Ikuisuuskysymys=> Monimetallit ja ajastin

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Kaaka81
Junior Member
Junior Member
Viestit: 149
Liittynyt: 13:37, 14.03.2005
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Ikuisuuskysymys=> Monimetallit ja ajastin

Viesti Kirjoittaja Kaaka81 »

No niin nyt ne paukahti, mun thebenit, molemmat samoin tein, eivät siis kestä noita monimetalleja eivät... :cry:

Kertoisiko joku minulle pikaisesti, että mikä on se toimivin laitos ajastamaan monimetalleja, täytyy hakea huomenna töistä jotkut jotka toimii, mutta mitkä?

Halpis manuaali ajastin ei siis tule kuuloonkaan. Laitanko din-kiskoon tulevan kellokytkimen (theben, grässlintms.) ja releen vai kuinka hyvin teillä on nuo digitaaliset kellokytkimet toimineet.

Nyt kyllä vähän nyppäsee, kun olen lukenut näistä ajastin ongelmista, enkä heti tajunnut hommata edes noita digitaalisia kokeiluun [}:)] Tyhmä minä!

-K-

Muoks. P.s. Käytin kyllä hakua, mutta en oikein löytänyt mitään selkeää vastaustan ongelmaani.
akvaariokalat
Junior Member
Junior Member
Viestit: 185
Liittynyt: 19:09, 25.02.2005

Monimetallit ja ajastin.

Viesti Kirjoittaja akvaariokalat »

Ihmetelen vaan miksi ne halvat ajastimet eivät kestä. :? Akvaariovalaisimena toimii 2kpl. Arkadia "3" series monimetallilamput ja ajastimet ovat Honkarista ostetuja halpis manuaalit. Ovat kestäneet ja mitään ongelmia ei ole ollut.
Maaliskyy
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1201
Liittynyt: 21:21, 09.08.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Maaliskyy »

Ihmettelen samaa, täällä on toinen onnekas jolla on sama ajastin ollut käytössä koko sen ajan mitä allaskin on ollut, eli parisen vuotta, ja ihan varmasti on joku marketin tarjouskorista ostettu.

Gallupin paikka: "Onko monimetallihalogeenivalaisimesi hajottanut ajastimen" a)ei koskaan, b) kerran, c) kahdesti, d)useita kertoja :mrgreen:
Kaaka81
Junior Member
Junior Member
Viestit: 149
Liittynyt: 13:37, 14.03.2005
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kaaka81 »

Mä voin vastata jo näin kolmen päivän kokemuksella, että D) useita. Ei meinaan toiminut tuo digitaalinenajastin yhtään sen paremmin kuin thebeni. meidän ajastimista ei ulanut kärjet vaan niistä halosi kellot.
Täytyy maanantaina töissä rakennella modulikoteloon ajastin+rele kombinaatio ja kokeilla sitä... :|
Ville V
Senior Member
Senior Member
Viestit: 802
Liittynyt: 08:24, 15.11.2001
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Ville V »

Monimetallivalaisimissakin oleva loistehonkompentsointikondensaattori aiheuttaa virtapiikin lamppua sytytettäessä. Jos kellokytkimen- tai releen koskettimet eivät kestä tätä virtapiikkiä, koskettimet palavat. Tästä syystä ei voi tuojottaa vain kellokytkimen koskettimien virta-arvoa vaan on huomioitava myös toimiiko koskettimet kompensointikondensaattorissa ilmoitetulla kapasitanssiarvolla (kapasitanssi on kondensaattorin varauskyky).

Kellokytkimistä ei välttämättä löydy niiden kestämää kapasitiivista kestoa, joka johtuu ehkä siitä, että kompensointikondensaattorilla varustettuja valaisimia ei ole tarkoitettu ohjattavaksi suoraan kellokytkimellä vaan kontaktorilla, jota kellokytkin ohjaa.
On siis vain "hyvää mäihää", että jotkin kellokytkimet kestävät monimetallivalaisimien suorassa ohjauksessa.

Kontaktorien manuaaleista todennäköisesti(pitäisi) taas löytyy kontaktorien kestämät kapasitanssista aiheutuneiden virtapiikkien kestot. Ja jos ei löydy, niin kontaktorin voi valita hieman suuremaalla virrankestolla, jolloin myös kapasitanssista aiheutuneiden virtapiikkien kesto paranee.

Toivottavasti tuosta saa jotain tolkkua :D

Yksinkertaistettuna ajatus voisi mennä jotenkin näin:
Loistehonkompensointikondensaattorin koko määrää sytytysvirtapiikin.
Valaisimen palamisvirta märää ohjauskojeen koskettimien jatkuvan virrankeston.

T:Ville
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Hyvä oli kuulla tästä tämä tarkempi tarina, kun "aiemmin on vain huomattu" yhteys kondensaattorin olemassaolon ja ajastimien kestävyyden kanssa. (Siis omassa havaintomaailmassani ja mitä olen sattunut lukemaan ja kuulemaan.)
akvaariokalat
Junior Member
Junior Member
Viestit: 185
Liittynyt: 19:09, 25.02.2005

Viesti Kirjoittaja akvaariokalat »

No viihdoinkin, hyvä kun edes joku osaa selitää perinpohjin miten tää juttu toimii. Tyytyväisena ja hieman viisaampana vaan totean että "hyvää mäihää" mulle että kellokytkin kestää. :mrgreen:
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

Eli summa summarum: DIN-kiskoon ajastin ohjaamaan kontaktoria, jonka kautta virta kulkee monimetalleille. Kontaktori sitten viellä semmosta tyyppiä, että jousi vetää kärjet auki.

Itsellä on rakenteilla ohjausysteemi finparttian kaksikanavaisella digikellolla, jossa kanava 1 sytyttää sinivalot suoraan ja kanava 2 monimetallit kontaktorin kautta. Tuossa kellossa kanavakytkimet ovat viellä vaihtokytkimiä, eli kanavan 1 sammuessa (eli illalla altaan pimentyessä) syttyy kuutamo ja refun valo.

Maksaahan tuo vähän enemmän, kuin kolme kelloajastinta, mutta kestää ja on sitten ainakin synkronissa :)
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
Kaaka81
Junior Member
Junior Member
Viestit: 149
Liittynyt: 13:37, 14.03.2005
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kaaka81 »

Minäpä keräilin eilen mukaani Fiboxin MCE-modulikotelon, thebenin 2-piiri vrk/vko digikellokytkimen (TR612TOP) ja kaksi Hagerin (ES220 2S 20A KELA 230V AC) kontaktoria. Nänä ohjaavat ainoastaan monimetalleja, toiseen on kytketty kaksi lamppua ja toiseen yksi. Sinivalot toimivat ihan tuollaisella tavallisella ajastimella.

Tänään pitäisi kytkeä toimintaan ja sitten katsotaan kuinka käy. Halpuus ei kyllä houkuttanut, mutta harrastuksenhan kuuluu maksaa vai mitä? :mrgreen:
swordfish
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 15:28, 07.11.2005
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja swordfish »

Tuli tuossa kierrettyä useampia liikkeitä ja haettua ajastimia (monimetalleille) joissa olisi mainintaa suuremmasta virrankestosta. Ostamani digi-ajastimet laitoin suosiolla ohjaamaan muita laitteita (kuuvalot ja halogeenit). Onneksi löytyi omasta laatikoista vanhempi mekaaninen GRÄSSLIN. Sen tiedoissa lukee lupaavat 16(8) A. Ei saisi tietenkään nuolaista ennen kuin tipahtaa... [;)] mutta reilut pari viikkoa on tuo kello ohjannut kahta 70w livalia. Kaksi kertaa vuorokaudessa päälle ja pois. Kattellaan kui käy... 8O ... ja savun hälvettyä tarkastetaan vahingot. Livaleihin on muuten vaihdettu maadoitetut pistotulpat ja paksua kumikaapelia, kiskokiinnityksen tilalle.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Kestävä ja helppo ratkaisu jopa tuhansille wateille sytytyspiikkeineen voisi olla valmis kelloajastin-boxi usealla töpselinpaikalla, joka on rele-kontaktori-toiminen. Tähän käyttöön sellaiset nimenomaan ovat tarkoitettu. Näitä voi kysellä mm. sellaisista liikkeistä kuin Valoverstas ja Viherpeukku yms. Hinta lienee noin 150 euroa. Kaikki tuotteet eivät ole nettisivuilla, joten suoraa kyselyä liikkeisiin vaan, jos tarvetta. Ko. paikoista saattaa löytää myös pH testejä, jotka saattavat kenties lyödä akvaarioliikkeitten vastaavat.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”