105 l kasviakvaario asukkeineen

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1659
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja kr70 »

80-90 -luvuillahan akvaarioita oli paljon enemmän, "melkein joka toisessa taloudessa", kuten Teemu asian ilmaisi. Nyt on niin paljon muuta tarjolla. Kännykkäsovellukset on helppohoitoisempia kuin akvaariot.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Päiväkirjaa

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Huolia:
Vaihdoin vettä eilen akvaarioon, vaikka edellisestä vaihdosta oli vain 3 päivää. Vedenvaihto ja puhtaus tuntuu olevan paras lääke kalojen terveyteen. Olen yhä huolissani kaloista, koska leväbarbin nokassa näytti ainakin eilen olevan näppylä, joka oli tullut ehkä kutiamisesta, kun se hankasi sitä voimakkaasti kiviä vasten kiepsahdellen. Tänään huomasin toisen leväbarbin makaavan vain pohjalla ja sillä oli valkoinen 2 mm haalentuma "poskessaan". Mutta pitää ajatella optimistisesti, ettei kaloilla ole kuin jokin outo kulkutauti, se tuntuu kulkevan joka lajin välillä ja osa kaloista on siitä jo parantunut. 9:ssä kalassa olen huomannut epänormaaleja vaalentumia tähän asti tai näppyjä, osalla kutinaa ja pahimmillaan ruokahaluttomuutta/kalpeutta.

Joka päivä pitää elää raastavien päätösten kanssa, mikä päätös on paras kaloilleni. Kun mitään varmaa tietoa ei ole kun labratestejä ei ole. Ehkäpä kaloilla on myös vähempiä ongelmia terveydessä mitkä voi parantua itsekseni. Lapsena kokemus oli päinvastainen, kun kala sairastui se kuoli. Muistan nähneeni hometta joskus kalojen pinnoilla ja home lähti lääkkeellä, mutta kala pian sen jälkeen kuoli kun sillä oli avohaava, joka oli ehkä tullut tappelusta. Mustalla pulleasilmäisellä kultakalalla homehtui koko silmä ja homelääke poisti homeen, mutta se oli tämän jälkeen silmätön muutaman päivän ja kuoli pian sen jälkeen. Se oli lempikalani ja minua suretti se kovin. Piirsin siitä kuvan muistoksi, olin lapsena hyvä piirtämään. Piirros tosin ei ole enää tallessa.

Olen kokeillut 2 päivää paraguardia myös pääakvaarioon, mutta alkoi arveluttaa se, koska se ei välittömästi toiminutkaan taikaiskun tavoin kuten toimi tetroihin vaan oireita näytti tulevan lisääkin (kuten se kutina leväbarbilla). Tetroista yksi oli todella sairas ja makasi vain pohjalla ja seuraavana päivänä täysin terve paraguardin jälkeen. Nyt luin että paraguard ei nimittäin sovi kasviakvaarioon, kasvit stressaantuvat siitä. Siitäkö lie pilaantunut haju tullut, joka epäilyttää minua hyvin paljon. Toinen akvaario missä tetrat on haisee ihan puhtaalle ja lääkkeelle ja neontetrat on sietänyt sitä hyvin, mutta ne ei olekaan käyneet läpi toista rankempaa lääkekuuria, Sera Omnipuria. Mutta sielläkin harvat kasvit ovat karistelleet lehtiään, minkä olen pitänyt vain sopeutumistressinä. En kyllä ole siitä huolissani, koska en halua siitä samanlaista viidakkoa kuin toisesta akvaariosta mutta jos toisestakin akvaariosta kasvit alkavat karistella lehtiä, se on täynnä mätää sen jälkeen. Toisinaan minua kyllästyttää se, että menin överiksi kasvilajien valinnassa, tuntuu että voisi karsia pois koko lajejakin kun se on liian täynnä kasveja. Paraguardin pitäisi kyllä sopia kaikille akvaariossani oleville lajeille, paitsi etanoille, mutta en pidäkään niitä lemmikkeinä.

Pilaantunut haju voi tulla toki myös Easylife Vooglesta. Siinä on ensin outo tanniininen haju, mutta se ei ole parhaan hajuista lääkettä vedessä. Sitä ei onneksi kuitenkaan voi annostella liikaa ja kokeilen nyt sitä kuurina kaloihin ja ehkä pidän taukoa Paraguardista. Kumpa voisi pyydystää sairaan näköiset leväbarbit mutta ne on ihan älyttömän hypereitä kun pelkäävät ja osaa väistää haavia. Paras varotoimenpide olisi niille pelkästään suolakylpy joka tuntui tekevän ihmeitä suuruton näköisiin oireisiin kirsikkabarbeilla. Tai ehkä jopa muutaman päivän karanteeni, mikä tuntuu kyllä stressaavalta itselle sekä kaloille.

Tetrat muuttui täysin uudessa akvaariossa, ne ovat tosi rauhallisia ja kilttejä kaloja. Mietin että uusi ympäristökin voi tehdä ne varovaisemmaksi. Lopetan niillekin lääkekuurin tänään. Ne tuntuu aristelevan minua kun pyydystin ne eri akvaarioon, ne muistavat, että hääsin ne kodistaan. Kirsikkabarbit "antoi anteeksi" välittömästi parin päivän mökötyksen jälkeen että annoin niille suolakylpyjä ja tulevat hassusti mussuttamaan suutaan lasiin tervehtien minua kun tulen huoneeseen.

Mutta mielenterveyden vakiona kaloja ei voi pitää. Minun on keskityttävä siihen, etten välitä kaloista liikaa, ajatus niiden menettämisestä on liian tuskallinen. Vaikka ne selviäisivätkin kaikki tuosta taudista, ennenpitkää ne kuolevat hyvinkin pian, ehkäpä 5:n tai 10 vuoden päästä. Stressitasoni on alentunut kun sain jonkin järkyttävän stressireaktion huolestani niiden terveydestä, en voinut nukkua ja lähdin öiselle kävelylle, lähdin itkemään hysteerisesti veden äärelle. Ketään ei onneksi ollut ulkona. Itkeminen helpotti. Olin ulkona niin kauan, että rauhoituin, kun alkoi tulla tosi kylmä. Huomasin että kylmä pakkanen on todella rauhoittavaa ja on maadoittavaa tuntea kylmän kipua. Surin jo etukäteen kalojen mahdollisen vääjäämättömän kuoleman, jonka ne tulevat kohtaamaan, toivottavasti luonnollisesti. Kumpa voisi olla tarkkailematta niitä vaikkapa viikkoon. Luulempa että ne on viikonkin päästä samanlaisia. Ei ihan terveitä muttei sairaitakaan. Oudot pilkut käväisevät lie kaloissa.

Poikasetkin surettaa tai lähinnä harmittaa minua, koska huomasin pari päivää sitten taas kuolleen poikasen, se oli väritykseltään se valkoinen. Se oli lie juuri se, minkä olin nähnyt lekottelevan mielellään simpukankuoren päällä näkösällä ja ajattelin jo etukäteen että tuon kalan pidän, koska sillä on niin kaunis hopeanvärinen väritys. Nyt kun uusi Vooglepullo tuli, pistän sitäkin varalta poikasaltaaseen, jos niillä onkin jokin pikkuinen bakteeritauti, niillä on varmaankin liian heikko vastustuskyky koska en voi antaa niille elävää ruokaa, en ole viitsinyt tutustua aiheeseen. Minulla on vain pari lajia poikasruokaa, mikä on varmasti liian vähän mitä ne saa luonnossa. Stressaavaa on pitää joka päivä huolta niiden puhtaudesta. Yleensä imuroinkin vain kevyesti pipetillä, jonka varalta desinfioin kiehuvalla vedellä ja joka toinen päivä vaihdan varalta vettä, koska allas ei ole kypsynyt. En usko edes enää nitriittiarvoihin, kyllähän vedessä elää bakteerejakin, jos se sama vesi on tankissa liian kauan. Minulla aina muuttuu vesi ainakin aavistuksen verran samean näköiseksi ja säästää nykyään vesitesteissä jo sen verran kun jo silmä näkee ja nenänkin haistaa että voisipa tänään vaihtaa vettä. Vesiarvot on kyllä pysyneet jo pari kuukautta vakiona vedenvaihdoista huolimatta isommassa akvaariossa.

Olen tarjonnut poikasille myös aikuisten ruokaa pohjatabletteina mitä ne näyttävät kyllä osa innokkaasti mutustelevan, mutta sitä jää kamalasti syömättä. Ei se kovin hyvin niille kelpaa. Imuroinkin ruuantähteet iltaan mennessä ja pistän tavallista poikasruokaa tilalle. Ruiskutan yhä aamuin illoin JBL nobifluid planktonmaista poikasruokaa, koska tuntuvat siitä tykkäävän, vaikka se onkin lähes näkymätöntä. Ruiskutan päivällä useita kasoja pohjalle pipetillä hiutalemaista poikasruokaa vesipurkkiin sekoitettuna pari kolme kasaa kerrallaan. Ne ovat ruvenneet häviämään jo puolessa tunnissa/tunnissa ja on hauskaa nähdä kasassa poikasia mutustelemassa sitä. Jotenka olen ruokkinut nyt niitä vähän useammin, aina kun muistan. Eilen huomasin että yksi poikanen näytti täysin jo aikuiselta, sillä oli kaikki evät ja sen pyrstö ei ollut enää häntämäinen. Silti se on pituudeltaan yhä vain ehkä päälle sentin. Ne pysyvät rasittavan kauan pienikokoisina. Se on kohta kuukauden ikäinen, kahden päivän päästä. En ole päättänyt mitä poikasille teen, kun minulla ei ole niille oikeastaan tilaa. Ei ole realistista tukkia täyteen 60 litran akvaariota. Joudun luopumaan melkein kaikista, mikä on aika harmittavaa. Voisinhan minä pitää niitä toki jonkin aikaa siinä sängynaluslaatikossa jonka ostin mutta en tiedä kuinka kauan se on käytännöllistä. Kyllä minä varmaan pari niistä pidän jotenkin.

Johtopäätös:
Kyllähän nuo kalat näyttää päällisin puolin voivan hyvin kun ei liian tarkoin kato. Minusta tuntuu että eilinen vedenvaihto virkisti niitä. Leväbarbit on näemmä aamuntorkkuja, ne usein makailevat valojen syttymisen jälkeen pohjalla. Sitten virkistyvät iltapäivää kohden ja on mukavaa nähdä niiden uiskentelevan etualalla laumassa nuolemassa kasvien lehtiä. Kirsikkabarbeilla näkyy kutukäytöstä ja ne ajavat toisiaan takaa. En tiedä miten saisin monnisten kutemisen loppumaan, ne on kuteneet non stop akvaarion hankinnasta lähtien. Välillä on välipäiviä. En tiedä onko se normaalia kenelläkään niin kauan. Lisäsin mineraalisuolaa vedenvaihdonkin yhteydessä n. puolitoista teelusikkaaa ja nyt gh on 5, mihin olen ihan tyytyväinen. Ei se gh 3:kaan lie paha ole, mutta kyllähän mineraalit pieninä pitoisuuksina tekevät kaloille hyvää. Ihminenkin tarvii magnesiumia ja kalsiumia. Luin Vooglesta arvosteluja ja monet on käyttäneet sitä ihan selvienkin tautien hoitoon. Toivottavasti se hävittää viimeisetkin pilkut kaloista. IImeisesti siinä arvellaan ainakin olevan vitamiineja sekä aloe veraa. Tarkkaa tietoa siitä ei ole. Ne jotka oli haukkuneet tuotetta olivat sanoneet ettei voi sanoa onko vaikutusta, kun kalat muutenkin terveitä. Jollain oli ollut columnaris infektio eikä se ollut poistanut sitä.

Aivan ihana on kyllä Fluvalin älyvalo 60 litran akvaariossa, minusta tuntuu että se on tetroille rauhoittavaa kun niillä on luonnollinen auringonnousu ja auringonlasku. Appissa on lisäksi valmiita ohjelmia eri vesiympäristöjen valaistusolosuhteille. Olen kuitenkin muokannut noista ohjelmista valaistustehon puoleen, koska kasvit eivät ole vielä juurtuneet. Kasvit näyttävät kyllä nyt aika huonokuntoisilta, enkä tiedä milloin jaksan sisustaa sitä, mahtavatko selvitä Paraguard kylvystä. Älyvalo lisäksi on täysin customoitavissa minkä väriseksi melkein hyvänsä sekä se saa todella värit hehkumaan akvaariossa vaikka sisustus ei olisikaan kummoinen.

Harmi kun toisessa akvaariossa on muovinen kansi tarkoitettu kahdelle lediputkivalolle. Siihen ei siis käy Fluvalin valot, ellei hanki uutta kantta. Kansi on tarpeen noiden leväbarbien kanssa, ne on ihmeen säikkyjä heti kun valot himmenee siniseksi klo 9 illalla. Leväbarbit tuntuivat stressaantuvan jopa siitä, että minulla on ohjelmoituna puoliteho lampuille klo 2 iltapäivällä, että kasvit saa lepotauon. Nuo putkivalot vaihtuessaan ensin sammuvat ja miettivät 15 sekuntia ennenkuin syttyvät seuraavalle moodille.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1659
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Mitä poikasruokaa sinulla on JBL NobilFluidin lisäksi?

Ole onnellinen, että monniset kutevat. Se osoittaa, että ne voivat hyvin.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Päivän ilot ja murheet akvaarioiden kanssa..

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Vs: JBL Novo babya. Huomasin että siitä alkaa olla loppu ne hienoimmat hiutaleet. Poikaset eivät vieläkään ole kasvaneet yli sentin kokoisiksi ja syövät mieluiten yhä sitä hienoa jauhetta.

PÄIVÄKIRJAA:
Kylläpä tympäisee kun joka päivä melkein löytyy kuollut poikanen, tällä menolla ei elä aikuiseksi puoletkaan. Poikaset ei siltikään ole kasvaneet kovin isoiksi. Lisäksi ne tuntuu kasvavan jokaikinen eri tahtia, pienimmät ei tunnu vain keräävän kokoa. Tuntuu että yksi syypää huonoon menestykseen on astian himmeä näkyvyys, en näe kunnolla mitä siellä on meneillään. Se ei kauheasti innosta. Lisäksi suodatin tuntuu vetävän pohjapölyn itseensä ja joudun syöttämään kaloja tosi useasti. Monniset kun tykkäävät myllertää pohjaa ja se pölisee veteen, jonka liian tehokas suodatin noin pieneen altaaseen imaisee. Minun pitänee laittaa suodatin kiinni syöttöjen ajaksi.

En tiedä vaihtaako vettä usein vaiko ei. Olen vaihtanut joka toinen päivä, mutta tänäänkin astia haisi likaiselle vaikka vaihdoin eilen veden. Mittasin ammoniakin ja se oli 5. Nitriittejä altaaseen ei pääse edes syntymään. Olen haistellut pohjalla olevia lehtiäkin joita olen pikkuhiljaa lisäillyt. Ne ei haise enää yhtään pahalle, kuten alkoivat pian haista pienemmissä altaissa. Roskia pohjalle ei pääse syntymään kun suodatin imaisee, mitä poikaset ei syö. Pesin sienellä seiniäkin, että näkisi vähän paremmin sisälle. Vesi oli sumeaa. Osasyy on tanniinit, joita irtoaa catappan lehdistä. Olen nyt lisäillyt Voogleakin kun epäilen että kalat ovat sairaina. Ehkäpä sama pöpö on päässyt poikasaltaaseenkin, enkä enää jaksa desinfioida pipettiä kiehuvalla vedellä. Tuskin se enää mitään auttaa.

Aamulla vaihdoin vettä 60 litran altaasta kun se näytti jo likaiselle, nitriititkin oli nousseet. Imuroin pipetillä kuolleita lehtiä altaan pohjalta ja siellä oli yllättävän paljon moskaa, kun minulla ei ole yhtään pohjakalaa siivoamassa. Istutin muutamia vedessä kelluvia ylimääräisiä cabomboja keskelle, kun allas näyttää hyvin tyhjältä lehtien varisemisen takia. Pistin muutaman ravinnetabletin juurille multaan. Allas on niin ahtaalla paikalla, että on hankala pestä seiniä varrellisella leväraapalla. Jotenka irrotin sieniosan ja pesin seinät käsin. Altaiden siivoaminen on kuitenkin mukavaa hommaa, jos allas näyttää sen jälkeen hyvältä ja työn jäljen näkee. Vedenvaihto on hankalampaa tuohon myös ahtaan paikan takia. Minun vedenvaihtoastiani joka on 2 litran kannu on vähän liian korkea tuohon syvennykseen ja se kolahtaa helposti akvaarion reunaan. Apuna käytän kaatamisen alle muovipullon pohjaa, johon olen porannut reikiä, että se toimii sadettimena, ettei vesi liikaa sekoitu. Varsin alkeellinen systeemi mutta on riittänyt tähän asti.

Eilen lisäsin valaistusta n. 50%:iin Fluvalin valoilla koska cabomba ainakin on haalistunut altaassa. Se on ollut tähän asti vain 30% tehoilla. Säätelin valon sävyjä joita voi säätää yhtä tarkasti kuin Photoshoppaisi kuvaa, joka on tässä tapauksessa akvaario eikä 2d kuva. Pidän aavistuksen verran lämpimämmästä sävystä. Siinä on kova valkoinen, puhdas valkoinen, lämmin valkoinen, sekä sininen ja punainen värisävy. Niistä saa hyvin monipuolisesti säädettyä erilaisia värejä. Moodi on yksinkertainen, olen säätänyt vain yö - ja päivätilan sekä auringonnousu ja -laskuajat. Auringonnousu ja lasku kestää tunnin ja valo portaattomasti vaihtuu päiväksi ja takaisin yöksi. Klo 22 alkaa täydellinen pimeys ja valot sammuu. Ne syttyy n. klo 10 kuten muutkin valot.

Pistin tetroillekin vähän Vooglea, jos saisivat siitä immuniteettia. Kävin akvaarioliikkeessä kysymässä artemian toukkia, siellä oli vain pakastettuna tai artemiapellettejä. Syötin niitä poikasille murskattuna, koska tabletit näyttävät olevan tosi kovia eikä liukene kovin hyvin akvaariossa. Syötin niitä myös isompaan akvaarioon jossa aikuisille kaloille riitti pitkäksi aikaa puuhaa kovissa tableteissa. Tutustuin yöllä lukuisiin videoihin miten kasvatetaan eläviä artemian toukkia. Minusta vaikutti turhan monimutkaiselta, toki kiinnostavalta hommalta. Sillä saattaisi säästää jopa ruoan hinnassa pitkällä tähtäimellä. Silti se tuntuu hieman brutaalilta syöttää mitään elävää kaloille, vaikkakin kuinka pientä.

Minä en tiedä mikä poikasia vaivaa, miksi ne on alkaneet kuolla vasta nyt? Näin yhden jopa tekevän kuolemaa silmäni alla, sillä oli maha täysin tyhjä, se alkoi kellua selälleen, säikäytin sitä hieman tikulla, se liikkui, mutta tuntui olevan täysin lopussa. Tuntuu että samat lihavimmat vakioyksilöt tulee keskelle ruoalle, jossa on pohjalla ruokapölyä. Useimmat kyköttelee lehden alla. Lihavimpien mahat ovat halkeamaisillaan ja sitten on näitä ruokahaluttomia yksilöitä. Olen nähnyt poikaset paljon virkeämpinäkin, ne tykkäsi joskus jopa uida. Nyt ne vain kököttelee pohjalla, ja enimmäksen piilossa. En tiedä mitä tehdä. Pitänee tyytyä tulokseen, kaipa niistä joku selviää hengissä. Ei minulla edes mitään tavoitetta ole niiden suhteen kuinka monta oikeastaan haluan. Siinä mielessä on hyvä, että keräsin munia alunperin 50, mikä alussa tuntui todella suurelta määrältä. Ruokaa on ruvennut muutenkin uppoamaan, ettei se enää riitä. Pitänee tilata vielä JBL Novo Tom poikasruokaa, mikä vaikuttaa parhaalta. Toinen kiinnostava tuote oli JBL ProNovoArtemio kuivatut artemiatabletit. Missään kaupassa ei ole näitä yhtäaikaa, koska haluaisin ehkä tilata myös Sera Artemia Breeding kitin, joka on tosi halpa. Kaikkeen löytyy aina sama ratkaisu, Aquaristikshop.com joka on kaikkien aikojen paras akvaariokauppa. Sieltä löytyy aina kaikki ja halvalla, mutta tilaus saattaa kestää Saksasta jopa viikon matkalla sekä toimituskulut ovat aika isot. Toinen tosi halpa kauppa olisi Aliexpress.com, mutta sieltä lähetys kestää kiinasta asti kuukausia.

Mutta lopuksi iloinen uutinen. Huomasin että kalat ovat jo niin virkeitä, että uskallan todeta ne itsekin terveeksi. En tiedä mikä ne on virkeämmäksi kuin normaalisti saanut, onko Voogle todella ihmeaine mitä luvataan. Olen lukenut paljon kiittäviä arvosteluja siitä, se tekee kalat todella energisiksi ja saa niiden värit hehkumaan. Siitä kai sen täytyy johtua kun leväbarbitkin jotka yleensä tykkää vain makailla pohjalla, paitsi ruoka-aikoina, tuntuivat leikkivän keskenään koko illan. Jos ne tappelisi, niillä kalpenisi värit, nyt ne ajelivat toisiaan takaa kirkkain värein ja kiertelivät toisiaan. Monniset oli superhyperpäällä ja kävivät uimassa pinnallakin, en tiedä miksi. Niillä tuntui olevan sudennälkä ja ne yrittivät syödä kasveja. Sitten tajusin antaa niille ruokaa ja monniset hyökkäsi niin kovasti ruoan kimppuun etten ole eläissäni moista nähnyt. Se oli todella huvittavaa ja sai minut ilosta nauramaan. Yksi monni jopa syöksyi niin innoissaan ruoan kimppuun, että se alkoi mäiskiä muita hännällään, koska halusi varata alueen itselleen. En ole ikinä monnisten nähnyt käyttäytyvän aggressiivisesti. Yritin saada sen videolle, mutta se oli vain alkuinnostusta. Pohjaton ruokahalu tuntuu enemmän kalojeni normaalilta käytökseltä kuin jo pari viikkoa tapahtunut laiska syöminen. Nyt niillä vain oli jostain syystä sudennälkä. Samoin tänä aamuna, kun näin ensi kertaa monnisen syövän lasista omia muniaan.

Olen todella onnellinen, ettei tarvi kaloista olla enää huolissaan. Kaipa ne on toipuneet siitä mysteerivaivastaan ja ovat jopa ehompia kuin ennen. Tästä lähtien en ikinä pilaa tankkia millään kemikaaleilla, jotka ei välittömästi ole kalojen terveyden vuoksi, tai kasvien. Olen joka päivä katunut päätöstäni käyttää levänestoainetta. Siitä asti en ole nähnyt kuin vasta eilen kaloilla todella tervettä päivää. Olkoon levää vaikka niin paljon, etten näe mitään muuta tankissa, en sittenkään käytä mitään levämyrkkyjä ikinä, enkä myöskään nestemäistä hiilidioksidia. Levä ei ole haitallista kaloille mutta onhan se rumaa. Ehkäpä siinä tuli lisäksi yliannos, koska mittasin nyt akvaarioveden todellisen tilavuuden ja se on vain 90 l. Leveys onkin vain 74 cm ja korkeuskin vain 35 cm, koska eihän tankkia ikinä piripintaan täytä. Kansineen korkeus on 40. Leveys on 35 cm. Olen tähän asti annostellut kaiken 100 litran mukaan. Hmm..
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1659
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ei ole tarpeen syöttää toista sorttia kuivaa poikasruokaa. JBL:n nettisivulta näkee, että NoboBabyssa on:
- kalaa
- viljaa
- vihanneksia
- kasviperäistä proteiinia
- hiivaa
- munaa
- levää
- äyriäisiä

Eli siinä on jo vaihtelua ihan tarpeeksi. NobilFluidissa näkyy olevan pelkkää artemiaa. Jos haluaa lisää vaihtelua, niin sitten elävää ruokaa. Tuo on yksi valmistajien tyypillisistä myyntiargumenteista, että tarvitaan monipuolista ruokaa (totta), ja siksi pitää antaa useata erisorttista valmisruokaa. Kuitenkin voi nettisivuilta lukea, että kaikissa ruoissa on suunnilleen samat ainesosat, ja vain eri suhteissa. Tyypillisesti pääasinesosat ovat kala, vilja, äyriäiset (mahdollisesti lähinnä artemia) ja jotkut kasvikset. Eli kun löytää hyvän tuotteen, niin sama kala ei minusta tarvitse toista valmisruokaa, koska se sisältää jo itsessään erilaisia raaka-aineita. Todellista vaihtelua saa sitten pakasteilla ja elävällä. Siksi ei minusta ole tarpeen antaa myöskään pohjatabletteja, varsinkin jos siitä jää kamalasti syömättä.

Jos NoboBabyn hienoin laatu on jo nyt lopussa, niin viittaisi kyllä siihen, että aivan liian paljon on ruokaa annettu.

Jos poikasia alkaa oikeasti tippumaan nyt tasaisesti, niin luulen syynä olevan alkuaikojen vaikeudet. Muistaakseni sinulla ei heti alussa ollut antaa mitään sopivaa ruokaa. Juuri aivan alku on kriittinen, silloin poikasen pitäisi saada heti ja jatkuvasti syömistä, muuten tulee helposti kehityshäiriöitä, jotka saattavat näkyä vasta myöhemmin. Ruokahaluttomat yksilöt saattavat olla juuri tällaisia. Alun ruoanpuutteen lisäksi toinen mahdollisuus on liian suuri bakteeritiheys, joka johtuisi syömättä jääneen ruoan pilaantumisesta silloin kun suodatinta ei vielä ollut, tai bakteerikalmusta pohjalasissa. Kuivassaruoassa on just se vaara, että suodattamattomassa ympäristössä se pilaa äkkiä veden, jos sitä jää veteen. Se hajoaa niin pieneksi hiduksi, ettei kaikkea saa millään pois, ja pienessä astiassa bakteeritiheys nousee helposti liian suureksi. Vielä yksi mahdollisuus on huono vesi nyt, jos ammonium on todellakin 5 mg/l. Testithän eivät mittaa pelkkää ammoniakkia vaan ammoniakin ja ammoniumin yhteismäärän. Lähes kaikki tästä on happamassa tai neutraalissa ympäristössä ammoniumia, joka on vähemmän myrkyllistä, mutta 5 mg/l on niin hirmuinen määrä (jos pitää paikkansa), että siinä on jo myös ammonium myrkyllistä/haitallista. Vai onko 0,5 mg/l ? Sekin alkaa olla liian paljon. Paitsi jos on mitattu tikkutestillä, niin voi olla väärä. Korkea ammoniumpitoisuus ei sinänsä ole ihme, koska suodatin ei ole vielä kypsä ja ruokit tosi palon. Mieti voitko vähentää ruokintaa siten, että syömättä jäänyttä jää vähemmän. Vettä pitää vaihtaa usein niin kauan kuin ammonium tai nitriitti nousee. Äläkä pese suodatinta (pätee myös muihin akvaarioihin). Se, mikä näyttää lialta, on hyödyllistä bakteerimassaa.

Toisaalta se on täysin normaalia, että poikaset kasvavat eri tahtia ja osa tippuu.

Jos suodatin tuntuu olevan liian tehokas, voisit yrittää kuristaa sitä jotenkin, että virtaus hidastuisi.

Artemian viljelyyn suosittelen sinulle Hobby-artemianviljelyastiaa:
https://hobby-aquaristik.com/EN/21700/artemia-hatchery
Tämän kanssa viljely on tosi helppoa: vettä 0,75 l, jossa joditonta suolaa suositeltu määrä, sitten artemianmunat uloimmalle kehälle, kansi kiinni. Vajaan vuorokauden päästä ensimmäiset artemiat ilmestyvät keskelle astiaa, josta ne voi ottaa kätevästi siinä olevalla haavilla, huuhdella nopeasti makeass vedessä ja antaa poikasille. Sera Artemia Breeding kit on monimutkaisempi mutta hyvä, jos tarvitsee artemiaa suurempia määriä.

Artemia ei kuitenkaan ole välttämättä hyvä, jos sulla on tehokas suodatin, joka imee kaiken. Siinä kestää tunteja, ennen kuin artemiat alkavat vajota pohjaan, kun virta alkaa loppua makeassa vedessä. Mikromadot olisivat parempia, mutta siihen tarvitset alun joltain toiselta akvaristilta. Niitäkin on helppo viljellä.

Yksi hankaluus artemiassa on munien saanti, jotka ovat nykyään tosi huonolaatuisia. JBL:n, Hobby:n ja muiden akvaariomerkkien munista ei kuoriudu usein kuin 20-30 %. Sanotaan, että syynä on se, että ruokakalan viljely vie melkein kaiken hyvälaatuisen artemianmunan. Kannattaa tilata, jos mahdollista, Sanders-merkkisiä munia. Niistä kuoriutuu melkein kaikki. Koko purkki on puoli kiloa, mutta esim. ebay:sta löytyy tarjouksia, jossa niitä on pienemmissä pusseissa.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Vs: Joo tilasin juuri tuon artemian kasvattamon, koska se näyttää olevan helppokäyttöisin. Lisäksi tilasin JBL artemio mixin, jossa on kaikki mukana, vaikka varmaankin pelkkäkin tavallinen suola riittäisi. Tilasin myös JBL NovoTom poikasruokaa. Hätätilassa voin käydä täällä akvaariokaupassa, siellä taisi olla jotain seran hiutalemaista poikasruokaa. Tämä harrastus tulee kalliiksi varsinkin alussa ja olen siihen jo melkoisen alistunut. Mukavaa on tuhlata. Ja joo tarkoitin ammoniakkiarvoa 0,5. 5 olisi kyllä jo tappavaa.. Hiutaletta kuluu paljon siksi koska en käytä sitä liuoksessa, sitä ei saa annosteltua niin vähän, etteikö sitä menisi hukkaan. Minulla on vesitilkkanen muovikipon pohjalla johon annostelen jauhetta, pidän sitä jääkaapissa 2 päivää, usein liuosta jää hukkaan. En ilkeä kolmantena päivänä enää tarjota ruokaa jos se on jo pilaantunutta.

Huomioita:
Tänään suursiivosin altaan, pesin catappan lehdet vaikkei ne haisseet likaisille, syy hajuttomuuteen oli niin tiheä biofilmi, joka oli kasvanut niiden pinnoille paksuksi kerrokseksi. Kuitenkin pestessä lähti todella kamala haju niistä ja niistä löytyi useita tarttuneita homehtuneita kalanpoikasia. Lisäksi ällöttävän paljon etanan munia. Heitin niistä vanhimmat ja likaisimmat roskin. Tämä on katastrofi. Siis ei toimi näemmä laisinkaan puoliväli, joko poikasten hoitoon ottaa täysin steriilin lähestymistavan tai täysin luonnollisen. Catappan lehdet pitäisi vaihtaa viikottain, jos ei niitä pese muutaman päivän välein. Mieluiten vaikka joka kolmas päivä, niin teinkin ja poikasista ei kuollut yhtään. Nyt niitä kuolee massoittain. Harjasin myös hammasharjalla altaan pohjan, vaikka se oli melko puhdas, vain roskainen, lehtiä on liikaa ja alle jää kertymään paljon syömätöntä ruokaa. Olen ruokkinut niitä lisäksi liikaa kun olen yrittänyt saada kelpaamaan useanlaisia ruokia.

Jos näkisin kunnolla altaaseen huomaisin pikemmin että se on likainen. 2 kuollutta poikasta löytyi irrallaan ja lisäksi ainakin 3 homehtuneena lehtiin. Yksi oli jo mädäntynyt pitkälle. Toivottavasti ei enempää massoittain kuole. Poikaset on olleet letargisia jo pitkään. Näin niiden hauskimmillaan jopa leikkivän vedessä. Nyt ne vain makoilevat piiloissaan ja vain hyväkuntoisimmat tulee syömään. Enimmäkseen noilla kuitenkin on mahat täynnä. Lisäksi suodatin oli unohtunut pois päältä yöksi ja aamulla oli syömätön hiutalekasa pohjalla. Vesi ei haise catappan takia kovin pahalle, se peittää ammoniakin hajua. Ammoniakkia oli tänäänkin mitatessa kuitenkin 0,5. Vaihdoin puolet vedestä. Ehkäpä pitäisi vaihtaa päivittäin vesi kuten tein alunperinkin. Poikaset ovat niin älyttömän herkkiä lialle.

Jostain syystä olen kuvitellut että ne on jo isompia eikä ole enää niin herkkiä, mutta ne on yhä vauvoja. Ei ne ole kasvaneet sentin koosta isoimmatkaan yhtään. Isoimmat varmaan vasta alkaa olla turvassa ja tuntuu että niitä on vain n. 7. Loput on yhä tosi pienikokoisia jostain syystä. Ei ole ollut voimia hoitaa joka päivä intohimoisesti kun on ollut tuo toinen kalakriisi meneillään. Nyt kuitenkin catappan lehtien pesun jälkeen poikaset näyttää taas virkeiltä. Ne on kuin niiden sänkyjä, joihin ne kuseksivat. Tai voisi rinnastaa niitä jopa vauvojen haiseviin vaippoihin, sillä sille ne haisivat pestessä, hah.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1659
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Kuulostaa karmealle. catappalehden "alle jää kertymään paljon syömätöntä ruokaa". Biologista suodatustakaan ei ole, jos suodatin jäi yöksi pois päältä, eli hyödylliset bakteerit (jos niitä nyt edes vielä oli) ovat kuolleet sieltä hapenpuutteeseen. Sun pitää korjata tämä ehdottomasti, muuten menetät ennenpitkää kaikki poikaset. Ruokaa ei saa jäädä "kertymään" pohjalle. Parempi ottaa catappalehdet pois, jos ne haittaavat puhtaana pitämistä. Jos ammonium/ammoniakkitesti näyttää 0,5 niin ammoniakkia 24 asteen lämpötilassa ja pH 7:ssä on 0,0026 mg/l. Ei vaarallista, mutta myös ammoniumin määrä 0,5 on jo rajoilla. Parempi vaihtaa vettä päivittäin, kunnen arvot korjaantuvat. Suodatinta ei saa sammuttaa yli tunniksi.

Jos ostit sen linkkaamani Hobby-artemiakasvattamon, niin JBL artemio mix oli virheostos. Siinä artemianmunat ja suola ovat sekaisin. Se on tarkoitettu sen Seran artemiavehkeen kaltaisiin sovelluksiin. Hobby-altaassa pitää kuitenkin ensin liuottaa suola hyvin veteen ja lopuksi, kun suolavesi on altaassa, ripotella artemianmunia vain uloimmalle kehälle, joka jää kannen alle pimeään. Toukat suunnistavat valoa kohti altaan keskelle, jossa on aukko. Jos laittaa veteen artemio mixiä aluksi, silloin munat ovat kaikkialla vedessä, eli toukkien kuoriuduttua tyhjiä munankuoria ja kuoriutumattomia munia on myös keskellä, ja toukkia on mahdoton erotella munista. Munia ei saa laittaa poikasille. Poikaset eivät saa syötyä kovakuorisia munia ja pahimmillaan muna saattaa jumittaa poikasen kurkkuun. Tarvitset pelkkiä munia, mieluiten Sanders-merkkisiä. Suolaksi käy tavallinen merisuola. Sanotaan, ettei saa käyttää jodisuolaa. En ole ymmärtänyt, mitä pahaa jodissa on, mutta parasta noudattaa tätä suositusta. Jos kysyt kaupasta, niin sanovat tietenkin, että vain JBL:n tai Hobbyn artemiasuola käy. Paskaa. Tavallisella merisuolalla kuoriutuvat ihan yhtä hyvin. Noissa artemiasuoloissa on myös hiukan levää artemian ensiravinnoksi, mutta siitä ei ole hyötyä, kun antaa artemiat jo toukkina kaloille, koska toukat alkavat syömään vasta päivän-parin ikäisenä.

Muuten, edellisessä viestissäni sanoin, että "Siinä kestää tunteja, ennen kuin artemiat alkavat vajota pohjaan, kun virta alkaa loppua makeassa vedessä". Tarkoitin, että kun artemiantoukilta alkaa virta loppua eli alkvat kuolla makeassa vedessä. En sitä, että kestäisi tunteja, kunnes vedenvirtaus loppuisi akvaariossa suodattimen sammuttamisen jälkeen. Mahdollisesti artemiantoukat voisi tappaa ensin käyttämällä artemiahaavia nopeasti kuumassa vedessä (ei tarvii olla kiehuvaa). Sitten ne vajoavat heti pohjaan.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Tuli vahingossa tuplana
Liitteet
20230108_122910.jpg
20230108_122903.jpg
20230107_124105.jpg
20230107_124020.jpg
20230107_124002.jpg
20230106_161414.jpg
Viimeksi muokannut TaijaT, 00:51, 09.01.2023. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Pari kuvaa monnisten poikasista sekä päiväkirjaa

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Vs: Mulla on aina poikasille non stop ilmakivi päällä, se ei ole unohtunut koskaan pois päältä. Lisäksi nykyisin käytän suodatinta koko ajan, ettei se unohdu pois päältä enää. Välillä olen pitänyt sitä n. puoli tuntia pois päältä, kunnes pohjalta ruoka on kadonnut. Ph on minulla aina 6.8. Hmm… aika uhkaavaa on asettaa oma harrastus lähinnä arvosteltavaksi tänne. Mutta toivon mukaan jotkut toiset ”pöljät” oppivat omista virheistäni. Akvaariota ei kyllä kannata hankkia varsinkaan monikossa, se on hullujen harrastus, mutta on se mielenkiintoista. Huoh kuulostaa kyllä työläältä artemian poikaset, meni siihenkin taas rahat hukkaan siis. Päähuomio minulla on isojen kalojen pitämiseksi hengissä ja onneksi niiden hoitaminen on sentään kohtuurajoissa.

Päiväkirjaa:
Eilen pistin lämmittimen poikasille, koska mitä pitempään ne pysyvät pieninä, sitä suurempi riski niillä on liian heikkoina kuolla. Kumpa olisin älynnyt tämän aiemmin. Huoneenlämpötilassa altaan veden lämpötila on n. 20-21 astetta, mutta lämmitän nyt veden 23 asteiseksi. Sijoitin lämmittimen altaan sivuun poikittain, en pystyyn kuten normaalisti koska vesi on matalaa. Niillä pitäisi olla kasvanut ruokahalu ja kasvaa siten nopeammin. Vaihdan nyt vettä joka päivä, sekä pesen catappan lehdet joka 3. päivä. Ne loppuvat pian, koska vanhimmat niistä alkavat olla jo aika lutruja ja heitin vanhimmat roskiin. Päivittäin ammoniakki nousee n. 0,5:een ja vedenvaihto siis päivittäin on tarpeen. Suodatin ei ole riittävä pitämään vettä puhtaana, koska altaassa ei ole kasveja ja kehittynyt bakteerikantakaan. Lisäsin myös pienen sammalen joka oli lionnut useita viikkoja sankossa (välillä vettä vaihtaen), nyt haisten puhtaalle. Catappauute on paljon kätevämpää kuin lehdet, tai niitä lehtiä olisi pitänyt ostaa paljon enemmän. Yhdessä pakkauksessa taitaa olla vain 10 ja se on naurettavan kallista. Lisäksi se värjää veden tummaksi toisin kuin uute. Jos catappauutetta pistää tarpeeksi veteen, vesi alkaa haista catappan lehdille eli melko hyvälle. Sitä pitäisi laittaa varmaan useamminkin ja paljon enemmän kuin suositukset. Koska yliannostuksen vaaraa ei ole niin en ole lisäillyt sitä mitenkään säännöllisesti edes vaan silloin tällöin enkä ole mitannut annostusta.

Hankkia monnisen poikasia ei ole yksi parhaista ideioistani, todella työlästä. Silti en kadukaan päätöstä. Olen yrittänyt keskittyä elämässä muuhunkin, vaikka poikasaltaan siivoamiseen menee vähintään puoli tuntia päivässä ruokintojen lisäksi. Yritän tarjota vähän ruokaa mahdollisimman monta kertaa päivässä, että niillä on syötävää koko ajan, mutta ei jää pilaantumaan pohjalle. Vaikea tietää enää mikä on sopiva annostus koska ne kasvaa koko ajan, toisaalta niitä vähenee koko ajan. Catappan lehtien alta löytyi pari raatoa. Eipä sille mitään voi ja tuollaiset löydöt syö kyllä innostusta aika lailla. Jokin tossa systeemissä mättää, tai ne on heikentyneet jo aiemmista mokista. Niille pitäisi olla lie oma lasiakvaario, missä näkee ne kunnolla. Kyllä niistä jokunen pitäisi jäädä henkiin. Isoimmat näyttää jo aikuisilta kaloilta ja niillä on aina mahat täynnä.

Ensi kertaa löytyi isompi poikanen catappan lehden alta tosin kuolleena. Se ei ollut kaikkein isoimpia kuitenkaan. Olen vähentänyt lehtiä viiteen kappaleeseen, en usko niistä olevan oikeasti enää mitään hyötyä, koska keräävät likaa, mutta pidän niistä uusimpia poikasten suojana. Niitäkin pitäisi lie tilata lisää mutta en tiedä enää mikä tuote on hyödyllistä ja mikä ei, silti iso osa poikasia kuolee koska kestää niin kauan niiden kasvaa isoiksi. Poikasiin on uponnut eniten viime aikoina harrastuksessani rahaa. Isoimmat ovat nyt päälle sentin, ehkä 1,2 cm pitkiä. Paksuus on kasvanut eniten isoilla poikasilla.

Ruoka katoaa kyllä nopeasti jos on oikeanlaista, eli yhä sitä täysin hienointa pölyä, vaikka kuinka monta kertaa päivässä. Jos tarjoan yhtään isompaa se jää altaan pohjalle ja pitää imuroida, vaikka poikaset sitä maistelevatkin. Olen murskannut artemian pellettejä välillä pohjalle, mutta se pilaa veden nopeasti. Kyllä isoimmat poikaset sitäkin maistelevat. Tuntuu melko hyödyttömältä kaikki ruokakokeilut, koska ruoka ei katoa samallalailla, kuten jBL novo baby poikasruoka, se hienojakoisin hiutale siinä. En tiedä onko hyödyllistä pitää etanoitakaan altaassa, koska catappan lehdet ovat aina täynnä etanoiden munia, mikä näyttää yököttävältä. Ehkäpä nekin levittävät vain tauteja. Kuitenkin jos siivoaa altaan päivittäin, ei se ehdi juurikaan likaantua, mutta tuleeko sitä tehtyä aivan joka päivä, usein tyytyy vain vaihtamaan veden jos altaan pohja ei näytä likaiselle.

Säädin lamppuja kirkkaammalle, että näkisi jotain. En ole ottanut pitkään aikaan kuviakaan poikasista siksi, koska niistä ei kunnolla tule. Lisäsin kuitenkin viimeisiä kuvia mitä olen ottanut.
Liitteet
20230108_122910.jpg
20230108_122903.jpg
20230107_124105.jpg
20230107_124020.jpg
20230107_124002.jpg
20230106_161414.jpg
buttnekkid
Member
Member
Viestit: 288
Liittynyt: 21:50, 24.02.2014
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Saarijärvi

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja buttnekkid »

Hienoja monnisia tulossa!

Tällaisissa tapauksissa voisi harkita pintakasveja.
Pistia on ainakin uskomaton ravinnesyöppö ja auttaisi varmasti veden laadun ylläpidossa.
240 L Etelä-Amerikkaa
60 L Karanteeni/Väistötila/Bordelli
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1659
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja kr70 »

aika uhkaavaa on asettaa oma harrastus lähinnä arvosteltavaksi tänne
Sorry jos koit minun kirjoitukset arvosteluna. Auttaahan minä vain yritin. Kirjoita seuraavaan postaukseesi tai yksityisviestillä, jos et halua kriittisiä kommentteja. Tällä kerralla ei olekaan mitään "opetettavaa". Minusta uusimmassa viestissäni kertomasi asiat ovat kaikki oikein. Enkä minäkään mikään guru ole, on kuitenkin vähän enemmän kokemusta jota ajattelin voivani hiukan jakaa.

Buttin idea pintakasveista on hyvä. Ravinteiden syömisen edellytyksenä on, että saavat tarpeeksi valoa. Pistia on kova syömään, mutta haittapuolena voi olla, että sen juurista lähtee jatkuvasti pieniä ohuita "tikkuja", jotka voivat pahentaa roskaongelmaa. Vesisaniainen olisi toinen kova ravinnesyöppö. Siitä ei lähde mitään roskaa samalla tavalla.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Vs: Mustaa "huumoriahan" osa jutuistani on jossa puran kasvavaa turhautumistani harrastukseen.. Hyvä idea olisi varmaan lisätä kasveja lisääkin. Pistän varmaan nuo sankossa lionneet ylimääräiset sammaleet. Pintakasveja ei ole kasvanut jakaa asti vieläkään koska kaikissa akvaarioissani on kova pintavirtaus mutta sitä voisi myös kokeilla. Kyllähän jokaisella on vähän eri tyyli mikä on löytynyt kokemuksen kautta mikä sopii itselle, mitään varmaa dataa kuitenkaan ei tunnu poikasten kasvatuksesta löytyvän, mikä olisi kätevintä, ilmeisesti työläys on ainoa tie.

Päiväkirjaa..
Nousin aikaisin uuden "suunnitelman" kanssa, joka varmaan kusee samoin kuin kaikki muutkin, lol.
Nyt on sitten pikkupaskoille tilattu yli kolmellakympillä Akvaariolinnasta uusia artemian munia sekä lisää poikasruokaa, pipettejä sekä kirottuja catappan lehtiä. Lisämotivaationa on se kun surkea yritelmäni on koko Suomen töllisteltävänä, noh muutaman aktiivisen lukijan ansiosta, kiitos siitä kuitenkin sekä kaikista kommenteista, joskus hieman ärsyttävistäkin, lol. Etanat on erotettu siivoojan tehtävistään koska vain sotkevat tankkia munillaan. Erottaminen niille merkitsee pikaista kuolemaa kynnellä nitistämällä. Nytkin oli täynnä munia jopa lämmitin. Pesin suodattimen, lämmittimen, seinät, lehdet uudestaan munista. Tähän tuhrautui taas uusi tunti sekä huonosti nukuttu yö.

Iloinen uutinen oli että poikaset oli todella aktiivisia nyt aamuaikaan ja uivat, eikä vain lekotelleet catappan lehtien alla. Niitä oli taas kivaa katsella, kuten on aikuisiakin monnisia. Ehkäpä päivittäinen vedenvaihtorutiini alkaa jo vaikuttaa. Mutta ammoniakkia oli taas yli 0.5 ja mahdollinen ammoniakin lähde on etanat, joita on yhä 4 kpl, mutta munivat päivittäin limaan kaikki pinnat. Toinen on varmaankin liian vanhat ja mätänevät catappan lehdet, tai sitten yksinkertaisesti vain liikaa kaloja pieneen altaaseen. Nyt kun vaihtaa vettä niin veteen näkeekin taas, eikä se ole tumma tanniineista.

Toinen iloinen uutinen oli, että suodatin alkoi haista suodattimelle, eli se on sentään kypsymässä. Tuntuu että kypsyminen ei lähtenyt edes käyntiin ilman ainuttakaan kasvia, nyt siellä on vain sammaleen kappale. Samantien kun lisäsin sen suodatin haisee luonnolliselle, ehkä leväiselle. Sitä ennen se haisi vain muoville ja tuoreelle poikasruoalle, sekä ammoniakille. Näihin poikasiin tuhrautuu v ielä lie uusi kuukausi, ennenkuin ne uskaltaisi päästää akvaariokauppaan tai isojen kalojen kanssa akvaarioihin. Oma moka kun minulla ei ollut kunnon suunnitelmaa jatkosta ja sekin syö motivaatiota. Kumpa kumpa minulla olisi tilaa pitää itse kaikki poikaset.

Illalla pitää muistaa asettaa Seran etana-ansa isoimpaan akvaarioon, toivottavasti kukaan kala ei jää siihen ansaan, sillä esim kirsikkabarbit on tosi pieniä.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1659
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja kr70 »

No niin, uskaltaudun taas kommentoimaan. Olen ymmärtänyt, että tämä on ensimmäinen viljelykokeilusi ja sen huomioiden olet onnistunut hienosti. Isommat poikaset näyttää hyvältä!

En ole varma, olenko jo tämän sanonut tässä ketjussa: tammenlehdet ovat aivan yhtä hyviä kuin catappan, kauppiaat eivät vaan saa niistä rahaa. Jos asut Etelä-Suomessa, katsele ulkona liikkuessasi tammia sillä silmällä. Varsinkin pienemmissä tammissa saattaa olla vieläkin kuivuneita lehtiä puissa. Kerää niitä ja laita kuivumaan. Kun ovat kuivuneet, laita johonkin säkkiin tms säilöön ja käytä samoin kuin catappaa. Säästät vähän rahaa.

Kannattaa vaihtaa lehdet parin viikon välein ja niinpä olet kai tehnytkin.

Korkean ammoniakki/ammoniumpitoisuuden pääsyy on kypsymätön suodatin. Lähteenä on ruokinnan suuri määrä, mutta jos suodatin olisi kypsä eli siellä suuri määrä bakteerikasvustoja, hävittäisi se ammoniumin sitä mukaa kun sitä tulee.

Ennen kuin monniset ovat myyntikokoisia, siinä menee enemmänkin kuin kuukausi.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 55
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Lueskelin huvikseni aiempien ketjujen monniskasvatustarinoita, ja ihan samalla tavalla kantapään kautta niidenkin kanssa on mennyt kuin sinulla. On ollut ylä- ja alamäkiä, onnistuneita päiviä ja epäonnistuneita. Samalla tavalla pikkualtaiden veden puhtaus on ollut hankaluutena ja poikasten ruokinnassa haasteensa. Ja turhautumista hoidon työläyteen. Joskus on menetetty kaikki, ja silti vielä noustu siitä ja kohta on uudet pienet kasvamassa :D

Tsemppiä sinulle Taija kasvatukseen, minun mielestäni tätä päiväkirjaa on ollut tosi kiva lukea kaikkine iloine ja murheineen. Sellaistahan elämä oikeastikin on.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Iltapäivän puuhasteluja

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Vs:
Kiitos kommenteista! Ikävä kyllä asun Pohjois-Suomessa, jotenka tammenlehdet ei käy. Muutoin olisin varmaan kokeillutkin. Vähän huolettaa nuo postin toimitusajatkin, toivottavasti saan pian uusia lehtiä, akvaariolinnasta ei tullut edes tilausvahvistusta, vaikka maksu lähti tililtä ja aquaristikshopista ei ole viime viikkoisne tilauksen jälkeen kuulunut mitään, loppiainenkin on toki ollut siinä välissä.

Päiväkirjaa taas eteenpäin:
Huh nyt trimmasin taas kasvit 105 litran akvaariosta, se oli sentään kivaa. Jotenkin ei halua liian ankaralla kädellä trimmailla, mutta oikeasti kasvit kasvavat niin tiheäksi, että kalatkaan ei enää ui kuin akvaarion raivatussa kohdassa. Uimatilaa ei ole, se on enemmänkin tiheä verkko kasveja. Nyt se näyttää taas vähän samalta kuin alussa, vaikka aika rönsyilevältä. Tankki on paljon valoisampikin nyt. Ihmettelen mihin oikeastaan tarvii kalliita trimmaussaksia, joita en ole vieläkään raskinut ostaa. Kasvit ovat niin pehmeitä, että lähtevät poikki kynsillä ja käsi on vähemmän kömpelö kuin terävät sakset joilla voi tökkäistä vaikka mihin. Co2 systeemikinkin lisääminen takaisin tässä vaiheessa on minusta täysin turhaa, koska kasvit kasvavat nyt jo liian nopeasti, että pitäisi oikeastaan viikottain trimmata. Harmi kun en älynnyt ottaa kuvaa ennen trimmausta. Vesi on kummallisesti valkoisen sumeaa taas. Veden sumeus on ollut alunperinkin ongelma alusta saakka, kun taas uudessa 60 litran akvaariossa vesi on koko ajan hämmästyttävän kirkasta kuin hienoissa youtube ammattilaisten videoissa, outoa.

Isomman akvaarion vesi on täynnä taas valkoisia mikrokokoisia kasvinosia, kuin kasveilla olisi "sulkasato", joka välillä tuntuu helpottuvan ja sitten taas on kamalaa. Siihen auttoi toinen hienojakoinen suodatin, mutta nyt ei sekään enää karsi kaikkea pois vedestä. Kehutuistakaan vedenkirkasteista ei ole ollut apua, vaan ovat sumentaneet vain lisää. Revin viimein liimaamani sammaleet mangrovejuurakon pinnasta joka on seissyt viikkokaupalla sankossa koska en ole päättänyt mitä sille teen, se ei mahdu mihinkään. Pistin sammaleet poikasaltaaseen. Keräsin myöskin pintakasveja isosta akvaariosta, niitä on sentään jonkun verran kasvanut pinnalle kohtiin, joissa cabomban tiheät lehdet saavat veden seisomaan. Poistin pehmeimmät catappan lehdet ja nyt niitä on enää 3. Jos ja kun uudet saapuvat poistan nekin. En ole vanhimpia heittänyt roskiin tähänkään asti, vaan olen kuvitellut että pesemällä ne on kuin uudet, no eivät ole. Olen vain lisäillyt lisää catappan lehtiä, kun olen kuvitellut että luonnossakin niitä on pohja täynnä. No ei toimi se systeemi.
Liitteet
20230109_133226.jpg
20230109_133211.jpg
20230109_133152.jpg
20230109_133142.jpg
20230109_133133.jpg
20230109_133127.jpg
20230109_095756.jpg
20230109_095750.jpg
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Vielä viimeinen muutos poikasaltaaseen, taas

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Laitoimpas sitten catappan lehdet varulta kokonaan pois, koska en halua löytää niistä joka päivä liimaantuneena kuolleita poikasia. Tilalle laitoin piilopaikaksi ostamani keinotekoisen kaarnakoristeen akvaariokaupasta joka oli alunperin karanteenitankkiin tarkoitettu suoja kaloille, mutta ne vain pelkäsivät sitä koska se ei ollut niille tuttu. Ilokseni poikaset näyttävän käyttävän sitä piilopaikkana silloin tällöin.

Lisää kuvia:
20230109_180321.jpg
20230109_174853.jpg
20230109_174844.jpg
20230109_174840.jpg
20230109_174623.jpg
20230109_171428.jpg
Monninen hassusti lepäilee kuin masentuneena lehdellä, kun vähän karsin tänään liikaa kasvustoa.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Uusi kala!

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Tulipa tänään melkein heräteostos hankkia taistelukala 60 litran akvaarioon. Päätös kypsyi siinä, että luin jostain että taistelukala pärjää 24:ssäkin asteessa. Se taas on maksimilämpötila monnisille. En odottanut kummempia lähtiessäni kauppaan kunnes bongasin älyttömän jännän näköisen taistelukalan, se oli ihan valkoisen silkkinen, hopeisen hohtava pitkäeväinen kala. Se oli ihan pakko saada ja heti, en jäänyt edes katselemaan millainen luonne sillä mahtaa olla, eipä sitä kaupassa muutenkaan näe.

Nyt 60 litraisessa on taistelukala ja 10 tetraa. Se tulee valmiiksi kun lisään siihen omia monnisia kunhan ne on kasvaneet isoiksi 4 kpl. Sukarapujakin olisin halunnut mutta kun niitä ei tällä kertaa kaupassa ollut. Siellä vaihtuu kala aika äkkiä, eli ihmiset kuitenkin ostaa kaloja täälläkin. Taistelukala ei ollut moksiskaan matkasta, vaan tutki rauhallisesti ensin pussiaan mistä täältä pääsis pois. Leikkasin pussin auki puolen tunnin päästä ja annoin taistelukalan lähteä itse sieltä pois, että muutos olisi mahdollisimman stressitön. Se lähtikin sieltä heti ja alkoi heti tutkia tankkia. Se alkoi välittömästi nyppiä pintakasveja luullen niitä ruoaksi. Pistin hiutaleita kun ei sille muutakaan ollut. Kokeeksi pistin artemiapelletinkin, mutta ei se ainakaan heti kelvannut kaloille. Nyt en tosin löydä sitä enää, ehkäpä joku kala sen onkin napannut. Se ei huomannut tubifex kuutioitakaan, jotenka otin sen toistaiseksi pois. Jos joskus vielä kasvatan eläviä artemioita, niin taistelukala on ensimmäinen ehdokas. Se näyttää kestokyllästyneeltä ja tuntuu kuin kaipaisi viihdettä. Muutoin se on erittäin terveen näköinen ja kaunein kala mitä olen koskaan tavannut. Harmittavaa että se ei näytä luonnolliselta. Toinen vaihtoehto olisi ollut joku pienikokoinen rihmakala akvaarioon mutta nyt se jäi ostamatta. Annoin taistelukalalle nimeksi Merlin.
Pistin lampun keskemmälle, että se osuisi kalan väreihin. Lamppu on ollut takana melkein tähän asti, mutta taistelukala tykkää henggailla etuosassa ja silloin siitä näkyy vain harmaa varjo.

Jokainen aamu on kiireinen kun on muutakin menoa ja tankit joutuvat odottamaan monesti iltapäivään vuoroaan. Vaihdoin 4 sankoa vettä 105 litraisesta altaasta ja 5 ml fosfaattia jokaisen vedenvaihdon yhteydessä ja 10 ml profitoa tuntuu olevan sopiva määrä lannoitteita. Allas näyttää likaiselta joka 5. päivä ja tuntuu se aikataulu sopivalta. Nyt vesi on taas kirkasta, syy olikin että en ole imuroinut pohjaa tarpeeksi hyvin myös takaa. Siellä oli paljon moskaa ja sankon vesi meni hyvin tummaksi.

Poikasaltaaseen lisäsin tänään vettä. Harmittavasti taaskin löytyi kuollut poikanen. En ehtinyt vaihtaa vettä aamulla. Nyt pienimmätkin poikaset tuntuvat syövän aikuisten monnisruokaa mielellään. Niille voi nyt minusta antaa puolikkaan halkaistuna neljäsosiksi kerran päivässä poikasruoan lisäksi. Isoimmat niistä on jo melkein yhtä isoja kuin kaupassa nuoret täplämonniset, sinne oli tullut vasta nyt uusia. Kunhan niillä ei läpikuulla mahat, voi sanoa että ne on melkein aikuisia. Ne on jo sen muotoisia ja näköisiä. Pienimmät ei kuitenkaan yhäkään ole kasvanut paljoakaan puolesta sentistä mikä on erittäin outoa.
Liitteet
20230111_152722.jpg
20230111_152717.jpg
20230111_152709.jpg
20230111_152658.jpg
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1659
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Sellaisia nuo pitkälle jalostetut pitkäeväiset taistot vaan ovat: riiputtavat pyrstöään paikallaan. "Kestokyllästyminen" johtuu varmaan vain siitä. Isommat sukaravut kuten suositut luväsukaravut jotka kasvavat hyvinkin 5cm eivät välttämättä sovi tuollaisen hienohelman kanssa. Ne ovat vikkelämpiä ja saattavat kiusata sitä ruokinnan yhteydessä yrittämällä tarrautua kiinni. Pienet sukaravut (red fire jne) käy.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Ostohaaveita ja uusia tilauksia..

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Nyt on kyllä tuhlaamisessa menty rajoille asti. En osta enää pitkään aikaan mitään. Löysin etsy.com nettikaupan, jossa on juuri sellaisia tuotteita mitä ei ole missään muualla, käyttävät 3d printteriä. Ainoa vaan että taas hirveät postikulut. Ostin taistelukalalle seinään kiinnitettävän verkkoputken, jossa sen pitäisi ainakin viihtyä, siihen voi esim kiinnittää sammalta. Se maksoi postikuluineen yli 20 euroa. Se kun tykkää hengailla pinnalla, mikä tekee siitä vaativan. Harvassa kasviakvaariossakaan pinta on ensin moneen kuukauteen täynnä kasveja. Ostin myös aliexpressiltä pitkään katsomani taistelukalan "riippukeinun", joka on keinolehti, jonka voi liimata imukupilla akvaarion seinään. Sekä peilin, mutta saa nähdä onko nuo turhia ostoksia, eivät ainakaan ole kalliita. Tuon tilasin etsystä:
https://www.etsy.com/fi-en/listing/1197 ... rv-1&sts=1

Etsy.comissa oli myös monenlaisia kasvitelineitä ripariumia varten, se olisi unelmani mutta välttämättä en siihen kuitenkaan ryhdy. Löysin myös telineitä Fluvalin lampun korottamiseen koska siinä on vain yksi vika, se on matala ja täysin kiinni jopa kansilasissa, jos sellaista käyttää. Taistelukala on kuulemma hyppijä, jotenka pitänee harkita sen käyttöä. Tuo on kyllä ollut rauhallinen kala. En halua opettaa sille mitään hyppytemppuja muutenkaan.

Taistelukala tylsästi enimmäkseen hengailee suodattimen takana piilossa. Mutta nyt kun vaihdoin vettä niin näyttää uiskentelevan taas pitkin tankkia. Oli jo tarkoitus eilen vaihtaa vettä mutta ostinkin kalan. Joo kala on hienohelma, sillä on kuin pitkä silkkinen viitta, mistä keksin nimen Merlin. Silti tuntuu oudolta tässä vaiheessa vielä nimetä kaloja.

En tiedä pidänkö kalasta kauheasti vielä, mutta on se mielenkiintoista vaihtelua. Monniset ovat yhä suosikkejani eläväisyytensä takia. Lapsena taistelukala oli kyllä ihan paras, meillä oli sininen taistelukala ja väritön naaras. Ne teki kerran poikasiakin. Olen huolissani tuosta sinkusta, koska taistelukalat ovat kuulemma älykkäitä. Jos sillä olisi naaras (mikä kuulemma on riskaabelia jos ne eivät pidäkään toisistaan), sillä ei olisi niin tylsää. Taistelukala välillä on täysin liikkumatta pinnalla, mikä on minusta outoa. Ehkä se lepäilee. Taistelukalat kuulemma pitää kaikenlaisista lepopaikoista lähellä pintaa. Niille voisi opettaa temppujakin kuten kultakaloillekin ilmeisesti. Liikkeessä sanoivat että taistelukala saattaa nyppiä sukarapuja, jotenka ei oikein sovi niiden kansssa. Voisin sitä silti kokeilla joskus, onhan minulla toinen akvaario mihin mahtuu pari rapua piiloon.

Eilen se söi mieluiten Sera Vipagran nature valkosipulia sisältäviä ruokarakeita, kaipa siksi kun niissä on noista sekaruoista eniten proteiinia. Tubifex madot eivät sillle kelvanneet tänäkään aamuna. Se ei ole varmaan tottunutkaan syömään kuin kerran päivässä liikkeessä. Artemiapelletit on aivan liian kovia sille ja uppoaa heti. Se ei viihdy pohjalla juuri ollenkaan ja tykkää syödä näemmä kaiken ruokansa pinnalta.

Vähän ahdistaa, että taistelukala on niin lyhytikäinen, elää n. 2 vuotiaaksi vain. Se on outo kala, se viihtyy matalassa melko seisovassa vedessä, ei tarvi paljon liikkumatilaa vaan piiloja, silti ollen petokala ja myöskin erittäin aggressiivinen lajikumppaneitaan kohtaan. Herkkä, mutta aggressiivinen. Se näyttää oudolta uiskennellessaan kuin pieni liehuhelmainen aave, jos tankki olisi täynnä kasveja se uskaltaisi varmaankin olla esillä koko ajan.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1659
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Pistia peittää parissa viikossa koko pinnan, jos olosuhteet ovat kunnossa (nitraattia tarpeeksi jne.).

Pienten sukarapujen kanssa voi tosiaan käydä niinpäin, että taisto nyppii niitä.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 55
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Katsoin, että tuossa sinun toisessa altaassasihan on jo pintaan asti ulottuvia kasveja. Joutaisiko sieltä siirtää ensi hätään pari kasvia taistelukalan suojapaikaksi? Meilläkin oli joskus taistoja, kaksi naarasta ja uros. Allas taisi olla n 60 litrainen. Rakastivat lymyilyä pintakasvien seassa. Meillä oli jotain aika leveälehtistä vesisaniaista ja intianvesitähdikkiä, joka sekin kasvaa hujahti pintaan asti hetkessä.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Vs: Joo sitä pitäis harkita, ainakin kun seuraavan kerran on kasvikarsinnan paikka, harmi kun heitin entiset roskiin taas. Pitäisi tehdä joku kompromissi visuaalisuuden sekä kalojen hyvinvoinnin kannalta. Pidän liikaa tällä hetkellä että tuo on aika tyhjä ja tilaa olen jättänyt punaisille kasveille kasvaa toisin kuin toisessa altaassa missä ne jää toisten kasvien varjoon. Se sopisi varmaan paremmin kyllä taistelukalalle.

Päiväkirjaa:
Taistelukala on tänään vaikuttanut väsyneeltä. Toivon pikaisesti postista sille lepopaikkoja. Lisäsin 60 litran altaaseen keramiikkatöissä tekemäni "kiviluolan" kaloille, joka ei minusta ole kovin onnistunut, koska sisälle jää hyvin pieni tila millekään kalalle piilotella. Taistelukala oudosti makoili aika pitkään pohjalla vain katsellen sitä, mutta ei ole kiinnostunut tutkimaan. Se enimmäkseen on pinnan tuntumassa paikoillaan joskus etulasissakin eikä vain suodattimen takana. Muistan että aikoinaan taistelukala lapsena oli meillä hyvin virkeä mutta tämä ei niinkään. Eilen sillä tosin oli aktiivisempi päivä. Toivottavasti vain muutostressiä, ettei sillä ole mitään tautia tms.. Pistin varalta toki vooglea tankkiin.

Se on väsyneestä olemuksestaan huolimatta söpö. Kaipa se oppii nukkumaan missä tarvii, ehkäpä se ei ole uskaltanut nukkua viime yönä, en tarkistanut. Se tykkää oleilla myös lämmittimen luona, ehkäpä sillä on kylmä, tai lämmitinkin on huonossa paikassa, toisessa tankissa se on takaseinässä, tuossa sivuseinässä suodattimen vieressä. En ole tyytyväinen lämmittimenkään ulkonäköön, sen suojakuorikin on kamalan kömpelön näköinen. Säädin lämmön 25 asteeseen ainakin siksi aikaa kunnes lisään monnisia. Ehkä huomenna lisään 26 asteeseen minkä pitäisi olla ihannelämpötila sille.

Edit:
Nyt se näyttää löytäneen sopivan leposijan lämmittimen ja suodattimen välistä, hah. Säädettyäni lämpötilaa olen asettanut vahingossa lämmittimen lähemmäs suodatinta ja se on pönkännyt itsensä niiden väliin, ehkäpä ne tukevat sitä nyt, ettei sen tarvi uida koko ajan pysyäkseen pinnassa. Hyvä kun edes jossain lepää jos on väsynyt.
Liitteet
20230112_171936.jpg
20230112_171927.jpg
20230112_171652.jpg
20230112_170347.jpg
20230112_170342.jpg
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Taistelukala käyttäytyy oudosti

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Voihan itku, jos olisin tiennyt mitä ongelmia tulee ton kalan kanssa, olisi jäänyt ostamatta. En tajua miksi taistelukala on suorastaan letarginen, se ei ui eikä tee mitään, sillä on huono ruokahalu ja se enimmäkseen kelluu pinnalla. Luulin että sillä on kurjaakin suodattimen takana, mutta sellaiseen se on varmaan jo liikkeessä tottunut, ei sillä sen kummempi allas ollut. Keksin nimittäin "älynväläyksen" tänä aamuna käydä ostamassa lämmitinpidikkeitä että saan vapautettua taistelukalan luolaksi lämmittimen suojakuoren ja pistää sen poikittain lähelle pintaa. Se toimikin hetken siten että kun taistelukala ajautui virtauksen mukana putken luo, se jäi sen varaan kellumaan, ei uinut sisälle. Sillä on ahtaan paikan kammo, eikä se ole yhtään utelias. Se ei suostunut tutkimaan sitä kun se oli suodattimen vieressä vaan peruutti varovaisesti pois, onhan siinä terävät reunatkin. Näin sen tänään jopa makaavan kyljellään hiekkapohjassa, niin väsynyt se on.

Otin tänään suodattimen eri paikkaan jos se aktivoituisi tekemäänkin jotain, sen sijaan nyt sen kellupaikaksi jäikin etunurkka. Syynä on että virtausta siinä ei ole yhtään, eikä sen tarvitse yhtään uida, se pystyy näemmä hyvin nukkumaan ilmankin suojaa vain pinnalla. Pistin suodattimen takaisin takanurkkaan että taistelukalalle jää murjotuspaikka ja otin putken pois. Liimasin myös päivällä pikaliimalla halvalla ostamiani muovikasveja imukuppiin, ja pistin sen lähelle pintaa kuin "oksaksi". Nähtyään moisen hökötyksen, taistelukala vain peruutti pois. Sille ei kelpaa mikään viihdyke eikä ruokakaan jotenka turha yrittää motivoida ruoallakaan sitä tutkimaan. Toivottavasti se ei ole sairas, vaan vain ahdistunut muutoksesta. Toivottavasti se piristyy, en minä keksi sille kyllä enää mitään muuta. Ostin turhaan muka kallista taistelukalan ruokaakin, jotain JBL novo Fil -matoja, jonka pitäisi olla proteiinipitoista, muuta ruokaa liikkeenpitäjä ei osannut suositella kalalle. Se ei suostunut edes haistelemaan ruokaa. Jos pistää noita valkosipulia sisältäviä rakeita jotka alussakin kelpasi suoraan nokan eteen, se saattaa laiskasti syödä palan, tai kaksi, siis päivässä. Epäilen että se on sokeakin, kun ei se osaa etsiä ruokaa ellei se ole nokan edessä. Tai sitten sillä ei vaan ole nälkä. Kyllä se oli aktiivinen yhden päivän, sen jälkeen vain enemmän ja enemmän letarginen. Se söi ekana päivänä kelluvia pintakasveja, joita se varmaan luuli ruoaksi, en tiedä onko tämä aiheuttanut sitten vatsavaivoja.

Sitten monnisiin, viimeinen pisara oli kun löytyi taas kuollut poikanen. Päättelin että tämä yksinkertaisesti johtuu siitä, että pieni allas on liian täynnä, siellä on yhä n. 30 poikasta. Ei sellaista määrää nanokalojakaan suositella minnekään. Siispä päätin alkaa haavilla pyydystämään isoimpia 60 litran akvaariooni. Miksi minä pihistelisin lisätilaa, koska se on varmasti paljon parempi paikka niille. Ne oli tosi vikkeliä ja melkein mahdotonta oli saada niitä kiinni. Allas piti tyhjentää tosi matalaksi, otin kaikki koristeet ja kivet pois. ne oli jo tosi limaisia ja otin kivet pois käytöstä. Pesin harjalla keinotekoisen kaarnakolon, joka oli jo täysin pahanhajuinen ja likainen ja huuhtelin valuvalla vedellä pahanhajuisen sammaleen kunnes se haisi tuoreelle. Pesin pohjaakin hammasharjalla. Pyydystin 7 isoa poikasta eri astiaan ja lisäsin silloin tällöin kupin 60 litraisen akvaarion vettä että tottuisivat samalla kun siivosin poikasallasta. Poikasaltaaseen jäi vielä 3 isokokoista poikasta, joita en saanut kiinni. Eipä noita isosta akvaariosta saakaan enää kiinni, saavat jäädä sinne vanhuuteen asti, jos elävät edes kaikki.

Isoimmat monniset on noin puolitoistasenttisiä, melkein 2. Mutta niillä on yhä läpikuultavat mahat, muutoin ovat aikuisen näköisiä. Ne sopeutuivat arvatenkin hyvin ja nauttivat kovasti keskellä olevasta mangroven juurakosta, jossa piileskellä, ne myös tykkäävät puhdistaa sitä. Neontetra kävi nyppäisemässä niitä, olisiko noista ruoaksi mutta päätteli että ovat liian iso suupala. Tuosta taistelukalasta ei ole kyllä mihinkään, se ei varmasti tee pahaa kärpäsellekään, eihän sille edes ruoka maistu. Jotenka ainakin yksi "hyvä" puoli siinä on, hah. Sukaravuillakaan ei varmaan olisi mitään pelkoa taistelukalasta, ehkäpä se on myös niin rauhallinen luonne. Sen nimeksi sopisi paremmin Marvin, eikä Merlin, niin masentunut se on.

Kuvia:
20230113_122358.jpg
20230113_122348.jpg
20230113_121258.jpg
20230113_162720.jpg
20230113_162701.jpg
20230113_182821.jpg
"Marvinin" lempipaikka
20230113_182811.jpg
20230113_134824.jpg
20230113_134820.jpg
20230113_134647.jpg
20230113_134631.jpg
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Tämän päivän huomioita

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Ilokseni näin taistelukalan lepäilevän eilen illalla lisäämälläni muovioksalla kun valot oli jo hämärtyneet lähes sinisiksi. Ehkäpä se pärjää. Ei pidä odottaa kummia kalalta, luin että jopa 2 viikkoa kestää sillä sopeutua uuteen tankkiin. Monniset on vähän kyllä liian pieniä, mahtaako ne löytääkään pieniä pohjaruoan muruja, mitä pistin tänä aamuna tankkiin. Ne kyllä ovat liikkuvaisia, jotenka pitäisi niiden löytää. Niiillä tosin on varmaan paljon muutakin syötävää kun pohja on siivoamatta kokonaan. Ne eivät ole edes laumassa vaan eri puolilla, käyttäytyen samoin kuin toisessakin tankissa. välillä aktiivisia, välillä nököttävät pohjalla. Olen imuroinut sitä aina silloin tällöin kevyesti itse. Kunhan seuraavan kerran pitää siivota poikasallas on ehkä aika siirtää loputkin poikaset isompaan sängynaluslaatikkoon. Se on vieläkin epäkäytännöllisempi tosin, mutta pitäisi olla tilaa poikasilla liikkua ja kasvaa. Ehkäpä pitäisi laittaa jopa hiekkapohja.

Edit:
Taistelukalan lempipaikka yhä on suodattimen seinämä, josta se varovaisesti katsoo ulos, mutta usein se on selin akvaarioon. Todella introvertti kala. Epäilen että on luonteeltaankin sellainen, jos sinne lisäisi naaraan joskus, tuskinpa kiinnostuisi siitäkään. Sille naaraalle voisi laittaa oikealle puolen lehden jolla lepäillä, ne voisi oleilla tankin eri puolilla. Naaraat on varmaan mielenkiintoisempia koska ovat parempia uimareita ja siten aktiivisempia. Joku punainen kala erottuisi hyvin taustaa vasten. Saattaahan taas kaloja olla liikaakin sitten. Taistelukala joskus vain lepäilee muovioksalla, enimmäkseen kuitenkin ollen suodattimen seinämässä. Taistelukala söi vain yhden rakeen tänä aamuna. Lämmitin oli unohtunut yöksi pois päältä, voi itku ja vesi on kylmää, vain 22 asteista tovin ennenkuin tuo hidas lämmitin alkaa lämmittää.. Vedenlaadussa ei pitäisi olla mitään vikaa, nyt kuluu taas testiliuskoja, kun testailen nitriittejä melkein joka päivä. Pistin Vooglea ja mineraalisuolaakin varalta altaaseen että GH on 5, sekin on vielä todella alhainen arvo. Sekin saattaa olla isomman akvaarion kalojen virkeyden syynä. Ainakin magnesiumin pitäisi auttaa hermoihin, ehkä kaloilla on sama asia.

Poikasia pitäisi syöttää vähemmän, minulla on liikasyöttö aina ongelmana. Niitä ei kuollut yhtään kun syötin ne vain 2-3 kertaa päivässä. Pitäisi ajatella, että ruoka on pelkkä paskaa, joka likaa niiden hengitysveden. Nyt ei ammoniakkia ollut kertynyt yhtään kun syötin vähemmän niitä eilen. Niillä ei pullottanut mahat, mutta ei niillä ollut supernälkäkään. Kivet ovat poissa pohjasta likaamasta.

Poikaset uudessa altaassa löysi ruoan melko hitaasti mutta sentään löysivät. Hiekalle tippunutta ruoanmurua söi vain yksi monninen ja se jäi suurimmaksi osaksi syömättä, imuroin sen pois. Yksi murunen tippui mangrovejuurakon koloon, imuroin varalta pois senkin. Kolmas murunen tippui tummaan multaan, mistä poikaset helposti löysivät sen. En ole nähnyt niitä yhdessä, kerralla näkyy aina vain n. 4-5 poikasta. Toivottavasti ainakin 4 niistä jää henkiin. 7 kalaa on aika paljon tuohon altaaseen. Ajattelin syöttää poikasia aikuisten monnisruoalla 2 kertaa päivässä mutta neljäsosa-annoksena. Lisäksi ne saa runsaasti levää ja muuta roskaa ruoaksi oikeassa akvaariossa.
en
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1917
Liittynyt: 13:55, 20.05.2007

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja en »

Kiitos kun olet jakanut tämän kaiken ja voi hyvä ihme kun ovat suloisia! Ehkäpä joskus saat yllättyä myös salaperäisesti seuralassa kasvaneista poikasista kun ovat nyt innostuneet kutemaan.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Akvaariopäiväkirjat ja projektit”