piikkiplekon sopivuus altaaseeni?

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
mariquies
Junior Member
Junior Member
Viestit: 63
Liittynyt: 10:25, 03.10.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

piikkiplekon sopivuus altaaseeni?

Viesti Kirjoittaja mariquies »

Mulla on jo pidempään kaihertanut mielessä kultapiikkipleko, jollainen nyt mahdollisesti olisi saatavilla, mutta kovasti arveluttaa näiden piikkiplekojen luonne ja se, että onko tulevaisuudessa ruumiita tulossa, jos sellaisen vielä tuohon soppaan ymppään. Allas on 720-litrainen, pohja 200 x 60 ja tällä hetkellä suuriksi kasvavia plekoja altaasta löytyy kuujuova- sekä kultapleko, vähän pienemmäksi jääviä musta- ja safiiripleko. Tällä hetkellä kaikki plekot on alta 10-senttisiä sinttejä, kun allaskin on vasta pari kuukautta vanha, ja tuo tarjolla oleva kultapiikkikin olisi samaa kokoluokkaa. Piilojen määrä, riittävä ruoka yms. sekä tietenkin yksilöerot vaikuttavat paljon, mutta sanokaahan nyt viisaammat, onko tuossa liikaa riskiä? En missään nimessä haluaisi löytää jonain aamuna raatoja altaastani, ja jo tuon kultaplekonkin temperamentti hieman pohdituttaa. Toki plekothan kasvavat hitaasti ja kuka tietää, pysyvätkö kaikki hengissä aikuiskokoon asti, ja oma logiikkani sanoisi, että yhteiselo voisi sujua paremmin, kun sintistä asti tottuu toisiin ja asuintilansa jakamaan. Jostain aiemmasta keskustelusta tosin luin, että näillä piikkiplekoilla voi silti vain napsahtaa joku yö...

Sanokaa nyt, ettei missään nimessä kannata ottaa ja säästäkää mut konkurssilta :mrgreen:
720 L monneja, 240 L seurala, 240 L malawila, 60 L hammaskarppeja
Vauhtiville vm. 2011, mies ja kissa.
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Re: piikkiplekon sopivuus altaaseeni?

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Meillä luovuttiin n. 25 senttisestä kultaplekosta(sen temperamenttisen luonteen takia, vaikka altaalla kokoa 1200-litraa) ja tilalle hankittiin hopea- ja kultaplekon kaveriksi leopardipiikkipleko. Kokoa kultapiikillä on himpun yli 15 cm(tuli meille 2008 n. 5 senttisenä), hopeapiikki himpun yli 10 cm(tuli vuosi pari kultapiikin jälkeen n. 5 senttisenä) ja nyt tuo loppukesästä tullut leopardipiikki vajaa 10 cm, ovat olleet(vielä) sovussa keskenään.

Taannoin hopea- ja kultapiikki otti yhteen aika kovasti, ne kisasivat luolasta, jonka poistin samantien, kun hokasin mistä tappelevat. Ovat olleet sen jälkeen iisisti keskenään, pieniä naarmuja hopeapiikissä olen nähnyt tuon kisan jälkeen, mutta ei mitään vakavaa.

Nuo pienet piikkiplekot tulevat toimeen eri lajisten plekojen kanssa, omanlaistensa kanssa(varsinkin jos on samaa kokoluokkaa) saatetaan ottaa yhteen. En siis ole nähnyt piikkien käyvän muiden plekolajien kimppuun(pallotuliplekoja, pisamatäpläpleko, vihertuliplekot ja alpakkapleko), mutta johtuisko sopuisuus vielä koosta... Ei tarvitse taistella kenenkään kanssa kun isommat plekot eivät pidä kokoisinaan kilpailijoina. Saas nähdä sitten tulvaisuudessa, mikä on piikkien luonne.

Jos haluat tietää kuinka isommat piikit pärjäävät altaassa, otappa yhteys "bymooriin", hällä on useampi jo hyvään kokoon ehtinyt piikki muiden plekolajien seassa.

Ja veikkaan, että jos otat kultapiikin altaaseesi kasvamaan, voi sillä olla ottajia sitten, jos altaasi käy sille pieneksi tai sen ego kasvaa altaaseesi liian suureksi. ;)
bymoor
Member
Member
Viestit: 470
Liittynyt: 20:01, 07.12.2006
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Re: piikkiplekon sopivuus altaaseeni?

Viesti Kirjoittaja bymoor »

nii.. Noitten piikkien kanssa menny kyl melko tapauskohtasesti. Jotkut ollu perin säyseitä tullessaan ja toiset taas uhitelleet kaikille isommillekkin, kunnes saivat köniinsä ja rauhottuvat. Piikkiplekot tuppaavat olemaan tosi arkoja tapauksia, eli jos kantojen järjestystä muuttaa, ni kestää parikin kuukautta ennenku reviiripaikat on valikoitu ja tulevat kunnolla näkyville ruokailemaan. Eli periaatteessa vois olla hyvä uutta plekoa kotiuttaessa järjestää vähän kantoja uusiks, jotta kaikki plekot ois samalla viivalla. Kantoja ja jemmoja kannattaa olla sitten reilusti, jotta ei tuu liikaa kiistaa reviirikoloista.

Kyllä kuitenkin uskon että tuo sun altaas riittää, jos se vaan on plekojen ehdolla sisusteltu. Oon nähny 150x60 pohjalla neljä verkkopiikkiä, jotka ei tapellu ollenkaan. Pienestä pitäen olleet samassa altaassa ja kokoa niillä oli 25-35cm. Tappelut tosin alko sitten uusissa altaissa, kun paikkoja alettiin valitsemaan, mutta rauha palasi melko nopeeta. Eli nää on varsin tapauskohtasia juttuja, joihin kuitenkin pystyy omilla tekemisillään jonkinverran vaikuttamaan. Joskus tulee vastaan todellisia pe*släpiä, jotka selkeesti hakemalla hakee ongelmia. Toi Satun ja Tommin kultapleko tais olla semmonen, mutta mulla se on ollu varsin säyseä tapaus, kun kaverit on isompia. Muutama vuosi ja saattaa tilanne olla toinen.

Se kuitenki tähän vielä että koskaan ei oo plekoja mulla menehtyny tappeluiden takia. Välillä on evässä vekki tai kyljissä jälkiä, mutta en oo enempää huolestunut koska ne on vain ajottaisia tilanteita. Jos tilanne jatkuisi, niin plekot sitten irralleen eri altaisiin. Tai sitten kokeilee järjestellä vähän kantoja eri asentoon, jollon "kauhun tasapaino" taas palaa altaaseen.
mariquies
Junior Member
Junior Member
Viestit: 63
Liittynyt: 10:25, 03.10.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: piikkiplekon sopivuus altaaseeni?

Viesti Kirjoittaja mariquies »

No tulihan tuo nyt sitten hankittua, ja pahus että osaa olla upea kala. Arkakaan otus ei ole vaan tulee illalla valojen päällä ollessakin esille etsiskelemään ruokaa, päiviksi tosin on löytänyt jonkun niin hyvän jemman, ettei kalaa näy missään. Nyt vain toivotaan kaiken menevän hyvin ja että kaverilla on lukuisia lukuisia elinvuosia edessä kasvaa kunnon jötkäleeksi :)
720 L monneja, 240 L seurala, 240 L malawila, 60 L hammaskarppeja
Vauhtiville vm. 2011, mies ja kissa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”