Vihreä kalvo veden pinnalla

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?

Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!

Vihreä kalvo veden pinnalla

ViestiKirjoittaja Merihevonen17 » 21:40, 03.09.2018

Apua! Huomasin neljä päivää sitten altaaseen (84l) vettä vaihtaessani, että veden pinnasta ei nähnyt läpi altaaseen. 8O Sivulta katsottuna ei ollut kyllä huomannut mitään. Kerran viikossa vaihdan veden n. 40%, yleensä samana päivänä mutta nyt sattumien kautta väli 9 päivää. Allas ollut pystyssä reilun vuoden, aluksi ei ollut liki mitään levää, nyt kesän(?) ajan jotain pientä, mutta ei siis ollenkaan tällaista. Kaksi suodatinta on, Aquaball puhaltaa vedenpintaa, Fluval matalemmalle. Vedenvaihdon jälkeen laitoin valot pois enkä ole antanut ruokaa, parin päivän päästä laitoin vielä hupun altaan päälle. Ei näytä oikein auttaneen...? Ei toki yhtä paksua kalvoa, mutta edelleen on. Kun katsoo alapuolelta vedenpintaan, se näyttää vihreältä. Kun vedenpinta laski, niin levää jäi laseihin, putsailin sen siitä pois.

Tänään aloin putsata isompaa allasta (180l, käytössä n. 1,5v) ja siinäkin näyttää olevan pieni vihreä kerrostuma pinnassa! Ei ollut vielä viime viikolla. Eri välineillä näitä putsaan, että ei ole voinut tarttua. Tässä altaassa sisä- ja ulkosuodatin + uusimpana tulokkaava UV-sterilaattori. Molempiin altaisiin on kolmisen kuukautta sitten vaihdettu molemmat loisteputket.

Mitään vinkkejä/ tarviiko jotain lisätietoja? Mietin, voisiko jotenkin johtua auringon valosta, vaikka luulisi että "pahin" olisi jo tältä kesältä ohi? Akvat siis ikkunallisessa huoneessa, mutta pahemmin(?) ei niihin paista, yleensä pidän verhot päivisin kiinni.
Merihevonen17
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 82
Liittynyt: 18:39, 23.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Vihreä kalvo veden pinnalla

ViestiKirjoittaja Merihevonen17 » 22:15, 07.09.2018

Eikö kellään kokemusta tällaisesta kalvosta? Molemmat altaat nyt normivalaistuksella, mietin että pitäisikö lyhentää valaistusaikaa. Isompi allas kerää nyt enemmän kalvoa, ehkä pitäisi se pimentää hetkeksi? Pienemmässä altaassa vähemmän, mutta kuitenkin selvästi leväkalvoa. Tosiaan sivusta katsottuna ei huomaa mitään ko. ongelma vain veden pinnassa.
Merihevonen17
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 82
Liittynyt: 18:39, 23.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Vihreä kalvo veden pinnalla

ViestiKirjoittaja Jonnastus » 08:43, 27.02.2019

Akvaarioissa, joiden kaloja ruokitaan runsaasti, saattaa veden pinnalle muodostua kalvo. Näin käy helposti etenkin jos veden pinta ei ole jatkuvassa liikkeessä. Kalvon muodostumista voidaan pienentää vähentämällä ruokintaa. Pumpulla voidaan veden pinta pitää jatkuvassa liikkeessä, jolloin kalvoa ei myöskään synny. Kalvo koostuu orgaanisesta materiasta, levistä ja/tai bakteereista.

Muodostunut kalvo voidaan helposti poistaa sanomalehden avulla (vähintään parin, kolmen päivän vanha lehti, jossa painomuste jo on ehtinyt kuivua kunnolla). Lehti levitetään sopivan kokoiseksi leikattuna tasaisesti veden pinnalle. Kun lehti tasaisesti kastunut, se poistetaan reunasta vetämällä ja nostamalla, jolloin pintakalvo lähtee lehden mukana. Tarvittaessa temppu voidaan uusia (lehteä ei saa liottaa, jotta painomustetta ei pääse liukenemaan veteen).
Jonnastus
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 2
Liittynyt: 22:46, 01.02.2019
Sukupuoli: Nainen


Paluu Hoito, ongelmat ja kalataudit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 10 vierailijaa