Uusi iso allas, ahdistaa etukäteen kalataudit ja karanteeni

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
MyllyviitaT
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 16:20, 15.05.2019
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Uusi iso allas, ahdistaa etukäteen kalataudit ja karanteeni

Viesti Kirjoittaja MyllyviitaT »

Onnistuin viimeinkin löytämään halvalla sopivan ison altaan johon tarkoitus siirtää nykyiset kalat ja hommata tietenkin lisää. Minun pitäisi olla varmaan riemuissani mutta ahdistaa jo nyt etukäteen uusien kalojen mukana tulevat kalataudit.

Moni ehkä ajattelee että karanteenaamallahan siitä stressistä pääsee, tarkkaileee vaan kaloja muutaman viikon ajan erillisessä karanteenialtaassa ja jos ne näyttävät terveiltä niin siitä vaan sitten isoon altaaseen. Mutta eipä se karanteenaus hirveästi auta jos kalat kantaa tautia joka ei niillä aiheuta mitään oireita, mutta toisiin kaloihin tarttuessaan aiheuttaa oireita ja kuoleman. Tai jotain loisia (kuten camala Camallanus) voi iso kala kanniskella mukanaan monta viikkoa/kuukautta ennenkuin mitään oireita näkyy. Itsekin sain nokkamonnien mukana samettitaudin joka ei vaikuttanut monneihin mitenkään mutta vanhoista kaloista meni kolmannes tähän tautiin.

Ja entäs sitten jos tauti puhkee, siihenhän on lääkkeet? Sanoisin että suuri(n) osa kaupassa saatavilla olevista lääkkeistä ei enää pelasta sairastuneita kaloja, korkeintaan estävät uudet tartunnat, jos sitäkään. Ehkä poikkeusena joku ns. helppo tauti kuten pilkkutauti mutta esim. loislääkkeet eivät minusta näytä tekevän juuri mitään muuta kuin tappavat ravut ja kaupan päälle pienet kalat jos sattuvat olemaan herkkää lajia. Että eipä se lääkitseminenkään mutkatonta ole ja monesti tuntuu että niillä on saatu enemmän haittaa kun hyötyä.

Haaveissani olisi hommata pusukaloja mutta mielestäni liikkeessä näkyvät yksilöt ovat aina tosi laihoja. Eikö niitä ruokita kalafarmilla kunnolla vai miksi ihmeessä ovat aina semmoisia luikkuja? Hirvittää johtuuko se laihuus loisista vai mistä. Lisäksi haaveena olisi hommata sampimonneja ja avainkirjoahvenia, ja ehkä laajentaa nykyisiä kalaparvia. Tuntuu vain siltä että en halua riskeerata nykyisten kalojen turvallisuutta ja hommaan vaan ne pusukalat kun niistä olen haaveillut pitkään ja karanteena kauan kun vaan tietäisi mikä olisi riittävän pitkä aika. Nykytiedolla tuntuu että mikään aika ei riitä.

Miten muut isojen ja runsaskalaisten altaiden omistajat ovat onnistuneet pitämään altaan taudittomana? Ei se kiva ole satalitraisenkaan altaaseen hommata mitään tautia mutta tuntuu että kun litramäärät kasvaa on stressi vaan kauheampi. Melkein mietin että perun kaupat ja unohdan pitkäaikaisen haaveeni pusukaloista ja tyydyn nykyisiin altaisiin...
30 litran rapula, 100 litran taistelukalan valtakuntaa+nanokalat, 120 litran sekametelisoppa ja 720 litraa pusukaloille ja kavereille.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5543
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Uusi iso allas, ahdistaa etukäteen kalataudit ja karanteeni

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Esimerkiksi Akvaariolinnassa jokaisesta saapuvasta kalaerästä otetaan uhri tieteen alttarille ja mikroskoopin alla katellaan onko siellä mitään yllätyksiä mukana. Valitettavasti melkein aina on. Kalat hoidetaan kuntoon ja tutkitaan vielä kerran onko hoito varmasti tehonnut. Vasta sen jälkeen kalat vapautetaan myyntiin.

Itse olen ostanut kalat aina liikkeistä jotka myyvät sieltä peräisin olevaa kalaa tai asioinut suoraan siellä. Ei ole koskaan tarvinnut sairauksien kanssa säätää. Pl joskus aikanaan kun työskentelin akvaarioliikkeessä, menetettiin erä toisensa jälkeen nk. tsernobyl pilkulle. Se tuntui olevan voittamaton. Lopulta JBL:n jengi keksi kolmen eri valmisteen yhdistelmähoidon joka tehosi. Eipä tarvinnut siitäkään sen jälkeen murehtia.

Lämmin suositus siis Akvaariolinnalle.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 144
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: Uusi iso allas, ahdistaa etukäteen kalataudit ja karanteeni

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Karanteeni uusille tulokkaille ennen isoa allasta olisi varmaan se järkevin tapa suojella ison altaan kaloja. Kiekkoharrastajat ovat tässä luultavasti aktiivisimpia suojellessaan arvokkaita kaloja; uusia sekä vanhoja. Kaloja on helpointa ja halvinta hoitaa karanteenialtaassa mahdollisen taudin iskiessä, tai jos haluaa loislääkitä uusia tulokkaita. Facen puolella on todellisia hifistelyohjeita kiekkokalojen karanteeneihin, mutta en voi niitä tänne kopsata lupia kyselemättä :roll: Mutta tärkeää on loppuvaiheen ns rokotus, jolla alussa tippa kerrallaan totutetaan uudet kalat pääaltaan bakteerikantaan. Rokotuksen edetessä totutetaan uusien kalojen bakteerikanta myös pääaltaaseen. Ja näin tehtynä karanteeni kestää useita viikkoja, eikä ole hätäisen ihmisen hommaa ollenkaan :mrgreen: ( = meillä ei ole ollut koskaan niin arvokkaita kaloja, että olisin tähän lähtenyt :D )

Mutta tottahan se on; mitä arvokkaampia kaloja altaassa on (oli se arvokkuus sitten hinta tai jokin muu kriteeri), sen harvemmin varmaan haluaisi riskeerata uusilla ostoksilla entisten kalojen hyvinvointia.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1998
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Uusi iso allas, ahdistaa etukäteen kalataudit ja karanteeni

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Myllyviita, kyllä nyt otat liikaa stressiä tuosta. Sanoisin, että sellainen epidemia, joka on peräisin uudesta kalasta, joka viikkojen karanteenista huolimatta tuo näkymättömän taudin pääakvaarioon, on tosi harvinainen. Sulla on ollut sen samettitautisi kanssa tosi huono tuuri. Kuten Teemu kertoi, kalat karanteenataan jo tukussa tai kaupassa. Oma karanteeni on silti hyödyllinen. Luulisin, että nykyään yleisimmät taudit ovat erilaisia bakteeri-infektioita, jotka tyypillisesti puhkeavat olosuhteiden huonontuessa tai jos bakteeritiheys on liian suuri. Potentiaalisia taudinaiheuttajia on siten joka akvaariossa. Tärkeää olisi eristää aina sairastunut kala, ettei tartuttaisi muita. Tärkeää ostettaessa myös katsoa, että kalat ovat kunnossa. Jos samassa myyntiakvaariossa on yksikin sairaan näköinen kala, ei kannata siitä ostaa mitään. Itse pidän uusille kaloille aina 3-4 vkon karanteenin. Joskus karanteeniakvaariossa joku sairastuu, joskus jopa kaikki, mutta useimmiten ei. Jos karanteenissa yksi sairastuu, otan senkin erilleen. Just nyt sellainen tapaus: Sain 9 kpl Pseudomugil connieae -sinisilmiä, jotka laitoin karanteeniin. Melko pian havaitsin, että yksi ei ole okei, eristin sen 10 l pikkuakvaarioon, jossa ei ole edes suodatinta (vaihdan vettä parin päivän välein), vain lämmitin, ilmastin ja lamppu. Eristetty on jo aika huonossa kunnossa eikä varmaan elä enää kauan, mutta 8 näyttävät täysin terveeltä. Pidän niitä vielä viikon erillään ennen laittamista muiden kalojen sekaan. Luulisin, että sille yhdelle oli kuljetus yksinkertaisesti liian rankka ja se sai jonkun bakteeri-infektion. Tällä tavalla toimimalla minulla ei ole koskaan tullut sellaisia tauteja, jotka olisivat vieneet paljon kaloja. Sellaisia oli kyllä aiemmin, kun en pitänyt mitään karanteeneja.

Pusukaloista en osaa sanoa mitään.

Teemu, sanoit, että tukussa melkein kaikissa kalaerissä on jotain tauteja. Mitä tauteja nämä ovat yleensä? Tarkoitatko luonnosta tulevia kaloja vai myös viljeltyjä? Viljellyissäkin varmaan iso ero Tsekkiläisten sisälaitosten ja kaakkoisaasialasten ulkolammikoiden välillä. Vaikea uskoa, että akvaariossa viljellyissä kaloissa olisi melkein aina jotain loisia.
MyllyviitaT
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 16:20, 15.05.2019
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Uusi iso allas, ahdistaa etukäteen kalataudit ja karanteeni

Viesti Kirjoittaja MyllyviitaT »

Minuakin kiinnostaa mitä tauteja ja mistä kalalajeista löytyy tauteja? Oletan että mitään halpoja pikkutetroja ei lähdetä availemaan vaan tutkitaan jotain isoja ja kalliita kaloja kuten kiekkokaloja. Niillä kiekoillahan niitä tauteja tuntuu piisaavan ja olen hyvin iloinen että en itse olen kiekosta mitenkään erityisesti koskaan innostunut.

Olen mietiskellyt jos koittaisi pusukalat hommata pikkuhiljaa tori.fin kautta, sieltä saa aina välillä muhkeita pusuttelijoita. Siinä on vaan se ongelma että en tiedä miten tämmöiset isot pusuttelijat innostuvat lajitovereiden seurasta jos ovat ikänsä eläneet ilman lajitovereita. Varsinkin jos niitä pusuttelijoita on esim vaan 2-3 niin isoin varmaan rökittää pienemmät henkihieveriin. Ja jos isompien pusujen kaveriksi ostan kaupasta jotain 5 sentin rääpäleitä, siitä ei varmaan tule mitään. Äh, on varmaan pakko hommata pieniä pusuttelijoita eläinkaupasta ja ruokkia hyvin ja karanteena sitten x viikkoa.

Laskeskelin huvikseni että nykyisen ison altaan kalojen arvo on n. 350 euroa. Ei sinänsä hirveän paljon ja kiekkoilijoiden mielestä varmaan ihan mitätön summa. Puolet on tosin hommattu torista ja ovat maksaneet paljon vähemmän kuin liikkeessä ja osa ihan ilmaisia. Itse en sinänsä rahaa murehdi, paljon enemmän on rahaa mennyt tekniikkaan sun muuhun kuin itse kaloihin. Minusta se on henkisesti ahdistavaa kun kalat sairastaa ja joudut arvuuttelemaan mitä lääkettä antaa ja kestävätkö ne sitä lääkettä edes jne. Ja sitten usein joutuu itse vielä päästämään kalat tuskistaan kun mikään ei auta. Ja bonuksena sitten ne kuolleet ravut + pikkukalat jotka eivät kestäneet lääkettä. Se vetää mielialan kyllä itsellä tehokkaasti alaspäin ja alkaa miettimään mitähän järkeä on alunperikään hommata jotain lasilaatikoita ja sinne tunkea kaloja ihan vain omaksi viihdykkeeksi.
30 litran rapula, 100 litran taistelukalan valtakuntaa+nanokalat, 120 litran sekametelisoppa ja 720 litraa pusukaloille ja kavereille.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5543
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Uusi iso allas, ahdistaa etukäteen kalataudit ja karanteeni

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Tietääkseni aasian lammikoista ei Suomeen ole tuotu kaloja enää pariin kymmeneen vuoteen. Aasiasta kylläkin.

Siitä minulla ei ole mitään tietoa, mitä tauteja ja kuinka tiheästi niitä esiintyy. Käsittääkseni kuitenkin bakteerit ovat aika yleisiä joka erässä.

Tuo aiemmin yllä kuvaamani Akvaariolinnan toiminnasta ehkäistä ja hoitaa kalasairauksia koskee ihan jokaista saapuvan kalaerän jokaista pussia. Aivan sama onko pussissa parin euron tetra vai tonnin pleko. Parin euron tetrat avataan mikroskoopi alle. Isommista kaloista tutkitaan näytteet limakalvoilta, ulosteesta, kiduksista jne. Eli kyllä, kaikki tutkitaan. Ei sen parin euron tetran tutkimiseen sen enempää aikaa mene ku tonnin plekonkaan :) Sen pari minuuttia se kestää.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”