Styroksitaustan tekeminen

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Piiakristiina
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 22:46, 05.07.2009
Sukupuoli: Nainen

Styroksitaustan tekeminen

Viesti Kirjoittaja Piiakristiina »

Styroksitaustan tekeminen lienee neuvottu jo aiemmin. En kuitenkaan onnistunut nyt löytämään toimivia linkkejä tai viestiketjuja, joissa sellaisen tekeminen olisi yksinkertaisesti neuvottu. Voisiko joku ohjata minut oikealle sivulle tai linkille? Yksityiskohtainen vaihekuvallinen opastus olisi mahtava. Voiko styroksista tehdä esim. onttoja kiviä tms.? Kiitos!
tpraut
Senior Member
Senior Member
Viestit: 812
Liittynyt: 00:00, 05.11.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Styroksitaustan tekeminen

Viesti Kirjoittaja tpraut »

Tuosta styroksista en tiedä, mutta tuolla ''artikkelit'' osiossa on ''valukivet akvaarioon'', jossa neuvotaan tekemään onttoja kiviä.
Carmila
Member
Member
Viestit: 491
Liittynyt: 02:12, 19.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Styroksitaustan tekeminen

Viesti Kirjoittaja Carmila »

Pitääpä kaivella muistilokeroita kun noita jossain vaiheessa väsättiin sekä styroksista, että valutekniikalla. Jos haluat luonnollisimman lopputuloksen, käytä valutekniikkaa. Työläämpi, mutta on se kyllä hienompikin.

Styroxtaustassa käytettiin maavärejä väreinä ja pintana sika-laastia tai normaalia saumalaastia. Saumalaastia käytettäessä lopputulos pitää pinnoittaa epoksilla (Nanten injektiohartsi), jolloin tausta saa kiiltävän pinnan. Matta on paremman näköinen, mutta sika-laastia on vaikea saada ja se on kalliimpaa.

Eli toimi kutakuinkin näin:

Kaiverra styroksi haluamallasi tavalla. Kannattaa katsella kuvia taustoista ja luonnonolosuhteista, että saa luonnollista aikaiseksi. Muiden aseiden ohella muotoilussa meillä käytettiin lämpöpuhallinta paikoin. Lisää syvyyttä saa silikoonaamalla tässä vaiheessa paksunnoksia "peruslevyyn" styroxista. Sotkua ja käryä tulee siis tässä vaiheessa. Kannattaa muistaa, että myös värjäämällä saa muotoja aikaan (syvyysvaikutelma). Meillä oli semmoinen amazontyyppinen rantapenger (saumalaasti+hartsi) ja toisessa malawityyppinen (sika), johon oli ympätty mattosuodatusjärjestelmä taustan taakse. Tätä suodatusasiaa kannattaa myös harkita. Amazonissa meillä oli muoviverkolla peitettyjä reikiä veden kiertoa varten, ja suodatus ym. tekniikka oli siinäkin taustan takana. Muotoilussa kannattaa ottaa siis huomioon se, että saa reiät mahdollisimman piiloon.

Kun olet kaiverrukseen tyytyväinen voit alkaa suunnittelemaan värejä. Ostimme muistaakseni kolmea eri väriä (musta ja pari ruskeaa sävyä), joita sekoittamalla laastiin saa vaikka minkä värisiä kohtia tehtyä. Muistaakseni päällystimme taustan ensin ihan värjäämättömällä seoksella, mutta plekoilla saattaa olla taipumusta järsiä taustaa, joten kannattaa värjätä alusta asti se taustan laasti. Pensseli on hyvä työkalu seoksen levittämiseen. Viimeistellessä kannattaa olla tarkkana, ettei taustaan jää pensselin jälkiä, jos ei sellaisia sinne halua. Esim. maa-ainekerrostumien kuvaamisessahan ne ovat vain eduksi. Levitä ohuita laastikerroksia kerrallaan niin kauan että styrox ei näy läpi, ja että näyttää hyvältä. Anna kerrosten kuivua välillä!

Jos käytät perussaumalaastia ja tarvitset injektriohartsia, sekoita komponentteja yhteen vain sen verran kun ehdit levittää kovettumisajan puitteissa. Meillä oli pinnoitettu tausta joka puolelta, eli vedettiin hartsi joka puolelle. Muistaakseni hartsin joukkoon laitettiin jotain emulgoivaa jauhetta, kun on aika juoksevaa tavaraa, mutta millään en nyt muista mitä tuo aine mahtoi olla. Joku muu varmaan muistaa?

Sitten vaan kuivunut tausta silikonilla kunnolla kiinni.
009
Senior Member
Senior Member
Viestit: 541
Liittynyt: 19:27, 18.08.2009
Akvaarioseurat: Porin Akvaariokerho
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Satakunta

Re: Styroksitaustan tekeminen

Viesti Kirjoittaja 009 »

Mielestäni joku Finnfoam tyyppinen levy on parempi kuin styrox, on paljon napakampaa ja kestävämpää.
Muutaman taustan olen tehnyt ja kuvia löytyy tuosta alhaalta allekirjoituksen linkeistä.
Trakker
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 11:14, 14.03.2011
Akvaarioseurat: Porin Akvaariokerho
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Pori

Re: Styroksitaustan tekeminen

Viesti Kirjoittaja Trakker »

Omasta taustasta tuli tuollainen ---> http://trakker.kuvat.fi/kuvat/3d-tausta/

Ihan tyytyväinen olen. Seuraavasta saisi kyllä paljon hienomman nyt, kun tietää miten homma toimii. Mutta tällä mennään ainakin hetki.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”