Typen kierto hyvin happamassa vedessä

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1337
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Typen kierto hyvin happamassa vedessä

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Uusimmassa "aquaristik"-lehdessä kerrotaan, että typpibakteerit eivät siedä hyvin hapanta vettä (pH < 5), joten typen kierto toimii hyvin huonosti: typpiyhdisteet hajoavat ammoniumiksi, joka ei hapetu nitriitiksi vaan kerääntyy veteen tai kasvit käyttävät sen. Koska hyvin happamassa vedessä ei muodostu ammoniakkia, olisi tämä ympäristö siis turvallinen ilman sisäänajettua suodatinta. Kasvit käyttävät ammoniumia tehokkaammin kuin nitraattia.

Onko jollain kokemusta tästä?

Samassa lehdessä kerrotaan myös, että 4%:lla saksalaisista kotitalouksista on akvaario. Suomi ei taida enää päästä tuollaisiin lukemiin.
Anniquu_
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1328
Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala

Re: Typen kierto hyvin happamassa vedessä

Viesti Kirjoittaja Anniquu_ »

Puhuuko artikkeli vain "pysyvästi happamista" akvaarioista vai otetaanko kantaa siihen, että jos allas happamoituisi vähitellen (veden vaihdon puutteen vuoksi), että voisiko tulla sellaista tilannetta, että ammonium muuttuisi nitriitiksi, mutta sitten bakteerit eivät enää jaksaisi käsitellä sitä nitraatiksi?

Omakohtaista kokemusta ei ole tuollaisesta tosi happamasta altaasta, mutta teoria on tuttu, että nitrifikaatio loppuu tosiaan alle viiden pH:ssa. Typen kiertoa tosi happamassa vedessä on tullut kyllä harrastusmielessä googletettua, niin jätevedenkäsittelyjuttu https://kempeleenvesihuolto.fi/sivusto/ ... 6_20-1.pdf kertoo, että
Nitrifikaation reaktionopeudet laskevat
merkittäväsi kun pH laskee alle 7,0. pH:n laskiessa alle 5:n, nitrifiovien bakteerien
toiminta lakkaa, mutta nitrifikaatiota voi tapahtua organotrofisten, eli orgaanista hiiltä
hajottavien sienten ja bakteerien toimesta.
Harvalla akvaario oikeasti noin hapan on, mutta sinänsä kiinnostava tieto, että periaatteellisesti voisi ammonium muuttua nitraatiksi ihan tosi happamassakin.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1337
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Typen kierto hyvin happamassa vedessä

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Tämä artekkeli (kirjoittaja Frank Schäfer) käsittelee pääasiassa ihan muuta asiaa (nanoakvaarioita). Typen kiertoa sivutaan vain lyhyesti siinä mielessä, että pieniin akvaarioihin on helpompi tehdä hyvin hapanta vettä käänteisosmoosilla ja humusaineilla. Sanotaan, että 10-20 l akvaario, jossa on pH < 5 saattaa olla kemiallisesti jopa stabiilimpi kuin tavallinen 100 litrainen jossa on pH 7, koska typen kierto ammonium->nitriitti->nitraatti ei toimi pH <5:ssä juuri lainkaan, koska bakteerit eivät siedä noin hapanta ympäristöä. Siksi proteiinit hajoavat ammoniumiksi, joka ei muutu enää miksikään, vaan kasvit ottavat ammoniumin tehokkaasti käyttöön.

Mainitsemaasi vähitellen happamoitumista ei siis käsitellä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”