Miten jatkan akvan hoitoa?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Arnold
Junior Member
Junior Member
Viestit: 100
Liittynyt: 20:40, 28.10.2006

Miten jatkan akvan hoitoa?

Viesti Kirjoittaja Arnold »

Akvaarioni on siis 54L, ostettiin viimekeväänä ja siitä asti on ollut toiminnassa. Kypsytys oli kerrassaan onnetonta, ja leväongelmia on ollut erittäin paljon. Vaihdettiin pari viikkoa sitten kasvit uusiin, ja nyt kalastona 9 sinineontetraa sekä partamonnin poikanen. Kasveina jotain vedensuosikin tapaista, hentorotalaa, miekkakasveja ja kierteisvallisneriaa sekä vähän anubiasta.

Tänään ostin jonkun magneetin, jonka avulla saa viimoisetkin levät lähtemään. Myös pH -testi löytyy, ja pH -arvo on 8. Ostin jotain sera morena (?) turveuutetta, joka laskee tuota arvoa. Myös pohjalannoitteita, sellaisia tabletteja ostin 8kpl. Ovat levyssä, vaihtoehtona oli ostaa n.9€ edestä 30kpl ja 3€ edestä 8kpl, otin jälkimmäisen. En muista mitä laatua ovat.

Mutta ongelma on nimen omaan, että vesiarvot ovat p*skana, en tiedä onko suodatuskaan kunnossa tai ylipäätään mikään akvaariossa, tai miten jatkaa. Eläinkaupassa myyjä kysyi, että ollaanhan otettu joku musta pesusienen näköinen juttu pois suodattimesta. Kerrottiin, että ei olla otettu yli puoleen vuoteen, ja hän näytti hetken pöyristyneeltä. Ja sanoi että ei näin. Mutta mitä pitäisi tehdä? Laskea pH -arvoa? Miten jatkaisitte?

Ja maanantaina-keskiviikkona eläinkauppaan on tulossa jotain pieniksi jääviä monnisia. Niitä oli kasvien lehdellä yksi, sellainen melko pieni, pari senttiä pitkä ja hän sanoi että syövät levää ahkerasti ja jäävät pieniksi, jotain monnisia ne olivat, täplä...jotain ehkä. Mustavalkoisia muistaakseni, siis mustia mutta niissä oli valkoiset viivat sivuilla, jos oikein muistan. Kannattaako niitä ottaa?

Ei löydy muita vesitestejä eikä nestemäistä lannoitetta. Ajattelin hankkia monnisia ja nestemäisen lannoitteen ja jonkun juurilla ravinteet ottavan kasvin (ison) vielä akvaan ja ehkä pintakasveja. Tarvitaanko muuta, jotta akvaariosta tulisi "täydellinen"?

Ja jäi vielä kalvamaan, kun kauppias sanoi että mitä harvemmin vaihtaa vettä, sen parempi...että akvaario tykkää, kun ei muuteta paljon kaikkea ymsyms...mutta pohja-aines on sora, lämpötila 26 -astetta ja löytyy pohjalappo ja tämmöiset välineet joilla akvaariota siivotaan. Ja vettä vaihdetaan nykyään viikon tai kahden välein ja ruokitaan kalat hiutaleruoalla kerran päivässä. Toivottavasti kerroin edes jotain tarvittavista tiedoista!
Trinket
Junior Member
Junior Member
Viestit: 199
Liittynyt: 14:06, 12.04.2006
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Trinket »

Miten voit sanoa, että vesiarvot ovat p*skana vaikkei sinulla ole edes testejä niiden mittaamiseksi? Ihan ekana mars mars ostamaan vesitestejä tai kiikuta vettä sinne akvaarioliikkeeseen jotta testaavat.

Mikä suodatin altaassa on? "Musta pesusienen näköinen juttu" suodattimessa on varmaankin joku aktiivihiilijuttu, sitä ei kuulu käyttää kuin esim. lääkekuurin jälkeen.

Mikä tässä oli se varsinainen ongelma? Levätkö? Leväongelmaan ei ainakaan auta pitkitetyt vedenvaihdot.

Monniset eivät mielestäni syö levää. Millainen valaistus? Huono valaistus lisää levää.
Fisuliina
Senior Member
Senior Member
Viestit: 779
Liittynyt: 19:45, 26.02.2006
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Miten jatkan akvan hoitoa?

Viesti Kirjoittaja Fisuliina »

Arnold kirjoitti:Eläinkaupassa myyjä kysyi, että ollaanhan otettu joku musta pesusienen näköinen juttu pois suodattimesta. Kerrottiin, että ei olla otettu yli puoleen vuoteen, ja hän näytti hetken pöyristyneeltä.
Tarkoittihan myyjä tässä että oletteko puhdistaneet sitä "juttua". Pesusienen näköisestä jutusta tulee ainoastaan mieleen vaahtomuovinen suodatinpatruuna. Selittäisi ainakin myyjän pöyristyksen, jos ajatteli että ette ole pesseet suodatinta yli puoleen vuoteen (jos kyseessä on sisäsuodatin).

Nyt tosiaan kannattaisi selventää mikä suodatin on kyseessä.
kami82
Senior Member
Senior Member
Viestit: 670
Liittynyt: 13:02, 12.12.2006
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja kami82 »

Tai sitten hän tarkoitti suodattimien mukana usein tulevaa aktiivihiiltä, jota ei saisi käyttää kun lääkekuurien jälkeen?
PkutriX
Junior Member
Junior Member
Viestit: 92
Liittynyt: 20:01, 14.02.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Miten jatkan akvan hoitoa?

Viesti Kirjoittaja PkutriX »

Arnold kirjoitti:Ja maanantaina-keskiviikkona eläinkauppaan on tulossa jotain pieniksi jääviä monnisia. Niitä oli kasvien lehdellä yksi, sellainen melko pieni, pari senttiä pitkä ja hän sanoi että syövät levää ahkerasti ja jäävät pieniksi, jotain monnisia ne olivat, täplä...jotain ehkä. Mustavalkoisia muistaakseni, siis mustia mutta niissä oli valkoiset viivat sivuilla, jos oikein muistan. Kannattaako niitä ottaa?

Lähinnä kuulostaisi minusta (täplä)nuolimonnilta eli otolta. Ei kannata ottaa ennen kuin altaassa on vesiarvot kunnossa/selvillä, otot ovat nimittäin herkkiä huonoille vesiarvoille.
Arnold
Junior Member
Junior Member
Viestit: 100
Liittynyt: 20:40, 28.10.2006

Viesti Kirjoittaja Arnold »

Täplänuolimonni se ehkä oli. Onkohan edes monninen. Mene ja tiedä.

Meinasin huonoilla vesiarvoilla sitä, että pH on 8 ja tuskin mikään muukaan on sen perusteella kovin mainiosti. Leväongelmia on joo, tai tavallaan oli, mutta kannattaisi ehkä tähdätä hyvään akvaarion hoitoon? Ja mitenkäs sen teet kun ei ymmärrä asioista. :roll:

Siis selostettiin kyllä että suodatin ollaan putsattu, itse asiassa hän opasti että suodattimen roottoriosa kannattaa aukaista ja vähän kaikenlaista. Aktiivihiili se oli. Luulin sitä ihan tavalliseksi "pesusieneksi", joten annoin olla.

Valaistuksena yksi 15W loisteputki. Pintakasveja ei ole.
wantukka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1473
Liittynyt: 17:43, 21.04.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja wantukka »

Viikottaisia veden vaihtoja ei nyt kannata jättää väliin.
Hanki sinne altaaseesi vaikka jokin kanto. Sen turpeen avulla koita löytää sopiva ph arvo, joka sopii kaloillesi.

Oletko tutustunut hiilidioksidin lisäykseen? Lue keskusteluja levistä, hiilidioksidista ja vesiarvoista vaikka haun avulla. Saat vastauksen moneen kysymykseen. Saat hyvin monta tuntia vierähtämään, kun oikein perehdyt aw:n keskusteluihin.

Hyvin usein aloittavat akvaristit aloittavat harrastuksen pienillä altailla, mikä mielestäni on väärin, sillä niihin on vaikeampi aloittelevana löytää tasapaino.
If you focus on what you've left behind, you'll never be able to see what lies ahead
Arnold
Junior Member
Junior Member
Viestit: 100
Liittynyt: 20:40, 28.10.2006

Viesti Kirjoittaja Arnold »

Nyt lapposin pohjan, hankasin kaiken mahdollisen juuriharjalla (siis somisteet) levästä pois vaikkei sitä paljon ollutkaan ja lasiin jäi sitkeää levää mutta sen otin tuolla magneettijutulla pois. Nyt näyttää paljon siistimmältä, ihan kuin akvaario olisi uusi!

Avasin myös sen suodattimen ihan kokonaan. Hyi mitä kökköä siitä roottorista löytyi! Putsasin sen ihan kunnolla ja nythän tuo suodatin toimii vallan mainiosti. Niin hyvin putsasin kuin osasin.

Vaihdoin myös aktiivihiilen uuteen, kuten eläinkauppias suositteli ja sitä pitäisi kuulemma pitää kuukauden ajan ja sitten ottaa kokonaan pois. Myös päällimmäisen sienen suodattimesta vaihdoin.

Pitäisi olla suht siistiä ja yhden kasvilannoitetabletin laitoin miekkakasvin taimen juurille. Ainut ongelma on vain nuo vesiarvot. Lisäsin Sera morena -turveuutetta n.20ml. Kohta pitäisi mitata pH ja katsoa mitä on tapahtunut. Onko tuo nyt ihan järkevää? Lisäksi pullossa luki, että tuo litku on hyväksi kasveille. Käykö se kasvilannoitteesta? 8O

Täplänuolimonnisia aion hankkia kun vesiarvot ovat kohdillaan, jonkun 3-5kpl ja ehkä taistelukalan, jos voi...?
eliinaa_
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 22:35, 30.12.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pyhtää

Viesti Kirjoittaja eliinaa_ »

Taistelukalaa ei ole suotavaa pitää tetrojen kanssa. Samoin tuo partamonni on liian iso akvaarioosi. Suosittelen lahjoittamaan/myymään partiksen ja hankkimaan sen tilalle niitä ottoja. Tetra parvea voisi kasvattaa muutamalla yksilöllä ja minusta siinä olisi vallan mainio kalasto. 8-)
Wyrda
Senior Member
Senior Member
Viestit: 725
Liittynyt: 17:14, 28.08.2006
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Wyrda »

Toivottavasti bakteerikanta ei heikentynyt liikaa tuollaisen tehopesun jälkeen! Itse en ainakaan uskaltaisi tehdä noin perusteellista siivousta.

Täplänuolimonni on nuolimonni, ei monninen. Partamonni sitten kasvaessaan alkaa vaatimaan enemmän tilaa, siitä suosittelisin luopumaan ajoissa. Taistelukala ei oikein sovi kunnolla nuolimonnien seuraan erilaisten vesiarvojen ja muiden viihtymiseen vaikuttavien seikkojen takia.
Mutta älä nyt ainakaan hanki lisää kaloja ennen kuin altaassasi on kaikki kunnossa!
pikku-tatti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 545
Liittynyt: 14:27, 01.10.2006
Akvaarioseurat: tas
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja pikku-tatti »

eliinaa_ kirjoitti:Taistelukalaa ei ole suotavaa pitää tetrojen kanssa. Samoin tuo partamonni on liian iso akvaarioosi. Suosittelen lahjoittamaan/myymään partiksen ja hankkimaan sen tilalle niitä ottoja. Tetra parvea voisi kasvattaa muutamalla yksilöllä ja minusta siinä olisi vallan mainio kalasto. 8-)
Miksei tetroja ja taistelukaloja?
540l, 180l ja Minttu-koira <3
eliinaa_
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 22:35, 30.12.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pyhtää

Viesti Kirjoittaja eliinaa_ »

pikku-tatti kirjoitti:
eliinaa_ kirjoitti:Taistelukalaa ei ole suotavaa pitää tetrojen kanssa. Samoin tuo partamonni on liian iso akvaarioosi. Suosittelen lahjoittamaan/myymään partiksen ja hankkimaan sen tilalle niitä ottoja. Tetra parvea voisi kasvattaa muutamalla yksilöllä ja minusta siinä olisi vallan mainio kalasto. 8-)
Miksei tetroja ja taistelukaloja?
Eikös niillä ollut erillaiset lämpötilavaatimukset? Tai sitten muistan väärin. :)
crisse_83
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4720
Liittynyt: 04:42, 17.04.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kullaa, altaita vielä Harjavallassa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja crisse_83 »

Tetroista on monia eri lajeja ja niillä erilaisia lämpötila vaatimuksia... Mm. ketjun aloittajan mainitsema sinineontetra menee oikein hyvin taistelukalan kanssa.
Toisena syynä miksei joitain tetralajeja suositella taistelukalan kanssa samaan altaaseen on niiden nyppimisinto, vois olla taiston komeat evät siinä vaarassa.
Arnold
Junior Member
Junior Member
Viestit: 100
Liittynyt: 20:40, 28.10.2006

Viesti Kirjoittaja Arnold »

Mulla on ollut jo taistelukala joskus aiemmin sinineontetrojen kanssa samassa altaassa, ja pärjäsivät hyvin, ei ne sinineonit mitään sille tehneet, edes piitanneet siitä ja taistis aina halusi ottaa kaikki muonatkin. :mrgreen: Mutta tuo raukka kuoli, vanhuuteen jos oikein ymmärsin.

Partiksesta luovun joka tapauksessa. Yli 8cm pitkä partiskin tuolla oli, mutta päästin sen uimaan paremmille vesille, kun kukaan ei huolinut sitä eikä se meilläkään hyvin voinut...

Kuinka nopeasti se uute laskee pH -arvoa? 2h sitten laitoin litkun altaaseen, tai melkein 3h sitten mutta vieläkin se oli 8. Ja laitoin sitä tuohon 54L pötikkään 20ml. 8O Mikä vikana!?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”