Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Kirjoahventen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
nallu80
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1147
Liittynyt: 14:05, 20.03.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja nallu80 »

Aloin itsekin epäillä koko keltakäppänää. Kaupasta oikein vannomalla vannottiin, että on keltakääpiöahven, vaikka laitoin aika lailla hanttiin [}:)]
"Sä pärjäät, sä pärjäät aina"
Myfyriwr
Member
Member
Viestit: 269
Liittynyt: 18:40, 13.01.2005
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Myfyriwr »

Kutuvalmiilta Töyhtökääpiönaaraalta tuo tosiaan näyttää, molemmilla lajeilla on tuo päässä erottuva musta pystyraita mutta en tiedä on keltakäppänöillä noin vahvaa kylkiviivaa.

Töyhtökääpiöillä on yleensä vielä selkäevässä ja/tai pyrstössä mustaa/oranssia/keltaista väriä, ja tuossakin tapauksessa sitä näyttäisi olevan jo tuloillaan.
Taskutiikeri
Starting Member
Starting Member
Viestit: 21
Liittynyt: 19:32, 25.03.2005
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja Taskutiikeri »

Kyselen nyt tässä ketjussa, kun samasta fisusesta on kymysys...

Onko 27-28 astetta liian lämmin keltäkääpiöahvenelle vakituiseen? Kudetuksessa kai sais lämmöt olla noilla lukemilla, mutta pitääkö niiden päästä viileämpään muulloin?
miniihminen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 51
Liittynyt: 20:27, 26.01.2008

Viesti Kirjoittaja miniihminen »

Heippa,

Minulla on 98-litraisessa keltakääpiöahven pariskunta ja yksi partis.Mahtuisiko vielä yksi keltis? Eikö sinne sitten mahtuisi enää muuta?
haaveilua...
ViisiraitaKen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 22:57, 30.05.2007
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja ViisiraitaKen »

Mielestäni toi nallu80:n ahven on keltakääpiö. Ja naaras ilman muuta. Näillä kahdella lajilla naaraat ovat ainakin selkäevä supussa kovin samankaltaisia. Itselläni on keltakääpiöahvenhaaremi 1+2 ja kyllä naarailla on usein oikeinkin voimakkaasti erottuva musta kylkiviiva. Toisaalta väri vaihtelee nopeasti mielialojen mukaan. Välillä viiva häviää lähes kokonaan varsinkin siltä naaraalta, joka on vähän syrjitympi. Stressaantuessaan saattavat muuttua ihan valkoisiksi, esim omilla kaloilla keltainen väri ilmaantui vasta pari päivää muutosta. Koiraathan ovat toki paljon komeampia kaloissakin...
Liutti
Junior Member
Junior Member
Viestit: 50
Liittynyt: 17:34, 30.04.2007
Paikkakunta: Vantaa

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja Liutti »

Kiinnostuin hirveästi tästä kyseisestä lajista, olen aina tykännyt ahvenista, mutta olen jostain saanut sellaisen käsityksen että tarvitsevat suuren akvaarion.

Olisiko mahdollista laittaa 98 litraseen akvaan tällainen pariskunta, vesiarvot ovat kohdallaan näille ja kalastona tällä hetkellä: 3 kuparimonnista (tarkoitus olisi hankkia pari lisää, kun nehän tarvitsisivat parven), 7 kirsikkabarbia ja yksi maatiaispartis. Jotain kalastoa tuonne nyt joka tapauksessa hankin, niiden parin monnisen lisäksi.

Mietin myös jotain muuta kääpiöahventa, joka menisi noinkin pieneen akvaan, tosin toinen tällainen taitaa olla vain tuo juovakääpiöahven.
Kotoa löytyy 100l akvaario, kaksi koiraa, kasa lihansyöjäkasveja, jättiläistuhatjalkainen ja kasa maakotiloita.
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Kyllähän tuollaiseen satalitraiseen jo useimmat Apistogramma-suvun kääpiöahvenlajit sopivat. Ärhäkämmillä lajeilla tosin saattaa tulla kränää monnisten kanssa, mutta ainakin kelta-, töyhtö-, loisto- ja juovakääpiöahvenen pitäisi olla ok, luultavasti moni muukin laji kävisi. Sisustukseen toki kannattaa kiinnittää huomiota, jotta sekä monniset että ahvenet itse pääsevät piiloon perheriidan tullen.

Omassa 74-litraisessa purkissani asustaa komea keltakääpiökoiras, joka tosin saakin asua yksin tapettuaan vaimonsa. :frown: Muita kaloja ja sukarapuja kohtaan se kyllä on kiltti (mitä nyt joskus vaihtaa mielipiteitä pohjatablettien omistuksesta) ja pörrää ahkerasti pinnassa ruokaa kerjäämässä. Varsinainen lemmikkikala. :)
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Liutti
Junior Member
Junior Member
Viestit: 50
Liittynyt: 17:34, 30.04.2007
Paikkakunta: Vantaa

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja Liutti »

Hankimpa nyt sitten tuon keltakääpiöpariskunnan Pienestä Akvaariokaupasta eilen, ja ihan hämmästyin kun olin odottanut suoraan vähän suurempia kaloja. :'D Ahvenet ovat siis vielä "poikasia", ei lähelläkään täysikasvua. Tällä hetkellä mittaa löytyy kummaltakin hädin tuskin 3cm. Tämän takia kysyisin, kuinkakohan nopeasti keltakääpiöahvenet kasvavat ja aikuistuvat? : D

Ovat kyllä kivannäköisiä veitikoita. Vielä toki vähän arkoja, mutta jo eilen illalla rupesi näkymään enemmän. Nopeasti rohkaistuivat ja näyttävät tulevan hyvin toimeen kalojen kanssa, tosin vielä en voi varmasti sanoa, kun ovat tosiaan melko pieniä eivätkä edes täyttä vuorokautta ole olleet akvaariossa. Meillä näyttää koiras olevan se rohkeampi, naaras pysyttelee kauemmin piilossa ja pakenee nopeammin katseilta. : )

edit// No katsos toista, keltakääpiökoiras oli tänään aamulla (äsken) ennen valojen syttymistä ihan lasissa kiinni kirsikkabarbien kanssa.
Kotoa löytyy 100l akvaario, kaksi koiraa, kasa lihansyöjäkasveja, jättiläistuhatjalkainen ja kasa maakotiloita.
zibuli82
Junior Member
Junior Member
Viestit: 158
Liittynyt: 17:55, 18.06.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja zibuli82 »

Kaverin puolesta tässä kyselen...
Jos näitä ottaa pariskunnan 70l. akvaarioon niin mitä muita kaloja voisi ottaa?ja monta?
bj
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2426
Liittynyt: 06:44, 27.12.2006
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Paikkakunta: Turku

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja bj »

Mulla oli keltakäppänät kutemassa 128 litraisessa ja purkissa oli myös pandamonnisia. Ei tila riittänyt koiraalle, se valtasi koko akvan reviirikseen ja nurkkia myöten kävi jatkuvasti jahtaamassa monnisia. Pakko se oli laittaa evakkoon toiseen altaaseen. Muiden kääpiöahventen kanssa samassa keltainen on kiltein ja väistyvä osapuoli, ainakin mulla olleet parikin koirasta.

Tuosta kuvasta, joka oli, ni naaras se on ilman muuta, mutta sen enempi en sanokaan; ei ainakaan noita töyhtö- kelta- tai punakääpiönkään naaraita oikein erota, elleivät ole vierekkäin ja lähinnä ite tunnistaa, samankaltaisen keltaisia ovat. Panda- ja palettinaaraat on ihan erinmoisia mustilla laikuillaan ja loistonaaraskin on erilainen, oranssimpi ja ruumiin muotokin on eri. Punakääpiöllä saattaa olla punerrusta evissä, sekin kuten myös muutenkin värien voimakkuus vaihtelee mielialan mukaan. Mm asema toisiin nähden vaikuttaa, että mitä väriä näyttää. Kyllä uskon hyvinkin, että kuvassa oleva on keltakääpiönaaras, minä se on myyty.

Nuo koiraat voi olla yhtä vaikeita tunnistaa, vaikka on varmaan vaikeaa uskoa ja tietty joku muu voi olla taitavampi kuin minä. Kun kaupassa on useampi koiras, ni heikommat ei näytä värejään ja ovat muutoinkin ilmiasultaan naaraan kaltaisia. Alkuviikosta juuri ostin punakääpiön, koirasta kaipailin leskeksi jääneelle naaraalle. Kala oli ainoa lajiaan, ettei valinnanvaraa ollut, kaupassa pohjaväriltään koiraan oloinen, mutta oli elänyt siellä toisen koiraan kanssa alistetussa asemassa että syystä olisi aika väritön, kuulemma toinen koiras oli jahdannut sitä, jotta voisi siis olettaa senkin olevan koiras. Riskin päälle ostin ja kas, kotona se iltaan mennessä olikin oranssin keltainen kylkijuovineen, kuin myös mulla ennestään oleva naaras alkoi jahtaa sitä aika tavalla, sillä tulokkaalla on kyllä melkoisen punaiset evät, että tosi kaunis yksilö kumminkin. Eikä onneksi tuo naaras ny kumminkaan taida sitä vahingoittaa onneksi sentään liikoja, eli edelleenkin pitäisi löytää jostain koiras. Sama tarina mutta toisinpäin on loistokääpiön kanssa, kaupassa katoin, että olisi naaras, mutta kun se pääsi mun isompaan altaaseen, se aikaa myöten kasvatti liuhuvat pitkät evät ja pyrstön... onneksi allas oli sen verran iso, että kaksi koirasta tuli kutakuinkin juttuun. Jossain vaiheessa se jäi ainoaksi koiraaksi ja tätä nykyä onkin varsin komea poika.

Keltakäppänöita varmaan hankin taas, sitten kun on mahdollisuus, että on altaan ainoa kääpiöahven, ne on tosi nättejä kutuväreissään.
SaksanpaimenKoira - kotisivut http://www.kamuteams.fi, kalajuttuja http://www.kamuteams.fi/Akvaariokalat.html
merenneito94
Member
Member
Viestit: 275
Liittynyt: 16:56, 24.08.2008
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: salo
Viesti:

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja merenneito94 »

Hei! Miten siis tunnista keltakääpiönaaraan- ja uroksen toisistaan? :D
Tosi kauniita ovat!
100 litraa sekalaista ja 60 litraa rapuja. C:
+ leopardigekot Bindi ja Venus.
crisse_83
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4720
Liittynyt: 04:42, 17.04.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kullaa, altaita vielä Harjavallassa
Viesti:

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja crisse_83 »

Koiras Kuva Naaras Kuva

Kuvia hyväksikäytetty Millian sivuilta joista löytyy muutenkin kattavasti tietoa lajista.
Ketuttaa kuin pikkuoravaa pakkasella. Käpy on jäässä, hammas katki ja oksakin niin himskatin liukas. (Siistitty versio.)
-Ella-
Junior Member
Junior Member
Viestit: 97
Liittynyt: 12:26, 27.07.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja -Ella- »

Onko joku käynyt lähiaikoina Kurjessa? Jos on niin, katsoitko/tiedätkö onko siellä keltakääpiöitä? Voisin meinaan lähteä tästä joku päivä sinne ostoksille, jos siellä noita olisi. :D
" If something is hard to do, then it's not worth doing."
Seitti
Junior Member
Junior Member
Viestit: 56
Liittynyt: 19:32, 26.09.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja Seitti »

Moikka,

Ostin viikko sitten keltakääpiöahven pariskunnan ja nyt haluaisinkin varmistaa että kyseessä tosiaan on pariskunta. kaupassa eivät olleen naaraasta ihan 100% varmoja, joten ajattelin nyt varmistaa sen viellä teiltä. Ekassa kuvassa on siis koiras eli Tahvo :mrgreen: joka on reilusti suurempi kuin alakuvassa oleva tyttö eli helmi :mrgreen: onhan se siis tyttö?

Kuva

Kuva
Feliza
Member
Member
Viestit: 396
Liittynyt: 20:34, 01.06.2009
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja Feliza »

Seitti, vaikea sanoa. Tuo ylempi kala on ihan selkeä poika: Värityksen jakaantuminen, pään kuviot, hitunen sinistä vatsassa viittaisi poikaan. Tytöt on jotenkin rääpäleempiä. Helmi vaikuttaisi tytöltä, mutta en ole varma. Kannattaa seurata värityksen kehittymistä. Minulla yksi keltakääpiöistä, jonka olin ajatellut koon perusteella olevan tyttö, kasvoikin myöhemmin pojan mittoihin ja väreihin.
Tässä vertailun vuoksi kuva naaraasta aquahobbyn sivuilta:
Kuva
Tässä uros:
Kuva
40l, Aphyosemion australe
80l, Pterophyllum scalare perhe
650l, Ancistrus sp., Apistogramma borellii, Corydoras paleatus, Corydoras pygmaeus, Pterophyllum scalare, Pterygoplichthys gibbiceps
Seitti
Junior Member
Junior Member
Viestit: 56
Liittynyt: 19:32, 26.09.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja Seitti »

Kiitos Feliza, ehkä tuo selviää tosiaan sitten ajan kanssa. Mites äkkiä nuo muuten kasvavat? tuntuu että tässä viikossa koiras on jo kasvanut pituutta ja ainakin värit ovat kirkastuneet molemmilla todella paljon. vaikka se värittömyyshän tietty saattoi johtua siitä muutostakin.
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Aattelin vaan kysästä kun miula on 128L akvaariossa
20 hehkutetraa
30 sinineonteraa
3 katinkultamonnia
8 kuparimonnista
1 hunajarihma ukko, lisäksi tonne on tulossa
2 hunajarihma akkelia sekä 8 kpl piikkisilmiä, mahtusko jos ottasin tonne vielä ketakääpiöahven pariskunnan?
merenneito94
Member
Member
Viestit: 275
Liittynyt: 16:56, 24.08.2008
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: salo
Viesti:

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja merenneito94 »

Heips!

Ajattelin vielä kysäistä että jos täällä olisi joku turussa tai tampereella asustava joka osaisi kertoa että onko edellämainittujen kaupunkien eläinkaupoissa näkynyt noita keltakäppänöitä? Kun täällä salossa ei ole, enkä ihan turhaan viitsisi lähteä etsimään jos ei kuitenkaan ole sielläkäänpäin...

Kiitos! :D
100 litraa sekalaista ja 60 litraa rapuja. C:
+ leopardigekot Bindi ja Venus.
vallumaarit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1601
Liittynyt: 14:45, 26.03.2007
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja vallumaarit »

miljoonakala84 kirjoitti:Aattelin vaan kysästä kun miula on 128L akvaariossa
20 hehkutetraa
30 sinineonteraa
3 katinkultamonnia
8 kuparimonnista
1 hunajarihma ukko, lisäksi tonne on tulossa
2 hunajarihma akkelia sekä 8 kpl piikkisilmiä, mahtusko jos ottasin tonne vielä ketakääpiöahven pariskunnan?

Ei kyllä mahdu. Varo nyt sitä ongelmakierrettä taas. Mieluummin vähemmän kaloja/enemmän tilaa ja hyvä perushoito.
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Juu tulin itekkii samaan johtopäätökseen. [:I]
Seitti
Junior Member
Junior Member
Viestit: 56
Liittynyt: 19:32, 26.09.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja Seitti »

Kylläpäs näiden kalojen värit kirkastuvat äkkiä! laitoin tuossa jokin aika sitten kuvaa ja kyselin että onko naaras tosiaan naaras ja sitä ei varmaksi viellä pystynyt sanoa. tässä olisi nyt uutta kuvaa, joko saan selville? :mrgreen:

Kuva

Tässä viellä uusi kuva tahvostakin [;)]

Kuva
bj
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2426
Liittynyt: 06:44, 27.12.2006
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Paikkakunta: Turku

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja bj »

No jo, kyllä nyt näyttää selkeästi. Ylempi naaras ja alempi koiras. Nättejä ovat.
SaksanpaimenKoira - kotisivut http://www.kamuteams.fi, kalajuttuja http://www.kamuteams.fi/Akvaariokalat.html
Seitti
Junior Member
Junior Member
Viestit: 56
Liittynyt: 19:32, 26.09.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja Seitti »

bj kirjoitti:No jo, kyllä nyt näyttää selkeästi. Ylempi naaras ja alempi koiras. Nättejä ovat.

Kiitos!!
Feliza
Member
Member
Viestit: 396
Liittynyt: 20:34, 01.06.2009
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja Feliza »

Juu, aika selkeät ovat erot :)

Kumpa nuo omanikin saisivat noin komeasti väriä. Siirsin nyt isoon akvaan kaksi pariskuntaa, ja siellä ne uiskentelevat takalasissa koko jengi parvena ja kalpeina. Luulevat vissiin olevansa parvikaloja... Pikkuakvaan jäänyt pariskunta on saanut vähän paremmin väriä aikaiseksi, ukko jopa uhittelee etulasissa ja emäntä on vallanut luolan. Hommasin noita sarusparven aikoinaan, ja nyt elättelen toiveita pariutumisesta. Aika hiljaista. Ehkäpä sisarukset ei vaan nappaa, vois hommata ei-sukulaisia :)
40l, Aphyosemion australe
80l, Pterophyllum scalare perhe
650l, Ancistrus sp., Apistogramma borellii, Corydoras paleatus, Corydoras pygmaeus, Pterophyllum scalare, Pterygoplichthys gibbiceps
Feliza
Member
Member
Viestit: 396
Liittynyt: 20:34, 01.06.2009
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Re: Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Viesti Kirjoittaja Feliza »

Poikasia bongattu! :)
40l, Aphyosemion australe
80l, Pterophyllum scalare perhe
650l, Ancistrus sp., Apistogramma borellii, Corydoras paleatus, Corydoras pygmaeus, Pterophyllum scalare, Pterygoplichthys gibbiceps
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjoahvenet”