Haiseeko kypsytys?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Pikkuaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 22:03, 17.09.2010
Sukupuoli: Nainen

Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Pikkuaqua »

Hei!

63-litrainen allas, ollut kypsymässä nyt viikon verran. Altaassa on karkeaa hiekkaa, mangrove-juurakko (ollut vasta pari päivää), vesi. Suodatin on päällä, ja käytin (ei ehkä olisi pitänyt?) Prodibio Start Up -bakteerivalmistetta (ampulleja) ohjeen mukaan, ja olen laittanut altaaseen pienen kalanruokahyppysen päivittäin.

Maanantaina (5 päivää kypsytystä) vaihdoin jo osan vedestä (n. 20l) koska koko allas haisi erittäin voimakkaasti. Haju oli lähinnä samanlainen, miltä ampullien sisältö haisi, mutta 63 litraa haisee hieman voimallisemmin kuin pari millilitraa ainetta :roll: ! Teinkö vettä vaihtamalla/pohjaakin möyhimällä isonkin virheen, hidastin/keskeytin kypsymisen? Vesiarvot eivät moisesta hetkahtaneet, haju lähti lähes kokonaan...

Liuskatesteillä mitaten muut arvot ovat ihan ok, mutta sekä nitraatti että nitriitti näyttävät edelleen nollaa. Toisaalta valmisteessa sanotaan sen estävän nitriittipiikin muodostumisen...? Olenkin nyt hiukan hukassa sen suhteen, mistä voin tulkita kypsymisen tapahtuneen ja altaan olevan valmis asukkaille? :|
Asukkaiksi on tulossa tetraparvi ja leväsukarapuja, jotka tietääkseni ovat erittäin herkkiä - eikä tässä nyt muutenkaan ole tarkoitus eläinkokeita harrastaa! 8O

Milloin voi laittaa kasveja (vaikka ensin osan ja loput myöhemmin)? auttavatko kasvit veden kypsymistä?

Kiitos avusta! :)
SPLASH
Senior Member
Senior Member
Viestit: 559
Liittynyt: 23:21, 28.06.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raasepori

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja SPLASH »

Ammonium (mätäneminen) haisee ennen kuin nitrifikaattibakteerit ovat kunnolla lisäänyneet. Ei hätää.
Kasveja voit laittaa vaikka heti. Eivät edistä kypsymistä. Tosin saattaa olla ettei ole tarpeeksi ravinteita pohjalla.
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Substral »

Kypsyttäminen ei haise, ainakaan omien kokemuksieni mukaan. Haju voi tulla hiekan seassa tai kannon mukana tulleesta mätänevästä tavarasta; jos haju muistuttaa mätää kananmunaa, on joku pilaantumassa jossain. Oliko hiekka uutta vai käytettyä? Kanto kaupasta, kaverilta vai metsästä? Prodibion tuotteen käyttö todennäköisesti "meni hukkaan", jos niille ei ole tarjottu sopivaa tekemistä, eli hirvensarvisuolaa tai muuta. Kalanruoka pelkiltään ei välttämättä ole riittävästi. Altaassa ei ole nitraattia, joten allas ei voi olla kypsä. Mikäli haju muistuttaa ammoniakkia, vika on siinä ettei ammoniakki/ammonium pääse hajoamaan turvallisemmaksi yhdisteeksi. Hiekan möyhintä on voinut vapauttaa hiekassa mahdollisesti olleita ravinteita veteen ja sotkea tasapainoa. Uusi ja huolellisesti puhdistettu kaupan hiekka ei sisällä hirveästi ravinteita, joten vahinko silloin ei ole kovin suuri.

Vedenvaihto kypsymisen aikana hidastuttaa kypsymistä. Kasvit kannattaa lisätä kypsään altaaseen, sillä nekään eivät pidä korkeista NO2/NO3 arvoista, joita esiintyy kypsytyksen aikana. Toisaalta kasvit käyttävät ravinteita, joten kypsytys voi hidastua kasvien vaikutuksesta.

Mahdollinen jatko olisi heittää altaaseen kuormaa (hirvensarvisuola tai vastaava) ja katsoa syntyykö NO2/NO3.. Jos molemmat edelleen nollissa, on syytä uusia tai vahvistaa bakteerikuormaa. Vaikkapa kukkaruukun mullasta lisäymppi. Tässäpä joitain ajatuksia.
Eiköhän tämä ollut tässä..
SPLASH
Senior Member
Senior Member
Viestit: 559
Liittynyt: 23:21, 28.06.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raasepori

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja SPLASH »

Kasveja voi ihan hyvin laittaa jos nitraattia alkaa syntymään tai jos niitä lannoittaa pohjalannoitteella. Ja jos haisee, niin saattaa hyvin johtua liiasta (esim kalaruoka) kuormituksesta jos bakteereja ei ole tarpeeksi.
Pikkuaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 22:03, 17.09.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Pikkuaqua »

Hiekka oli uutta, kaupan pussista, pesin ennen altaaseen laittoa, ja kanto samoin. Hajua on vaikea kuvailla, se ei varsinaisesti ole paha tai pistävä, siis mikään mätä kananmuna tms, haisi vain todella voimallisesti sille bakteerivalmisteelle - niinkuin pienessä ampullissa olevaa ainetta olisi laitettu saavillinen nenän eteen! tarkistin aamulla, ja sama haju on alkanut palautua, mutta vienompana (ei heti vedenvaihdon jälkeen haissut yhtään), joten olettaisin jotain tuolla altaassa kuitenkin tapahtuvan.

Jos nyt nappasen kukkamultaa sukkahousun sisässä altaaseen (vai onko tämä oikeaoppinen tapa?), ja jatkan kalanruoan laittamista, nousevatko nitriitti ja nitraattiarvot, jos altaassa on vielä jäljellä tuota bakteerivalmistetta, joka tuoteselosteen mukaan estää ko aineiden muodostumista?

:roll: Luulin bakteerivalmistetta helpoksi aloittelijan vaihtoehdoksi muille menetelmille, mutta nyt tuntuu että se vain hämää prosessin seuraamista ja kypsyyden päättelyä, jos mitattavia eroja arvoihin ei muodostu. :roll:

Kaiketi olen vain hätäinen, nyt on kulunut vasta viikko.
Silloin 90-luvun alussa kypsytys meni muistaakseni niin, että viikon kuluttua laitettiin kasvit, ja siitä vielä viikko tuotiin kalat, enkä muista halaistua sanaa mistään ympeistä :mrgreen: :roll:
AnnaS
Senior Member
Senior Member
Viestit: 959
Liittynyt: 18:07, 26.04.2007
Paikkakunta: Tuusula

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja AnnaS »

Substral kirjoitti: Mahdollinen jatko olisi heittää altaaseen kuormaa (hirvensarvisuola tai vastaava) ja katsoa syntyykö NO2/NO3.. Jos molemmat edelleen nollissa, on syytä uusia tai vahvistaa bakteerikuormaa.
Eikös nitriittiä synny joka tapauksessa, jos altaaseen laitetaan tarpeeksi hirvensarvensuolaa - oli altaassa nitrifikaatiobakteereita tai ei? Bakteerit sitten vain hajottavat nitriitin nitraatiksi.
SPLASH
Senior Member
Senior Member
Viestit: 559
Liittynyt: 23:21, 28.06.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raasepori

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja SPLASH »

Kypsyttämiseen menee vähintään kaksi viikkoa. Joillakin neljä tai kuusi. Tuo tuoksu (jos ei ole pistävä vaan muistuttaa seisoneen järviveden tuoksua) on ihan normaali.
Tärkeintä on seurata nitraatin muodostumista. Heti kun sitä alkaa altaassa ilmestyä niin kypsyminen on alkanut. Sen jälkeen seuraat nitriittiä. Kun nitriitti on nollassa niin allas on kypsä. Älä vaihda vettä kypsymisen aikana.
Pikkuaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 22:03, 17.09.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Pikkuaqua »

mutta jos bakteerivalmiste väitti estävänsä nitriitin muodostumisen? Vai muodostuuko sitä joka tapauksessa myöhemmin lisää?
SPLASH
Senior Member
Senior Member
Viestit: 559
Liittynyt: 23:21, 28.06.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raasepori

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja SPLASH »

Niin se väittää. Eli oletuksena on, että ostamasi bakteerit hajottavat nitriitin. Sinun pitää kuitenkin tarkkailla sekä nitriitin että nitraatin määrää. Nitriitti pitää olla nollassa (koska on kaloille myrkyllistä) ja nitraatti mielellään siinä kympin vaiheilla ennen kuin akvaariosi on täysin kypsä. Nitraatti viittaa siihen, että hajottajabakteerit toimivat.
Viimeksi muokannut SPLASH, 17:02, 06.10.2010. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Substral »

AnnaS kirjoitti: Eikös nitriittiä synny joka tapauksessa, jos altaaseen laitetaan tarpeeksi hirvensarvensuolaa - oli altaassa nitrifikaatiobakteereita tai ei? Bakteerit sitten vain hajottavat nitriitin nitraatiksi.
Nitriitti on myöskin bakteerien tuottamaa, yleensä ammoniumista hajotettu tuote. Ilman bakteereja ei tule nitriittiäkään, jolloin kaikki kalanruoka/hirvensarvisuola jää ammoniumiksi altaaseen. Nitriittipiikki johtuukin juuri siitä, että ammonium->nitriitti bakteereja on, mutta nitriitti->nitraatti bakteerikanta on vielä kehittymässä. Näitä hajotuksia hoitavat eri bakteerit.
Eiköhän tämä ollut tässä..
thank
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1528
Liittynyt: 16:30, 12.01.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kemijärvi, Lappi

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja thank »

Itse huomasin jo kypsyttelyvaiheessa, että lätäkkö alkaa löyhkäämään mikäli ilmastus ei ole riittävä. Voikohan johtua siitä?
Pikkuaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 22:03, 17.09.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Pikkuaqua »

SPLASH kirjoitti:Nitraatti viittaa siihen, että hajottajabakteerit toimivat.
Ja tätä pitää ilmeisesti vielä odotella muodostuvaksi...? Kärsivällisesti [;)]

Onko esim multaympin lisäämisestä tässä vaiheessa +/-0 hyötyä, hyötyä, vai peräti haittaa? Eli pitääkö vaan kärsivällisesti odottaa että vedessä alkaa tapahtua, vaikka siellä olisi liian vähän edellytyksiä tapahtumille, vai annanko lisää potkua, ja mitä siitä seuraa? :D Voiko altaasta saada ylikypsän? :?

Ja kannattaako kalanruokaa vielä laittaa, vai jättää purkkiin odottamaan kaloja?
SPLASH
Senior Member
Senior Member
Viestit: 559
Liittynyt: 23:21, 28.06.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raasepori

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja SPLASH »

thank kirjoitti:Itse huomasin jo kypsyttelyvaiheessa, että lätäkkö alkaa löyhkäämään mikäli ilmastus ei ole riittävä. Voikohan johtua siitä?
Niin kauan kun altaassa on epätasapaino niin syntyy hajoamista. Kaikki hajoaminen tuottaa kaasuja, hyviä ja huonoja. Vrt. poliisien sanontaan floater.

---------------------------
Pikkuaqua kirjoitti:
SPLASH kirjoitti:Nitraatti viittaa siihen, että hajottajabakteerit toimivat.
Ja tätä pitää ilmeisesti vielä odotella muodostuvaksi...? Kärsivällisesti [;)]

Onko esim multaympin lisäämisestä tässä vaiheessa +/-0 hyötyä, hyötyä, vai peräti haittaa? Eli pitääkö vaan kärsivällisesti odottaa että vedessä alkaa tapahtua, vaikka siellä olisi liian vähän edellytyksiä tapahtumille, vai annanko lisää potkua, ja mitä siitä seuraa? :D Voiko altaasta saada ylikypsän? :?

Ja kannattaako kalanruokaa vielä laittaa, vai jättää purkkiin odottamaan kaloja?
Odota nitraattia.
Voit aivan hyvin laittaa ympin ja hieman kalanruokaa.
Pääasia on, että jotain alkaa tapahtumaan.
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Substral »

Jos vedessä on "liian vähän edellytyksiä tapahtumille" ei mitään myöskään tapahdu.
Bakteerikanta sovittaa lukumääränsä kuormitukseen. Paljon ruokaa, paljon bakteereita. Kun ruoka vähenee, ylimääräiset bakteerit kuolevat (nälkään). Tästä syystä on vaarallista putsata allasta liian tehokkaasti tai lisätä runsaasti kaloja kerralla; bakteerien määrä ei riitäkään hoitamaan hommiaan ja eläimistö altistuu myrkytykselle (ammonium, nitriitti). Multaympin lisääminen ei haittaa mitään, poislukien mullan mahdollinen hiekan sotkeminen. Oman 200 litraisen kypsytys probidiolla meni siten, että toisena päivänä oli mitattava määrä NO2/NO3, joten jotain on sinulla mennyt vikaan. Multaympistä saatavat lisäbakteerit eivät ainakaan pahenna tilannetta.
Eiköhän tämä ollut tässä..
Pikkuaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 22:03, 17.09.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Pikkuaqua »

Todella mystistä! :roll: mutta pääasiahan on saada tuolla jotain tapahtumaan, ettei odottele turhaan! :mrgreen:

Jos otan siis tänään kukkaruukusta kourallisen multaa, ja laitan sukkahousun sisällä altaaseen, lisäksi hippunen kalanruokaa päivittäin. Ja odotan (ah niin vaikeaa!!) Ja mittailen vesiarvoja, onko päivittäin liian tiuhaa?

ja jätän kasvit vielä toistaiseksi kauppaan :D
SPLASH
Senior Member
Senior Member
Viestit: 559
Liittynyt: 23:21, 28.06.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raasepori

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja SPLASH »

Jätä kasvit kauppaan. Luulin, että sinulla niitä jo oli. Sen vuoksi sanoin, että laita vaan.
Arvot voit mitata joka toinen tai kolmas päivä. Älä tuhlaa testejä. Kärsivällisyyttä. [;)]
Pikkuaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 22:03, 17.09.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Pikkuaqua »

Sepä se, kun mieli on malttamaton :mrgreen: ja haluaisi tietää heti tai ainakin matkan varrella että toimiiko joku systeemi, eikä vasta viikon päästä huomata ettei mitään ole edes alkanut tapahtua :roll:

Ja tuntuu jokseenkin urpolta ruokkia tyhjää akvaariota kalanruualla :mrgreen: :mrgreen:

Mutta kiitos avusta, palaan raportoimaan miten homma etenee [;)]
MaAnKe
Starting Member
Starting Member
Viestit: 31
Liittynyt: 17:23, 27.06.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja MaAnKe »

Hei.

Änkeän samaan ketjuun, koska minulla on täysin samanlainen tilanne kuin aloittajalla (akvaario on vähän isompi: 110 litraa), eli hiekkapohja, muutama juurakko ja bakteeriymppina Prodibion Bio Digest ( pelkästään bio digest, ei stop ammoa) ammoniakinlähteenä mulla on 10% ammoniakkiliuos. Ja mullakin vesi haisee! Ei tosiaankaan pahalta, mutta sillain... jännästi [;)] Olisko sitten Bio Digestin ominaisuus tuo haisu?

Mulla meni tasan viikko ennenkuin nitriitit lähtivät nousuun. Nyt on kolmas viikko kypsytystä menossa eikä loppua näy, kokonaisuudessaan olen laittanut ammoniakkiliuosta 10 ml (aluksi 5 ml, kun nitriittiä eka kerran alkoi näkyä lisäsin 2ml, sen jälkeen muutaman pvän välein 1 ml) tänään (pvä 15) nitriitti oli 8 mg/l, nitraatti huiteli 100 mg/l (arvioita! Olen laimentanut näytteitä jotta pysytään värikartalla, mutta minusta on aika vaikeaa noita värejä tulkita...) ja pH on laskenut 7.5 -->7.0.

Kannattaakohan mun lisäillä tuota ammoniakkia ja kuinka usein/paljon? Vai odotellaanko nyt vaan että nitriitti lähtee laskuun? Ihan hyvin on kypsytys edennyt, TODELLA hitaasti vaan! Tai siltä ainakin tuntuu. Nyt on vaan vähän epävarma olo, en haluaisi laittaa enempää ammoniakkia, mutta kuolevatko tässä välissä nuo alkupään bakteerit nälkään jos tässä vielä montakin viikkoa menee?
Kalanruokaa olen lisäillyt hippasen päivittäin. Kerran olen laittanut n. teelusikallisen (tai vähän vajaan) ruokasoodaa. Lämpötila on 25 astetta (kannattaisiko nostaa?).
SPLASH
Senior Member
Senior Member
Viestit: 559
Liittynyt: 23:21, 28.06.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raasepori

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja SPLASH »

Stop! Ei enää ammoniakkia tai kalanruokaa. Se olisi pitänyt lopettaa heti kun nitraatti lähti nousuun. Ei ihme jos haisee.
Jos nitraatti on satasessa niin on vedenvaihdon aika 1/3. Nitraatti pitäisi saada 10-20 ja nitriitti nollaan. Nitriitti ei varmaan muutamaan päivään laske kun olet tuota vauhtia syöttänyt ammoniakkia. Eli lopeta ammoniakin ja kalanruoan lisääminen.
NesteHukka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1892
Liittynyt: 17:48, 20.11.2001
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja NesteHukka »

SPLASH kirjoitti:Ammonium (mätäneminen) haisee ennen kuin nitrifikaattibakteerit ovat kunnolla lisäänyneet. Ei hätää.
Kasveja voit laittaa vaikka heti. Eivät edistä kypsymistä. Tosin saattaa olla ettei ole tarpeeksi ravinteita pohjalla.
Pitää muistaa, että jos pH on emäksinen niin ammonium on muodossa ammoniakki, jolloin se on erittäin myrkyllistä kaloille!!

Koska ammonium/ammoniakki on ensimmäinen kalojen ulosteista ja muusta hajoavasta syntyvä tuote, niin sen testaamista on mielestäni vähätelty. Syynä ehkä se, että suomessa yleensä pH menee helposti happaman puolelle, mutta ei voisi siitäkään sanoa että "pääsääntöisesti".

Kun uudessa akvaariossa vesitestissä näkyy ammoniumia/ammoniakkia, mutta ei nitriittiä, niin se kertoo siitä, että nitrifikaatiobakteerit eivät ole vielä kunnolla toiminnassa. Bakteerikanta alkaa ensin muuttaa ammoniumia/ammoniakkia nitriitiksi, ja sen jälkeen vaatii taas jonkin aikaa että nitriitin prosessoituminen nitraatiksi käynnistyy kunnolla.
Kaikki eivät ehkä tiedä: Ctrl pohjassa vierittää hiiren rullaa, niin saa zoomattua kuvia jos ei muuten. Jean Subuffet: "For me, insanity is super sanity. The normal is psychotic. Normal means lack of imagination, lack of creativity"
SPLASH
Senior Member
Senior Member
Viestit: 559
Liittynyt: 23:21, 28.06.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raasepori

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja SPLASH »

NesteHukka kirjoitti:
SPLASH kirjoitti:Ammonium (mätäneminen) haisee ennen kuin nitrifikaattibakteerit ovat kunnolla lisäänyneet. Ei hätää.
Kasveja voit laittaa vaikka heti. Eivät edistä kypsymistä. Tosin saattaa olla ettei ole tarpeeksi ravinteita pohjalla.
Pitää muistaa, että jos pH on emäksinen niin ammonium on muodossa ammoniakki, jolloin se on erittäin myrkyllistä kaloille!!

Koska ammonium/ammoniakki on ensimmäinen kalojen ulosteista ja muusta hajoavasta syntyvä tuote, niin sen testaamista on mielestäni vähätelty. Syynä ehkä se, että suomessa yleensä pH menee helposti happaman puolelle, mutta ei voisi siitäkään sanoa että "pääsääntöisesti".

Kun uudessa akvaariossa vesitestissä näkyy ammoniumia/ammoniakkia, mutta ei nitriittiä, niin se kertoo siitä, että nitrifikaatiobakteerit eivät ole vielä kunnolla toiminnassa. Bakteerikanta alkaa ensin muuttaa ammoniumia/ammoniakkia nitriitiksi, ja sen jälkeen vaatii taas jonkin aikaa että nitriitin prosessoituminen nitraatiksi käynnistyy kunnolla.
Jos lukisit viestit kunnolla niin huomaisit nitraatin olevan 100. Hanavesi (päinvastoin kuin väitit) on Suomessa yleensä emäksinen jotta putket eivät hapetu ja sen vuoksi syövy.
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Substral »

Kun vesi on viettänyt akvaariossa päivän, tai viikon, se ei enää olekaan hanavettä. Kumma juttu, altaassa pH voi olla ihan mitä sattuu ja näin ollen huomio ammoniakki-ammonium muunnoksesta on aivan pätevä.
Eiköhän tämä ollut tässä..
SPLASH
Senior Member
Senior Member
Viestit: 559
Liittynyt: 23:21, 28.06.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raasepori

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja SPLASH »

Substral kirjoitti:Kun vesi on viettänyt akvaariossa päivän, tai viikon, se ei enää olekaan hanavettä. Kumma juttu, altaassa pH voi olla ihan mitä sattuu ja näin ollen huomio ammoniakki-ammonium muunnoksesta on aivan pätevä.
Hmm. omassa altaassa pH ei ikinä ole mitä sattuu. Huono juttu jos omassa altaassasi se heittelee.
Ja mielestäsi 100 nitraattia on ok, outoa. Eiköhän siinä vaiheessa kannata lopettaa ruokinta. Nitraattihan viittaa siihen että bakteerit toimivat ja allas on kypsä (kunhan nitriitti on nollassa).
NesteHukka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1892
Liittynyt: 17:48, 20.11.2001
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja NesteHukka »

SPLASH kirjoitti:
NesteHukka kirjoitti:
SPLASH kirjoitti:Ammonium (mätäneminen) haisee ennen kuin nitrifikaattibakteerit ovat kunnolla lisäänyneet. Ei hätää.
Kasveja voit laittaa vaikka heti. Eivät edistä kypsymistä. Tosin saattaa olla ettei ole tarpeeksi ravinteita pohjalla.
Pitää muistaa, että jos pH on emäksinen niin ammonium on muodossa ammoniakki, jolloin se on erittäin myrkyllistä kaloille!!

Koska ammonium/ammoniakki on ensimmäinen kalojen ulosteista ja muusta hajoavasta syntyvä tuote, niin sen testaamista on mielestäni vähätelty. Syynä ehkä se, että suomessa yleensä pH menee helposti happaman puolelle, mutta ei voisi siitäkään sanoa että "pääsääntöisesti".

Kun uudessa akvaariossa vesitestissä näkyy ammoniumia/ammoniakkia, mutta ei nitriittiä, niin se kertoo siitä, että nitrifikaatiobakteerit eivät ole vielä kunnolla toiminnassa. Bakteerikanta alkaa ensin muuttaa ammoniumia/ammoniakkia nitriitiksi, ja sen jälkeen vaatii taas jonkin aikaa että nitriitin prosessoituminen nitraatiksi käynnistyy kunnolla.
Jos lukisit viestit kunnolla niin huomaisit nitraatin olevan 100. Hanavesi (päinvastoin kuin väitit) on Suomessa yleensä emäksinen jotta putket eivät hapetu ja sen vuoksi syövy.
En minä täällä netissä sentään asu. luen satunnaisotannalla viestejä.

No niin, ei ole montaakaan vuotta, kun vielä väitettiin että suomessa vesi on hyvin pehmeää ja senvuoksi menee helposti happaman puolelle akvaariossa. Toisaalta ei siitäkään niin hirveän kauaa ole aikaa kun vielä neuvottiin että kuukausittain pitää pestä koko pohjasora...

Näin se sitten menee, että loppujenlopuksi näistä akvaariohommista ei tiedäkään yhtään mitään, koska "everything you know is wrong" seuraavassa hetkessä. :( Toisaalta, minusta tuntuu että sinulla on nyt tarve saada minusta joku revanssi näissä jutuissa. En oikein jaksaisi tällaista alfaurostaistelua, niin että sovitaanko että olet kovempi jätkä niin palaa rauha maanpinnalle.
Kaikki eivät ehkä tiedä: Ctrl pohjassa vierittää hiiren rullaa, niin saa zoomattua kuvia jos ei muuten. Jean Subuffet: "For me, insanity is super sanity. The normal is psychotic. Normal means lack of imagination, lack of creativity"
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Substral »

SPLASH kirjoitti:
Substral kirjoitti:Kun vesi on viettänyt akvaariossa päivän, tai viikon, se ei enää olekaan hanavettä. Kumma juttu, altaassa pH voi olla ihan mitä sattuu ja näin ollen huomio ammoniakki-ammonium muunnoksesta on aivan pätevä.
Hmm. omassa altaassa pH ei ikinä ole mitä sattuu. Huono juttu jos omassa altaassasi se heittelee.
Ja mielestäsi 100 nitraattia on ok, outoa. Eiköhän siinä vaiheessa kannata lopettaa ruokinta. Nitraattihan viittaa siihen että bakteerit toimivat ja allas on kypsä (kunhan nitriitti on nollassa).
Altaan pH määräytyy muun muassa siellä olevan sisustuksen ja eläimistön perusteella. Sen takia se voi olla mitä sattuu, eikä ole sidottuna hanaveden arvoon. Tämä ei tarkoita, että pH suoranaisesti heittelee, vaikka todellisuudessa pH altaassa ei ole vakio. Tämä kun johtuu kasvien toiminnasta päivällä ja levosta yöllä. Jos mittaat omankin altaasi pH:n usean kerran päivässä, se todennäköisesti on hieman vaihdellut. Tilannetta korostaa hiilidioksidilisäyksen käyttö, sillä yöllä lepoaikana kasvit eivät käytä hiilidioksidia kovinkaan paljoa päivään verrattuna. Käyttämättä jäänyt hiilidioksidi voi pehmeässä vedessä muuttaa pH:ta jopa huomattavan paljon. Noin esimerkkinä tuollainenkin tilanne.

Nitraatin määrään en kommentoinut mitään, tuon osion keksit aivan omin avuin. Pienenä riidanhaastamisena; ei kannata syyttää muita sanojen suuhunlaittamisesta (esim tuolla ahvenen palautus luontoon -ketjussa), jos itse tekee sitä aivan yhtä innokkaasti.
Eiköhän tämä ollut tässä..
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”