Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
suomikala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 146
Liittynyt: 11:58, 29.07.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: itä-suomi

Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja suomikala »

Akvaario on kylläkin hankittu, on pieni 65 litrainen, ja sillä lähdetään liikkeelle, vaikka se ilmeisesti on aloittelijalle ehkä hieman liian haastava aloituspaketti, mutta yritetään.

Sellainen kuitenkin on jäänyt vähän vaivaamaan, että minkä verran akvaarion koko vaikuttaa vedenvaihtojen tiheyteen? Olen ymmärtänyt tekstien perusteella sen, että näin pienessä akvaariossa vedenvaihdot pitää tehdä 1-2kertaa viikossa, mutta entäs jos akvaario on 120 litraa, tai 240 litraa, 360 tai peräti 600 litraa. Väheneekö vedenvaihto/siivoustalkoot?
Ymmärsin kyllä vanhoista viesteistä sen, että kalasto ja kasvisto vaikuttaa tähän niin oleellisesti, ettei suoria päivämääriä voi sanoa, mutta jotain suuntaa varmaan voi heittää? Luulisi että jos vesimäärä kymmenkertaistuu, niin vaihtoväli kasvaa selvästi, jos nyt ei kymmenkertaiseksi, niin huomattavasti.
Ja ihan oikeasti käytin hakua, akvaarion koko, vedenvaihto jne. Joten jos tästä on suora keskustelu olemassa, niin ihan hakusanat joilla sen löydän kelpaavat. :)

Entä jos rakentaisi kasvit ja kalat pitkälti vedenvaihtoväliä ajatellen, kuinka pitkäksi vedenvaihtovälin voi saada teoriassa? (siis niin että kalat voivat edelleen hyvin)
Ja ei tässä nyt akvaariohoidosta yritetä kaikinkeinoin päästä eroon niinkuin viestistä voisi ymmärtää, tuli vaan mieleen että jos kipinä säilyy, ja suurempaa akvaarioa tekee mieli, niin tokihan tälläinenkin asia puolustaa suuremman akvaarion suurempaa hintaa.

Olisiko kannattavaa kalat ostaessa ostaa myös nitriittiarvojen testisarja, vai riittääkö se, että kalakauppa mittaa arvot vedestä kaloja ostaessa?

Voisiko teoriassa jonkun talon väliseinä olla kokonaan akvaario? Siis tyyliin 2 metriä korkea, 2m leveä ja vaikka 40cm syvä? Ei sillä että sellaista rakentaisin, eräässä lehdessä vaan sivulauseessa mainittiin jostain talosta jossa "seinän sisällä ui kaloja", niin olen yrittänyt visualisoida mielessä että miltä moinen mahtaisi näyttää.

Ja vielä tuli sellainen mieleen, että onko ihmiset ottaneet jotain lisävakuutuksia akvaarioiden kanssa? Jos iso akvaario tyhjenee huoneistoon, on varmaan kallis taloremppa edessä, että miten vakuutusyhtiöt yleensä akvaariovahinkoihin suhtautuvat?
Helinä79
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 20:32, 05.12.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Merilappi

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja Helinä79 »

Kyllä tässä reilu viissatasessa vaihdan vedet yhtä usein kuin pienempiinkin, eli kerran viikossa-parissa 30-50%. Toisaallta jos sitä noin niinkuin vesiarvojen kannalta miettisi, niin kyllä ne taitaisivat tässä isossa pysyä hyvinä pidemmilläkin väleillä, kun taas pienten altaiden vesi "ummehtuu" nopeammin.
Vakuutuksiasta on puhuttu paljon, itselläni ei ole erillistä vakuutusta. Irtaimistoni ei muuten ole arvokasta, ja kotivakuutus kattaa akvaariovahingot. Tässä ilmeisesti eroavaisuuksia eri vakuutushtiöiden välillä.
Tuollaista akvaarioväliseinää en ole itse koskaan päässyt näkemään, mutta eräs rakennusmies kertoi olleensa töissä talossa, jossa oli tällainen merimaailma makuuhuoneessa. Eli seinät suunnilleen 1,7x3metriä ja syvyyttä lasien välissä suunnilleen 70-80cm. Yläosassa oli irroitettavat seinät, joiden takana tekniikka piilossa ja sitä kautta pääsi myös siivoamaan altaan, jonne oli siis itse mentävä sisälle jos aikoi pohjaan ylettyä... Voisi olla upea...
Sitä luulisi kysymysten jossain vaiheessa loppuvan kesken, mutta totta on, että mitä enemmän saa tietää, sitä enemmän osaa kysyä.
Thompson
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1081
Liittynyt: 07:19, 09.06.2004
Akvaarioseurat: TAS, Ciklidistit
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja Thompson »

Meillä on 8 akvaariota käytössä, sadasta litrasta 1200 litraiseen ja kaikkiin vaihdetaan puolet vedestä kerran viikossa. Isoon ei ehkä tarvitsisi kalaston puolesta vaihtaa ihan niin paljoa, mutta vesi menee viikossa tympeän näköiseksi eli on silminnähtävää hippua täynnä. Allasta on hieman pakko yliruokkia jotta pienimmätkin ja hitaimmat otukset saisivat edes jotain suuhun pantavaa. Toista vuotta on etsitty suodatinta joka pitäisi veden puhtaana, mutta vielä ei ole löytynyt.
pikkuakvaariosta
Member
Member
Viestit: 264
Liittynyt: 22:58, 26.01.2007
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja pikkuakvaariosta »

Juu, jo nimimerkkinikin puolesta olen pienten akvaarioiden kannattaja, eli kiva että joku kelpuutti 65-litraisen! Perusteluni: pienessä akvassa ei kukaan kaloista "unohdu" vaille huomiota, vedenvaihdot sujuvat käsipelillä (toki ämpäreitä kantaen) / satojen litrojen altaaseen pitää olla automaattiletkut, massiivisuodattimet ja se kattava kotivakuutus... Pienten akvaarioiden kalalajit on useimmiten ihmisen hoivissa lisätty, suurakvaarioihin pyydystetään monet lajit luonnosta, eikä näiden vedenlaatu- ja ruokintavaatimuksista olla aina selvillä. Tietysti akvaariokaupat myyvät mielellään suuria ja hintavia akvaariopaketteja, mutta huolellisesti hoidettuna "pikkuakvaario"(alle 100-litrainen) on kokemukseni mukaan aivan kelpo kohde harrastukseen perehtyvälle!
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Mulla on 100-litrainen, 200 litrainen ja 250 litrainen, joihin kaikkiin vaihdetaan n. 30-50 % vedestä kerran viikossa. Pikkurapulaan (n. 20 litraa) vaihdan joka päivä hiukan vettä.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Miula on 128L, 84L ja 20L akvaariot ja noihin 128L ja 84L akvaarioihin vaihdan vettä kahdesti viikossa.
128L akvaarioon vaihdan keskiviikkoisin 10L vettä ja lauantaina 30L vettä. 84L akvaarioon vaihdan keskivikkoisin 10L vettä ja lauantaisin 20L vettä, tuohon 20L rapulaan vaihdan muutaman litran vettä kaksi kertaa viikossa.
NinZe
Member
Member
Viestit: 466
Liittynyt: 21:31, 25.04.2007
Paikkakunta: Pori

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja NinZe »

No mitä tohon kokoon tulee, ni sanoisin et mitä isompi, sen helpompi pitää puhtaana. Tästäkin voi silti olla montaa mieltä. 72L vaihdan kerran viikossa 30% vesistä. 200L 30% kans kerran viikossa. 375L vaihdan 30-50% kerran kahdessa viikossa. Ei mulla ainakaan oo tuolta isosta altaasta kaloja kuollu yhtään veden vaihtojen takia.
240L + 180L Miljoonakalojen, ja Platyjen kasvatusta eli niitä voi tiedustella koska vaan.
cichlid
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1084
Liittynyt: 17:04, 08.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani / Oulu

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja cichlid »

720-litraiseen vaihdan vettä n. 30% kerran viikossa, pikkualtaan vedenvaihto on noin 40% kerran viikossa. Samana päivänä teen molemmat, mutta mieluummin värkkään tuon ison altaan kanssa. Sen puhdistamisessa voi olla paljon suurpiirteisempi, ei ole pieniä ja hankalasti puhdistettavia nurkkia koluttavana eikä kasva heti umpeen kasveja. Saman verran aikaa menee molempien altaiden siivoamiseen.
720 + 125 litraa (ja tyhjillään 240 + 40 litraa)
Hopotus
Member
Member
Viestit: 313
Liittynyt: 11:10, 16.06.2008

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja Hopotus »

Jaa, tuo on niin suhteellinen kysymys...

Itseltäni löytyy 84L, 120L ja 240L. Kaikkiin vaihdan vedet kerran viikossa, n.50%. Pienimmän kanssa menee aikaa noin 10min. kun isoimman kanssa noin 35-40min. Vaihto tapahtuu letkulla. Kun vesi virtaa pois, samalla siistin kasveja, raappaan mahd. levät laseilta tai pesen suodattimia. Ajallisesti siis isompaan menee enemmän aikaa, mutta ei se pienin vaadi silti useammin hoitoa. Kaikissa altaissani on aika runsas kalasto mutta kalat ovat altaan kokoon nähden aika pienehköjä.

Sinänsä isompi allas vaatii enemmän hoitoa kuin pikkuallas, kun isommassa on kuitenkin enemmän kasveja, joten ne vaativat enemmän karsintaa, isommat lasipinnat joissa on levällekin enemmän tilaa, isommat/useampi suodatin putsattavana, 50% vedenvaihtoonkin kuluu enemmän vettä jne. Toki poikkeuksiakin on, onhan noita altaita erilaisia.
Kalatkin saattavat itkeä, vaan vedessä eivät kyyneleet näy.
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja Maisu »

Saman verran kuuluu vaihtaa isoista akvaarioista vettä kuin pienistäkin. Minä suosin kuitenkin pieniä enkä niele väitettä apästabiilimmista vesiarvoista. Vielä tähän ikään en ole sellaista ilmiötä havainnut. Ja sitten jos on ongelmia esim. levän kanssa niin isossa altaassa ne ongelmat vain ovat kokoluokaltaan moninkertaiset ja raastavat enemmän hermoja.

On teillä tieteellisen tarkat vedenvaihtomäärät, ei minulla vaan. Vaihdan niin paljon ettei mikään kasvi jää liikaa pinnan yläpuolelle pinnan laskiessa, käytännössä ehkä 80% suunnilleen kerran viikossa viikonloppuisin. Enkä yhtään huolestu vaikken ehtisi kolmeen viikkoon vaihtaa mitään.
suomikala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 146
Liittynyt: 11:58, 29.07.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: itä-suomi

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja suomikala »

Kiitokset lukuisista vastauksista. Katsotaan miten tilanne kehittyy. Nyt alkuun koitellaan tällä pikkuakvalla, ehkä siitä hyvä tulee kun tarpeeksi lukee. :)
Vakuutuksista näyttikin löytyvän paljon tietoa haulla, ja siinä näköjään on niin vaihteleva linja ettei auta kysyä kuin omasta vakuutusyhtiöstä. (tai siis nyt odotellaan enää vastausta)
Ymmärsinkö oikein, että vedenvaihto isoissa akvaarioissa tehdään pääasiassa veden kirkkauden takia, että vesiarvot, ja siten kalan hyvinvointi pysyy ihan isoissa akvoissa hyvinä harvemmillakin vedenvaihdoilla?
Kasvisto varmaan vaikuttaa kirkkaana pysymiseen myös paljon? Ainakin mitä järvi ja lampivesiä on tullut tarkkailtua, niin niissä kirkkauden osalta löytyy hämmästyttävän suuria eroja.
Kirsikkatetra
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 14:04, 27.07.2008
Paikkakunta: Turun seutu

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja Kirsikkatetra »

Hauskaa että nämä ohjeet on näin radikaalisti muuttuneet 20 vuoden aikana. Silloin oli niin eri ohjeet. Jos mentiin yli 500 litraisiin, ei enää vettä tarvinnut vaihtaa ollenkaan.
Kukin taaplaa tyylillään
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

suomikala kirjoitti:Ymmärsinkö oikein, että vedenvaihto isoissa akvaarioissa tehdään pääasiassa veden kirkkauden takia, että vesiarvot, ja siten kalan hyvinvointi pysyy ihan isoissa akvoissa hyvinä harvemmillakin vedenvaihdoilla?
Kalasto vaikuttaa tuohon suuresti, yleensä isommissa akvaarioissa on myös isompia kaloja, jotka sitten kakkaavatkin enempi. Kannattaa seurata nitraattiarvoa ja pitää se 10-25 mg välillä, koska tuo arvo kertoo sen veden "likaisuuden".
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5539
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Vedenvaihdon tarve on suoraan verrannollinen altaan kuormitukseen. Vrt 10 miljoonakalaa akvaariossa jonka tilavuus on 100 l tai kymmenen miljoonakalaa akvaariossa, jonka tilavuus on 500l. Eipä siihen viissataseen tarvii montaa kertaa vuodessa vettä vaihtaa, riittää kun vähän lisäilee:)
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja 7330 »

suomikala kirjoitti: Entä jos rakentaisi kasvit ja kalat pitkälti vedenvaihtoväliä ajatellen, kuinka pitkäksi vedenvaihtovälin voi saada teoriassa? (siis niin että kalat voivat edelleen hyvin)
Ja ei tässä nyt akvaariohoidosta yritetä kaikinkeinoin päästä eroon niinkuin viestistä voisi ymmärtää, tuli vaan mieleen että jos kipinä säilyy, ja suurempaa akvaarioa tekee mieli, niin tokihan tälläinenkin asia puolustaa suuremman akvaarion suurempaa hintaa.

Olisiko kannattavaa kalat ostaessa ostaa myös nitriittiarvojen testisarja, vai riittääkö se, että kalakauppa mittaa arvot vedestä kaloja ostaessa?
Jos akvaario suunniteltaisiin toimimaan ekosysteeminä, joka puhdistaa itse vetensä, kyseessä on vanhavesiakvaario. Vanhavesiakvaariossa on (altaan kokoon nähden) hyvin vähän ja/tai pieniä asukkaita, ja sen sijaan runsaasti hyvin kasvavia kasveja. Kasvit käyttävät käytännössä kaikki eläinten tuottamat jätteet, ja eläimet parhaassa tapauksessa saavat osan ravinnostaan altaassa elävistä levä- ja pikkueläinpopulaatioista. Kun vielä pohjamateriaali on sopiva (ei helposti tukkeutuva) ja lietettäkin annetaan kerääntyä johonkin kohtaan allasta, kokonaisuus on käytännössä huoltovapaa pitkiäkin aikoja. Vanhavesiakvaarion voi tehdä kyllä yhtä lailla pienestäkin altaasta. Tuo oma 40-litraiseni oli pitkään lähes vanhavetisenä, eli vaihdoin 5-10 litraa vettä noin kerran kuussa ja heitin esim. puolikkaan kalanruokatablettia silloin tällöin altaaseen. Asukkaina oli noin sata viher- ja tulisukarapua, jotka pitivät altaan levättömänä ja nitraattikin pysyi jatkuvasti lähes nollassa. Kasveja tosin joutui karsimaan jatkuvasti, kun allas muuttui parissa viikossa vihreäksi kuutioksi.

Ja kyllä, sopivan vedenvaihtotahdin löytämiseksi nitraattia (ja mahdollisesti myös fosfaattia) kannattaa seurailla itse testeillä. Muutenhan ei voi tietää, kuinka likaista vesi tosiasiassa on. Kun sopiva tahti on löytynyt ja vakiintunut, testailunkin jättää vähemmälle. Nitriittitestiähän tarvitset lähinnä akvaarion kypsytysvaiheessa, jotta tiedät milloin se on kypsä kaloille, ja myöhemmin mahdollisissa katastrofitilanteissa (suodattimen hajoaminen tai yliruokinta).
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Hopotus
Member
Member
Viestit: 313
Liittynyt: 11:10, 16.06.2008

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja Hopotus »

Ei, vettä en vaihda altaisiin siksi, että vedessä olisi likahippuja. Niitä varten on sisäsuodattimet. Omasta mielestä Fluvalilla on hyvät suodattimet roskien keruuseen. 240L oli aluksi vain ulkosuodatin (mikä kyllä hoiti biologisen suodatuksen moitteettomasti), mutta vedessä oli paljon roskaa. Ostin siihen Fluval 4+:n ja jo kahdessa vuorokaudessa vesi oli roskatonta. Eipä ole hirveesti sen jälkeen roskia näkynyt tämän 2,5 vuoden aikana. Paitsi silloin kun suodattimet alkavat olla tukossa. Pesen muuten tämän altaan ulkosuodattimen kerran vuodessa ja sisäsuodattimenkin vain noin 9-11kk välein.
Samoin 120L on juvelin oma sisäsuodatin sekä fluval3+, ja siinäkin roskaa vedessä vain kun alkaa suodatin olla tukossa.

Vedenvaihdon tiheyden olen määrittänyt nitraattipitoisuuden mukaan. 84L nirtaatti pysyy alle 10mg/l vaikka ei yli kuukauteen vaihtaisi vettä. 120L alkaa kahdessa viikossa olemaan lähemmäs 25mg/l. 240L nitraatti pysyy alle 25mg/l noin kolmisen viikkoa. Vaihdan silti joka viikko vedet kaikkiin ja sen puolet kerrallaan, kun nyt kerran rupean puuhaan, niin kaisen voi tehdä kunnolla 8-) , tällä tavoin nitraatit pysyy kaikissa alle 12,5 mg/l, pH pysyy vakaana ja kalat näyttävät voivan paljon paremmin, mikä näkyy voimakkaampina väreinä ja eloisampana käytöksenä. Levääkin kertyy vähemmän ja se on helpompi poistaa kun sitä on vähemmän. Kasveja karsin suurin piirtein kerran kuukaudessa ja vain yhdestä altaasta kerrallaan. Kasveja karsiessani on tapana karsia heti kunnolla, eli esim köynnöstävät lyhennän noin puoleen altaan korkeudesta.
Kalatkin saattavat itkeä, vaan vedessä eivät kyyneleet näy.
Kisu74
Senior Member
Senior Member
Viestit: 695
Liittynyt: 18:25, 01.10.2006
Akvaarioseurat: Akvaarioharrastajien nettiseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Niska-Pietilä
Viesti:

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja Kisu74 »

Miulla on käytössä 317l ja 140l akvaariot. Näihin vaihdan vettä yleensä n.1/3-½ tilavuudesta kerran viikossa, mutta omatunto ei kolkuta, jos vaihtoväli venyy pariin viikkoon. Jos vesi/pohja näyttää likaiselle niin saatan toki vaihtaa veden tiheämminkin.. Kalastoltaan altaat ovat täynnä, eli kaloja en aio juurikaan hankkia ennenkuin entisiä kuolee tai muutoin häviää tieltä pois.

Itse aloitin aikoinaan 60l akvaariolla ja syy isompaan altaaseen oli perinteinen "nälkä kasvaa syödessä". Eli siivousvälit tai vaikeampi hoito eivät olleet vaihdon syynä. Itseasiassa voisin täyttää kotini pikkualtailla jotka kaikki olisivat erilaisia kasvistoiltaan ja kalastoiltaan. Mies ei vaan jaa näkemystäni akvaariotäytteisestä talosta. ;)

Vakuutuksista: Miulla on kotivakuutus otettu sen verran kattavaksi, että kattaa akvaarion aiheuttamat vahingot. Sekä silikonien pettäessä että myös silloin jos pikkumies päättää kokeilla lasien kestävyyttä Hakka-pelin vasaralla.
Tindra
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1482
Liittynyt: 19:04, 03.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja Tindra »

Olisikohan 40-litraisesta mahdollista saada toimivaa vanhavesiallasta, kun asukkaana on yksi taistelukala..? Allas on vielä uudehko, n. 3 kk sitten perustettu ja siellä on piileväongelmaa.
Akvarismia 1992-2014
Quu007
Member
Member
Viestit: 416
Liittynyt: 18:13, 10.06.2012
Akvaarioseurat: Ihan oma pikku akvaseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lohja
Viesti:

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja Quu007 »

Nostetaanpas tämä vanha ketju taas esille koska tänne on aika paljon tullut myös uusia ja aloittelevia akvaristeja ja tästä veden vaihdon tiheydestä tuntuu olevan aika monelaisia mielipiteitä.

Itse vaihdan harvemmin ja enemmän kerrallaan (asunnossa vesimittarit) eli 600 litaisesta noin 60% kerran kuussa ja samalla tarkistan että suodattimet toimii ja tarvittaessa pustaan letkut. Bakujen säilymisen kannalta putsailen sisustat suodattimista aina yksi kerrallaan ja annan sen pyöriä viikon verran ja sitten putsaan toisen.Ja mielestäni kalat ei kyllä kärsi ollenkaan ja ovat vilkkaita ja reippaita vipeltäjiä.

Hauska oli löytää tämä ketju googlesta. :D
600 litran maljakko + 3 seropikoiraa + 2 sisäkissaa + Pirun äkänen papukaija (Siniota-amatson) + aviomies
Uusin pätkä http://www.youtube.com/watch?v=6KdAQkcJ ... e=youtu.be
Vesihiisi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1012
Liittynyt: 21:32, 27.01.2006
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja Vesihiisi »

tässä akvaarion kokojutussa, aivan niinkuin monessa muussakin asiassa pätee se totuus, että mitä isompi, sen parempi! Ja suurestihan se riippuu siitä, kuinka paljon, mitä lajia ja kuinka sotkevia on altaaseen ahdettu!
Mulla oli viimeksi 720:ssa 2 ulkosuodatinta + 1 sisä, ja sain vaihtaa melkein puolet viikottain.
Mulla oli kylläkin monta isoa plekoa, ripsimonneja jne superpaskojaa ja toisaalta kaloja jotka tarvitsivat puhdasta vettä.

325:ssa taas parin viikon välein kolmannes riitti oikein hyvin. Kalasto siinä oli vähäinen, mutta kaunis :-)
- Kerran luulin olevani väärässä, mutta erehdyin -
Hedelmiina
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1291
Liittynyt: 09:55, 18.04.2012
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lohja

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja Hedelmiina »

Itsellä 708 litrasen viikkosiivoukseen kuuluu kahden sisäsuodattimen moduleitten huuhtelu/vanun vaihto sekä kasvien karsinta, tarvittaessa kakkakasan imurointi. Ulkosuodattimet putsaan kerra-kaksi vuodessa tai jos tehot heikkenee niin vähintään lietkut putsaan vaikka useammin jos tarvii. kerran kolmessa viikossa vedenvaihto letkulla n40pros. Nanoon 30l vaihdan 10 l kerran viikossa. Suodatin käytännössä melkein huoltovapaa em. Pienes kun kuormitus on pieni.

Edellinen 310litranen vedenneito n.kahden-kolmen vkon välein. Tulevas 325 maalis tulee tod.näk. Vedenvaihtotiheys olee kerta vkoon 30-40pros. Mattosuodatin lähes huoltovapaa ja sisäsuodatin kerta viikkoon veikkaisin.
Harrastus vähän katkolla, 30l ja 400l.
Kiksu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1301
Liittynyt: 21:38, 02.07.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Akvaarion koon vaikutus hoitoon

Viesti Kirjoittaja Kiksu »

Minulla vaikuttaa vedenvaihtomääriin 600-litraisessa se, että käytän vain kylmävesihanasta tulevaa vettä. En halua akvaarioihin lämpimän veden mukana tulevaa kuparia ym. Siispä vaihdan siitä 1/3 kaksi kertaa viikossa. Isompaa määrää ei viitsi vaihtaa kerralla ettei akvaarion veden lämpötila laskisi kerralla liian paljon. Siinähän on kultakaloja, jotka sinänsä kestävät hyvin kylmää vettä, mutta iso muutos kerralla ei tee hyvää. Tämä 600-litrainen on helppohoitoisin sikäli, että siinä ei ole putsattavia lasipintoja eikä karsittavia köynnöskasveja, eikä sen pohjalle kerry roskaa. Helposti putsattavia esisuodattimia lukuunottamatta riittää yleensä pelkkä veden vaihtaminen ja kalojen ruokinta, siinä se.

Pienimpään akvaarioon seisotan vettä saavissa sopivan lämpöiseksi ja vaihdan puolet viikossa. Vähempikin riittäisi, koska siellä on vain monnisparvi. Siinä siis joutuu käyttämään veden lisäämiseen ämpäreitä. Sen suodattimet putsaan kun joskus tulee mieleen eikä siinä edes ole tehokasta suodatusta. Keskimmäinen on aikamoisen kuormitettu ja vaihdan puolet vedestä kaksi kertaa viikossa. Lirutan siihen vettä letkulla tosi hitaasti jotta se lämpenee matkalla ja tarvittaessa laitan lisäksi lämmennyttä vettä saavista. Keskimmäisessä kasvit kasvavat niin nopeasti, että niitä on karsittava parin viikon välein tai ne vievät kaloilta uintitilaa. Sen suodattimet on pakko putsata viikoittain, yleensä niin että joka kerta on jomman kumman vuoro. Kakkaa kertyy.

Ravintolan hoitoakvaariossa on tuplasti kaloja suosituksiin nähden ja vaihdan noin neljän päivän välein puolet. Viisikin päivää voi mennä, mutta kaksi viiden päivän vaihtoväliä peräkkäin näkyi heti nitraattitestissä, mutta oli korkeintaan 25 mg/l silloinkin. Yleensä on ollut noin 12,5 mg/l. Siinä on ulkosuodatin ja sisäsuodatin, jonka putsaan joka kerta.

Minusta on kätevää vaihtaa aina sama määrä kerralla, koska laitan veteen kipsiä, soodaa ym. ja niiden annostelu on helpompaa kun voi laittaa aina saman määrän.
Kultakalat
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”