Pilkkutautilääke, kokemuksia?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
eukko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 104
Liittynyt: 22:01, 16.02.2007
Paikkakunta: pk-seutu

Pilkkutautilääke, kokemuksia?

Viesti Kirjoittaja eukko »

Etsin haulla vinkkejä pilkkutautiin käytettäviin lääkkeisiin, mutta en löytänyt etsimääni.

Meillä nyt hieman yli kaksi viikkoa asustaneista kolmesta perhoskirjoahvenista kahdella havaittiin tänään pyrstössä sekä vatsaevissä pari pientä valkeaa pilkkua. Mutu-diagnoosina pilkkutauti, josta akvaarioliikkeessä oltiin samaa mieltä kuvausten perusteella.

Ostin lääkettä (tällaista). Kehuivat, että tämä on riittoisaa (30 ml riittää 900 l:aan) sekä tehokasta. Niinhän ne kauppiaat. :roll: Annostus ekana, tokana ja seitsemäntenä päivänä 1 ml/100 l eli sataan litraan 20 tippaa (lasipullo).

126-litrainen allas on ollut tosiaan kalojen asuttamana reilut kaksi viikkoa, pH n. 7 - 7,5, nitriitti 0, nitraatti n. 10, lämpötila 27 astetta, GH n. 4, KH n. 3. Nämä lukemat ovat olleet vakiot kypsytyksen jälkeen, vedenvaihto n. 30 % kerran viikossa. Tuon pH:n suhteen on harkinnassa saada sitä hieman alemmaksi, mutta en halua liian äkkinäisesti sitä alkaa muuttelemaan, uskoisin, että on kaloille haitallisempaa veivata sen kanssa edestakaisin. Toistaiseksi en ole vielä keksinyt, miten pH:n saisi harkitusti alemmas ilman kiljupullotsydeemeitä. Koska allas on tyttären huoneessa, en mielelläni virittele sinne ylimääräisiä vempeleitä.

Vaihdoin vedestä n. 40 %, jonka jälkeen lisäsin normaalit turveuutteet ja vedenparannusaineet sekä kyytipojaksi tätä lääkettä annostusohjeen mukaan. Kysymys kuuluukin, onko kellään tästä aineesta kokemuksia? Entäpäs voivatko piikkisilmät & partamonni tykätä erityisen huonoa tästä lääkkeestä? Ymmärsin, että suomuttomat kalat ovat näille pilkkutautilääkkeille herkempiä. Suodatinta en sammuttanut, enkä ole pimentämässä allasta (kuulemma joissain pilkkutautilääkkeissä on ainesosa, joka ei kestä valoa tahi virtausta, ymmärsinköhän löytämistäni ketjuista oikein?).

En haluaisi turhan päiten "myrkkyjä" pyttyyn lisätä, mutta tarpeen tullen kyllä. Etenkin tyttärellä on iso huoli kaloista, onhan allas hänen.
f_isu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1775
Liittynyt: 23:59, 23.01.2004

Re: Pilkkutautilääke, kokemuksia?

Viesti Kirjoittaja f_isu »

eukko kirjoitti:Entäpäs voivatko piikkisilmät & partamonni tykätä erityisen huonoa tästä lääkkeestä?
Itse olen käyttänyt hyvällä menestyksellä Seran Costapuria. Annostelin 1., 3., 5. ja 7. päivä eli pidemmän kaavan mukaan. Ohjeissa oli muistaakseni, että kaksikin päivää olisi riittänyt.

Valitettavasti juuri tuosta lääkkeestä ei ole kokemusta, mutta omalla kohdalla eivät partikset ole olleet moksiskaan lääkityksestä. Piikkisilmiä en omista.

Etköhän saa taudin nujerretuksi, kun vain seuraat lääkkeen annostelu yms. ohjeita. Puhuttiinko muuten missään ilmastuksen tehostamisesta tai lämpötilan nostosta?
Kalakaverit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2102
Liittynyt: 11:59, 01.09.2006
Akvaarioseurat: HAS, SMAS, @#merivesi.fi
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Kalakaverit »

Herkille ja suomuttomille kaloille (piikkisilmät, nuoliaiset) sopii esim. Junglen Ick Guard II.
http://www.terrificpets.com/pet_supplie ... h/3338.asp
Tällä lääkkeellä taudin nujertamiseen voi mennä kaksikin viikkoa. Lämpötilan nostoa ei tarvita.

Itse tehokkaaksi lääkkeeksi olen todennut JBL:n Punktolin. Tehosi kolmessa päivässä. Ilmastuksen pidin suurempana kuin normaalisti.
eukko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 104
Liittynyt: 22:01, 16.02.2007
Paikkakunta: pk-seutu

Viesti Kirjoittaja eukko »

Kiitos vastauksista. Liikkeestä, josta Dr. Langin tökötin ostin, sanottiin, että lämpötilaa ei tarvitse nostaa, kun se nyt on sen 27 astetta. En tajunnut erikseen kysyä noiden piikkareiden ja partiksen mahdollisista reaktioista, mainitsin kyllä lajit, mutta kauppias ei ainakaan sanonut, että olisi riskihommaa noiden suomuttomien otusten kanssa.

Ilmastuksen lisäämisestä en ole kuullutkaan - mihin tuo perustuu? Ilmapumppua ei ole, auttaisiko asiaa, jos suodattimen sisääntuloputken suuntaisi niin, että vesi lirisee pintaan enemmän?

No, nyt on lääke lisätty, lienee viisainta hoitaa tämä kuuri loppuun eikä sooloilla useiden lääkkeiden kanssa samaan aikaan. Tuskinpa kuitenkaan lämpötilan nosto esim. yhdellä asteella tekisi huonoa kaloille? Toisaalta, auttaisiko se asiaa? On jotenkin turhauttavaa, kun ei oikein voi mitään tehdä. Kalasto on siis perhoset, kulmatetrat, piikkarit ja partis.

Edelleen kuulisin mielelläni kokemuksia/kommentteja tohtori Langin tökötistä, jos sellaisia keneltäkään löytyy.
f_isu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1775
Liittynyt: 23:59, 23.01.2004

Viesti Kirjoittaja f_isu »

eukko kirjoitti:Ilmapumppua ei ole, auttaisiko asiaa, jos suodattimen sisääntuloputken suuntaisi niin, että vesi lirisee pintaan enemmän?
Juuri noin itse tein.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”