kultakalojako?

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Essi Luhtaniemi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 14:11, 06.02.2006

kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja Essi Luhtaniemi »

Tälläista kyselisin kun suunnitteilla olisi vaihtaa 240litranen allas 300-400litraseen. Tarkoitus olisi jättää pohjakalat, eli partamonni, 6kpl helmimonnisia, 2 (todella vanhaa) leväbarbia ja sellaisia raitaisia n. 4-6 senttiä pitkiä ruskea-oranssiraitaisia monnisia? ei tiikerinuoliaisia. Ja ajatushan olisi kultakalat :) ihastuin näihin jo aikaa sitten pikkutyttönä kun kantapään kautta opin että kultakaloja ei voi sijoittaa 100litraseen :roll: ja jouduin lahjoittamaan huntupyrstöni uuteen kotiin, mutta nyt voisi toteuttaa tämän "unelman", mutta käykö nuo pohjakalat kultsien kanssa? ja onko tarpeeksi litroja? ja sitte tietenkin monta tuonne yleensäkkin menisi? itse mitä netistä ja täältä luin niin 2-3? Millaiset kasvit kestää kultakalojen käsittelyn ja sitte aattelin sellasta kivihökötystä ja suurehkoa kantoa sinne. Eli kasveja ei varmasti paljon tarvi, jättivallisneriaa on tuossa vanhassa akvaariossa nii sitä sais siitä aika kätevästi. Ja hiekka tulisi pohjalle(ehkäpä vaikka musta ois aika komea). Neuvoja, neuvoja kiitos että ei tulis niitä "aloittelijoiden mokia" uusittua noitten kultsien kanssa =)
allablaze
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1291
Liittynyt: 18:52, 10.11.2003
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kaustinen

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja allablaze »

Ensimmäiseksi pisti silmään nuo raidalliset monniset, tarkoitatko piikkisilmiä? Jos näin, niin viihtyisivät 10 astetta lämpimämmässä vedessä kuin kultakalat...
Tarvitsemme eniten rakkautta silloin kun sitä vähiten ansaitsemme.
Deco
Junior Member
Junior Member
Viestit: 110
Liittynyt: 10:00, 10.02.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja Deco »

Ei hiekkapohjaa kultakaloille, vaan sora.. Tonkivat niin paljon pohjaa suullaan, että ei ole hyväksi, mikäli sitä syövät.. Eli vaihda soraan ja sodraakinhan saa mustana..

Muista suodatus. Tehokas ulkopönttö pitää olla ja sisäsuodatin saa olla samaa luokkaa.. Eli suodatus varsinkin ulkopumpun kohdalla kannattee mitoittaa tuplasti isommalle altaalle, niin se säästää sun hermoja puhdistuksen osalta ja allas pysyy kirkkaana..

Tosiaan jos ovat piikkisilmiä, jotutvat parempiin suihin ja lämpötilat menee ihan eriksi. Mikäli ovat jotain nuoliaisia, niin vähän suhtautua varauksella, ettei popsi silmiä päästä pienilt kultiksilta tai muuten hätyyttele..

Hommaa kerralla se 400 litrainen ja kyllä sinne itse uskaltaisin sen 6 kipaletta kultakaloja laittaa, jos ovat huntupyrstöjä. Normaalia ja komeettaa taas laittaisin vain muutaman, koska uintivauhti ja koko ovat eriluokkaa noilla..

Kasvit eivät tule kestämään juurikaan.. Mainitsemasi jättiläisvallisneria saattaisi menestyä, mikäli saat sen juurtumaan hyvin pohjaan kiinni. Sitten voisit kokeilla kovalehtistä anubiasta ja jaavansaniaista. Niiden luulis menestyvän ;)
Akvaarioharrastusta lähes 20 vuotta
Essi Luhtaniemi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 14:11, 06.02.2006

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja Essi Luhtaniemi »

Ei ole piikkisilmiä. Pitäs varmaan ottaa kuva ja laittaa tunnistettavaksi tänne, että tietäis mitä niille tekee. =) Netistä ei löytyny eroja normaaleille ja huntupyrstö kultakaloille, muutako veden lämpötilasta jotain, minkä kokoisia nuo normaalit on? ja onko jotenkin erinnäköisiä kuin nuo huntupyrstöt? :)
nötter
Member
Member
Viestit: 301
Liittynyt: 14:05, 11.09.2007
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Sipoo

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja nötter »

Minä kyllä itse laittaisin hiekka pohjan. Luonnossa kultakalat elävät muta pohjaisessa vedessä. Tonkivat sitä etsiessään maukkaita suupaloja. Hiekka on lähempänä mutapohjaa kuin sora. Hiakkapohja on muutenkin vaivattomampi hoitaa. Mutta kyllä se sora pohjakin on mahdollinen, jos sen välttämättä haluaa.
Tärkeämpää on pitää vesiarvot hyvänä. Kovaa ja puhdasta vettä. Hanavesi harvemmin on suoraan hyvää vaan sitä joutuu kovettamaan. Akvaario liikkeessä myytävillä aineilla tai kotikonstein ruokasoodalla ja kipsijauheella. Jos vesi arvot ovat kunnossa kultakala voi elää jopa 20vuotta.

Meillä jättiläisvallisneriat ovat syöty melkein samantien. Voit varautua siihenkin ettei yksikään kasvi menesty akvaariossasi. Riippuu hyvin paljon millaisia yksilöitä löydät.


Kokeile googlen kuvahaulla hakea carassius auratus gibelio, niin löydät luonnonmmuodoista kuvia.
Essi Luhtaniemi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 14:11, 06.02.2006

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja Essi Luhtaniemi »

Tosiaan akvaario liikkeistäkin varoitellaan, että saattaa olla että mitkään kasvit ei säly, mutta ei se haittaa, kantoja ja sen sellasta korvaamaan niitä. Taidan tyytyä nuihin huntupyrstöihin kun on ne kuitenki nii hienoja ja sitte jos niitä tuohon vähän enemmän mahtuu =) kuitenkin tarkoituksena ois pitää aika lailla lajiakvaariona, pohjakaloja lukuun ottamatta. Ja eipä tuohon kyllä paljoa nuiden lisäksi mahtuiskaan.. Suunnittelu alkokoon, tuo pohjan materiaali vaan jako mielipiteitä sen verran että vähän jäi epäselväksi? (:
nötter
Member
Member
Viestit: 301
Liittynyt: 14:05, 11.09.2007
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Sipoo

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja nötter »

Huntupyrstojen kanssa kannattaa olla ruuan suhteen tarkkana. Eli suosi pohjaan vajoavia ruokia. Sairastuvat helposti uimarakko pettää, jos haukkovat syödessään paljon ilmaa. Jotta suoli toimisi tarvitsevat välillä ihan pelkkää kasvis ruokaa esim. herneet on todettu hyväksi. Jos uimarakkoon tulee vikaa kalan tasapaino pettää ja se ei kykene enää uimaan oikessa asennossa. Tämä ei välttämättä enää parane ja kalan joutuu lopettamaan.
Kultakalahan on kasvissyöjä ja aina eläinkaupassa myytävät kultakalan ruuat eivät olekkaan kovin sopivia niille. Eli katsele tuoteselosteita.
Pohja materiaalista sen verran, että minulla on ollut kultakaloja hiekka ja sora pohjassa. Pidän itse hiekkaa helppo hoitoisempana ja kalat tykkäävät myllätä sitä. Terävä sora voi innokkaita tonkiota haavoittaa. Pyöreä reunaisen soran pitäminen on ihan ok esim. jokisora.
Kannot sitten voivat vähän pehmentää vettä.
Toivottavasti saat tästä jotain irti.
Kastanya
Junior Member
Junior Member
Viestit: 137
Liittynyt: 10:50, 04.04.2006
Paikkakunta: Kerava

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja Kastanya »

Riippuu aivan yksilöistä, missä seurassa kultakaloja voi pitää. Etenkin juuri noita huntupyrstöjä.
Meillä oli pitkään kolme isoa leväbarbia kultakalojan kanssa ongelmitta. Sitten näistä pari kuoli ja viimeinen ryhtyi terrorisoimaan kultseja. Ostimme tilalle uusia, nuoria leviksiä ja nämä alkoivat heti kaluta kultakalojen pyrstöjä.
Nuoliaisia en kyllä ikinä uskaltaisi laittaa hitaiden huntupyrstöjen kanssa samaan altaaseen. Johan ne syövät kotilotkin tehokkaasti, saati sitten pehmeät liehuevät kultakaloilta. Nimenomaan öisin kultakalat ovat haavoittuvaisimmillaan koska tykkäävät nukkua rauhassa pohjalla. Silloin ne ovat helppoja kohteita kaikenlaisille pohjakaloille. Kuvailemasi raitakalat kuulostavat joko harlekiini-, raita- tai vyönuoliaisilta.

Monniset saattaisivat mennä jos vain onnistut järjestämään niiden ruokailun jollain tavalla. Meillä monniset syövät melko hitaasti ja ovat säikkyjä - kultakalojen ahneudella taas ei ole mitään rajoja. Ruokkiessani kultakala-akvaarioni partamonnia joudun heittämään joka kerta n. viisi pohjaruokatablettia joista yksi ehkä selviytyy monnin suuhun asti. Loput napsitaan jo ennen pohjaan vajoamista parempiin suihin kultakalojen toimesta. Röyhkeimmät saattavat ottaa tabletin vielä monnin suustakin, kun se sitä vatsansa alla pureskelee.

Kasveista sen verran, että sitkeimmät saattavat menestyäkin kultakala-akvaariossa, jos joukossa ei ole yhtään repimiseen mieltynyttä yksilöä. Tällaisen onnen käydessä esim. miekkalehdet ja anubiaat ovat oiva valinta. Muussa tapauksessa mikään kasvi ei selviä kultakalojen käsittelystä. Ne kun iskevät sitten uusiin, pehmeisiin lehtiin jos eivät vanhoja saa revittyä.

300-400 litraisessa akvaariossa voi minusta koon puolesta pitää n. 4-5 huntupyrstöistä kultakalaa. Kakkaa, eli ravinteitahan tällainen määrä isoja kaloja tuottaa aivan kamalasti, joten voit varautua leväongelmiin jos pohjakalojen/levänsyöjien ja kultisten yhdistäminen ei onnistukaan...
snore
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 16:11, 23.04.2008

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja snore »

Nyt on sellainen tilanne, että tänne on tulossa viikonloppuna 380litranen akvaario. Sinne ajattelin laittaa 4 huntupyrstöistä kultakalaa (kultakalojen tarina tuolla). Nyt siis mietityttää tuo suodatus puoli.. Jos sinne hankkii ulkosuodattimen, joka on tarkotettu 500-600litraseen akvaarioon, niin tuleekohan tuonne altaaseen kovakin pyörre sitten? Ikinä en ole ulkosuodatinta omistanut, joten en oikein tiedä niistä mitään :D Sitä olen lukenut, ettei hunnut tykkää kovasta virtauksesta...

Ensin nuo kultakalat muuttavat tuonne 140-litraiseen, kunnes tuossa isossa altaassa on arvot kohdillaan jne. Kasveja haluaisin kultakalojen akvaarioon, mutta täytyy laittaa ensin vaikka yksi kasvi sinne ja kattoa mitä kultakalat sanoo siitä. Nyt nuo asuvat kasvittomassa akvaariossa (joka ei ole minun), joten en tiedä syövätkö kasvit heti kun laittaa ne akvaarioon..

Hiekkapuhallushiekkaa ajattelin laittaa tuonne 380-litrasen pohjalle. Sitä olen lueskellut, että hiekka tukkeutuu jos sitä ei joku pöyhi. Onko jotain pohjakalaa joka menee samoissa olosuhteissa kuin kultakala ja pöyhisi tuota pohjaa? Vai onko parempi itte jollain kepillä "tökkiä" sitä pohjaa?
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Pohjan pöyhimisen hoitavat kierteiset eli kierteissarvikotilot.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
snore
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 16:11, 23.04.2008

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja snore »

Juu, no kierteisiä en kyllä mitenkään tahtoisi.. Eli mitään muuta ei ole?
Mabo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1120
Liittynyt: 15:28, 21.03.2007
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja Mabo »

Ei mitään kalalajia, joka hoitaisi pohjan möyhentämisen riittävän tehokkaasti. Sitten on tosiaan itse hoidettava se tökkiminen, jos kierteisiä ei missään nimessä halua.
Tsekkaa Ciklidistien uudistuneet nettisivut!
www.ciklidistit.fi
snore
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 16:11, 23.04.2008

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja snore »

Oolrait! Eipä tuo maailmaa kaada jos iteki joutuu hieman hommiin :)

Mutta tuohon suodatin asiaan kaipaisin neuvoa!
Mabo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1120
Liittynyt: 15:28, 21.03.2007
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja Mabo »

Ei varmaan ole ylimitoitettu tuo tehokkaampi suodatin kultakala-altaaseen. Suodattimen suihkuputken voi ohjata lasia vasten, niin virtaus ei ole kova.
Tsekkaa Ciklidistien uudistuneet nettisivut!
www.ciklidistit.fi
snore
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 16:11, 23.04.2008

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja snore »

Eli tuollainen ulkosuodatin käy yksistään, ettei tartte vielä sisäsuodatinta?
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Sisäsuodatin on altaassa hyvä pikkuhippujen kerääjä. Sisäsuodattimen ansiosta sitä ulkoista pönttöä ei tartte niin usein avata ja puhdistaa, kun moskat jakaantuu kahdelle suodattimelle. Mulla on malawialtaassa, jotka ovat melkoisia kakkakoneita nekin, sekä sisä- että ulkosuodatin reilusti mitoitettuna.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
snore
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 16:11, 23.04.2008

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja snore »

Eli sisäsuodattimenkin kannattaisi olla semmoinen joka on tarkoitettu 500-600litraseen?

Miten muuten tuo huntujen lämpötila.. Sanotaan että alin lämpötila on niille 18C, joten olisko 20C hyvä? Luulen että se veden lämpö vaihtelee huoneenlämmön mukaisesti, mutta se ei sitten laskisi alle 20C.
snore
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 16:11, 23.04.2008

Re: kultakalojako?

Viesti Kirjoittaja snore »

Minkä väristä hiekkaa muilla on käytössä? Entäpä raekoko? Vaaleampi hiekka varmaanki vaalentaa kalojen väriä, kun taas tummemmassa tuo värit esiin?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”