Punatimanttiahven

Kirjoahventen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
_tiikeri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 19:22, 27.11.2003
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Punatimanttiahven

Viesti Kirjoittaja _tiikeri »

Onkos tieteellinen nimi siis "Hemichromis Lifalili" ?

Minkäskokoiseksi kasvaa? Entäpä minkälainen on luonteeltaan? Sukupuolierot? Kuteeko helposti? ja kaikenlaista muuta tietoa, mitä nyt mieleen juolahtaa.... Kaikenlainen info & kokemukset tästä kalasesta tervetullutta... :mrgreen:
--- If it doesn't kill you,it just makes you stronger ---
kalaneiti
Member
Member
Viestit: 330
Liittynyt: 04:06, 24.10.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja kalaneiti »

Kyllä vain, ilmeisesti pienempi (?) ja ainakin värikkäämpi kuin Hemic. Bimaculatus joka oli muistaakseni punakirjoahvenen tieteellinen nimi. Lifalili on siis punatimanttikirjoahven. Ei ole yhtä ärhäkkä kuin Bimaculatus, vaikkakin utelias.

En jaksanut tarkistella, mutta muistelisin että n.10cm kasvava kala se on, mahdollisesti parisenttiä enemmänkin.. parvikala, ja pienempi ego sillä on kun meijän rusokääpiöahvenilla, eli todella kiva fisu kun tilaa on tarpeeksi (meillä ovat 460-litraisessa). Alussa ottelivat keskenään niin että oli otsat ruvella mutta kun nokkimisjärjestys neitien kesken löytyi, on kaikki mennyt hyvin. Ei kiusaa akvan muita asukkeja, jopa monniset ja muut on saanu olla rauhassa.

Naaras on kirkkaan punainen ja uros violetti/sininen..todella helpot erottaa siis. Erona bimaculatukseen on ainakin "timanttien" valtaisa määrä - tulee esiin kun kalat ovat kotiutuneet. Meillä ainaskin yksi tai kaksi kolmesta naaraasta kutivat, mutta kun ei ukkoa ole (mistään löytynyt) niin ei tullu poikasia.. kaverit lisäksi uivat tämän kutijan perässä ja söivät lehdelle lasketut munat ennenkun ne ehtivät edes laskeutua lehdenpinnalle.

Ahnaita syömäreitä ovat..kelpaa kiekkojen rakeet, surviaiset, plekotabut..periaatteessa kaikki mitä niille antaa - jopa kurkku. Kerrohan (yv)jos löydät jostain kyseisiä kaloja, on parvi aika pieni :| ja tosiaan ilman ukkoa..
_tiikeri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 19:22, 27.11.2003
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

uppista

Viesti Kirjoittaja _tiikeri »

Hoplaa, kai nyt jollain vielä jotain kokemuksia löytyy näistä kalasista? :?
--- If it doesn't kill you,it just makes you stronger ---
Fisu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 553
Liittynyt: 22:01, 24.01.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tre, Finland
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Fisu »

Noita sinttejä ui parissa purkissa tuossa selän takana. Tuskin kasvaa kymmen senttiseksi, Merguksen Aquarien Atlaksen mukaan pituus on <10cm. Mun vanhin uros (muutama vuosi) on n. 8cm. Naaraat jäävät pienemmiksi. Pariskuntana on uroksen aggressiot kohdistuu helposti naaraaseen (mutta poikasten tuloa ei voi estää mikäli naaras vaan pysyy hengissä). Saman poikueen poikasista koostuva parvi pysyy aisoissa (eikä ainakaan mulla ole kutenut, kuten eivät myös vanhemmatkaan jos niiden antaa elää poikasten kanssa). Poikasten parvessa on myös voimaa... Tulitikun mittaiset poikaset teurastivat itseään reilusti suuremmat tulisuut parissa päivässä.

Kalaneidin mainitsemat värierot eivät välttämättä toimi erottelukeinoina sukupuolten välillä kutuajan ulkopuolella. Ruumiin muoto on aika selvästi erilainen uroksen ja naaraan välillä, naaras on pyöreämpi ja pienempi. Uros on pitkulaisemman mallinen ja otsassa hieman enemmän kurvia, samoin perä- ja selkäevän päät vaikuttavat pidemmiltä ja terävemmiltä.
Räpsin muutaman kuvan aiheesta (enkä jaksanut pyyhkiä etulasia):

Tässä on kaksi naarasta: http://personal.inet.fi/koti/tuomiranta ... alili1.jpg
Tässä on uros: http://personal.inet.fi/koti/tuomiranta ... alili2.jpg
Tässä on uros ja naaras: http://personal.inet.fi/koti/tuomiranta ... alili3.jpg

Sivuillani on vielä pari kuvaa kesken kasvuisistä poikasista: http://personal.inet.fi/koti/tuomiranta

Kari
_tiikeri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 19:22, 27.11.2003
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

..

Viesti Kirjoittaja _tiikeri »

Oikein isot kiitokset! :D
Noita kuvia katselin, mutta silti vähän epäilyttää tuo sukupuolen määritys..
Kun eivät hirveästi keskenään kinastele, josko ovatkin tyttösiä molemmat?
Mutta toisaalta, isommalla on kyllä hieman terävämpikärkinen pyrstö, ja muutenkin on ehkä hieman poikamaisempi. Tyttönä ja poikana minä nämä ostin, mutta akvaariokauppojen asiantuntemusta vähättelemättä nuohan voi olla kumpia tahansa.. :roll:

Väritykseltään nuo tosin näyttivät enemmän niiltä poikasilta, kun eivät ole noin kirkkaan punaisia. Mistä moinen? Tosin toinen noista kotiin tuodessani altaaseen päästyään oli kirkkaamman punainen jonkin aikaa, mutta "haalistui" sitten itsensä samanväriseksi toisen kanssa; hailakan violetiksi. (tai miten tuota nyt kuvailisi.. :roll: )

No, jahka huominen reaali on ohi ja aikaa taas leikkiä enemmän akvaarion kanssa, koitan räppäistä otuksista muutaman kuvan ja laitan tänne..
--- If it doesn't kill you,it just makes you stronger ---
mahven
Junior Member
Junior Member
Viestit: 203
Liittynyt: 14:24, 01.08.2002
Paikkakunta: Klaukkala

Viesti Kirjoittaja mahven »

Minuakin alkoi nämä juuri kiinnostaa kun ovat niiin sieviä eikä hirveän pahan kokoisia. Mutta mites se luonne? Voiko noita pitää seura-altaassa ja jos voi niin minkätyyppisessä porukassa?
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Näitä fisuja tupsahti omaan altaaseeni ja rtietoa olen kovasti koittanut urkkia niistä. ,, mutta aiak ristiriitaista sellaista se vaikuttaa olevan. Omat fisuset ovat kaikki kirkkaan punaisia (paitsi ruokkiessa niitä, jolloin ne innostuvaat ruoasta niin että hieman vaalenevat). Sukupuolista on ihan mahdoton mennä sanomaan mitään vaikka nämä ovat jo n. 8 cm. Lilifalin ja bimaculatucsen suelvin ero on kuulemma se, että bimaculatucsella (vanhalta nimeltään guttatus?) on pyrstöevän tyvessä kolmas tumma piste joka kuitenkin on hyvin haalea. Myös hybridejä on kuulemma liikkeellä, joten voi olla mahdoton sanoa uiskenteleeko altaassa lilifali vai bimaculatus.

Perustiedot mitä netistä nyt olen onkinut:

pH: 6,5-7,5
kovahkosta kovaan veteen
lämpö : netissä tietoa 21-28 astetta eli ei liene ihan kranttu sen suhteen...
koko: jopa 11 cm, naaras hieman pienempi
kotibiotooppi: keskiafrikan/zairen joet

Myös aggressiivisuudesta on erilaisia tietoja, toiset lähteet manaavat tätä pahansisuiseksi, toiset taas lempeiksi öttiäisiksi. Se on ainakin varma, että tämä laittaa iloisesti suihin kaiken joka siihen mahtuu, mutta isompien kalojen kanssa tulee ainakin meillä erittäin hyvin toimeen. Eri lähteet ovat myös eri mieltä sisusdtusinnosta, eli toiset ovat sitä mieltä että ne olisivat kovia repimään kasveja ja kaivelemaan, mutta yhtään kasveihin menevää taipumusta en ole huomannut (johtuneeko hernepohjaisesta räkmixistä jota pääosin syövät). Hiekkaa ovat siirtäneet yhdestä n. 15 cm halkaisijaltaan olevalta alueelta, eli varsin kohtuullisesti tuota kaivamista on esiintynyt. Ovat avokutijoita, eli kutevat sileälle pinnalle kuten laakealle kivelle, eikä kudettaminen ole kuulemma vaikeaa. Suosittelen siis kaikille joilla on suht. tilava allas (kutuaikaan tilaa pitää olla, sillä muuten suomut pöllyävät) ja joilla ei ole pieniä tetroja tms seurana. Väriloisto on räkmixillä taattu!
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

Itsellä oli aikanaan lifalili pariskunta 75-litraisessa, seuranaan partisnaaras.
Kertakaikkiaan viehättäviä ahvenia, oma pariskuntani oli vissiin sieltä kilteimmästä päästä, eivät rähisseet pahemmin kertaakaan.
Pariskunnan sain ottamalla neljä pientä ahventa, palautin sitten loput kaksi akvaarioliikkeeseen kun pariskunta oli muodostunut.
Sisustusintoa oli jonkin verran, tosin itseäni se ei haittanut koska pidän ahventen kaivelua äärimmäisen mielenkiintoisena toimintana :mrgreen:
Kasveina minulla oli jaavansaniaista joka oli saanut toisessa akvaariossa kehittää juuristoa monta vuotta, joten pahimmatkaan kaivelut eivät saaneet näitä tuhteja puskia ylös pohjasta.
Osaavat sitten kutea ihan riesaksi asti. :roll:
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

JustinSane kirjoitti:Osaavat sitten kutea ihan riesaksi asti. :roll:
Onneksi nämä kolme veijaria elelevät 72-litraisessa sateenkaarikalojen ja plekojen kanssa, eli saavat kutea minkä kerkeävät, tilaa ja pesänryöstäjiä löytyy onneksi yllin kyllin :roll:
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

-Alix- kirjoitti:Onneksi nämä kolme veijaria elelevät 72-litraisessa sateenkaarikalojen ja plekojen kanssa, eli saavat kutea minkä kerkeävät, tilaa ja pesänryöstäjiä löytyy onneksi yllin kyllin :roll:
Jos tämä oli jonkinnäköistä kuittailua akvaarion koosta, niin silloin elettiin sen ajan tietojen mukaan, jolloin esim. partis oli tuonkokoiseen täysin käypä vehje, kuten myös lifalilit. Enpä voi sanoa mitään järkyttäviä omantunnontuskia kokevani, kalat kuitenkin voivat hyvin, olivat aktiivisia , kutivat ja elivät monta vuotta kunnes sitten niistä luovuin. Hoitorutiinitkin olivat sen ajan yleiseen käytäntöön verrattuna ihan hyvät, varsinkin jos vertaa monien nuorten harrastajien alkuaikojen "kolmetoista kultakalaa 40-litraisessa" touhuun.
Nykyään en luultavasti enää samanlaista settiä rakentaisi, mutta positiivinen kokemus tuo oli joka tapauksessa ja suosittelen punatimanttiahventa kirjoahvenista kiinnostuneelle, tosin isompaan vesimäärään kuin itselläni oli ;)
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Hups, lievä typo! Siinä kuuluu tietenkin lukea 720! 8O koko viestistä tulee yhden numeron poisjättämisellä aika karmea. Olisi vielä pitänyt mainita haibarbit ja kultapleko niin olisi joku tullut kirveellä oven taakse :mrgreen:
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

-Alix- kirjoitti:Hups, lievä typo! Siinä kuuluu tietenkin lukea 720! 8O koko viestistä tulee yhden numeron poisjättämisellä aika karmea. Olisi vielä pitänyt mainita haibarbit ja kultapleko niin olisi joku tullut kirveellä oven taakse :mrgreen:
Njoo, sotiakin on alkanut vähemmästä :mrgreen:
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

JustinSane kirjoitti:Osaavat sitten kutea ihan riesaksi asti. :roll:
Tuo tuli nyt todistettua kun harmittelin että nämä (bimaculatucsia ovet, pyrstön juuressa näkyy tumma piste kutuväreissä ollessaan) ovat peittäneet yhden kiven hiekalla. Kunnes katsoin tarkemmin ja tajusin niiden peittäneen kiven mädillä. Kivi ei ole mikään pieni ja siitä ei näy paljon mitään, aika törkeän kokoinen kutu! Onneksi ne ovat hyvin rauhallisia, puolustavat kiveä rauhaisimmin keinoin kuin mitä viereinen sateenkaarikala pyydystää tipuja omaan kutuoksaansa :roll: Kasveja eivät ole repineet, ainoastaan kaivaneet itselleen pienen siistin luolan juurakon alle ja siistineet tämän kiven mätialustaksi. Kolmas pyörä pääsee välillä niin mukaan leikkiin että näyttää siltä että kudulla olisi kolme vanhempaa :mrgreen: Edelleen pakko suositella. Jos näitä jää paljon henkiin tuolla seura-altaassa niin ollaan kyllä liemessä jos kutuja alkaa tulemaan tätä vauhtia (kalat vasta kotiutuneet kunnolla).
JustinSan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 752
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JustinSan »

-Alix- kirjoitti:
Tuo tuli nyt todistettua kun harmittelin että nämä (bimaculatucsia ovet, pyrstön juuressa näkyy tumma piste kutuväreissä ollessaan) ovat peittäneet yhden kiven hiekalla. Kunnes katsoin tarkemmin ja tajusin niiden peittäneen kiven mädillä. Kivi ei ole mikään pieni ja siitä ei näy paljon mitään, aika törkeän kokoinen kutu! roll:
Joo ne kudut ei tosiaan ole sieltä pienimmästä päästä, muistelisin, että joku 1000 mätimunaa saattaa tulla helposti :roll:
Hitto kun ei ollut silloin mitään kunnon kameraa, olisi saanut hienon kuvan siitä kun punikit kaivoivat pohjaan läpimitaltaan ainakin kymmensenttisen kuopan pohjaan saakka ja sitten kutivat melkein koko alueelle 8O
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

...ja taas ... ja taas ... ja taas... Siis nämä kutevat nonstop! Hyvä kun menee pari päivää kutujen välillä. Alkaa tuntumaan siltä, että altaassa olisi kaksiavioinen uros, sillä kutua löytyy tasan kahdesta paikasta vuoroin välein muutaman päivän välein. Sama naaras tuskin kutee niin usein?? Luulin että nämä muodostavat pareja, mutta taitaapi enempi olla haaremi kyseessä. Ne eivät myöskään jahtaa kolmatta pyörää pois kudun luota, välillä on oikein vaikea nähdä mitkä kaksi oikein on kutemassa ja kuka vaan pyörii mukana.

Laadun korvaa tämän kalan kohdalla ehdottomasti määrä, sillä yksikään kutu ei ole selvinnyt paria päivää pidempään ennenkuin joku on sen putsannut pois :roll: Joku kerta pitänee huvin vuoksi kerätä kutu talteen ja katsoa mitä seuraa. Onneksi nämä eivät altaassa onnistu joka kerta tai kohta ei olisi altaassa vettä kalojen välissä :mrgreen:
Liinanen
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1273
Liittynyt: 18:18, 26.08.2004
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liinanen »

Nostan tätä vanhaa ketjua vähän, jos vaikka saisin vielä vähän lisää kokemuksia peliin. Otin kaksi päivää sitten pariskunnan, joka on nyt tänä aamuna kutenut, ja kutenut, ja kutenut... Mätiä on siis aivan tajuttomasti! Kuinkakohan minun käy? Akvassa (430l) on lisäksi pari lehtistä, palettikaloja, perhoskirjoahvenia, leviksiä ja pari isoa partista.
Kertokaa hyvät ihmiset onko teillä jäänyt paljon poikasia henkiin, ja mitä te olette niille tehneet? Alkoi vähän pelottaa... :(
NinZe
Member
Member
Viestit: 466
Liittynyt: 21:31, 25.04.2007
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja NinZe »

Rupesin äskön kattomaan kans ton altaaseen ja P.timantit on kuteneet. Naaras vartioi kutua kasvin juurella. Kuinka kauan kestää kun poikaset kuoriutuu? Eka kutu tolle pariskunnalle tossa altaassa. *iha täpinöis*. :D :D
240L + 180L Miljoonakalojen, ja Platyjen kasvatusta eli niitä voi tiedustella koska vaan.
affenainen80
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:47, 23.07.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja affenainen80 »

Onnea perhetapahtuman johdosta!
Punatimantit on ihan turhaan parjattuja ja huonossa maineessa. Aivan upeannäköinen ahven eikä lainkaan ongelmatapaus kun on oikeanlaisissa oloissa. :D

Kudun kuoriutuminen vie jotain kolmesta neljään tai viiteen päivään (arvio) altaan lämpötilasta riippuen.
1000L tyhjillään, 400L aasiaa ja 350L afrikkaa + 9 viljakäärmettä
NinZe
Member
Member
Viestit: 466
Liittynyt: 21:31, 25.04.2007
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja NinZe »

Tuo pariskunta on ainakin niin rauhallinen kun olla ja voi. Uros ui ihan omissa oloissaan ympäri allasta ja käy välillä katsomassa naarasta ja jatkaa taas matkaansa. Luulen kyl silti ettei tosta kudusta selvii ykskään poikanen. Ei tuolla oo tarpeeks piiloja poikasille, joten luulen et tää eka kutu/poikue menee parempiin suihin.
240L + 180L Miljoonakalojen, ja Platyjen kasvatusta eli niitä voi tiedustella koska vaan.
NinZe
Member
Member
Viestit: 466
Liittynyt: 21:31, 25.04.2007
Paikkakunta: Pori

Re: Punatimanttiahven

Viesti Kirjoittaja NinZe »

Kuten arvata saattaa se ensimmäinen kutu meni parempiin suihin. Nyt ovat taas kuteneet. Mikä olisi hyvä lämpötila että kudusta tulisi jotain ? Tämä kutu ei ainakaa tule syödyksi, kun altaassa jossa ovat ei ole muita kaloja. Millä olette syöttäneet pieniä poikasia?
240L + 180L Miljoonakalojen, ja Platyjen kasvatusta eli niitä voi tiedustella koska vaan.
NinZe
Member
Member
Viestit: 466
Liittynyt: 21:31, 25.04.2007
Paikkakunta: Pori

Re: Punatimanttiahven

Viesti Kirjoittaja NinZe »

Tänään oli punatimanttivauvat syntyneet. :D :D Vanhemmat hoitaa pieniä huolella. Toivottavsti tästä edes muutaman sais myyntiin .. Paljon niitä ainakin näytti pohjalla vilisevän. :D
240L + 180L Miljoonakalojen, ja Platyjen kasvatusta eli niitä voi tiedustella koska vaan.
pkaelli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 18:19, 16.06.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Punatimanttiahven

Viesti Kirjoittaja pkaelli »

mulla kans kuti. huomasin vasta kun poikasia alkoi pyöriä ihan tajuttomasti. oisko niitä noin 100 kpl?

laitoin jo postauksen jossa kyselin et mitä noille pitäisi nyt tehdä? Aloittelija kysyy. :-)

terv,

Jussi
Tootsie
Starting Member
Starting Member
Viestit: 4
Liittynyt: 20:42, 02.04.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Punatimanttiahven

Viesti Kirjoittaja Tootsie »

Mulle on tulossa 375l tankki ja kalastoa pohdiskelen. Onko ihan tuhoontuomittu ajatus hommata muutama tällainen kaunistus tuon kokoiseen altaaseen?
Ja mitä kaloja seuraksi? Mätystäävätkö kardinaalitetrat suihinsa samantien?
Mitä hammaskarpit kertovat toisilleen?
-No kalajuttuja!
Kaetsy
Starting Member
Starting Member
Viestit: 48
Liittynyt: 23:31, 08.08.2014

Re: Punatimanttiahven

Viesti Kirjoittaja Kaetsy »

Mäkin niin mietin et tulisuun kanssa vois mennä mut pelkään kyllä monnisten puolesta sen verran etten halua ottaa riskiä. Aika teurastustarinoita löytyy täältäkin :( 500l (200x50) olis kyllä tilaa mut silti...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjoahvenet”