Kypsytys, missähän mättää? :(

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Juuluska
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 11:03, 29.05.2022
Sukupuoli: Nainen

Kypsytys, missähän mättää? :(

Viesti Kirjoittaja Juuluska »

Hei!

Olen vaihtamassa isompaan akvaarioon 250l, laitoin vedet altaaseen, hiekat ja samassa biotopol vedenparannusaineen annostelua noudattaen. Pumppu päälle lisäsin ensimmäisen annoksen denitrolia ja asensin lampun, kävin ostamassa lisää bakteerilisää koska tuo loppui, ostin prodacin nitridac nimistä ainetta, sitä laitetaan 25ml seitsemänä päivänä, hankin kasveja, olen laittanut hivenen kalanruokaa, otin toiminnassa olevasta akvasta likaisen pumpun ja annoin käydä siellä päivän, jbl aquatest liuskoilla kokeillut monta päivää jo mutta nitriitti ei nouse, eikä muutu nitraatiksikaan. Allasta on nyt 8 päivää kypsytelty mutta testi näyttää täyttä nollaa no2 ja no3 osalta🤷🏻‍♀️ aloin epäilemään tuota bakteerilisää ja testasin senkin liuskalla mutta sekin näyttää nollaa, mutta eihän sen kai kuuluisikaan mitään näyttää..
koska tuonne oikein uskaltaa kaloja hankkia, en ole innostunut hankkimaan tapettavaksi mitään niin siksi haluaisin kovasti odottaa nitriitti piikin yli.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1998
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kypsytys, missähän mättää? :(

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Kalanruoka on huonoa bakteerinruokaa, koska menee useamman päivän jo siinä, kun kalanruoka hajoaa ammoniumiksi. Ei voi olla nitriittiä ennen kuin vedessä on ammoniumia, joka hapettuisi nitriitiksi. Eikös siinä Denitrolin ohjeessa sanota, että kaloja voi laittaa heti pienen määrän. Kalat tuottavat ammoniumia välittömästi, jolloin homma pääsee alkuun. Jos haluaa ottaa varman päälle ja yrittää saada homman käyntiin ennen kalojen tuontia, pitää sinne laittaa hirvensarvisuolaa, joka hajoaa vedessä ammoniumiksi ja karbonaatiksi.

Toisaalta voi olla niinkin, että homma on jo käynnissä: ehkä nitriittiä on jo muodostunut ja nitraattiakin mutta kasvit ovat käyttäneet vähän nitraatin. Mahdotonta tietää.

Toinen juttu on, että bakteerivalmisteet eivät aina toimi halutulla tavalla (väittäisin, että useimmiten eivät).

Kirjoitit, että "otin toiminnassa olevasta akvasta likaisen pumpun ja annoin käydä siellä päivän". Otitko pumpun vai suodattimen? Jos pumpun, niin sillä ei mitään merkitystä ole, mutta tod.näk. tarkoitat suodatinta. Ne bakteerit ovat siellä suodatinmassassa ja kun otit suodattimen pois päivän jälkeen, otit myös ne bakteerit pois.

Liuskatestillä voit heittää jotain lintua. Jos mahdollista, osta JBL:n NO2-tippatesti. Voi olla niinkin, että vedessä on nitriittiä tai nitraattia, mutta liuskatesti ei havaitse sitä.

Bakteerilisän ei tosiaan kuuluisikaan näyttää mitään.

Mitä sinun pitäisi sitten nyt tehdä? Itse tekisin näin: Osta pieni määrä kaloja heti. Kirjoitit, että sinulla on käytössä likainen suodatin. Ota siitä vähän suodatinmassaa uuteen puhtaaseen suodattimeen tai huuhtele suodatinmassoja uudessa akvaariossa, mielellään lähellä puhdasta suodatinta. Siten uusi suodatin saa parhaiten bakteeriympit. Syötät uusia kaloja aluksi hyvin säästeliäästi (myöhemminkin säästeliäästi). Mittailet NO2-arvoja JBL:n liuskatestillä. Jos arvo nousee 0,1:een tai yli, vaihdat puolet vedestä tai käytät kemiallista nitriitintappajaa etkä syötä kaloja muutamaan päivään. Mutta jos kaloja oli tosiaan vain vähän ja syötät niitä hyvin säästeliäästi (esim. joka toinen pv), ei NO2 pitäisi nousta.
Juuluska
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 11:03, 29.05.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Kypsytys, missähän mättää? :(

Viesti Kirjoittaja Juuluska »

No siis tosiaan minulla olisi kyllä kaloja laittaa mutta en halua tappaa ketään. Haen apteekista sitä hirvensarvisuolaa sitten. Ja laitoin siis koko pumpun kierrättämään vettä omien suodattimien läpi, en jotenkin ällöä ”putsata” suodatinta puhtaaseen akvaan :) mutta ymmärränhän minä että ne bakut suurimmaksi osaksi lähti sitten pumpun mukana takaisin.. nooh koetan rohkaistua✌️
Tiedän että liuskat on huonoja mutta kyllä ne näyttää toisen akvan osalta no3:sta.
Kiitos vinkeistä, yritän kärsivällisesti jaksaa odotella käynnistymistä✌️
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1998
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kypsytys, missähän mättää? :(

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Nythän esim. JBL:n liuskatestin skaalassa eka arvo 0:n jälkeen on 0,5 mg/l. Tämä on jo potentiaalisesti tappava taso, eli voi olla tosiaan, että siellä vedessä on nitriittiä, mutta sinulla ei yksinkertaisesti ole keinoa testata sitä. Edellisessä viestissäni ehdotin raja-arvoksi 0,1 mg/l, jonka jälkeen vettä pitäisi vaihtaa. En usko, että erotat 0,1:stä 0:sta tuon liuskatestin skaalassa. Väitän, että JBL ProAquaTest NO2 olisi tärkeämpi hankinta kuin hirvensarvisuola.

Kun sinulla on kaloja tarjolla toisessa akvaariossa, yksi mahdollisuus olisi kypsyttää akvaario vanhoilla kaloilla, jotka voit tarvittaessa siirtää takas vanhaan akvaarioon. Otat muutaman kalan vanhasta akvaariosta, kypsyttelet, mittailet nitriittejä; jos nitriitit nousee liian ylös etkä viitsi vaihtaa puolia vedestä, voit siirtää kalat takas vanhaan akvaarioon. Ei tosin kovin elegantti tapa kypsyttää.

Vielä kerran: jos sinulle on tärkeätä, etteivät kalat kuole nitriittimyrkytykseen, sinulla tulisi olla keino mitata potentiaalisesti tappava nitriitin taso.
Juuluska
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 11:03, 29.05.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Kypsytys, missähän mättää? :(

Viesti Kirjoittaja Juuluska »

No tämä on täysin totta. Minulla vain on matkaa aika paljon lähimpään akvaariokauppaan ostamaan tippatestiä, mutta kai se on tehtävä, ja kalani on miljoonakaloja, jotka on tottunut kevyesti kovetettuun veteen että ne voi kuolla jo siirtoon pehmeään veteen, koska en aio kovettaa tätä uutta, todella monella ne elää pehmeässä ihan fine, ja ostinkin nämä pehmeästä vedestä mutta tottuvatko takaisin, ei voi tietää, mä heitän sinne vahvimmat yksilöt, kattoo mitä tapahtuu, voihan olla että se on kypsäkin jo🤷🏻‍♀️ kaupan setä kyllä väitti että nitriittipiikki tulee aina joka tappaa kaikki tai osan kaloista anyway😓
On se tylsää kun et malta kaikkea tarpeellista ostaa kerralla!
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5543
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kypsytys, missähän mättää? :(

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Onneksi Suomessa on jo ihan mukavasti nettikauppoja joista voit tilata paketin. Laajin valikoima lienee Akvaariolinnassa. Suosittelen tutustumaan valikoimiin.
Juuluska
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 11:03, 29.05.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Kypsytys, missähän mättää? :(

Viesti Kirjoittaja Juuluska »

Vielä kun saataisiin jenkkien over night shipping. Viikko menisi saada tänne landelle pkt kuin pkt. Akvassa on nyt isoimmat kolme kalaa, mitenköhän ne oirehtii jos nitriitti nousee liikaa? Ja onko mahdollista että se nitriitti piikki menisi itsellään ohi? Kovasti ovat liikekannalla tutkimassa uutta kämppää✌️
Kumpa tämä nyt menisi hyvin🙏🏻
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1998
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kypsytys, missähän mättää? :(

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Jaa miljoonakaloja... tuli mieleen sellainen, että hommasitkohan uuden akvaarion sen takia, että saisi tilaa kasvavalle millispopulaatiolle? Jos kyllä, niin ratkaisu on hyvin tilapäinen: populaation kasvu ei lopu siihen vaan jatkuu eksponentiaalisesti. Pian pitää ostaa kaksi akvaariota lisää, sitten neljä lisää jne.

Mistä nitriittipiikki tulee? En tiedä, oletko opiskellut akvaariokemian perusteita. Nythän on niin, että paska hajoaa vedessä lopulta mm. ammoniumiksi sellaisten bakteerien avulla, joita on kaikkialla. Kakkosvaiheessa tulevat kuvaan sellaiset bakteerit, joiden lisääntyminen kestää. Ne muuttavat ammoniumia nitriitiksi, joka on turkasen myrkyllistä. Kolmosvaiheen bakteerit tarvitsevat myös aikaa lisääntyäkseen. Ne muuttavat edelleen nitriittiä nitraatiksi, joka on vain suurina pitoisuuksina haitallinen. Vaarallinen vaihe on se, kun kakksovaiheen bakteerit ovat jo toiminnassa ja tuottaavat nitriittiä mutta kolmosvaiheen bakteereja on vielä liian vähän. Siitähän seuraa, että nitriittiä kertyy veteen enemmän ja enemmän -> nitriittipiikki. Se menee ohi, kun kolmosvaiheen bakteerit lisääntyvät niin paljon, että ne muuttavat kaiken nitriitin nitraatiksi. Tällöin akvaario on kypsä. Bakteerilisien idea on laittaa purkista akvaarioon kaikkien vaiheiden bakteerit kerralla, jolloin akvaario olisi jo ekana päivänä kypsä. Entä nitriittipiikki? No sitä ei tule, koska kaikki bakteerit ovat jo siellä, myös nitriittiä nitraatiksi muuttavat. Tähän kuitenkin kaksi varausta: 1) akvaario on kypsä vain pienelle määrälle kaloja, ja 2) lukuisten tälläkin palstalla julkaistujen kokemuksien perusteella bakteerilisät eivät aina toimi, mahdollisesti bakteerit ovat tällöin kuolleet purkissa.

Eli akvaariokauppiaalla ei ihan ollut akvaariokemian perusteet hanskassa. Möi sinulle kaiken maailman bakteerit eli uskoi niiden toimivan, mutta silti väitti tappavan nitriittipiikin tulevan, vaikka sinulla on hänen toimivat bakteerinsa.

Bakteerilisä varmempi bakteerilähde on tosiaan vanha suodatin. Joko suodatinmatskun siirto vanhasta uuteen suodattimeen tai vanhan matskun huuhtelu uudessa akvaariossa. Sitä ei tarvitse pelätä. Se mönjä siellä suodattimessa on suurelta osin hyödyllistä bakteerimassaa.

Nitriittimyrkytyksen oireita: apaattisuus, uinti pinnalla henkeä haukkoen, loppuvaiheessa epätoivoiset syöksyt yrittäen päästä pois, johon sydän sitten yleensä pysähtyykin. Olen päässyt näitä seuraamaan. Alkuvaiheessa voisi luulla, että vedessä on hapenpuute, ja siitä onkin kyse, koska nitriitti ottaa osassa veren hemoglobiinimolekyylejä hapen paikan, jolloin elukka ei saa tarpeeksi happea. Oireiden ilmaantuessa vettä pitää vaihtaa äkkiä mahdollisimman paljon, vaikka 80%. Jos tämä ei ole mahdollista, voi veteen heittää 1g/l suolaa ensiavuksi. Nitriitti pääsee elimistöön kloridisolujen kautta, joiden tehtävä on ottaa elimistölle tarpeellista kloridia. Kun kloridia on paljon, se blokkaa kloridisolut eikä nitriittiä pääse elimistöön. Em. oireita ei kuitenkaan saa odottaa ennen kuin tekee mitään! Pienempinäkin pitoisuuksina nitiitti saattaa vahingoittaa kalan elimistöä pysyvästi. Siksi tarvitaan vesitestiä. Käytä nyt sitä liuskatestiä, kunnes sulla on se tippatesti, vaikka voi olla, että se tippatesti tulee liian myöhään, jos asut mualla. No tarvitsethan tippatestiä taas sitten kun ostat ne kaksi seuraavaa akvaariota...
Juuluska
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 11:03, 29.05.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Kypsytys, missähän mättää? :(

Viesti Kirjoittaja Juuluska »

Nitriitti on kunnossa
Nitriitti on kunnossa
Mutta mitä tämä on?
Mutta mitä tämä on?
Jotain levää tai limaa on muodostumassa, help
Jotain levää tai limaa on muodostumassa, help
Hain tippatestin, toivottavasti tämä olisi pätevä hommaan! Miljoonakalat selvinneet ekasta päivästään uudessa akvasta ettei kauhean myrkyllinen ympäristö mutta mitä tämä lima oikein on, sitä on siellä täällä aika maltillisesti vielä… voiko olettaa että vesi on siis kypsää? Millä sen lopullisesti tietäisi?
Kiitos paljon kun jaksat vastailla varmasti hölmöltä ja yksinkertaisilta kuulostaviin kysymyksiini🙏🏻
Juuluska
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 11:03, 29.05.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Kypsytys, missähän mättää? :(

Viesti Kirjoittaja Juuluska »

Ai niin, en hankkinut isompaa siksi että saisin milleille tilaa vaan koska miljoonakalat on osoittautunut lyhyt ikäisiksi meillä ainakin tuossa 60 litran kipossa, ja en henno katsella pientä poikaani joka joutuu hyvästelemään kalaset niin pian, isompi akva isommat pitempi ikäiset kalat✌️
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1998
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kypsytys, missähän mättää? :(

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Tertan testi ei ole paras mahdollinen kun skaalassa eka arvo 0:n jälkeen on 0,3. Sera on vielä heikompi, eka arvo 0,5. JBL:n arvot taas on 0 0,025 0,05 0,1 0,2 ... Noin monta arvoa ennen 0,3:a eli paras. Kyllä sinä tuolla Tetralla kuitenkin pärjäät. Meillä oli puhetta että 0,1 aiheuttaisi jo toimenpiteitä, joten jos väri muuttuu 0 ja 0,3 puoleen väliin, niin jo sitten toimenpiteitä.

En oikein saa selvää kuvista mutta jotain balteerikasvustoa se varmaan on. Sellaista tulee usein uudessa akvaariossa jonka bakukanta on vielä aluillaan. Ei ole vaarallinen ja häviää aikanaan itsekseen, voi kyllä kestää muutaman kk.

Vesi ei kypsy vaan suodatinmateriaalit, siis niiden bakteerikasvustot. Ei voi tietää, onko jo kypsä. Sen tietää siitä, jos 1) 2 vkon päästä kalojen lisäämisestä nitriitit edelleen 0, tai 2) veteen alkaa kertyä nitraattia. Silloin kypsä nykyiselle kalamäärälle. Uusia kaloja vähän kerrallaan, muuten nitriitit voi taas nousta.

Hyviä kysymyksiä. Kannattaa mieluummin kysyä kuin arvailla. Kuten olet huomannut, akvaariokauppiaillekaan nämä jutut ei ole aina selviä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”