Estimative index, miten se toimii?

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
KUHA
Starting Member
Starting Member
Viestit: 32
Liittynyt: 00:44, 03.10.2004
Paikkakunta: Helsinki

Estimative index, miten se toimii?

Viesti Kirjoittaja KUHA »

Moi.

Luin 4/2006 Aponogetonista Estimative Indexistä. Olin törmännyt siihen jo aiemmin muualla netissä (linkkejä Aponogetonissa). Olisin kiinnostunut tietämään kuinka ko. metodi toimii PMDD:n kanssa.

Kasvit kasvavat hyvin ja akvaario muutenkin vaikuttaa olevan hyvässä kunnossa, mutta tuota estimative indexiä olisi mukava kokeilla. Kuva akvaariosta tällä hetkellä, kasveja karsittu paljon lähiaikoina: http://irc-galleria.net/view.php?nick=z ... d=68297872

Kasveina on hentorotala (Rotala rotundifolia), kapeakeiholehti (Sagittaria subulata), kääpiökeihäslehti (Anubias barteri var. nana), tiikerilumme (Nymphae lotus), intianvesitähdikki (Hygrophila polysperma), pennilehti (Cardamine lyrata) ja hapsiluikka (Eleocharis acicularis).

Kalastona on 15 kuparitetraa (Hasemania nana), 10 kääpiönuoliaista (Botia sidthimunki), 6 kääpiömonnista (Corydoras pygmaeus), partamonni (Ancistrus sp.) ja noitamonni.

Olen yleensä lisännyt PMDD:tä ml/10 litraa viikottain. Eli noin 20 ml viikossa 200 litran akvaariooni.

Olen testaillut myös Fe-testillä ja sen mukaan rautaa on liian vähän tuolla annostuksella (n. 0,05-0,1 ppm). En ole vaan viitsinyt lisätä mitenkään radikaalisti PMDD:n määrää. Tällä viikolla tosin kokeilin lisätä toisen 20 ml muutama päivä vedenvaihdon jälkeen, jolloin raudan määrä oli n. 0,2 ppm (testiä on hieman vaikea lukea).

Akvaarioni on siis seuraavanlainen:

koko: 200 l
valo: 4 x 30 W
CO2: kiertovesipumpulla kahdesta limsapullosta hiivamenetelmällä
KH: 3 d
GH: 4-5 d
pH: n. 7
CO2: n. 8,7 ppm (tämän taulukon mukaan http://www.aquaristik.de/artikel/co2.jpg)
Nestehiilen lisäys 4 ml/päivä, Easy Life, Easy Carbo (n. 5 päivän ajan vasta)

Eli miten estimative index toimii em. altaassa? Paljon minun tulisi lisätä PMDD:tä? Joitain muita vinkkejä, jos tulee mieleen.

Kiitos vastauksistanne.
Danny
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1106
Liittynyt: 22:03, 07.11.2003
Paikkakunta: Parainen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Danny »

Linkkivinkkinä:
http://www.barrreport.com/ - kuten varmaan tiesitkin. Sieltä löytynee paras info tästä asiasta.

Yleensä kai EI:tä käytetään altaissa, joissa on erittäin paljon valoa, 0,75-1 W/l ja yli...

Varmaankin sinun pitäisi lisätä pääravinteita (makroja) enemmän kuin mitä PMDD:stä tulee. Näyttäisi, että monet annostelevat pääasiassa makroja kolme kertaa viikossa ja lisäksi PMDD:tä hivenravinteiden (mikrojen) saantiin.

T. Barr korostaa myös voimakasta hiilarin lisäystä. Sinun pitäisi ehkä aloittaa siitä ja nostaa hiilidioksidin määrä jonnekin 30 ppm:n hujakoille.
KUHA
Starting Member
Starting Member
Viestit: 32
Liittynyt: 00:44, 03.10.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja KUHA »

Pitääpä tutustua tarkemmin tuohon Barr -raporttiin. Sivusto vaikutti maksulliselta, joka vähän hankaloittaa sisältöön tutustumista.

Altaassa ei tosiaan ole läheskään noin paljon valoa. Hiilarin lisääminen vaikuttaa kyllä hyvältä suunnitelmalta. Pitää vain nyt sitten askarrella tehokkaampi levitin, jolla saisi enemmän CO2:a liukenemaan veteen. Nyt osa siitä nousee vaan kuplina veteen. Joku tämän tyylinen http://www.csd.net/~cgadd/aqua/diy_reactor.htm omatekoinen viritys olisi ilmeisesti sellainen, jolla tuon co2:n voisi saada tarpeeksi korkeaksi. En vaan oikein ymmärrä tarkalleen miten tuollaisen saa rakennettua.

Mitkä ovat makro- ja mikroravinteet ja vaikuttaako kalasto sitten niiden annosteluun? Jotenkin voisin kuvitella, että jos on paljon kaloja, niin makroravinteita ei tarvitse annostella niin paljoa.
Danny
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1106
Liittynyt: 22:03, 07.11.2003
Paikkakunta: Parainen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Danny »

Etsiessäni sinulle sieltä yhtä säiettä jossa oli selkeästi kuvattu EI, niin käytin hakusanana "easy EI" sivun hakukoneessa. Näytti tätä kautta pääsevän lukemaan kaikkia juttuja (?). No, en sitten löytänyt sitä ja siksi laitoin vain sivuille linkin... Myös the Planted Tankin foorumilla on keskusteltu paljon EI:stä joten siellä ainakin voi lueskella asiasta. http://www.plantedtank.net/forums/

Tuo on ihan hyvä hiilarilevittimen malli. Tässä yksi selostus sen rakentamiseen. Yksi versio tästä löytyy pienestä kuvasta- DIY. Ja linkkivastaajana tällä kertaa kun olen, niin paljon enemmän vielä löytyy linkkikoosteesta.

Tällä hiilarin määrän voi saada nostettua ylemmäs. Tiedä sitten voiko liivatesysteemillä ikinä päästä 30 ppm tienoille? Onko kellään havaintoa tästä?

Makroravinteet ovat: happi, vety, hiili, typpi, fosfori, kalium, rikki, kalsium ja magnesium. Näistä kahta ekaa tulee helposti, hiiltä erityisesti hiilarilannoituksen avulla ja EI keskittyy loppuihin. Toki voimakkaasti kansoitettu allas tuottaa itsekin näitä, mutta EI:n idea on että kaikkia lannoitteita on ylimäärin kasvien tarpeisiin nähden. Näin minkään lannoitteen puute ei voi olla rajoittava tekijä kasvien kasvulle. Eli käytännössä kalasto ei käsittääkseni juuri vaikuta annosteluun.

Mikroja ovat puolestaan mm. rauta, kupari, boori, molybdeeni, sinkki...
Makroja tarvitaan paljon enemmän kuin mikroja.

Niin siis tarkennusta: en itse käytä EI:tä enkä tosiaan ole ekspertti asiassa, mutta toivottavasti näistä on jotain iloa... ;)
KUHA
Starting Member
Starting Member
Viestit: 32
Liittynyt: 00:44, 03.10.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja KUHA »

Moi

Kiitos vaan linkeistä. Tässä http://www.barrreport.com/estimative-in ... folks.html oli yksinkertainen selvitys EI:stä. Luin kyllä pidemmänkin arttikelin, joka oli ajoittain monimutkainen, mutta siinä selitettiin suhteellisen hyvin tuota metodia. Aloin jopa ymmärtää miten se EI kutakuinkin toimii. Pitäisi vaan todellakin saada tuo CO2-pitoisuus korkeammaksi, luulisin, että sen saaminen tuonne 30ppm:n hiivate-metodilla voi olla sangen vaikeaa, tai ainakin sen pitäminen siellä stabiilina.

Tässä n. 200 litraisen annostelu. Ilmeisesti voisi käyttää pienempää annostelua, koska altaassani on kuitenkin vain vähän yli 2 W/gallona (120W/53g = n. 2,3W/G).

40-60 Gallon Aquariums
+/- 1/2 tsp KN03 3x a week
+/- 1/8 tsp KH2P04 3x a week
+/- 3/4 tsp GH booster once a week(water change only)
+/- 1/8 (10ml) Trace Elements 3x a week
50% weekly water change

Sitten pitäisi vaan keksiä mistä näitä aineksia saa.
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Kaivellaampa vanhahko aihe ylös. Tavoitteena siis altaasta ulos pursuavan rehevät ja happea kuplivat kasvit helposti ja vaivatta. Mahdotonta?

Allas on 300 l, pohja hiekkapuhallushiekkaa. Kasveina miekkoja, suokkeja, lumme, saniaisia ja muistaakseni jättivedensuosikkia. Kalasto on suht massiivinen, nitraattia tulee viikossa kuitenkin alle 15 mg/l. Pahin "ongelma" on tuo pulloharja, joka kasvaa kyllä mutta kituen. Toinen ongelma on lievä tupsuleväinvaasio.

Altaaseen on työnnetty noin 3 pientä purkkia Satekin voimapellettejä. Nestelannoitteena Seachem Flourish ja päivittäin Easy-Carbo. Altaaseen on lisätty alle vko sitten hiilidioksidilevitin. Valoa on kolmen Florasetin verran eli noin 0,7 W/l.

Tutkailin PlantaGainerin tuotteita ja mietiskelin seuraavaa. Sisältääkö esim. PMDD tai Seachem vastaavat ravinteet kuin PlantaGainerin "peruslannoite"? Entä nuo mikro- ja makrolannoitteet, mistä tarkalleen tietää mikä on se minimitekijä joka jarruttaa kasvien menestymistä? Lueskelin EI:stä pääni pyörälle enkä viisaammaksi muuttunut. Seuraavanlainen ohjeistus löytyi eräästä yo. linkistä.

60 – 80 Gallon Aquariums
+/- 3/4 tsp KN03 3x a week
+/- 3/16 tsp KH2P04 3x a week
+/- 1 tsp once a week (water change only)
+/- ¼ tsp (15ml) Trace 3x a week
50% weekly water change

Toimiiko IE siis periaatteella "mätä sinne kaikkea ja vaihda vettä" [;)]? Tulisiko kys. ohjeen mukaan siis hankkia mikro- vai makroravinnepullo? Vai molemmat?
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Danny
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1106
Liittynyt: 22:03, 07.11.2003
Paikkakunta: Parainen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Danny »

Sen mitä minä tuosta EI:stä ymmärrän, niin kaikkea tosiaan mätetään niin, että niitä varmasti on tarpeeksi - tod. näk. kaikkea on ylenmäärin. Näin minkään yksittäisen ravinteen puute ei tule minimitekijäksi.

Tuossa linkkaamassasi PlantaGainerissa ei ole makroista kuin kaliumia ja myös nitraatteja & fosfaatteja tulee antaa reilusti. Täten, jos jauhemaiset lannoitteet ovat poissa kuvioista, pitäisi sinun ostaa sekä makroja & mikroja. Noista nestemäisistä on vähän vaikea tietää että paljonko ne sisältävät mitäkin. Tämän takia niiden annostelu EI-tyyliin voi olla hankalaa...

Ohjeen yhdeltä riviltä muuten puuttuu se, mitä lisätään.

Tupsulevä tod. näk. kuolee pois nyt kun lisäät hiilaria. EasyCarbo suoraan tupsuihin ruiskulla annosteltuna toiminee kanssa.
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Danny kirjoitti:Sen mitä minä tuosta EI:stä ymmärrän, niin kaikkea tosiaan mätetään niin, että niitä varmasti on tarpeeksi - tod. näk. kaikkea on ylenmäärin. Näin minkään yksittäisen ravinteen puute ei tule minimitekijäksi.
Ok, eli siis tulin samaan johtopäätökseen kun noita juttuja luin. Ja liika kertyminen estetään rivakoilla (50%) vedenvaihdoilla. Ei mitään muutosta nykyiseen rutiiniin siis ;).
Danny kirjoitti:Tuossa linkkaamassasi PlantaGainerissa ei ole makroista kuin kaliumia ja myös nitraatteja & fosfaatteja tulee antaa reilusti. Täten, jos jauhemaiset lannoitteet ovat poissa kuvioista, pitäisi sinun ostaa sekä makroja & mikroja. Noista nestemäisistä on vähän vaikea tietää että paljonko ne sisältävät mitäkin. Tämän takia niiden annostelu EI-tyyliin voi olla hankalaa...
Ach, olinkohan epäselkeä kirjoituksissani? Meinasin siis mikrolla ja makrolla noita PlantaGainerin mikroa ja makroa, en tuota Classicia joka siis on peruslannoite :D. Eli nuo mikro- ja makropumppupullot eivät kuitenkaan olisi parhaat mahdolliset EI-tyyliseen annosteluun? Voi vitsi :(. Ajattelin päästä helpolla ja jättää diy-pommiaines-maatalouslannoitejutut niistä tajuaville ;)
Danny kirjoitti:Ohjeen yhdeltä riviltä muuten puuttuu se, mitä lisätään.
Juu, se puuttuu myös tuolta alkuperäisestä linkistä josta tuon kopsasin. Siinä pitäisi kai lukea +/- 1 tsp GH booster once a week (water change only).

Tyhmien kyselemisen makuun kun pääsee, niin on kamalan vaikea lopettaa. Mitäköhän käytännössä tarkoittaa +/- 1 tsp? Oletan että samaa kuin teelusikallinen, vähän yli tai ali? Hassu tapa ilmaista asia :).
Danny kirjoitti:Tupsulevä tod. näk. kuolee pois nyt kun lisäät hiilaria. EasyCarbo suoraan tupsuihin ruiskulla annosteltuna toiminee kanssa.
Täsmäannostelua en tajunnutkaan kokeilla. En, vaikka tupsulevää kasvaa juuri siinä päässä allasta johon en ole suihkuttanut iisikarpoa. Äly hoi taas [:I] :mrgreen: ...
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Danny
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1106
Liittynyt: 22:03, 07.11.2003
Paikkakunta: Parainen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Danny »

Adrianna kirjoitti: Ach, olinkohan epäselkeä kirjoituksissani? Meinasin siis mikrolla ja makrolla noita PlantaGainerin mikroa ja makroa, en tuota Classicia joka siis on peruslannoite :D. Eli nuo mikro- ja makropumppupullot eivät kuitenkaan olisi parhaat mahdolliset EI-tyyliseen annosteluun? Voi vitsi :(. Ajattelin päästä helpolla ja jättää diy-pommiaines-maatalouslannoitejutut niistä tajuaville ;)
Ack, taisi olla minun huonoa lukuani osittain. ;) Aina olettaa että on suoraan kyseessä olevaan tuotteeseen linkattu...:) Vähän näin olen tuolla Planted Tankissa ymmärtänyt, että nestemäiset eivät ole kaikkein parhaimmat EI-tyyliin, mutta kenties kyllä vain sen takia että niiden hinta tulee järjettömän paljon kalliimmaksi suhteessa kuivalannoitteisiin.

Ja jos et suoraan heittäydy totaalikieltäytyjäksi (ts. totaali-EI:ksi), niin varmaankin noilla litkuilla voisi päästä hyvään alkuun. Ehkäpä Mari tietäisi niiden sisällön tarkemmin? Olisi ehkä hyvä tietää niiden koostumus (suhteet) niin voisi laskea terkemmin paljonko mitäkin altaaseen lykkää...
Adrianna kirjoitti:Tyhmien kyselemisen makuun kun pääsee, niin on kamalan vaikea lopettaa. Mitäköhän käytännössä tarkoittaa +/- 1 tsp? Oletan että samaa kuin teelusikallinen, vähän yli tai ali? Hassu tapa ilmaista asia :).
Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. :D
Käsittäisin että kyseessä tosiaan on tapa ilmaista: noin teelusikallinen. Kyseessä kun on tietyn haarukan kokoinen allas niin pienempään vähemmän ja isompaan enemmän, eller hur? :)

Toivottavasti täsmäiskut toimivat tupsuihin!
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Danny kirjoitti:
Adrianna kirjoitti:Tyhmien kyselemisen makuun kun pääsee, niin on kamalan vaikea lopettaa. Mitäköhän käytännössä tarkoittaa +/- 1 tsp? Oletan että samaa kuin teelusikallinen, vähän yli tai ali? Hassu tapa ilmaista asia :).
Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. :D
Käsittäisin että kyseessä tosiaan on tapa ilmaista: noin teelusikallinen. Kyseessä kun on tietyn haarukan kokoinen allas niin pienempään vähemmän ja isompaan enemmän, eller hur? :)

Toivottavasti täsmäiskut toimivat tupsuihin!
Laitetaan mikro- ja makroputeleiden ostaminen hankintalistalle. Kunhan ne kesätyöt alkaa...

Täytyy raportoida sitten tuloksista, kukoistaako kasvit vai levät :mrgreen: !

Ps. Tuo +/- on ehkä oudoin tapa ilmaista samaa asiaa kuin "noin". Eikös +-1 tarkoita "yhden heitolla", esim 10 +-1 on sama kuin 9-11? Hmm, hmm ja vielä kerran hmm... :D
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
Danny
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1106
Liittynyt: 22:03, 07.11.2003
Paikkakunta: Parainen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Danny »

P.S. Ehkä se onkin siis enemmän: more or less (than), eli enemmän tai vähemmän (eli suunnilleen) x teelusikallisen verran.

Raporttia odotellen... :)
Juhis90
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1294
Liittynyt: 18:47, 15.04.2004
Paikkakunta: Joensuu, LAS

Re: Estimative index, miten se toimii?

Viesti Kirjoittaja Juhis90 »

Nonii, löysin tämänkin aiheen niin onko Adrianna ehtinyt töiden lomassa kokeilla kyseistä juttua 8-) ?
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative index, miten se toimii?

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

Nostetaan taas vanhaa keskustelua ylös kun uudempaakaan ei löydy. Löytyykö netistä Suomeksi rautalankaohjetta siitä mitä aineita käytetään ja kuinka paljon. Englanniksi löytyy keskusteluja mutta Suomeksi huonommin. Ilmeisesti aika vähän käytetty lannoitus. Aineiden käytöstä on ristiriitoja eri ohjeiden välillä eikä tarvittavia aineitakaan löydy Suomesta. Jollaan varmaan on tämä systeemi käytössä ja osaisi neuvoa aineiden valinnassa ja hankinnassa. Eikun auttamaan apua kaipaavia.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
ramdac
Member
Member
Viestit: 314
Liittynyt: 20:42, 23.02.2010
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative index, miten se toimii?

Viesti Kirjoittaja ramdac »

Tuossa on annostelulaskuri

http://www.thenutrientcompany.com/aquarium/calculators/

Akvaarion litramäärä vain taulukkoon ja paina calculatea. Antaa annosmäärät ja päivät valmiiksi. Nesteenä tai jauheena, grammoina tai lusikoina.
MaXXer
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 14:57, 13.07.2011
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative index, miten se toimii?

Viesti Kirjoittaja MaXXer »

Täällä on toinenkin varsin mielenkiintoinen ketju aiheesta, jossa on tuoreempaa juttua..
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”