Miljoonakalojen hoito

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Snade
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 22:00, 28.07.2006

Miljoonakalojen hoito

Viesti Kirjoittaja Snade »

Heippa.

Olen lukenut paljon miljoonakaloista - osa väittää niitä vaikeiksi hoidossa, osa helpoksi.
Ketä tässä nyt uskoa, joten kysykäämme täältä hyvältä foorumilta, josta saa varman tiedon.
Ja sitten, monta menee 140L altaaseen?

Terveisin,
Santeri :o
-Tassu-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 669
Liittynyt: 18:54, 11.05.2006
Akvaarioseurat: Labyrinttiyhdistys, Lapin Akvaristit
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja -Tassu- »

Miljoonakalojen hoito on helppoa, kunhan luo niille oikeat olosuhteet. Hoidon vaikeus on siinä, että selvität juuri omille kaloillesi oikeat olosuhteet [;)] Tämähän pätee oikeastaan kaikkiin akvaariokaloihin, miljoonakalalla vain saman lajin sisäinen vaihtelu on suurempaa.
Osa miljoonakaloista on kasvatettu Aasian suurilla viljelylaitoksilla vedessä, joka on kovempaa ja emäksisempää kuin meikäläiset hanavedet. Osa on jopa kasvanut murtovedessä ja tarvitsee siis (ainakin aluksi) suolan lisäystä akvaarioveteensä.
Jotkut miljoonakalat taas ovat ns. "maatiaismuotoa", jotka jo usean sukupolven ajan ovat totutelleet tavallisten akvaarioiden "tavalliseen" veteen.
Kun tiedät, millaisista vesistä kalasi ovat lähtöisin, millaista vettä omassa akvaariossasi on tarjolla ja miten vesiarvoja tarvittaessa muutetaan, miljoonakala on helppo kala pitää ja viljellä.
Omat lukunsa tietenkin ovat ne tavanomaiset: mitkä kalat sopivat miljoonakalojen seuraksi ja montako voin ottaa. Sekä tietysti pitkälle jalostetut "liehupyrstöt", jotka eivät juuri voi liikkua, saati lisääntyä ilman keinosiementäjän apua..
140 litraan mahtuu paljon! Ja jos otat kumpaakin sukupuolta, veikkaan, että vuoden sisällä alkaa käymään tila ahtaaksi. Voit pitää pelkkiä koiraita tai pelkkiä naaraita, mutta jos laitat molempia, naaraita pitää olla suhteessa enemmän (ainakin 2-4 naarasta yhtä koirasta kohti). Ehkä
10-20 kalaa, jos kumpaakin sukupuolta, 30-40 jos otat vain esim. koiraita?
Koira, käärmeitä, liskoja, hiiriä, sirkkoja, kaloja, rapuja, kotiloita, sekä pari poroa. "Milloin alatte periä tänne pääsymaksua?" kysyi lapsen kaveri meillä käydessään..
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Vielä jatkan Tassun luetteloa erilaisista miljoonakaloista - kaikkein terveimpiä olisivat aidot, jalostamattomat "villimiljoonakalat" joita aina silloin tällöin saa harrastajilta ja suuremmista liikkeistäkin.

Miljoonakalathan ovat alkujaan kotoisin monenlaisista vesistä, joista osa on pehmeitä ja happamia kuten suomalainen akvaariokin. Sellaiset miljoonakalat sopivatkin parhaiten kovettamattomaan veteen. Lisäksi ne elävät vaikka viemäriojassa.

Tavallisesti akvaarioliikkeissä myytävät pitkälle jalostetut miljoonakalat sen sijaan ovat herkistyneet aika tavalla. Koska ne kasvatetaan kovassa ja emäksisessä, usein murtovedessäkin, ne eivät tahdo kestää pehmeää vettä, vaikka ne kuinka hitaasti totutettaisiin siihen. Silloin kun itse kasvatin miljoonakaloja pehmeässä vedessä, vielä kolmas ja neljäskin sukupolvi sairastelivat ja kuolivat nuorina, eli useamman sukupolvenkaan pehmeän veden elämä ei tunnu auttavan asiaa. Sekään ei ainakaan auta miljoonakalojen terveyttä, että ne usein akvaarioliikkeessä lyödään suoraan kovaa, emäksistä vettä sisältävistä kuljetuspusseistaan tavalliseen akvaarioveteen. Ainakin kerran olen omin silmin nähnyt näin tehtävän.

Kovetetussa vedessäkään jalostettu miljoonakala ei ole enää sellainen joka-aloittelijan kestävä laji kuin se oli muutama kymmenen vuotta sitten. Oikeanlaisessa vedessä se ei kuitenkaan ole mitenkään mahdotonkaan hoidokki. pH saisi olla 7,5-8 tienoilla, kovuus 10-30 dH.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
tricolour
Senior Member
Senior Member
Viestit: 574
Liittynyt: 18:41, 08.04.2006
Paikkakunta: Myyrmäki (juu se on Vantaalla)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tricolour »

Itse sanoisin, että miljoonakalalle sopiva kovuus on noin 10. Tämä siksi, että tuo keskikova arvo on kompromissi ja noihin vesiin menee PALJON muitakin kaloja. Kun kovuus on keskikova, se tulee puoleen väliin vastaan pehmeiden vesien kuin kovienkin vesien kasvateille. Eikä muutos ole liian suuri kummallekkaan.

Tärkeämpää on kuitenkin ehkä pH, ainakin tätä jaksavat painottaa akvaariokaupoissa ( eihän niissä kalojen hintalapuissa juuri koskaan lue kovuutta, vaan pH ). pH olisi hyvä olla siellä 7 paikkeilla.

Omani on ostettu akvaariokaupasta, ovat huntupyrstöisiä ja naaraatkin ovat punaisia ja elävät keskikovassa vedessä. GH 10 pH 7.
Kuvia
317L kalakippo.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

-Tassu- kirjoitti:Jotkut miljoonakalat taas ovat ns. "maatiaismuotoa", jotka jo usean sukupolven ajan ovat totutelleet tavallisten akvaarioiden "tavalliseen" veteen.
Luonnossa miljoonakaloja esiintyy erilaisissa vesissä. Seuraavalta sivulta löytyy siitä taulukko. "Totuttelun" onnistumisen määrää perimä, mikä ei noin vain muutu, mutta tavanomaisessa jalostuksessa, tavoitteena esimerkiksi tietty väritys ja pitkät evät, toki kapenee rajusti. Samalla näyttää kapenevan vesiarvojen asteikko, missä rajoissa miljoonakalat pysyvät pääsääntöisesti terveinä. http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 5&start=45

Itselläni on luonnonmuodon "endlers" miljoonakaloja pehmeässä "tavallisessa" vedessä.
JuuLia
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1216
Liittynyt: 15:22, 29.08.2004
Paikkakunta: Äänekoski

Viesti Kirjoittaja JuuLia »

Itse olen saanut kokea miljoonakalojen olevan kaikkea muuta kuin helppoja hoidokkeja. Sen lisäksi että vesiarvojen kanssa on miettiminen ja säätäminen nämä tuntuvat kantavan myös usein loisia mukanaan. Itselläni koukkupäämato on kahdesti tuhonnut melkein altaallisen kaloja. On muuten vihoviimeinen loinen jonka altaaseen voi saada, lääkkeitäkään ei juuri Suomesta saa...
-Tassu-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 669
Liittynyt: 18:54, 11.05.2006
Akvaarioseurat: Labyrinttiyhdistys, Lapin Akvaristit
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja -Tassu- »

Palatakseni alkuperäiseen kysymykseen miljoonakalojen hoidon helppoudesta, toistan edelleen: miljoonakalat ovat helppoja hoidokkeja, kun tiedät mitä ne vaativat.
Ennen ostoa kannattaa kysyä, millaisissa vesiarvoissa ne ovat kasvaneet ja tarjota niille mahdollisimman samanlaiset olot. Veden kovuuden ja pH:n muuttaminen ei kovin monimutkainen juttu loppujen lopuksi ole.
Tai kyselet esim. tämän sivuston kautta kaloja, jotka sopivat suoraan akvaariosi veteen [;)]
Vältyt hitaalta ja hankalalta sopeuttamiselta uusiin olosuhteisiin (mikä ei siis aina edes onnistu). Kaikki ovat onnellisia :mrgreen:

P.S. Olisi muuten vielä 2 koirasta ja 2 naarasta jäljellä [;)] Kesäkuun 10.-15. syntyneitä, veden kovuus 3, pH 6,8 ja lämpötila 23-24 astetta. Aitoja "maatiaisia" ties monennessako sukupolvessa..
Koira, käärmeitä, liskoja, hiiriä, sirkkoja, kaloja, rapuja, kotiloita, sekä pari poroa. "Milloin alatte periä tänne pääsymaksua?" kysyi lapsen kaveri meillä käydessään..
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Minunkin miljoonakalani ovat hyvin terveitä ja helppoja. Ne ovatkin itse asiassa ""endlers"" tyyppisiä kaksin lainausmerkein. :mrgreen: Vain maatiaisia kenties, mutta vahvasti epäilty "endlereiksi".

Eiköhän vain värikäs ja huntueväinen vuosikymmenien jalostus ole syy herkkiin miljoonakaloihin.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”