napne kirjoitti:
Eikö viidellä toistolla oltaisi esimerkiksi tässä tapauksessa saavutettu tarvittava tarkkuus?
En ole tilastotieteilijä, joten tilastollisiin asioihin vihkiytyneet ihmiset voisivat perustella tätä asiaa.
Joka tapauksessa olen tietoinen siitä, että jos alkeistapausten lukumäärä on kovin pieni, satunnaisen virheen mahdollisuus kasvaa niin suureksi, että tuloksista tehtävät päätelmät saattavat vääristyä oleellisesti ja aikaan ei saada tilastollisesti merkittäviä lopputuloksia.
Annan esimerkin. Otetaan Minna, Mikko, Pirkko ja Liisa, jotka mittaavat lyijykynän pituuden. Minna on sokea, Mikko ymmärtää väärin tehtävänannon, Pirkko suorittaa tehtävän hienosti ja Liisalla on kiire kirjastoon. Jyijykynän pituudeksi saadaan neljä (mahdollisesti paljonkin) toisistaan poikkeavaa mittaustulosta. Jos mittaajiksi valitaan 100 ihmistä, saattaa olla todennäköisempää, että mittaustulosten perusteella laskettu keskiarvo on lähempänä lyijykynän todellista pituutta, kuin Minnan, Mikon, Pirkon ja Liisan mittaamana.
napne kirjoitti:
No pointtina olikin, ettei kukaan kotonakaan höyrysteriloi sitä allasta

- tai ainakaan en ole kenenkään kuullut tekevän niin
Minun on vaikea selittää asiaa enää toisin. Kati kiteytti tuossa edellä aika hyvin ajatukseni koeolosuhteiden merkityksestä. Kannattaa tutustua vaikkapa teokseen Madigan, M.T. ym. 2003. Brock Biology of Microorganisms. 10. painos. Prentice Hall International Inc. USA. S. 1019 ja siinä kerrottaviin perustietoihin.
napne kirjoitti:
Perustan väitteeni siihen, että tuotetta normaalisti käytetään ympäristössä, jossa on kaikenlaisia häiritseviä mikrobeja

.
Millaiset mikrobit erityisesti akvaario-oloissa häiritsevät nitrifikaatiobakteerien kasvua?
napne kirjoitti:
Tuotteen testaaminen täysin steriilissä ympäristössä ei siis kerro siitä, toimiiko tuote oikeassa akvaarioympäristössä. Yksi perustelu asialle tuli tuolla jo edellisessä viestissäni: eli tuotteessahan voi olla kyllä toimivia mikrobeja, mutta ne ovat laboratoriokantaa, joka ei sitten toimikaan kunnolla akvaario-olosuhteissa.
Aivan - nyt ymmärsin. Tarkoitat siis, että valmistajat ovatkin jo tehtaalla pakanneet vähittäismyyntiä varten sellaisia mikrobeja, jotka eivät toimikaan akvaariossa. Aika vekkuleita.
Mutta vakavasti ottaen nitrifikaatiobakteerithan käyttävät substraattinaan erilaisia pelkistyneitä typpiyhdisteitä. Bakteerit käyttävät niitä substraattinaan sekä laboratorio-olosuhteissa että luonnossa. Tämän on jo todennut Sergei Winogradsky 1800-luvulla. On mahdollista, että akvaarioveteen tulee vesijohtoveden mukana tai hoitoaineiden mukana tahattomiasti tai akvaarioharrastajan annostelemana tahallisesti sellaisia myrkkyjä, jotka estävät nitrifikaatiobakteerien kasvua, mutta tällaisestahan bakteerivalmisteiden valmistajat eivät voi ottaa vastuuta.
Siksi esimerkiksi minä viljelin bakteerivalmisteista otettuja näytteitä sellaisissa ympäristöissä, jossa näitä mahdollisesti tiedostamattomia ja tuloksia vääristäviä muuttujia ei ole.
napne kirjoitti:
Kasvien ja kotiloiden mukanahan kuuluukin tulla häiritseviä mikrobeja - sen takiahan niitä juuri kannattaakin laittaa koealtaisiin!
Voisitko nyt kertoa, mistä mikrobiryhmistä on kysymys?
napne kirjoitti:
Itse ainakin näen että kypsytettäessä altaassa on pohjamateriaalia (hiekkaa tai soraa) ja vettä (hanasta).
Hiekka on täysin merkityksetön kasvutekijä bakteerien aineenvaihdunnan kannalta.
napne kirjoitti:
Se että jos joku laittaa leikkikuorma-auton altaaseen ei kyllä käsittääkseni ole normaali kypsytystilanne, eikä tuolla kokeella ole tarve vastata kaikkiin "miten kypsytysvalmisteet toimivat jos joku laittaakin mummon vanhat kalsarit altaaseen?" tyyppisiin kysymyksiin.
Mutta olet siis kuitenkin sitä mieltä, että testissä pitäisi huomioida myös kaikki bakteerikasvua estävät tekijät, joita saattaa olla yhdessä akvaariossa, mutta mahdollisesti toisessa vähän vähemmän, kolmannessa ei ollenkaan ja neljänessä aivan valtoimenaan?
Kyllä testissä täytyy mitata oleellisia asioita, eikä sekoittaa mukaan mitään hiekkaa tai muitakaan epäoleellisia materiaaleja. Voihan hiekkaa toki laittaa sekaan huolellisesti steriloituna, jotta tullaan mitatuksi bakteerien nitrifikaatiopotentiaalia, eikä hiekan osuutta nitrifikaatioinhibiittorina.
napne kirjoitti:
Väittäisin että Aponogetonin lukijat ja muutkin akvaristit ovat kiinnostuneita onko noista valmisteista hyötyä ja onko jokin valmiste parempi kuin toinen altaan kypsyttämiseen - ja luulisin että se ei ole niinkään tärkeää tietoa, miten kukin valmiste tuon kypsymisen saa aikaan.
Jos bakteerivalmisteet sisältävät nitrifikaatiobakteereja, kaikille akvaarion perusasioita tuntevalle harrastajalle on itsestään selvää, miten valmisteet saavat akvaarion kypsymisen aikaan.
napne kirjoitti:
Siinä mielessä itse näen tärkeämpänä vastata kysymykseen toimivatko kypsytys valmisteet oikeasti ja kuinka suuri hyöty (esim. ajallisesti) noista on kypsytyksessä.
Olen tästä kanssasi samaa mieltä. Tuo oli itseasiassa yksi niistä syistä, miksi en mitannut typpiyhdisteiden hapettumista kasvatuksen aikana.
napne kirjoitti:
olenko minä siis jossain väittänyt että tuotevertailu pitäisi tehdä eri tuotteille eri olosuhteissa?
Jos kyseinen tuotevertailu tehdään steriloimattomissa koeastioissa, joihin lisätään erilaisia kasveja ja eläimiä, jokaisessa akvaariossa on silloin erilaiset olosuhteet.
napne kirjoitti:
Kannattaa varoa mitä pyytää

Hmm. En ymmärrä, mitä tarkoitat enkä näe syytä varuillaan olemiseen. Jokatapauksessa mielenkiintoista keskustelua aihe on herättänyt.
-Antti- kirjoitti:
Pari kysymystä olisi kuitenkin vielä:
Onko jotain (edes todella) karkeita arvioita siitä mitä nuo nitriittireagenssilla saadut värit ammoniakinhapetusliemeltä voisivat olla käännettynä mg/l, siis todella karkea arviokin riittää.
Minä en valitettavasti ainakaan osaa ottaa kantaa tuohon edes karkeasti arvioiden. Asiaa olisi voinut mitata spektrometrillä siten, että oltaisiin valmistettu standardoituja nitriittiliuoksia ja niiden perusteella piirrettyyn standardisuoraan olisi sijoitettu testiliuoksista saadut arvot.
-Antti- kirjoitti:Paljonko (NH4)2 -osa on painoprosenttina (NH4)2SO4:sta?
M(NH2)2 = 32,052 g/mol
M((NH4)2SO4) = 132,14 g/mol
Oletetaan, että molempia on sama ainemäärä (n) - vaikkapa 1 mooli. Tällöin saadaan massat:
n = m/M => m = nM
m(NH2)2 = 1 x 32,052 g/mol = 32,052 g
m((NH4)2SO4) = 1 x 132,14 g/mol = 132,14 g
[m(NH2)2] / [m((NH4)2SO4)] = 32,052 g / 132,14 g = 24 %
Joka tapauksessa kiitän kommenteista. Jos joskus on aikaa ja resursseja tehdä vastaava vertailu uudelleen, tästä keskustelusta saadaan hyviä lisäideoita.
111na kirjoitti:Ei sterilointia tarvita vaan vertailututkimus voidaan tehdä hyvin muutenkin. Tulokset kertovat onko tutkimusjärjestely onnistunut. Ymppien erot tulevat näkyviin, jos niissä on merkittäviä eroja, esittämälläni ämpärikokeella.
Tässä suhteessa olen hiukan eri mieltä.
Jos otetaan kaksi henkilöä, jotka laitetaan saman kokoisiin tyhjiin huoneisiin, voidaan helposti mitata huoneilman hiilidioksidipitoisuuden muutoksia. Jos molempiin huoneisiin laitetaan sitten lisäksi vaikkapa yksi kissa ja neljä koiraa ja mitataan huoneiden hiilidioksidipitoisuuksia, tulokset saattavat olla suhteessa erilaisia, jolloin ei voida päätellä kyseisten koehenkilöiden tuottaman hiilidioksidimäärän eroja, koska kokeessa mun mukana häiritseviä tekijöitä.
111na kirjoitti:
Se on oikeastaan kummallista, ettei jo esitetyssä kokeessa ilmeisesti mitattu nitraattia, jos oikein käsitin.
Käsitit oikein. Syy tähän johtuu siitä, että aikaa sopivan yksinkertaisen nitraatinmääritysmeetelmän etsimiselle ei ollut, koska suoritin vertailun vapaa-ajallani.
Mikäli kuitenkin jokin bakteerivalmiste olisi kyennyt hapettamaan kaiken ammoniakin ja / tai kaiken nitriitin nitraatiksi, se olisi tullut ilmi nitraatin olemassaolemattomuutena, sillä testissä käytetty reagenssi reagoi spesifisesti nitriitti-ionin kanssa.
111na kirjoitti:
Ja nitriittiä ei seurattu juurikaan. Ei haluttu enempää tuloksia, pääsisi sanomaan, jos vain haluaisi sanoa. Mahdollisuus enempiin tuloksiin oli rajattu pois. Käsitinkö oikein?
Nimenomaan käytetty reagenssi muodostaa punaista atsoväriainetta nitriitin kanssa, joten testissä seurattiin pelkän nitriitin määrää. Jutussa ollut kaaviokuva selventää (toivottavasti) värireaktioita.
Mahdollisuus enempiin tuloksiin oli rajattu pois sikäli, että nitraatin läsnäoloa ei mitattu vaan sitä, kykenivätkö bakteerivalmisteet hapettamaan
kaikkea kasvuliemissä ollutta pelkistynyttä typpeä nitraatiksi.
napne kirjoitti:
Ääh. Pitänee kaikki vääntää rautalangasta

. Samanlaiset olosuhteet kyllä. Missään en sanonut käsittääkseni, että kasveja tai elukoita altaisiin pistettäisiin erimääriä.
Eri kasvi- ja eläinyksilöillä on erilainen aineenvaihdunta. Kirjoitin juuri tuossa edellä hiilidioksidinmittausesimerkin, jota en enää tässä toista.
Jos altaassa A oleva kotilo ulostaa fysiologisista eroista johtuen altaan B kotiloa enemmän, altaassa A on enemmän pelkistynyttä typpeä nitrifikaatiobakteerien ravintona. Toisaalta eri akvaariossa olevien kasviyksilöiden fotosynteesi saattaa olla vilkkaampaa, jolloin vedessä muodostuu eri määrä karbonaatteja ja nitrifikaatiobakteerithan käyttävät muiden autotrofien kemolitotrofien mikrobien tapaan hiilen lähteenään epäorgaanista hiiltä.
Näin siis vertailutulokset saadaan vääristymään lisäämällä testiolosuhteisiin tuntemattomia muuttujia.
napne kirjoitti:
... voi tietenkin olla etten tiedä mitään näistä kokeiden suunnitteluista ja vertailukelpoisista tuloksista, minähän vain teen tutkimusta maaperänmikrobeilla ja sitten kehtaan vielä kritisoida muiden tekemisiä

.
Siinä tapauksessa ymmärtänet, että tallaista vertailua tehdessä on tärkeätä keskittyä mittaamaan mitattavaa asiaa ja luoda suotuisat olosuhteet mittauksen onnistumiselle.
Jos esimerkiksi haluat tutkia, tietyssä maassa tapahtuvan maahengityksen määrää, käytät mittauksessa valitsemaasi maa-ainesta, etkä lisää sekaan esimerkiksi toista maanäytettä vaikkapa 20 km päästä, sillä alkuperäisen näytteen maahengityksen mittaaminen häiriintyy.