Kalakuolemat

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?

Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!

Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja mangokiivi » 18:10, 05.05.2018

Akvaario on noin 3,5 kk vanha ja 65 litrainen. Akvaariossa asustaa sukarapuja ja hohtomiljoonakaloja. Rapuja 15-20 kpl ja alle 15 kappaletta aikuisia kaloja + niiden vauvakalat, joita on hankala laskea.
Ph 7.5, Gh 7, Kh 5, No2 0.3 ja No3 12.5 ja akvaarion vedenvaihto kerran viikossa.

Kahden viikon aikana kaloja on kuollut viisi, sukarapuja ei yhtään. Kaloja alkoi kuolemaan melkein heti sen jälkeen kun akvaarioon tuli uudet sukaravut ja muutama kasvi. Ravut ja kasvit tulivat samasta paikasta, olisiko niiden mukana voinut tulla joku tauti mihin kalat nyt kuolevat? Kasvit kyllä pesin.
Kalat uivat pysty asennossa (pyrstö alaspäin ja pää ylöspäin) akvaarion pohjalla, välillä tulevat puoleen väliin akvaariota uimaan. Uinti nykivää ja hidasta. Muuten niissä ei ole ollut mitään oireita. Kaksi kalaa ovat tälläisiä olleet, olen suosiolla lopettanut ja luulen, että muillakin kuoleilla on ollut samanlaisia oireita. Onko sattumaa, että kalat sairastuvat samaan aikaan vai onko akvaariossa joku tauti?
mangokiivi
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 16:57, 05.05.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja Kalaxy » 19:28, 05.05.2018

Sulla on siellä liikaa nitriittiä, se 0,3 ylittää suositukset. Laita nyt vain hyvin vähän ruokaa tai mielummin ei ollenkaan. Ehkä ne "vauvat" löytävät sieltä jotain syötävää nytkin, mitä me emme näe. Ruokinta lisää nyt tuota akvaarion kuormitusta; kuluttaa happea ja lisää haitallista nitriittiä.
Onko sinulla hyvä kierto veden pinnassa? Ajattelin lähinnä hapen puutetta. Asukkaita on mielestäni aika paljon, vai mitä mieltä muut ovat?
Teetkö vedenvaihdon yhdellä kerralla vai monta pientä vaihtoa viikossa? Vaihda nyt heti vettä vaikka 10 - 15 litraa, jos vedenvaihdosta on monta päivää. Sitten pieniä vaihtoja joka päivä, vaikka aamulla ja illalla aina 5 litraa. Saat tuota nitriittiä alas. Jos pohjalla on kakkalietettä, niin imuroi sitä pois vielä tänään. Pieniä tärkeitä säätöjä nyt, niin ehkä ainakin osa pelastuu. Laita viestiä, miten sujuu.
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 88
Liittynyt: 10:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja Corydoras » 19:43, 05.05.2018

Osta bakteerivalmistetta ja kaada sitä reilusti akvaarioon, että saat nitrifikaatiobakteerikannan nopeasti kasvuun ja käsittelemään ammoniumia ja nitriittiä nitraatiksi. Niin kuin edellisessä viestissä mainittiinkin, maltillinen ruokinta ja vedenvaihdot ovat tärkeitä nitriitin vähentämisessä. Nitriitin vaarallisuus perustuu siihen, että se syrjäyttää hapen ja sitoutuu sen sijasta kalojen veren punasolujen hemoglobiiniin, jolloin kalat kuolevat hapenpuutteeseen hitaasti "tukehtumalla". Pitkään jatkuva matalakin nitriittipitoisuus on haitallista, koska kalojen kudokset saattavat silloin altistua jatkuvalle pienelle hapenpuutteelle, mikä pidemmän päälle vie kalat hautaan ennenaikaisesti. Tämä taustatietona siltä varalta, jos et tiennyt miksi nitriitin pitäminen mahdollisimman lähellä nollaa on erittäin tärkeää. :D
50, 117, 235 ja 525 litraiset altaat
Corydoras
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 34
Liittynyt: 18:36, 09.04.2018
Paikkakunta: Kuopio
Sukupuoli: Mies

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja Kalaxy » 20:32, 05.05.2018

Ps.
Suodattimen voisi myös puhdistaa, jos edellisestä kerrasta on kulunut aikaa lähes tai yli kaksi viikkoa. Sinulla on ehkäpä sisäsuodatin?
Huljuttele vain ne pahimmat kököt pois ämpärissä ja mieluiten nyt sillä akvaariosta ottamallasi poistovedellä. Ei siis perusteellista pesua nyt juoksevalla kraanavedellä! Tällä tavalla säästät suodatinmateriaalissa asustavia hyviä bakteereita, jotka muuttavat nitriittiä nitraatiksi. (Jostain muistan lukeneeni, ettän ravut olisivat kovia tuottamaan jätöksiä ja suodatin menisi nopeammin tukkoon?? Rapujen kasvattajat voivat kertoa lisää, minulle ne ovat vieraita.)
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 88
Liittynyt: 10:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja mangokiivi » 20:39, 05.05.2018

Vaihdan puolet akvaarion vedestä kerran viikossa. Nitriitti on ollut aina sama, se ei muutu mihinkään suuntaan vaikka kuinka vaihtaisin vettä. Yritin yhdessä vaiheessa sitä saada laskemaan ja vaihdoin viikonlopun aikana veden jopa kolme kertaa ja molemmilla kerroilla puolet ja nitriitti on ja pysyy tuossa lukemassa :/
Suodatin on asetettu niin, että veden pinta virtaa kunnolla, se on juuri pari viikkoa sitten puhdistettu ja on sisäsuodatin.
Ruokaa olen antanut vähän. Ja joo, akvaariossa on ehkä vähän liikaa asukkaita, se on tiedossa, ihminen keltä kaloja ostin toikin niitä tupla määrän siihen nähden mitä niitä halusin ja tottakai heti seuraavana päivänä oli poikasia tullut.

Kiitos vastauksista, täytyy alkaa vaihtaa tuota vettä pieniä määriä joka päivä! :)
mangokiivi
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 16:57, 05.05.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja konjamiini » 20:54, 05.05.2018

Tuo <0.3 on muistaakseni seran testissä alin mittaus tulos. Eli nitriittiä ei ole. Jbl on tarkempi. Joten nitriitti ei nyt ole syynä näihin ongelmiin tuon luvun perusteella.
konjamiini
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 170
Liittynyt: 13:00, 16.03.2014

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja Corydoras » 20:56, 05.05.2018

Jos nitriitti ei laske vaikka vaihtaisi akvaarion koko vesimäärän moneen kertaan lyhyessä ajassa ja testi näyttää aina samaa, on hyvin todennäköistä, että testi ei toimi kunnolla. Olen huomannut, että avaamisen jälkeen testi säilyy noin 6 - 12 kuukautta ja alkaa sitten näyttää puuta heinää juuri niin, että antaa liian suuria tuloksia. Näin ainakin Tetran ja JBL:n testien osalta. Uuden nitriittitestin hommaaminenkaan ei välttämättä olisi huono juttu. Sillä voisi saada infoa siitä, että onko koko ongelma loppujen lopuksi edes nitriittiin liittyvä.
50, 117, 235 ja 525 litraiset altaat
Corydoras
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 34
Liittynyt: 18:36, 09.04.2018
Paikkakunta: Kuopio
Sukupuoli: Mies

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja mangokiivi » 21:01, 05.05.2018

Corydoras kirjoitti:Jos nitriitti ei laske vaikka vaihtaisi akvaarion koko vesimäärän moneen kertaan lyhyessä ajassa ja testi näyttää aina samaa, on hyvin todennäköistä, että testi ei toimi kunnolla. Olen huomannut, että avaamisen jälkeen testi säilyy noin 6 - 12 kuukautta ja alkaa sitten näyttää puuta heinää juuri niin, että antaa liian suuria tuloksia. Näin ainakin Tetran ja JBL:n testien osalta. Uuden nitriittitestin hommaaminenkaan ei välttämättä olisi huono juttu. Sillä voisi saada infoa siitä, että onko koko ongelma loppujen lopuksi edes nitriittiin liittyvä.


JBL:n testejä nuo kaikki ovat mitä löytyy. Täytyy käydä ostamassa varmuuden vuoksi uusi, tämä vetelee muutenkin jo viimeisiään. Jotenkin epäilen tuota nitriittiä, kun tämä kaikki alkoi sen jälkeen kun uudet ravut ja kasvit tulivat, ennen sitä kaikki oli hyvin. Käyn kuitenkin ostamassa uuden testin!
mangokiivi
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 16:57, 05.05.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja konjamiini » 21:06, 05.05.2018

Nitriitti testi jbl muuttaa väriään vanhetessaan. Itsellä näytti 0,4 vaikka nitriittiä ei ollut. Voit kokeilla toimivuuden hanavedellä, siinä luultavasti ei ole nitriittiä ja jos testi niin näyttää,on se vanhentunut. Uudet on varmaan tuonu taudin altaaseen. Sera ectopur on kätevä tilanteissa kun ei ole tietoa mikä tauti vaivaa,lievittää stressiä ja vähentää myös loisia. Monet kalat itse sillä parantanut
konjamiini
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 170
Liittynyt: 13:00, 16.03.2014

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja mangokiivi » 21:22, 05.05.2018

konjamiini kirjoitti:Nitriitti testi jbl muuttaa väriään vanhetessaan. Itsellä näytti 0,4 vaikka nitriittiä ei ollut. Voit kokeilla toimivuuden hanavedellä, siinä luultavasti ei ole nitriittiä ja jos testi niin näyttää,on se vanhentunut. Uudet on varmaan tuonu taudin altaaseen. Sera ectopur on kätevä tilanteissa kun ei ole tietoa mikä tauti vaivaa,lievittää stressiä ja vähentää myös loisia. Monet kalat itse sillä parantanut


Kiitos tiedosta. Lisään siis tämänkin ostoslistaan, tuskinpa siitä mitään haittaakaa on vaikka olisi tälläinen purnukka olemassa (:
mangokiivi
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 16:57, 05.05.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja Kalaxy » 21:57, 05.05.2018

Asukkaiden lisääntymistä pitäisi saada jatkossa jotenkin rajoitettua. Kuormitus on aika äärirajoilla nytkin, vaikka joukko on harventunut. Minkälaisia rapuja sinulla on, ns. "maatiaissukarapuja" vai jotain värillisiä jalostettuja "erikoisrapuja"? Ovatko nekin kovia lisääntymään? Täälläkin on myydään/lahjoitetaan osasto, oletko huomanut? Raaempi keino on hankkia joku rapujen ja kalojen poikasia syövä kala sinne 8O .
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 88
Liittynyt: 10:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 23:13, 05.05.2018

itselläni on monta jbl testiä ollut ja kun ovat menneet vanhaksi näyttävät 0,05.... tuo 0,3 on jo hetkissä tappava lukema kaloille...
testaa hanavesi, niinkuin joku jo suosittelikin. näet toimiiko testi. kun akvaario on vastakypsytetty, veikkaisin että se ei nyt ole kerennyt ollenkaan kypsyä tähän populaatioon nähden tarpeeksi. laita heti kun mahdollista hyviä bakteeriaineita, denitrolia ja/tai biodigest start ampulleja. ja jos et saa niitä tähän hätään niin kannattaa vaihtaa vettä niin paljon että nitriitti laskee. voi olla että sitä pitää vaihtaa jopa satoja prosentteja per päivä, tietenkin aina vain n. 50% kerrallaan, mutta heti uutta vaihtoa perään. vettä kannatta seisottaa sankoissa edes hetki jos vaihtoja joutuu tekemään paljon. lappoa myös pohjaa, siellä varmaan on myös "tuotetta".

voi hyvinkin olla että tuo viimeinen erä uusia asukkaita on ollut vain viimeinen niitti, nuori akva ei pysty käsittelemään hirveää määrää jätettä.

jos olisi omat kalat niin ehkä tekisin niin että jättäisin ravut akvaan ja siirtäisin kalat saaviin tai muuhun vastaavaan pikkusuodattimen kanssa. siinä vois niitä pitää turvassa reiluilla vedenvaihdoilla ilman bakteeritoimintaa, kunnes saa akvan bakteeritoiminnan kuntoon. ne nimittäin tulee kuolemaan kaikki pian jos toi nitriittilukema pitää paikkansa...
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja buttnekkid » 08:25, 06.05.2018

Onko kasveja tarpeeksi auttamaan ammoniakin poistossa?
Olisiko kuvaa tankista?
240 L Etelä-Amerikkaa
60 L Karanteeni/Väistötila/Bordelli
buttnekkid
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 238
Ikä: 39
Liittynyt: 22:50, 24.02.2014
Paikkakunta: Saarijärvi
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Mies

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja mangokiivi » 10:01, 06.05.2018

Kalaxy kirjoitti:Asukkaiden lisääntymistä pitäisi saada jatkossa jotenkin rajoitettua. Kuormitus on aika äärirajoilla nytkin, vaikka joukko on harventunut. Minkälaisia rapuja sinulla on, ns. "maatiaissukarapuja" vai jotain värillisiä jalostettuja "erikoisrapuja"? Ovatko nekin kovia lisääntymään? Täälläkin on myydään/lahjoitetaan osasto, oletko huomanut? Raaempi keino on hankkia joku rapujen ja kalojen poikasia syövä kala sinne 8O .


Kirsikkasukarapuja ja vihreitä, en tiedä onko niille joku oma nimitys. Poikasille on ottaja heti kun niistä erottaa sukupuolet. Ravut eivät ole lisääntyneet.
mangokiivi
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 16:57, 05.05.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja mangokiivi » 10:05, 06.05.2018

kultuaiset kirjoitti:itselläni on monta jbl testiä ollut ja kun ovat menneet vanhaksi näyttävät 0,05.... tuo 0,3 on jo hetkissä tappava lukema kaloille...
testaa hanavesi, niinkuin joku jo suosittelikin. näet toimiiko testi. kun akvaario on vastakypsytetty, veikkaisin että se ei nyt ole kerennyt ollenkaan kypsyä tähän populaatioon nähden tarpeeksi. laita heti kun mahdollista hyviä bakteeriaineita, denitrolia ja/tai biodigest start ampulleja. ja jos et saa niitä tähän hätään niin kannattaa vaihtaa vettä niin paljon että nitriitti laskee. voi olla että sitä pitää vaihtaa jopa satoja prosentteja per päivä, tietenkin aina vain n. 50% kerrallaan, mutta heti uutta vaihtoa perään. vettä kannatta seisottaa sankoissa edes hetki jos vaihtoja joutuu tekemään paljon. lappoa myös pohjaa, siellä varmaan on myös "tuotetta".

voi hyvinkin olla että tuo viimeinen erä uusia asukkaita on ollut vain viimeinen niitti, nuori akva ei pysty käsittelemään hirveää määrää jätettä.

jos olisi omat kalat niin ehkä tekisin niin että jättäisin ravut akvaan ja siirtäisin kalat saaviin tai muuhun vastaavaan pikkusuodattimen kanssa. siinä vois niitä pitää turvassa reiluilla vedenvaihdoilla ilman bakteeritoimintaa, kunnes saa akvan bakteeritoiminnan kuntoon. ne nimittäin tulee kuolemaan kaikki pian jos toi nitriittilukema pitää paikkansa...


Olen tänään menossa lainaamaan tuttavaltani nitriitti testiä. Epäilen edelleen ettei oma lukema pidä paikkaansa. Eiköhän kalat olisi kuolleet aikoja sitten jo..
Akvaariota on kypsytetty 4 viikkoa.
En omista toista suodatinta ja tällä hetkellä opiskelijabudjetilla ei ole varaa sellaista hankkia.
mangokiivi
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 16:57, 05.05.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 10:38, 06.05.2018

toivotaan ettei syy ole nitriitti, nuo bakteerivalmisteetkaan ei nimittäin ole halpoja, maksavat samanverran kuin pieni suodatin :cry: toivottavasti tuo tosiaan ei ole syy, mutta jos on, voi ne kalat toki ilman suodatintakin sinne saaviin laittaa. vaihtaa joka päivä vähän vettä ja kerran viikossa kaiken ja pesee astian. tällöin ei nitriittiä pääse muodostumaan kun kierto ei lähde ollenkaan käyntiin. ei tietenkään optimi tilanne tuollainen, mutta varmasti parempi kuin lillua nitriitissä.

ja tuo sun testi on ilmeisesti liuska, ei tippatesti?
ota hanavettä astiaan ja testaa siitä liuskallasi nitriitti. jos se näyttää siitä samaa kuin akvasta, on testi viallinen. jos se näyttää nollaa, on akvassa todennäköisesti nitriittiä.

nyt kun luin tarkemmin nuo kalojen oireet, ne sopisivat kyllä paremmin hapen ylikyllästykseen kuin nitriitti myrkytykseen. ja jotkut sukaravut ilmeisesti ovat herkkiä nitriitille ja jos niillä ei oireita ole, olisi tuo yksi mahdollinen ongelma ellei sitä nitriittiä ole. miten vaihdat vettä? onko akvan lasit ilmakuplissa vedenvaihdon jälkeen?

ja siellä voi toki olla nämä molemmatkin ongelmat yhtäaikaa...
Viimeksi muokannut kultuaiset päivämäärä 11:42, 06.05.2018, muokattu yhteensä 2 kertaa
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja Corydoras » 11:30, 06.05.2018

Jos ei ole varaa bakteerivalmisteisiin ja kuolemien syyksi paljastuu nitriitti, niin kysy kaveriltasi jos saisit hänen (ilmeisesti toimivasta) akvaariosta suodatinlevyn, jota voisit huljutella akvaariossasi. Saisit lisää bakteereita akvaarioosi silläkin tavalla ja bakteerivalmisteita halvemmalla.
50, 117, 235 ja 525 litraiset altaat
Corydoras
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 34
Liittynyt: 18:36, 09.04.2018
Paikkakunta: Kuopio
Sukupuoli: Mies

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja mangokiivi » 12:51, 06.05.2018

kultuaiset kirjoitti:toivotaan ettei syy ole nitriitti, nuo bakteerivalmisteetkaan ei nimittäin ole halpoja, maksavat samanverran kuin pieni suodatin :cry: toivottavasti tuo tosiaan ei ole syy, mutta jos on, voi ne kalat toki ilman suodatintakin sinne saaviin laittaa. vaihtaa joka päivä vähän vettä ja kerran viikossa kaiken ja pesee astian. tällöin ei nitriittiä pääse muodostumaan kun kierto ei lähde ollenkaan käyntiin. ei tietenkään optimi tilanne tuollainen, mutta varmasti parempi kuin lillua nitriitissä.

ja tuo sun testi on ilmeisesti liuska, ei tippatesti?
ota hanavettä astiaan ja testaa siitä liuskallasi nitriitti. jos se näyttää siitä samaa kuin akvasta, on testi viallinen. jos se näyttää nollaa, on akvassa todennäköisesti nitriittiä.

nyt kun luin tarkemmin nuo kalojen oireet, ne sopisivat kyllä paremmin hapen ylikyllästykseen kuin nitriitti myrkytykseen. ja jotkut sukaravut ilmeisesti ovat herkkiä nitriitille ja jos niillä ei oireita ole, olisi tuo yksi mahdollinen ongelma ellei sitä nitriittiä ole. miten vaihdat vettä? onko akvan lasit ilmakuplissa vedenvaihdon jälkeen?

ja siellä voi toki olla nämä molemmatkin ongelmat yhtäaikaa...Tein nitriitti testin ja testi näytti <0.3 eli silloin oma testini on näyttänyt väärää tulosta ja altaassa ei ole nitriitti ongelmaa? Tippatestejä ovat kaikki. Liuskatestejä en omista. Kokeilin omalla testillä myös hanavettä niinkuin oltiin neuvottu ja näytti siinä samaa tulosta kuin akvaarion kanssa eli tuo 0.3.

Vaihdan vettä lappoamalla, mutta täytän ämpärillä. Täyttäessä teen sen mahdollisimman hitaasti koska muuten hiekat on toisessa päässä akvaariota. Olisiko letkulla täyttäminen parempi tapa? Takalasi on välillä ilmakuplissa, mutta ei aina. Viimeksi kun lapposin, niin ei tullut muistaakseni yhtään ilmakuplaa. Onko ilmakuplat huono asia?
Joku aiemmin kyseli akvaarion kasveista ja ensimmäiset kasvit tulivat silloin pari viikkoa sitten. Aloin miettimään onko noista kasviravinteista haittaa kaloille? Luin, että kasviravinnetta ja vedenparannusainetta ei saisi lisätä samaan aikaan, osaatko sanoa pitääkö tämä paikkaansa? Jos pitää, niin siinä olen ainakin tehnyt sitten virheen.
mangokiivi
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 16:57, 05.05.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 13:27, 06.05.2018

ymmärsinkö oikein että myös toisella testillä tulos oli 0,3? vai vain sinun omalla testillä, sekä hanavedestä että akvasta?
tuossa jbl tippatestissä pitäisi tulos olla <0,01 jotta olisi hyvä nitriittitaso. tuo 0,3 on aivan hirveän iso lukema ja tuossa testissähän tuota lukemaa ei olekaan, tarkoitatko että värisävy on 0,2 ja 0,4 väliltä? jos kaksi eri testiä näyttää hanavedellekin 0,3 voi ehkä olla että hanavedessä on sitten noin paljon nitriittiä? silloin ei vettä kannata vaihtaa jos noin olisi. silloin tuo ehdotettu suodatinmateriaali kaverin altaasta lainaan olisi paras ratkaisu jos bakteerivalmisteita ei mahdollista saada.

vesi kannattaa kaataa sangosta jonkin levyn, esim. muovinen pieni leikkuulauta päälle, niin kaasuja ei pääse niin paljon veteen, eikä sisustuskaan mene ihan uusiksi :mrgreen: leikkuulauta kelluu hyvin ja sen päälle on helppo kaataa. tuskin hapen ylikyllästys kyseessä jos ei tule hirveästi kuplia. sankolla täyttäminen on parempi tapa ja pikkuakvaarion kans helpompikin, ei tarvi letkuja viritellä. iso akvaario tai monta akvaariota sitten vähän erijuttu...

lapotessa taas jos tulee kuplia pohjasta, niin se on tosi huono juttu, silloin pohja on tukossa ja sieltä tulee rikkivetyä. tuskin tätä tarkoitit kun sanoit että lapotessa tulee? sun akva on niin nuori ja vielä olet laponnutkin sitä, tuskin pohja voi vielä tukossa olla. ellei sitten ole todella huono pohjamateriaali, millainen sora/hiekka sulla on?

vedenparannus ainetta ja lannoitetta ei kannata laittaa yhtäaikaa. vedenparannusaine poistaa vedestä metalleja ja juuri niitä lannoite sisältää. eli menee ainakin lannoitteet osin hukkaan ja joidenkin huhujen mukaan jotkin vedenparannusaineet ja lannoitteet yhtäaikaa laitettuna voi tehdä myrkytyksen kaloille. tuon todenperäisyydestä en osaa kyllä sanoa, mutta itse laitan lannoitteet vasta seuraavana päivänä vedenparannusaineen laitosta.

mikä kasvilannoite sulla muuten on ja paljonko laitat?
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja mangokiivi » 14:23, 06.05.2018

kultuaiset kirjoitti:ymmärsinkö oikein että myös toisella testillä tulos oli 0,3? vai vain sinun omalla testillä, sekä hanavedestä että akvasta?
tuossa jbl tippatestissä pitäisi tulos olla <0,01 jotta olisi hyvä nitriittitaso. tuo 0,3 on aivan hirveän iso lukema ja tuossa testissähän tuota lukemaa ei olekaan, tarkoitatko että värisävy on 0,2 ja 0,4 väliltä? jos kaksi eri testiä näyttää hanavedellekin 0,3 voi ehkä olla että hanavedessä on sitten noin paljon nitriittiä? silloin ei vettä kannata vaihtaa jos noin olisi. silloin tuo ehdotettu suodatinmateriaali kaverin altaasta lainaan olisi paras ratkaisu jos bakteerivalmisteita ei mahdollista saada.

vesi kannattaa kaataa sangosta jonkin levyn, esim. muovinen pieni leikkuulauta päälle, niin kaasuja ei pääse niin paljon veteen, eikä sisustuskaan mene ihan uusiksi :mrgreen: leikkuulauta kelluu hyvin ja sen päälle on helppo kaataa. tuskin hapen ylikyllästys kyseessä jos ei tule hirveästi kuplia. sankolla täyttäminen on parempi tapa ja pikkuakvaarion kans helpompikin, ei tarvi letkuja viritellä. iso akvaario tai monta akvaariota sitten vähän erijuttu...

lapotessa taas jos tulee kuplia pohjasta, niin se on tosi huono juttu, silloin pohja on tukossa ja sieltä tulee rikkivetyä. tuskin tätä tarkoitit kun sanoit että lapotessa tulee? sun akva on niin nuori ja vielä olet laponnutkin sitä, tuskin pohja voi vielä tukossa olla. ellei sitten ole todella huono pohjamateriaali, millainen sora/hiekka sulla on?

vedenparannus ainetta ja lannoitetta ei kannata laittaa yhtäaikaa. vedenparannusaine poistaa vedestä metalleja ja juuri niitä lannoite sisältää. eli menee ainakin lannoitteet osin hukkaan ja joidenkin huhujen mukaan jotkin vedenparannusaineet ja lannoitteet yhtäaikaa laitettuna voi tehdä myrkytyksen kaloille. tuon todenperäisyydestä en osaa kyllä sanoa, mutta itse laitan lannoitteet vasta seuraavana päivänä vedenparannusaineen laitosta.

mikä kasvilannoite sulla muuten on ja paljonko laitat?Mulla on nyt kaksi tippatestiä joissa molemmissa alin lukema on <0.3 mg/l ja seuraava lukema on 0.3mg/l. Omalla testillä kun mittaan niin hanavesi sekä akvaarion vesi näyttää 0.3 mg/l ja tällä ''uudemmalla'' testillä akvaarion vedestä tulee lukema <0.3mg/l eli se alin tulos mitä tällä voi saada. Mulla ei ole tässä tuollaista <0.01 lukemaa ollenkaan, tosin se johtuu siitä, että nää molemmat nitriitti testit onkin Tetran, eikä JBL:n -.- Muistin, että tääkin olis ollut JBL kun kaikki muutkin on mutta oonkin muistanut vääri, pahoittelen! Eli mun testi näyttää siis tältä:

https://www.google.com/search?q=jbl+no2 ... V-k-Vw1eoM:

Onko toi JBL:n nitriitti testi tarkempi kuin Tetran?

Pohjasta ei ainakaan ole tullut lapotessa kuplia, mutta hyvä tietää tämä. ja kiitos tuosta leikkuulauta vinkistä :) Siinä vaiheessa kun olen täyttänyt akvaarion uudelleen niin silloin takaseinässä on niitä kuplia. Häviää sieltä parin tunnin sisällä. Pohjana on sitä sellaista mustaa soraa, sain sen akvaarion mukana, eikä sitä ole kauhean isoa kerrosta siellä.

Jatkossa laitan vedenparannusaineen ja lannoitteen eri aikaan. Mulla on toi JBL Ferropol niminen lannoite. Laitan sitä sen purkin ohjeen mukaan, mikäli ei oo tullut itellä laskuvirhettä, niin n. 7.5ml. Siinä lukee 10ml / 80l vettä.
mangokiivi
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 16:57, 05.05.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 14:53, 06.05.2018

no voi jessus, eihän tollaisella testillä mitään tee joka tollaisista lukemista alkaa [}:)] no, huojentava tieto että ei sitten ainakaan 0,3 nitriitit ole, huh :) huono puoli tuossa taas se ettei nitriitistä nyt oikeaa tietoa, olisi hyvä jollain tarkemmalla testillä se varmistaa, ainakin jos oireilu/kuolemat jatkuvat. onko siellä nyt oireilevia kaloja?

ok vaikuttaa muut asiat siellä sit olevan, jospa se ois vain ollut sitten esim. nitriittipiikki asukkaiden lisääntyessä ja mennyt jo ohi. nitriitti on kyllä tosi haitallista jo paljon pienempinä pitoisuuksina kuin 0,3, esim. herkät huntupyrstö kultikset reagoi jo 0,05 lukemilla pinnan "napsutuksella". ja varmasti vähemmänkin herkät kärsii pidemmällä aikavälillä, joten suosittelen investointia tuohon jbl testiin. tai jos lähialueella on akvaarioliike, niin siellä varmaan ilmaiseksikin tuon mittauksen tekevät jos veisit vesinäytteen sinne. olisi sitten eliminoitu tuo nitriitin mahdollisuus ja voi rueta miettimään muita syitä jos ongelmat jatkuvat.
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja mangokiivi » 15:05, 06.05.2018

kultuaiset kirjoitti:no voi jessus, eihän tollaisella testillä mitään tee joka tollaisista lukemista alkaa [}:)] no, huojentava tieto että ei sitten ainakaan 0,3 nitriitit ole, huh :) huono puoli tuossa taas se ettei nitriitistä nyt oikeaa tietoa, olisi hyvä jollain tarkemmalla testillä se varmistaa, ainakin jos oireilu/kuolemat jatkuvat. onko siellä nyt oireilevia kaloja?

ok vaikuttaa muut asiat siellä sit olevan, jospa se ois vain ollut sitten esim. nitriittipiikki asukkaiden lisääntyessä ja mennyt jo ohi. nitriitti on kyllä tosi haitallista jo paljon pienempinä pitoisuuksina kuin 0,3, esim. herkät huntupyrstö kultikset reagoi jo 0,05 lukemilla pinnan "napsutuksella". ja varmasti vähemmänkin herkät kärsii pidemmällä aikavälillä, joten suosittelen investointia tuohon jbl testiin. tai jos lähialueella on akvaarioliike, niin siellä varmaan ilmaiseksikin tuon mittauksen tekevät jos veisit vesinäytteen sinne. olisi sitten eliminoitu tuo nitriitin mahdollisuus ja voi rueta miettimään muita syitä jos ongelmat jatkuvat.


Nyt ei ole mitään oireita kenelläkään. Käyn heti ensi viikolla ostamassa jbl:n nitriitti testin, että saisi sitten oikean lukeman. Täälläpäin ainut liike on Faunatar.
Olen lukenut, että sukaravut olisi herkkiä nitriitille, niin ihmettelen ettei niitä sitten ole yhtään kuollut tai oireillut.
mangokiivi
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 16:57, 05.05.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 15:43, 06.05.2018

joo, tuo sukis asia minustakin viittaisi siihen ettei ongelma olisi nitriitti. samoin se että kalat ovat pohjalla. yleensä kalat pyrkii pintaan kun nitriittiä on.yrittävät saada happea kun nitriitti estää hapen saannin vaikka happea olisi vedessä reilusti.tukehtumisen tunne siis tulee. pohjalle ne taas pyrkivät silloin jos veteen tulee ylikyllästys. ei silloinkaan ylikyllästyksen ollessa päällä, vaan sitten kun veden ylikyllästys menee ohi. kalan sisällä oleva paine on silloin isompi kuin veden (kuplat kalan sisällä kasvavat) ja kala pyrkii pohjaan jossa veden paine on suurin. itsellä on akvassa tuo ylikyllästys juttu ollut,oireita oli juuri tuo hitaus, kalat seisoi pohjassa pyrstöllään ja makasivat välillä pohjalla. ei kaikki kerralla kylläkään, siinä on vähän tsäkästä kiinni mihin nuo kuplat milläkin kalalla kulkeutuu. ja kaikki saman lajin kalatkaan ei oireillut.

joten ehkä kaiken varalta kannattaa vielä seurata sitäkin miten paljon noita kuplia tulee vedenvaihdossa ja meneekö kaloja pohjalle vedenvaihdon jälkeen tuntien tai vuorokauden kuluttua. jos sellaista ilmenee, voi vesi olla normaalia kaasurikkaampaa ja voi tarvita seisottamisen astiassa ennen akvaan laittoa tuon leikkuulauta jipon lisäksi.

mutta toivotaan nyt että nuo ongelmat olisi nyt jo ohi :)

ja niinkuin edellä sanottukin niin aika iso on kalojen ja rapujen määrä ainakin näin tuoreeseen akvaarioon, jossa ei mitenkään voi vielä ihan pomminvarma typpikierto olla. poikaset kun vielä kasvaa ja niitä tulee koko ajan lisää... tälle asialle kannattaisi jotain tehdä, voisiko esim. poikasille hankkia pikkualtaan jossa voisivat kasvaa sen aikaa että ne saa aina luovutettua pois?
Viimeksi muokannut kultuaiset päivämäärä 15:54, 06.05.2018, muokattu yhteensä 1 kerran
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja Kalaxy » 15:49, 06.05.2018

Minusta JBL:n testi on selkeä.
LUKEMAT <0,01 ja 0,025 on OK ja merkitty vielä vihreällä värillä. Testiliuos on silloin aika hailakan keltaista.
LUKEMAT 0,05 ja 0,1 ei enää OK ja keltaisella alueella. Testiliuoksen sävyä voisi kuvata vaikka ihonväriseksi.
LUKEMA 0,2 ei tietenkään ole enää OK ja väriasteikossa oranssin ja punaisen rajoilla. Testiliuos on jo selkeästi possunpunainen, siis tällainen [:I] .
jne.

Minulla ensimmäisen purkin kanssa nitriitti nousi tuonne 0,2-0,3 tuntumaan, kun olin laittanut asukkaat sinne, vaikka olin kypsyttänyt sen oikein pitkän kaavan mukaan varmaan 5 viikkoa ja lukemattomilla mittauksilla todenut valmiiksi. Ei silti kestänyt tullutta kalakuormaa. Kardinaalikalat eivät kylläkään näkyvästi oireilleet, mutta ovatkohan sitten kestävämpiä siinäkin suhteessa. Varmasti on suuria lajikohtaisia eroja kestävyydessä, kuten kultuaiset kertoi, että jotkut kultakalat reagoivat jo paljon pienimpiin pitoisuuksiin. JBL:n testin mukaan siis 0,3 on oranssin ja punaisen rajalla, eli "paha, mutta ei niin paha" :mrgreen: .

Oletko jo aivan puhki, kun tykitämme näitä ohjeita ihan sarjana? Ei tässä kaikilla muillakaan ole mennyt se alku niin kuin Strömsössä, minulla on ainakin käsi täällä pystyssä :roll: .
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 88
Liittynyt: 10:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalakuolemat

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 16:10, 06.05.2018

Kalaxy kirjoitti:Oletko jo aivan puhki, kun tykitämme näitä ohjeita ihan sarjana? Ei tässä kaikilla muillakaan ole mennyt se alku niin kuin Strömsössä, minulla on ainakin käsi täällä pystyssä :roll: .


käsi pystyssä myös täällä :mrgreen:

ja muistan mille tuntui kun ongelmia oli kun ei vielä perusasioistakaan ollut kunnolla kuvaa hahmottunut. lue siinä sitten spesiaali asioista tietoa kun ne kaikki pohjautuu siihen että lukijalla perusasiat on täysin hallussa. tämän yrittää itsekin muistaa ohjeita antaessa että tulisi mahdollisimman perusteellisesti selvitettyä että aloittelijankin helppo ymmärtää. mutta aina tämä ei varmasti onnistu, joten kyselehän vain rohkeasti jos jokin jää epäselväksi.

faunattaren sivuilla näkyy lukevan että testaavat veden tuodusta vesinäytteestä. ehkä kannattaisi siellä käydä testauttamassa ja ostaa ennemmin vaikka jokin läpinäkyvä muovilaatikko ja pieni suodatin niille poikasille säästyneellä rahalla :) ihan jokin säilytys laatikkokin tavallisesta kaupasta hoitaa ton homman ja on edullinen.
toki sitten jos se nitriitti sattuisi olemaan koholla, kannattaa tietty ostaa oma testi jotta saa helposti tiuhempaan mitattua mikä tilanne. vaikkei se nitriitti ongelma oireisiin täsmääkään, se on kuitenkin yleisin ongelma tuoreessa akvassa ja vaikkei siitä varsinaisia nitriittimyrkytys oireita tulisikaan, stressaa matalampikin pitoisuus jatkuvana kaloja ja voi aiheuttaa niille muita oireita/sairauksia stressin takia. selvensin vielä tuota kun rupesin miettimään että saatat ihmetellä miksi pidän nitriitin tarkkaa mittausta tärkeänä vaikkei oireisiin nitriittimyrkytys sovikaan :D
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen


Paluu Hoito, ongelmat ja kalataudit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa