Veden kovettamisesta
Valvoja: Moderaattorit
-
- Advanced Member
- Viestit: 1451
- Liittynyt: 18:46, 28.07.2005
- Paikkakunta: oulu/Kempele
Joo, on erikseen kummatkin litkut. Ja tuossa lähitiimarissa tuntuu myyjillä olevan niin kiire, ettei niitä saa häiritä. Mutta pitääpä käydä prismassa katseleen tuota kipsiä, kai nyt noista neljästä löytyy (edes jostain). Ja pitää tuo kh alkaa mittaileen tässä.
Muoks. Mittasin tuon kh:n se oli 8, onko se nyt sitten hyvä vai huono ?
Muoks. Mittasin tuon kh:n se oli 8, onko se nyt sitten hyvä vai huono ?
nostaako ruokasooda pelkkää kH:ta vai myös pH:ta? Ostin seran kH\pH+, mutta sehän nostaa pH:takin joka ei saisi enää nousta tuolla altaassa. (Tällä hetkellä n pH 8) Ja kH on 4, joten sitä pitäisi saada nostettua..
gH:n nostamiseen käytän askartelukipsiä!
Mun tietääkseni toi KH4 riittää kyllä hammaskarpeille, niin ainakin mulle kerrottiin. Jos sulla PH on jo 8 ja KH 4, niin kuulostaa mun mielestä ihan hyvältä.GH:kin riittää, mutta voi olla korkeampikin.
-
- Senior Member
- Viestit: 574
- Liittynyt: 18:41, 08.04.2006
- Paikkakunta: Myyrmäki (juu se on Vantaalla)
- Viesti:
Ihan vaan jos ei nyt tullut selväksi:
KH = veden puskurointiarvo. Vedesssä on oltava hyvä puskurointiarvo (KH) ettei pH arvo ala heittelemään. KH:ta voi nostaa ruokasoodalla. Nostamalla KH:ta nostat myös pH:ta (nämä kaksi arvoa ovat siis kytköksissä toisiinsa).
pH = veden happamuus (alle 7), neutraalisuus(7) tai emäksisyys(yli 7). pH on siis kytköksissä KH arvoon, KH arvoa sai nostettua ruokasoodalla ja kun KH arvo nousee myös pH nousee (niinkuin edellisessä kohdassa sanoinkin jo..).
GH = tämä on nyt se kovuus. GH kirjaimet tulevat saksankielestä ja tarkoittavat suomeksi KOKONAISKOVUUS. Kokonaiskovuutta voi nostaa kipsillä.
GH _ei_ ole kytköksissä pH tai KH arvoon.
KH = veden puskurointiarvo. Vedesssä on oltava hyvä puskurointiarvo (KH) ettei pH arvo ala heittelemään. KH:ta voi nostaa ruokasoodalla. Nostamalla KH:ta nostat myös pH:ta (nämä kaksi arvoa ovat siis kytköksissä toisiinsa).
pH = veden happamuus (alle 7), neutraalisuus(7) tai emäksisyys(yli 7). pH on siis kytköksissä KH arvoon, KH arvoa sai nostettua ruokasoodalla ja kun KH arvo nousee myös pH nousee (niinkuin edellisessä kohdassa sanoinkin jo..).
GH = tämä on nyt se kovuus. GH kirjaimet tulevat saksankielestä ja tarkoittavat suomeksi KOKONAISKOVUUS. Kokonaiskovuutta voi nostaa kipsillä.
GH _ei_ ole kytköksissä pH tai KH arvoon.
Kuvia
317L kalakippo.
317L kalakippo.
Ajattelin vain koska kH on noin alhainen ja mulle sanottu että platyilla pitäisi olla ainakin yli 5?111na kirjoitti:Ruokasooda nostaa KH:ta tuoden karbonaatteja veteen eli alkaliteetti nousee. KH:n noustessa nousee aina myös pH. Miksi milloinkaan pitäisi nostaa KH:ta enemmän kuin syntyvä pH 'antaa tilaa'?
Tämän takia juuri kysyinkin että nouseeko pH samalla....
Tietämätön kysyy:
kun esim ruokasoodaa lisätään akvaarioon nostettaessa KH:ta ja pH:ta nouseeko pH "rajattomasti", jos lisäyksen määrää nostetaan?
lainaus Jukka Järven aquahoito sivuilta:
"Määrä voidaan mitata ottamatta sopivaan asiaan 5 litraa vettä, jonka karbonaattikovuus mitataan. Veteen lisätään tasattu teelusikallinen em. karbonaattiseosta ja mitataan karbonaattikovuus. Jatketaan kunnes haluttu karbonaattikovuus on saavutettu.
Kutakin viittä litraa kohti lisätään saatu karbonaattiseos-määrä aina vedenvaihtojen yhteydessä. Samalla veden happamuus puskuroituu arvoon 8,3-8,4."
Jotenkin tästä tulee sellainen käsitys että tuo pH tasaantuu 8,3-8,4 tienoille? Miten tämä nyt pitää tulkita
kun esim ruokasoodaa lisätään akvaarioon nostettaessa KH:ta ja pH:ta nouseeko pH "rajattomasti", jos lisäyksen määrää nostetaan?
lainaus Jukka Järven aquahoito sivuilta:
"Määrä voidaan mitata ottamatta sopivaan asiaan 5 litraa vettä, jonka karbonaattikovuus mitataan. Veteen lisätään tasattu teelusikallinen em. karbonaattiseosta ja mitataan karbonaattikovuus. Jatketaan kunnes haluttu karbonaattikovuus on saavutettu.
Kutakin viittä litraa kohti lisätään saatu karbonaattiseos-määrä aina vedenvaihtojen yhteydessä. Samalla veden happamuus puskuroituu arvoon 8,3-8,4."
Jotenkin tästä tulee sellainen käsitys että tuo pH tasaantuu 8,3-8,4 tienoille? Miten tämä nyt pitää tulkita

NoiR. Em. karbonaattiseos? Mitä se olikaan? Mutta jos lisättäisiin vain ruokasoodaa, ei sekään lineaarisesti pH-lukemaa nosta.
Akvaarion vesitestit ovat yleensä myös varsin epätarkkoja. pH-testeissä on jopa tavallista että lukema on 0,5-1 pielessä - varsinkin kun ei olla testin keskivaiheilla vaan happamassa tai emäksisessä.
Kenties pH ei silloinkaan olisi vielä liian korkealla? Mutta ehkä tuo on ihan höpöohje, kuten niin usein minimi-KH-ohjeet ovat. pH arvoon vaikuttaa myös veden hiilidioksidipitoisuus. (Platytuntijoita vastaamaan odotellessa.)heisku kirjoitti:Ajattelin vain koska kH on noin alhainen ja mulle sanottu että platyilla pitäisi olla ainakin yli 5?111na kirjoitti: Miksi milloinkaan pitäisi nostaa KH:ta enemmän kuin syntyvä pH 'antaa tilaa'?
Akvaarion vesitestit ovat yleensä myös varsin epätarkkoja. pH-testeissä on jopa tavallista että lukema on 0,5-1 pielessä - varsinkin kun ei olla testin keskivaiheilla vaan happamassa tai emäksisessä.
Karbonaattiseos ei ole ruokasooda vaan: "6 paino-osaa natriumvetykarbonaattia ja yksi paino-osa natriumkarbonaattia"111na kirjoitti:NoiR. Em. karbonaattiseos? Mitä se olikaan? Mutta jos lisättäisiin vain ruokasoodaa, ei sekään lineaarisesti pH-lukemaa nosta.
Lineaarisesti ei siis nouse, mutta mitä tarkoittaa tuo J.J:n mainitsema lause: "Samalla veden happamuus puskuroituu arvoon 8,3-8,4."?
Samassa yhteydessä ei puhuta mistään nimenomaisesta KH arvosta johon pyritään vaan pelkästään "halutusta" karbonaattikovuudesta. Ensimmäinen kysymykseni olisi kai ollut parempi muotoilla jotenkin näin: lopettaako pH nousemisensa tuohon 8.3-8.4 arvoon, ruokasoodaa tai tuota J.J:n mainitsemaa karbonaattiseosta lisättäessä?
edit: typo
Tuota on tehnyt mieli kysyä pitkään Jukalta. http://www.aquahoito.info/suomi/akvaari ... p#karbonat
Siitä jää arveluun soodan vaikutuksesta ja että pelkkä ruokasooda toimisi kenties eri lailla. Nyt bongasin että akvaristit kyllä tuntevat soodan. Montakohan akvaristia AW:ssa on? Prosentuaalisesti ei varmasti montaa edes aktiivisesti kirjoittavista.
http://www.aquahoito.info/suomi/taudit/ ... iumkar.php
"Samalla veden happamuus puskuroituu arvoon 8,3-8,4." Se tarkoittaa mielestäni yksinkertaisesti sitä, että pH:n nousu todella lakkaa tietyssä vaiheessa enemmän laitettaessa eli siinä kerrotaan yksi ominaisuus tuosta seoksesta.
Siitä jää arveluun soodan vaikutuksesta ja että pelkkä ruokasooda toimisi kenties eri lailla. Nyt bongasin että akvaristit kyllä tuntevat soodan. Montakohan akvaristia AW:ssa on? Prosentuaalisesti ei varmasti montaa edes aktiivisesti kirjoittavista.

"Samalla veden happamuus puskuroituu arvoon 8,3-8,4." Se tarkoittaa mielestäni yksinkertaisesti sitä, että pH:n nousu todella lakkaa tietyssä vaiheessa enemmän laitettaessa eli siinä kerrotaan yksi ominaisuus tuosta seoksesta.
Sanos muuta, en ilmeisesti ole akvaristi. Kaipaisin kyllä tänne 10-vuotiaalle ymmärrettävällä tavalla esimerkit, miten muutetaan ph=ph1, GH=GH1, KH=KH1 arvoihin ph2, GH2, KH2. Mukaan kemikaalit ja niiden määrät, ja joka paikkaan tyhjentävästi mittayksiköt.111na kirjoitti:Tuota on tehnyt mieli kysyä pitkään Jukalta. http://www.aquahoito.info/suomi/akvaari ... p#karbonat
Siitä jää arveluun soodan vaikutuksesta ja että pelkkä ruokasooda toimisi kenties eri lailla. Nyt bongasin että akvaristit kyllä tuntevat soodan. Montakohan akvaristia AW:ssa on? Prosentuaalisesti ei varmasti montaa edes aktiivisesti kirjoittavista.http://www.aquahoito.info/suomi/taudit/ ... iumkar.php
"Samalla veden happamuus puskuroituu arvoon 8,3-8,4." Se tarkoittaa mielestäni yksinkertaisesti sitä, että pH:n nousu todella lakkaa tietyssä vaiheessa enemmän laitettaessa eli siinä kerrotaan yksi ominaisuus tuosta seoksesta.
1 tl kipsiä sataan litraan nostaa GH:ta noin asteella ja samoin on ruokasoodaa lisättäessä KH:n nousun suhteen. Asteet ovat saksalaisia kovuusasteita dH°.
pH:n muutos on monimutkaisempi juttu. Siihen vaikuttaa myös veden hiilidioksidipitoisuus. pH pitää myös mitata aina akvaariosta eikä esimerkiksi kuljettaa vettä mitattavaksi.
pH 1 tai 2 onkin aika erikoinen lukema. Liekö mahdollinenkaan?
Ehkä voimakasta happoa runsaasti lisättäessä? Turveuutteenkin pH jää aina muistaakseni viiden paikkeille.
GH on melko vakaa ja hanaveden arvo pysyy yleensä akvaariossakin. KH:ta alentavat sitävastoin ainakin typpibakteeritoiminta ja kasvien kasvu.
pH:n muutos on monimutkaisempi juttu. Siihen vaikuttaa myös veden hiilidioksidipitoisuus. pH pitää myös mitata aina akvaariosta eikä esimerkiksi kuljettaa vettä mitattavaksi.
pH 1 tai 2 onkin aika erikoinen lukema. Liekö mahdollinenkaan?

GH on melko vakaa ja hanaveden arvo pysyy yleensä akvaariossakin. KH:ta alentavat sitävastoin ainakin typpibakteeritoiminta ja kasvien kasvu.
Kappas, löytyy sitten näköjään muitakin tämän karbonaatti-puskuroitumisen pähkäilijöitä. Olen itse miettinyt aivan samaa, ja ajatellut joskus kokeilla (ämpärissä), mitä tapahtuu jos karbonaattikovuutta vain nostaa ja nostaa - jääkö ph silti 8.3-8.4:ään. Enpä vain vielä ole saanut aikaiseksi tuota läträämistä...
litroja 720+400+126
Katselin Teesissä kilon kidesoodapussia (4,5 eur) ja pulloa kidesoodaliuosta. Kidesoodassa luki olevan jotain yli 30% natriumkarbonaattia. Tämä lienee ihan kidesoodan ominaisuus eikä loppu ole kai kuin ehkä vettä? Mikä mielenkiintoisinta, soodaliuoksessa pH:n ilmoitettiin olevan noin 11, jos oikein muistan.NoiR kirjoitti:Jotenkin tästä tulee sellainen käsitys että tuo pH tasaantuu 8,3-8,4 tienoille? Miten tämä nyt pitää tulkita