdin noita ostaa kaupasta kun tänään kävin. :|
iekku kirjoitti:Taitaa liian iso kala tuohon pyttyyn kuitenkin olla vaikka lumileväpleko olisikin :(
Niin minäkin pelkään vaikka on tuolla jo sen 8 v. oleillut. Siltikin väkisin kiinnostaisi, että millainen otus on kyseessä.
Jokeri
Member
Member
Viestit: 445
Liittynyt: 22:42, 08.03.2003
Paikkakunta: Etelään Hesasta

Viesti Kirjoittaja Jokeri »

Omat kalani olivat eläneet noin 15 vuotta pelkän pohjaruoan varassa. Uskomaton juttu, että altaassa oli meille tullessa niin paljon kasveja. Kalat eivät olleet pätkääkään kiinnostuneet miekkakasvista tai rasvalehdestä. Rasvalehti kun kuulemma on tummalevän herkkua. Uusi ruoka aiheuttaa hieman hämmennystä pienessä kalanpäässä. Onhan se nyt ihan selvää, että mamma/pappa yrittää myrkyttää jollain ruoaksi sopimattomalla :mrgreen: Ei meilläkään hyväksytty ensimmäisen viikon aikana kurkkua tai kesäkurpitsaa. Mutta, kun kasvisten makuun päästiin, niin niitä meneekin reippaasti. Ja jos mamma ei tarjoa kasviksia, lupsutellaan kaikki mamman kalojen iloksi istuttamat salaatit. Tästä en minä kyllä ole yhtä mieltä sinttien kanssa.

Herneistä kannattaa poistaa kuori. Eli pakastettuja herneitä kiehautetaan, jäähdytetään ja puristetaan sormien välissä siten, että herneen sisuskalut putoavat altaaseen. Kuorilon voi heittää kompostiin.

Sen, mitä lumileväplekosta olen lukenut, ne ovat tavoiltaan hyvin samanlaisia tummaleväplekon kanssa. Tosin jossain epävirallisessa lähteessä kerrottiin sen syövän vielä enemmän kasveja kuin tummalevät. Eli kasviksia altaaseen, mutta muista poistaa ne ennen pilaantumista. Hyvä nyrkkisääntö on vuorokausi altaassa. Alussa voit joutua poistamaan liki syömättömiä kasviksia, mutta kyllä ne oppivat sen olevan herkkua.

Vedenvaihtoja suosittelen myös tekemään säännöllisesti viikoittain. Ainakin tummalevä on sellainen kakkakone, että yli 800 -litraisessa altaassa joudun, hyvästä suodatuksesta huolimatta, lappoamaan suurimman jätöksen viikottaisen vedenvaihdon yhteydessä. Kuormittavat siis allasta melkoisesti.
- Keittiössäni roikkuu katosta amppeli. Jossain toisaalla se löytyy pöydän äärestä -
dsl
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1387
Liittynyt: 11:41, 22.12.2001
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja dsl »

sera1 kirjoitti:Lisätila sille ei pahitteeksi olisi. :roll:
Tykkää muuten salaatista, kurkusta, paprikasta, kesäkurpitsasta, herneistä ym. Köytä ne kuminauhalla kantoon, niin kyllä syödyksi tulee.
Mahtaa olla kivaa laittaa herneitä kuminauhoilla kantoon :D
hmm. aw on kyllä aika lailla hölmö paikka.
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

dsl kirjoitti:
sera1 kirjoitti:Lisätila sille ei pahitteeksi olisi. :roll:
Tykkää muuten salaatista, kurkusta, paprikasta, kesäkurpitsasta, herneistä ym. Köytä ne kuminauhalla kantoon, niin kyllä syödyksi tulee.
Mahtaa olla kivaa laittaa herneitä kuminauhoilla kantoon :D
Heh. :D

Pistimme salaatinlehden lusikkaan sidottuna tuonne pohjalle. Pleko kävi ihmettelemässä sitä ja maistoikin, mutta kiinnostui sitten jaavansaniaisen juuresta. Nyt se makaa salaatin takana.

Aikaisemmin päivällä tarjosin kalalle kurkkua, mutta ei se siitä mitään ymmärtänyt. Jemmasin kurkun vähän puristuksiin otuksen puun alle, mutta kuitenkin niin että siihen pääsi helposti käsiksi. Kyllä se paikalle osui jonkin ajan kuluttua, mutta tyytyi vain nakertamaan puutaan ja töni kurkun takaisin pintaan. Pitänee yrittää joskus toiste tuota kurkku-hommaa. Myöskään ihan vain joukkoon heitetty herne ei tosiaan saanut kiinnostusta osakseen, pitää kokeilla möyhiä vain sisältö saataville. Jospa nuo kasvit saisivat olla rauhassa.
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Kurkun tms saa pysymään pohjassa kun tökkää lusikan sen läpi :) Sitten saa keräillä koko aterinsetin akvaarion pohjalta jossain vaiheessa...
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

12 selkäruotoa tosiaan tarkoittaa, että kala kuuluu leväplekojen ja purjeplekojen ryhmään, eikä voi olla täplä- tai pistepleko eikä partamonni, sillä näillä on paljon lyhyempi selkäevä. Ainakin kolme kertaa nykyisen kokoinen akvaario sitten vaan ostoslistalle!
mysli
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1308
Liittynyt: 15:15, 06.06.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja mysli »

Jokeri kirjoitti: Herneistä kannattaa poistaa kuori. Eli pakastettuja herneitä kiehautetaan, jäähdytetään ja puristetaan sormien välissä siten, että herneen sisuskalut putoavat altaaseen. Kuorilon voi heittää kompostiin.
Meillä herneestä poistuu vain kuori, muuten kyllä tippuu jäisenä akvaarioon. Jos tuosta on jotain haitaa, joku puhukoon nyt tai vaietkoon iäksi. :mrgreen: Partamonnille ainakin kelpaa ja miekkalehtikin vaikuttaa onnelliselta, viikko, vähän toista meni kyllä täälläkin opetteluun, vaikka monni onkin ihan pieni vasta.
Jokeri
Member
Member
Viestit: 445
Liittynyt: 22:42, 08.03.2003
Paikkakunta: Etelään Hesasta

Viesti Kirjoittaja Jokeri »

mysli kirjoitti:Meillä herneestä poistuu vain kuori, muuten kyllä tippuu jäisenä akvaarioon.
Niin on monta soppaa kuin on kokkiakin :mrgreen: Minä taidan olla ylihuolehtiva kalamamma, mutta en uskalla jäisinä herneitä pudottaa altaaseen. Joku viisaampi voi perustella kiehauttamisen , jos jotain tieteellistä perustetta on. Kurkkua, kurpitsaa, omenaa, paprikaa yms. en keitä, vaan laitan raakana altaaseen. Salaattiakin olen muutaman kerran tarjonnut, mutta se ei omille sinteilleni kelpaa.

Jussi77 Tarjoile vaan sinnikkääsi kasviksia. Eiköhän jokin osoittaudu niille suureksi herkuksi. Minäkin olin jo epätoivoinen, kun sain poimia syömättömiä kurkunpalasia lusikoineen altaan pohjasta. Siellä ne lilluivat noin vuorokauden kerrallaan eivätkä kalat kuin haistelleet niitä. Kunnes eräänä päivänä tajusivat, että tämä on hyvää. Sen jälkeen ei ole tarvinnut houkutella.
- Keittiössäni roikkuu katosta amppeli. Jossain toisaalla se löytyy pöydän äärestä -
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

Joo, jatkamme harjoituksia kasvisten kanssa. Aamulla salaatinlehti on edelleen koskematon, mutta myöskään syötyjen kasvinlehtien lukumäärä ei pikaisella tarkastelulla ole lisääntynyt. Kasveja se tosin oli kiskonut juurineen ylös ja eilen istuttamamme vallisneria piti istuttaa uudelleen, samoin kun joku tuommoinen upotetun lumpeenpuskan minikokoiselta näyttävä versio. Nyt otus "imukuppeilee" tuolla takalasissa ja on hieman tylsää seuraa.

Vai että jopa kolminkertainen akva pitäisi tuolle olla. Netistä löysin kuvan jossa iloisen oloinen ukko kannattelee yli puolimetristä lumileväplekoa. Huh. Aikamoinen vonkale. Vaan eipä tuo tuolla oikein kunnon uimareissuja voi tehdä. Mitä epäilette, suostuisikohan kalaliike vaihtamaan tuon johonkin toisiin kaloihin? Ei kai tuota kannata kiusata enempää tuolla liian pienessä pöntssä. On tunnustettava, että koska kyseessä on vielä tuollainen kulma-akvaario, niin siellä ei tuota pituussuuntaistakaan matkaa kauheasti ole, ehkä reilun metrin verran pääsee uimaan suoraan. Kurjuus. Sitten minulla ei ole enää yhtään kalaa akvaariossani. Vaan eipä tuota ole mitään järkeä kiduttaakaan enempää. Kaverit tulevat katsomaan ja löytävät vain onnettomana murjottavan plekon. Eivät varmaan tule toiste.
Jokeri
Member
Member
Viestit: 445
Liittynyt: 22:42, 08.03.2003
Paikkakunta: Etelään Hesasta

Viesti Kirjoittaja Jokeri »

Jos kyseessä on todellakin lumilevä, niin sillä luulisin olevan enemmän vaihto/jälleenmyyntiarvoa kuin tummalevällä. Itse ottaisin sen mielelläni, jos altaaseen mahtuisi kolmas iso kala. Isossa altaassa nuo kalat touhuilevat ja ovat silmänilo. Pienessä altaassa ne touhuilevat juuri sitä, mitä olet kuvannutkin. Ne ovat niin isoja, että nostelevat kasveja ylös jo uidessaan.

Vallisneriasta pieni varoituksen sana. Meillä tummalevät olivat sitä mieltä, että mamma rakastaa meitä, kun istutti näin hyvää salaattia. Altaan pinnasta kuuluu yöaikaan tasainen lupsutus, kun vallisneria saa kyytiä. [}:)] . Onneksi riittävä määrä kesäkurpitsaa saa ne unohtamaan vallisnerian. Toinen suuri herkku oli rotala. Siitä oli tulossa kompostiin kelpaava ranka, kunnes pelastin sen toiseen altaaseen kasvamaan.
- Keittiössäni roikkuu katosta amppeli. Jossain toisaalla se löytyy pöydän äärestä -
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

Jokeri kirjoitti:...Tarjoile vaan sinnikkääsi kasviksia...
No niin, ei tarvinnut vielä edes sinnikkyyttä koetella vaan pleko nauttii jo täyttä häkää kurkusta jonka läpi on survaistu teelusikka. Näyttää maistuvan.

Kävin kysymässä liikkeessä plekon siirtoa sinne, suuremmille altaille mutta liikkeen kesätyttö empi melkoisesti. Sanoo soittavansa kalatukkurille, omasta hinnastostaan ei edes löytynyt lumileväplekoa. Onko tämä nyt jokin yli-harvinainen kala? Jos on niin näinköhän tuo sitten edes on lumileväpleko...? Joka tapauksessa itse en nyt ole hankkimassa isompaa lootaa, joten ylikokoisen kalan on sitten vaihtoehtoisesti häivyttävä. Onko noilla joku "arvo" olemassa jonka alle ei kannata myydä?

"Käytetty -95 pleko, pinta nätti, pirteässä kunnossa, huollot tehty. Valmistajan takuu loppu ja myyjäkin tarjoaa vain perävalot näkyy-takuun. Myydään suoraan tai vaihdetaan moneen pienempään vähempiruokaiseen. Tarjousten perusteella." :mrgreen:
Jokeri
Member
Member
Viestit: 445
Liittynyt: 22:42, 08.03.2003
Paikkakunta: Etelään Hesasta

Viesti Kirjoittaja Jokeri »

Hienoa, että kurkku maistuu :D

Nyt kaivattaisiin vähän "lihasta" vastaamaan lumilevän yleisyydestä. *huutaa Mikaa tai Perttiä apuun* Ennen kuin harvinaisuuteen voi ottaa kantaa, pitäisi lajimääritys varmistaa asiantuntijalla. Epäilin toista omista tummalevistäni myös lumileväksi, kunnes sain asiantuntijan tuomion: tummaleviä ovat.

Ilman mitään varmaa faktaa voisin sanoa, että käsityksen mukaan se ei kovin yleinen ole. Tummelevä sitä vastoin on hyvinkin yleinen. Sitä kaupattiin partaimumonnina (vanha nimitys partamonnille) levänsyöjäksi altaisiin. Tapahtuu kai tätä vieläkin, jos oikein olen ymmärtänyt. Sääliksi käy kaloja, jotka joutuvat jo alkuun liian pieneen akvaarioon. Eihän sitä aloitteleva harrastaja voi tietää ja kauppiaan asiantuntemus on usein ainoa tietolähde siinä vaiheessa :cry: Omat googlaamiseni ovat johtaneet mm. näille sivuille http://www.welse.net/seiten/pardalis.htm ja http://www.sarinakvaario.net/tumma.htm. Käännöstyön apuna voi käyttää AltaVistan BabbleFishiä. Josko noista olisi sinulle mitään apua.
- Keittiössäni roikkuu katosta amppeli. Jossain toisaalla se löytyy pöydän äärestä -
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

Jokeri kirjoitti:Eihän sitä aloitteleva harrastaja voi tietää ja kauppiaan asiantuntemus on usein ainoa tietolähde siinä vaiheessa :cry: Omat googlaamiseni ovat johtaneet mm. näille sivuille http://www.welse.net/seiten/pardalis.htm ja http://www.sarinakvaario.net/tumma.htm. Käännöstyön apuna voi käyttää AltaVistan BabbleFishiä. Josko noista olisi sinulle mitään apua.
Joo, tai itseasiassa ostin akvaarion yksityishenkilöltä ja kala tuli kaupan päälle kun on siellä jo 8 vuotta lojunut.

Erona noihin kuviin voisin selvästi sanoa, että kuviointi ei ole tuollaista "juovamaista" vaan vaikka muuten samantyylistä niin kalan kuviot ovat mielumminkin täpliä. Muuten väritys on melkolailla samaa sortimenttiä. http://pp.fi/lehtinen/kuvat/lanis3.jpg näyttää aivan samalle kuin tuo oma otus.
Jokeri
Member
Member
Viestit: 445
Liittynyt: 22:42, 08.03.2003
Paikkakunta: Etelään Hesasta

Viesti Kirjoittaja Jokeri »

Lohdutuksen sana: minulle kävi juuri samoin. Minulla vaan oli niitä sinttejä kaksi n. 200 litraisessa altaassa. Puhumattakaan muusta kalastosta :D Enkä tiennyt tummalevien olevan jotain muuta kuin partamonneja. Eli tarkoitukseni ei ollut arvostella sinua mitenkään. Viittaukseni aloittelijoihin ja mitä heille liikkeissä myydään akvaarioihin sopivana oli lähinnä yleisellä tasolla.
Omat kalani olivat pienessä akvassa myös enemmän tuon linkittämäsi kuvan mukaisia. Värin muutos tummempaan suuntaan tapahtui pari kuukautta sen jälkeen, kun siirsin ne tuohon 800 litraiseen altaaseen. Liekö syynä kasvu, uintitila tai (tätä veikkaan) kasvisten lisääminen ruokavalioon.

Oletko kokeillut AW:n Haku -toiminnolla etsiä tietoa lumileväplekosta? Sieltä saattaisi jotain jäädä haaviin. Äkkiseltään löysin tällaisen ketjun http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... ilev%E4%2A Sieltä näytti löytyvän myös tieteellinen nimi sintille, joten sillä voisit googlata.
- Keittiössäni roikkuu katosta amppeli. Jossain toisaalla se löytyy pöydän äärestä -
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

Jokeri kirjoitti:Eli tarkoitukseni ei ollut arvostella sinua mitenkään. Viittaukseni aloittelijoihin ja mitä heille liikkeissä myydään akvaarioihin sopivana oli lähinnä yleisellä tasolla.
Ei, en niin luullutkaan - toisekseen olet tuossa varmasti aivan oikeassa. Jos myyjä jotain sanoo tällä tietotasolla olevalle henkilölle, niin henkilö uskoo sujuvasti. :(
Jokeri kirjoitti:Oletko kokeillut AW:n Haku -toiminnolla etsiä tietoa lumileväplekosta? Sieltä saattaisi jotain jäädä haaviin. Äkkiseltään löysin tällaisen ketjun http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... ilev%E4%2A Sieltä näytti löytyvän myös tieteellinen nimi sintille, joten sillä voisit googlata.
Juu, hakua on tullut koetettua myös googlella, mutta latinankielisellä nimellä "Liposarcus anisitsi" hakemalla saan kuitenkin hieman vääriä tuloksia?
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

Jussi77 kirjoitti:Onko noilla joku "arvo" olemassa jonka alle ei kannata myydä?
Osaisiko joku arvioida tätä? Kauppa lupasi ottaa tuon vastaan ja vienkin sen sinne varmaan tämän viikon aikana. Myyjä lupasi myös auliisti "vaihdella" kaloja ja lupasi myös ruokaa tai tarvikkeita yms. eli jos jotain osviittaa tuollaisen kalan "hinnasta" voisi saada niin olisin kiitollinen - ettei nyt tule ihan pilkkahintaan tuosta luovuttua (vaihto päittäin yhteen kirsikkabarbiin 8O).
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”