Nitriittiongelma

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Nitriittiongelma

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Hmmm...joku tässä yhtälössä ei nyt stemmaa. Ongelma on vähän sen luontoinen.

Nitriittimäärä on niin vähäinen, onneksi, ettei sillä ole vaikutuksia kalojen hyvinvointiin.

Kysymys: mitä tapahtuu jos et vaihda vettä lainkaan? Mitä tapahtuu nitriittiarvolle missä ajassa ja missä kohtaa sun mielestä kala tai kalat alkavat oireilemaan?

Mulla on yhä enemmän sellainen tutina, että tässä on menossa jonkun aikaisemmin, jopa kuukausia sitten esim muuton yhteydessä, tapahtuneen typenkierron akuutin ongelman, johon ei reagoitu, jälkilöylyt. Paljonko tähän nyt tässä kohtaa kannattaa panostaa vai enemmin keskittyä hyviin arkihoitorutiineihin, jää pohdittavaksi. On mahdollista, että sulta on mennyt ohi muuton jälkeinen nitriittipiikki, joka meni ohi itsestään, ja joka vaurioitti osaa kaloja ja siksi ne reagoivat edelleen. Eri juttu sitten mihin tai miksi.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Tintukka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 12:19, 20.06.2016

Re: Nitriittiongelma

Viesti Kirjoittaja Tintukka »

Olen Sisso samaa mieltä. Nitriitti ei missään vaiheessa viimeisten kuukausien aikana ole noussut yli tuon 0.025 mg/l. Ihan alusta en ole varma, kun muistaakseni meni pari viikkoa, ennen kuin sain ne testit. Jos en vaihda vettä iskee siihen yhteen kalaan bakteeri ja iski muihinkin. Niistä muista on vain aika jättänyt.

Kun sain akvaarion, en tiennyt mistään nitriittipiikistä ym ja 2 kk meni hyvin. Silloinkin tosin vaihdoin vettä 6-7 pv välein. Sitten alkoi kalat oireilla bakteerein ja homein. Sen selvitin veden vaihdoilla jolloin vain kaksi kalaa kuoli. Sen jälkeen meni ok. Välillä iski pariin kalaan bakteereita tai jotain valkeita laikkuja, jotka hävisivät, kun tehostin vedenvaihtoja. Sitten kalat alkoivat kevät talvella laihtua. Jatkoivat eloaan ihan normaalisti, kunnes vain kupsahtivat. Näin kaloja meni 6. Tässä vaiheessa rupesin epäilemään ammoniakkia ja hommasin niitä bakteereita ensimmäisen kerran. Sen jälkeen yhtään kalaa ei ole kuollut.

Bakteerien lisäyksen jälkeen jonkun parin viikon päästä havaitsin, että edelleen pari kalaa näyttää hoikalta. Ajattelin vähän niin kuin aloittaa alusta ja puhdistaa ulkosuodattimen ja silloin huomasin, ettei suodattimessa ole kuin ne Jnnerjk mainitsemat bioputket. Tilasin välittömästi niitä substrateja ja myös turvetta, josko saisin pH:n laskemaan.

Olin erittäin toiveikas, että ongelma oli siinä. Laitoin pari ampullia bakteereita perään ja jäin odottamaan, mutta silti nitriitti nousi kolmessa päivässä 0.025. Eikä parantunut, vaikka odottelin vielä viikon. Tässä vaiheessa laitoin tänne viestiä, kun ei enää riitä ymmärrys.

Olen samaa mieltä, että tässä paikkaillaan niitä vuodenvaihteen virheitä. Nyt olen tehnyt niin, että "täsmäsyöttänyt" niitä hoikkia kaloja, mutta muuten antanut olla. Koska ammoniakkia ei onneksi ole, niin ajattelin vaihtaa vettä vasta sitten, kun nitriitti nousee ylin sen 0.025mg/ml tai ensimmäiset bakteeritulehduksen oireet iskevät.

Vettä vaihdoin torstaina ja tänään mittasin nitriitin, mikä oli yli hanaveden nitriitin, mutta alle 0.025 ja nitraatin, mikä oli sama kuin viimeksi yli 1, mutta alle 5 mg/l. Kevyttä kyhnyttelyä esiintyy edelleen, mikä voi olla vedenvaihdonkin aiheuttamia, mutta tulehduksia ei näkynyt.
Tintukka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 12:19, 20.06.2016

Re: Nitriittiongelma

Viesti Kirjoittaja Tintukka »

Niin tähän jäi vastaamatta.
Sisso kirjoitti: Kysymys: mitä tapahtuu jos et vaihda vettä lainkaan? Mitä tapahtuu nitriittiarvolle missä ajassa ja missä kohtaa sun mielestä kala tai kalat alkavat oireilemaan?
Kolmessa päivässä nitriitti nousee 0.025 mg/ml, mutta ei ole noussut sen yli. Kalat saivat bakteeritulehduksen yleensä kahdessa viikossa, kun palasin normaali 1x vko veden vaihtoon. Samalla aikaikkunalla aloittavat kyhnytykset.

Nyt oli oikeasti yllätys, että 4 pvn reissun aikana tulehdus oli iskenyt, vaikka bakteerit oli lisätty ja kalat olivat paastolla ja vettä oli vaihdettu. Toisaalta, kun palattuani vaihdoin vettä, niin parani parissa päivässä. Yleensä on mennyt reilu viikko ja tosiaan on mennyt päiviä, ettei ole pystynyt syömään, mutta nyt ei käynyt niin. Ehkä tässä on valoa tunnelin päässä.
Rockhill
Senior Member
Senior Member
Viestit: 797
Liittynyt: 08:51, 26.08.2013
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: pk-seutu

Re: Nitriittiongelma

Viesti Kirjoittaja Rockhill »

Mitä jos kokeilisit Denitrol kerran pv ja Seachem Prime tupla-annos viikottaisessa 50% vedenvaihdossa? Ehkä se alkaa asettumaan pikkuhiljaa, tsemppiä!
Then the truth it hit me, got me off my knees. It's my life I'm living, I'll live it as I please. /Twisted Sister
Anniquu_
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1330
Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala

Re: Nitriittiongelma

Viesti Kirjoittaja Anniquu_ »

Ei taida olla enää ajankohtainen juttu, ainakaan toivottavasti. Ja luin keskustelun vain silmäillen, että saattoi mennä jotain ohi... Mutta se asia siis, mitä piti sanomani on se, että JBL:n nitriittitestin litkut muuttavat väriään vanhetessaan niin, että se näyttää nitriittiä sielläkin, missä sitä ei ole. Eli jonkin aikaa (puoli vuotta?) avattuna ollut testi näytti tislatusta vedestäkin tuon 0,025 mg/l nitrittiä, että se huijaa. :|
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Nitriittiongelma

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Anniquu_ kirjoitti:Ei taida olla enää ajankohtainen juttu, ainakaan toivottavasti. Ja luin keskustelun vain silmäillen, että saattoi mennä jotain ohi... Mutta se asia siis, mitä piti sanomani on se, että JBL:n nitriittitestin litkut muuttavat väriään vanhetessaan niin, että se näyttää nitriittiä sielläkin, missä sitä ei ole. Eli jonkin aikaa (puoli vuotta?) avattuna ollut testi näytti tislatusta vedestäkin tuon 0,025 mg/l nitrittiä, että se huijaa. :|
Tuo on muuten totta :). Kerran testasin tutulle omalla nitriittitestilläni (JBL) ja näytti nitriittiä, mutta en siihen uskonut ja onneksi tutullani oli oma tuliterä testi, joka taas näytti nollan pintaan nitriittiä. Testasin vielä kotona nitriittitestiäni ja selvä ongelma - eli näytti nitriittiä, vaikka sitä ei ollut....

GH-testissä (Tetra) taas olen huomannut ongelman myös, jos himppu vanhempi testi. Näyttää ihan mitä sattuu....

Avattuna menee siis vanhaksi suht nopeasti ja hyvä varmistella tulos. Akkuvesikin (köyhän miehen tislattu vesi) on ihan näppärä testivesi.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Tintukka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 12:19, 20.06.2016

Re: Nitriittiongelma

Viesti Kirjoittaja Tintukka »

No ei tämä oikeastaan ohi ole vieläkään. Nitriittiä on edelleen hiukan. Voitte kyllä olla oikeassa, että testikin näyttää väärin ja pitää pitää asia mielessä, mutta kalat oireilee. Se kai tässä pielessä on.

Hommasin niitä palleroita lisää ja suodatin on nyt täynnä palleroita. Vaihdoin myös vedenparannusaineen Seachem Primeen. Silti yksi kala kuoli viime viikolla. En minä suoraan sanottuna tiedä johtuuko nämä kuolemat nitriitistä, mutta se on ainoa, mitattavissa oleva asia, joka ei ole speksesissä.

Sisso kun epäili, että joku ei täsmää tässä yhtälössä, niin oli oikeassa. Viimeisimmät bakteeritulehdukset eivät olleetkaan sitä, vaan kun nämä ahmatit olivat paaston jälkeen saaneet ruokaa, niin suurimpana kalana oli ottanut pohjakalojen tabletin lopun. Muut kalat olivat siis näykkineet ruokaa tämän kalan suusta ja saaneet "huulen auki" 8O . Todistin asiaa itse myöhemmin.

Jos jotain positiivista pitää etsiä, niin vettä vaihdan vain kerran viikossa, eikä tulehduksia ole ollut. Toisaalta taas pari kalaa on haalistunut (eri kaloja, kuin viimeksi oireilleet) ja todennäköisesti kohta rupeavat laihtumaan. En vain osaa tehdä enää muuta, joten ruokin niukasti, vaihdan vettä viikottain ja toivon parasta.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”