Suolapitoisuudesta, minulle uutta!
Valvoja: Moderaattorit
-
- Member
- Viestit: 259
- Liittynyt: 14:39, 26.04.2005
- Paikkakunta: Riihimäki
Suolapitoisuudesta, minulle uutta!
Minulla on pienoinen ongelma, olisin kiitollinen jos joku tietäisi, jopa ehkä mittaisi Vaasan Isolahden rannan suolapitoisuuden? (Internetistä löysin Vaasan rannikon suolapitoisuudeksi 3,4-3,8 PSU)
Toin sieltä seitsemän kolmipiikkiä sekä 9 litraa merivettä mukanani. Jatkoa ajatellen minun pitäisi osata valmistaa niille vesijohtovedestämme sopivan suolaista vettä. Tarkoitus on käyttää merisuolaa (kaupasta) jonka pitäisi käydä minun tarkoitukseeni.
-Monta grammaa merisuolaa pitää lisätä 10 litraan makeaa vettä ja paljon silloin nousee suolapitoisuus?
Kiitos paljon jo kaikille vastaajille avusta! Kirsi
Toin sieltä seitsemän kolmipiikkiä sekä 9 litraa merivettä mukanani. Jatkoa ajatellen minun pitäisi osata valmistaa niille vesijohtovedestämme sopivan suolaista vettä. Tarkoitus on käyttää merisuolaa (kaupasta) jonka pitäisi käydä minun tarkoitukseeni.
-Monta grammaa merisuolaa pitää lisätä 10 litraan makeaa vettä ja paljon silloin nousee suolapitoisuus?
Kiitos paljon jo kaikille vastaajille avusta! Kirsi
PSU = ‰, siis litraan 4 PSU vedeen tarvitaan 996 ml suolatonta vettä ja noin 4 g suolaa. Jos halutaan olla tarkkoja, niin vesijohtovesi sisältää suolaa ja suola sisältää myös vettää. .
... and I think to myself, what a wonderful world!
meri.akvarist.ee
meri.akvarist.ee
-
- Member
- Viestit: 259
- Liittynyt: 14:39, 26.04.2005
- Paikkakunta: Riihimäki
-
- Member
- Viestit: 259
- Liittynyt: 14:39, 26.04.2005
- Paikkakunta: Riihimäki
Ostin tälläisen: Marine fish hydrometer, specific gravity 1,000-1,060. Minulla oli tulos 1,006. Mitä on PSU:ina?
Näytti samaa omassa liuossotkussani ja kolmipiikkien akvaariossa, mutta kun maistoin vettä, maistui akvaarion vesi selvästi suolaiselta, mutta sotkuni ei ollenkaan, jonne lisäsin siis 35g suolaa ja 9,965 l makeaa vettä.. Molemmissa lämpötila oli sama. Mihin luotan mittariin vai maisteluuni..? Kuinka nyt toimisin?
Se on kelluva mittari jossa alhana on lämpömittari ja ylhänä ohuessa osassa on tuo suolapitoisuuden mittari.
Kirsi
Näytti samaa omassa liuossotkussani ja kolmipiikkien akvaariossa, mutta kun maistoin vettä, maistui akvaarion vesi selvästi suolaiselta, mutta sotkuni ei ollenkaan, jonne lisäsin siis 35g suolaa ja 9,965 l makeaa vettä.. Molemmissa lämpötila oli sama. Mihin luotan mittariin vai maisteluuni..? Kuinka nyt toimisin?
Se on kelluva mittari jossa alhana on lämpömittari ja ylhänä ohuessa osassa on tuo suolapitoisuuden mittari.
Kirsi
Nopeasti vastattuna ilman että etsii (varmaan google toimii) konversiotaulukoita, mitäs jos pistäisit sen mittarin sinne akvaarioosi, katsoisit lukeman, ja sotkisit sitten sen uuden veden sen mukaan?KirsiKirppu kirjoitti:Ostin tälläisen: Marine fish hydrometer, specific gravity 1,000-1,060. Minulla oli tulos 1,006. Mitä on PSU:ina?
Näytti samaa omassa liuossotkussani ja kolmipiikkien akvaariossa, mutta kun maistoin vettä, maistui akvaarion vesi selvästi suolaiselta, mutta sotkuni ei ollenkaan, jonne lisäsin siis 35g suolaa ja 9,965 l makeaa vettä.. Molemmissa lämpötila oli sama. Mihin luotan mittariin vai maisteluuni..? Kuinka nyt toimisin?
Jos siis tahdot samanlaista vettä kun mitä siellä akvassa on.
Quidquid latine dictum sit, altum sonatur.
Näin pienissä suolapitoisuuksissa ominaispaino- tai tiheysmittarit ovat erittäin epätarkkoja, helposti +- 50%, niin kuin totesit makutestillä (mikä on muuten huomattavasti tarkempi ). Näin pieniä suolapitoisuuksia on helppo mitata erittäin tarkasti sähkönjohtavuusmittarilla, mikä maksaa vain muutama kymppiä murtovedelle.
KirssiKirppu,
Suomen rannikkovesialueen suolapitoisuus on noin 4 promillea, eli 0,4 prosenttia. Siitä on helppo laskea paljonko tarvitset suolaa. Jos se suolapitoisuus vaihtelee akvaariossasi vaikka kaksikin promillea se ei kolmipiikkejä hetkautta, päivastoin muurtovesikalat tykkävät suolapulsseista.
Esim. 4 ‰ suolaliuos: 1000ml=1000g suolavedestä on 4 g suolaa.
Jos karkeasti heität jokaisen 10 litran vettä reilu ruokalusikallisen suolaa (~40 g) se on melkko tarkka annos. Sillä pärjää!
Suomen rannikkovesialueen suolapitoisuus on noin 4 promillea, eli 0,4 prosenttia. Siitä on helppo laskea paljonko tarvitset suolaa. Jos se suolapitoisuus vaihtelee akvaariossasi vaikka kaksikin promillea se ei kolmipiikkejä hetkautta, päivastoin muurtovesikalat tykkävät suolapulsseista.
Esim. 4 ‰ suolaliuos: 1000ml=1000g suolavedestä on 4 g suolaa.
Jos karkeasti heität jokaisen 10 litran vettä reilu ruokalusikallisen suolaa (~40 g) se on melkko tarkka annos. Sillä pärjää!
L. B
__________
__________
-
- Member
- Viestit: 259
- Liittynyt: 14:39, 26.04.2005
- Paikkakunta: Riihimäki
Kiitos paljon kaikille!! Nyt sain mukavasti apua Lisääntyykö suolapitoisuus lämpötilan laskiessa? Löysin taulukon netistä, ja sen mukaan minun akvaariossa on 7,5 PSU, lämpötila ~15 :http://www.edu.fi/projektit/globe/opett ... lukko.html Ja taulukon mukaan,jos lt 24 astetta niin vedessä 10,0 PSU:ta..
Tarkoituksenani on yrittää totuttaa kolmipiikit makeaan veteen kesän aikana, voiko olla mahdollista? Kovuus oli Vaasan rannikolla huikeat 38!! Aika paljon minusta,ajattelin myös hiljalleen vähentää myös sitäkin noin 10-15:sta.. Mitäs mieltä tästä?
Kirsi Kokeilija
Tarkoituksenani on yrittää totuttaa kolmipiikit makeaan veteen kesän aikana, voiko olla mahdollista? Kovuus oli Vaasan rannikolla huikeat 38!! Aika paljon minusta,ajattelin myös hiljalleen vähentää myös sitäkin noin 10-15:sta.. Mitäs mieltä tästä?
Kirsi Kokeilija
-
- Junior Member
- Viestit: 215
- Liittynyt: 16:03, 22.03.2006
- Akvaarioseurat: HAS - Ciklidistit - SAL
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Helsinki
Ominaispaino- tai tiheysmittarit mittaavat liuoksen tiheyttä (eivätkä siis suoraan suolapitoisuutta), joka riippuu sekä lämpötilasta että liuenneen suolan määrästä. Suolapitoisuus ei muutu lämpötilan muuttuessa, mutta veden itsensä tiheys muuttuu. Sama mittarin antama ominaispainolukema tarkoittaa lämpimässä vedessä suurempaa suolapitoisuutta kuin kylmässä vedessä, sillä kylmä vesi on itsessään lämmintä tiheämpää.