Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 571
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja GTX »

Teemu Salonen kirjoitti: 17:39, 04.07.2024 Sen sijaan kiinteistöliittymät ja kiinteistön sisällä kulkevat putket ovat aina kuparia.
Kiinteistöliittymistä löytyi HSY:n sivuilta tieto, että "1960-luvun jälkeen rakennetut tonttivesijohdot ovat usein materiaaliltaan muovia"
Lähde: https://hsvesi.fi/henkiloasiakkaat/tont ... saneeraus/

Sisäputkista sanoisin omiin havaintoihin perustuen kavereilla vierailtaessa, että yleisin materiaali kerrostaloissa on tosiaan edelleen kupari, kun puolestaan ok-talot on pääsääntöisesti tehty muoviputkilla 1980-luvun lopulta alkaen.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1998
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

GTX kirjoitti: 08:17, 07.07.2024 Klooriamiinia ei saa poistettua seisottamalla, ilmastamalla, eikä lämmittämällä, vaan ainoa keino akvaristille on vedenparannusaineen käyttö.

Lähteet:
https://www.hsy.fi/vesi-ja-viemarit/nai ... sprosessi/
https://akvaario-tietopankki.blogspot.c ... ridit.html
Tuosta klooriamiinin poistosta liikkuu erilaista tietoa netissä. Uskon, että akvaario-tietopankin väite, että "kalat ehtivät kuolla vanhuuteen ennenkuin klooriamiinit poistuvat" ilmastamalla/seisottamalla, ei pidä paikkaansa.

HSY sanoo: "Jos haju tai maku tuntuu häiritsevältä, vettä voi seisottaa avoimessa astiassa jääkaapissa tai pöydällä ennen käyttämistä. Toinen vaihtoehto on kiehauttaa vesi, jolloin kloori haihtuu nopeammin."
https://www.hsy.fi/vesi-ja-viemarit/ves ... tuhairiot/

Enkuksi google-haulla saatuja esim.:

https://www.quora.com/Does-simple-aerat ... hiosulfate

https://dropconnect.com/how-to-remove-c ... rom-water/

https://www.purewaterproducts.com/artic ... nd-ammonia

Minusta vaikuttaa näiden perusteella, että klooriamiini kyllä vähentyy vedestä seisottamalla mutta selvästi hitaammin kuin vapaa kloori ja vedenparannusaineen käyttö on akvaristille varmasti sekä helpompaa että luotettavampaa. Toinen vaihtoehto aktiivihiilisuodatin, jonka käytöstä minulla hyvät kokemukset; myös juomaveden maku paranee.

En pitäisi tuota akvaario-tietopankkia hyvin luotettavana lähteenä. Kuka sen on tehnyt? Tyyppi on aloittanut 2012 kunnianhimoisen projektin tehdä kattava online-akvaario-opas, mutta homma on jäänyt kesken jo seuraavana vuonna. Kalalajejakin on kertynyt peräti kuusi. Sisällössä on ehkä paljon kopioitua.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 571
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja GTX »

kr70 kirjoitti: 12:24, 07.07.2024 Uskon, että akvaario-tietopankin väite, että "kalat ehtivät kuolla vanhuuteen ennenkuin klooriamiinit poistuvat" ilmastamalla/seisottamalla, ei pidä paikkaansa.
Lausetta ei varmaankaan ole tarkoitettu otettavaksi ihan kirjaimellisesti. Se vain ilmaisee, että klooriamiinia ei saa poistettua vedestä läheskään niin nopeasti kuin klooria. Mikähän tuo todellinen aika klooriamiinin poistumiselle oikein on? Testit ja mittaustulokset olisivat nyt tarpeen selvyyden saamiseksi.
kr70 kirjoitti: 12:24, 07.07.2024 HSY sanoo: "Jos haju tai maku tuntuu häiritsevältä, vettä voi seisottaa avoimessa astiassa jääkaapissa tai pöydällä ennen käyttämistä. Toinen vaihtoehto on kiehauttaa vesi, jolloin kloori haihtuu nopeammin."
Tämäkin jättää arvoitukseksi, että miten pitkän ajan kuluttua klooriaminiin pitoisuus on akvaarion kannalta riittävän alhaisella tasolla. Luultavasti ei kuitenkaan vielä silloin, kun ihmisen aistien havainnointikyky loppuu.

Käytännössä vedenparannusaine on ainoa vaihtoehto useimmille akvaristeille. Seisottaminen tai ilmastaminen, ehkä, jos vaihdettava vesimäärä on pieni. Oleellinen kysymys on, että miten pitkä aika pitää seisottaa/ilmastaa? Tähän vaikuttaa sekin, että klooriamiinin pitoisuus hanavedessä vaihtelee klooraustarpeen mukaan.

Aktiivihiilestä minulla ei ole kokemusta, en ole sitä koskaan käyttänyt. Onko klooriamiinin aktiivihiilisuodatus tehtävä erillisessä astiassa vai toimiiko se riittävän nopeasti ja tehokkaasti suoraan akvaarioon lisättyyn hanaveteen? Paljonko aktiivihiiltä tarvitaan ja millainen suodattimen vedenkiertoteho on oltava esim. kun 250 litraiseen akvaarioon vaihdetaan puolet vesimäärästä? Kuinka usein aktiivihiili on vaihdettava?

Akvaario-tietopankissa on mielestäni muutamia virheitä. Näin taitaa olla jokaisessa laajemmassa akvaario-oppaassa, sillä täysin yksiselitteisen ja virheettömän aineiston tuottaminen on lienee miltei mahdotonta. Jos jokin epäilyttää, niin on hyvä tarkistaa asia useammasta lähteestä.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1998
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Eri kloorinpoistomenetelmien testaaminen olisi tosiaan mielenkiintoista. Ongelmaksi taitaa tulla, mistä maallikko saa klooriamiinia? Kaupan olevissa klooripitoisissa puhdistusaineessa on kai jotain hypokloriittia, joka varmaan käyttäytyy eri lailla. Kyllä voisi testata myös vesijohtovedessä valmiiksi olevilla pitoisuuksilla mutta silloin ongelmaksi saattaa tulla mittaaminen, jos nyt ei lähetä labraan mitattavaksi. Ainakin Seralla on klooritippatesti, mutta se tuskin on niin tarkka, että sillä voi mitata, kuinka nopeasti pienet pitoisuudet häviävät. Entäs jos ottaisi uimahallista vettä mukaan pulloon? Onkohan uimahallien vesi klooriaminoitua?

HSY:n väite tosiaan sanoo vain, että klooriamiini vähenee vedestä itsekseen jollain nopeudella, mutta sehän ei toki riitä akvaristille.

Aktiivihiilisuodattimista: Akvaariokäyttöön tarkoitetuista suodattimeen laitettavista aktiivihiilirouheista ja -levyistä ei ole tässä mitään hyötyä. Tarvitaan kunnollinen vedensuodatin, jonka läpi vesi lasketaan ennen kuin vesi johdetaan akvaarioon. Suodatin tulee kiinni suoraan vesihanaan tai vesijohtoon. Akvaarion vedenvaihdon yhteydessä vesi johdetaan akvaarioon tämän suodattimen läpi. Minulla on Carbonit:
https://carbonit.com/

Google-haulla löytyy mm. tällaisia:
https://www.vedensuodatinkauppa.fi/prod ... on-d-cp101
https://www.watski.fi/vedensuodatin-tay ... -1-2-114uv

Olen lähettänyt suodattamatonta ja suodatettua vettä labraan, ja suodatin tosiaan poistaa raskasmetallit, esim. kuparin alle mittauskynnyksen (< 0,00263 mg/l) ja lyijyn arvoon 0,0011 mg/l. Mittautin vain raskasmetallit, koska kupari on minulla se ongelma. Sivustolla olevien mittaustuloksien perusteella (kohdassa Application->Appraise) poistaa myös kloorin alle mittauskynnyksen. Samoin esim. torjunta-aine- ja lääkejäämät. Miinuspuolena on, että vesi tulee suodattimen läpi hitaammin kuin suoraan hanasta. Minun suodatin selvittää 3 l/min, kun suodatinpatruuna on uusi. Puolen vuoden päästä vain 2 l/min. Jos suodatettua vettä myös juodaan, pitäisi patruuna vaitaa puolen vuoden välein ettei sinne kerry liikaa bakteereita. Jos sitä käytetään vain akvaarioon, riittää harvempi vaihtoväli, ehkä kerran vuodessa. Tuossa Watski-suodattimessa näköjään riittää vaihto kerran vuodessa.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 571
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja GTX »

Joo, klooriamiinipitoisuus pitäisi saada testattua itse kotona, ennen kuin veden seisottamiseen tai ilmastamiseen uskaltaisi luottaa. Hanaan kiinnitettävän aktiivihiilisuodattimen voisin jopa hankkia, jos vedenvaihtotarve olisi enintään parin ämpärillisen luokkaa kerrallaan.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1998
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Tiedän akvaristeja, joilla on kymmeniä akvaarioita ja jotka huonosta hanavedestä johtuen laskevat kaiken tarvitsemansa veden tällaisen suodattimen läpi. Silloin ei voi käyttää mitään pöytämallia, josta vesi laskettaisiin ämpäriin, vaan esim. nyt tällä Carbonit-merkillä Vario HP:
https://carbonit.com/produkte/filterger ... r-vario-hp

Tälle pitäisi rakentaa vesijohtoon oma haara sulkuhanoineen, suodatin kiinni letkuun, josta vesi suoraan akvaarioihin.

Löytyy myös isompia malleja, joissa on isompi/pidempi suodatinpatruuna ja siten nopeampi vedentulo. Carbonitilla sellainen olisi Vario HP20 EK:
https://carbonit.com/produkte/ersatztei ... -vario-m#2
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 571
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja GTX »

Huomasin noi tehokkaammat mallit. Vario-mallia olisi melkeinpä laitettava kaksi kappaletta, siis kylmälle ja kuumalle vesijohdolle omansa ennen hanaa, jos haluaa laskea oikean lämpöistä vettä akvaarioon. Vaihtoehtoisesti kävisi myös yksi kappale vielä tehokkaampaa Quadro-mallia, joka liitetään päävesijohtoon. Ihan mielenkiintoisia laitteita, en ole aiemmin edes vilkaissut tuollaisia.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1998
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

aktiivihiili menee pilalle kuumasta vedestä. Saa laskea vain kylmää vettä läpi.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 571
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja GTX »

No sitten päävesijohtoon asennettava malli on ainoa vaihtoehto, jos haluaa laskea hanasta oikean lämpöistä vettä akvaarioon.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”