Vastaavankaltainen tilanne omassa 160L pöntössä tänä aamuna, joten laitanpa jutun tähän jatkoksi. (Lukaisin tuossa myös
tämän ja
tämän.) Vettä vaihdoin siis eilen illalla n. 50%. Aamulla herätessäni ilo monnisten aamuvirkusta vilkkaudesta vaihtui minipaniikkiin kun tajusin sen olevan lähinnä ilmanhakureissuja pinnalle. Yksi sinineoneista lillui myös pinnalla, suu vedenrajassa. Muu parvi ui hieman lähempänä pintaa kuin tavallisesti ja kaikkien kidukset väpättivät vauhdilla. Myös piikkisimmut, kun vihdoin sain yhden näkyviin, näyttivät "hyperventiloivan".
Edellinen vedenvaihto n. 25% tapahtui 9.1. Tunnustan tässä lipsahtaneeni säännöllisistä vedenvaihdoista vuodenvaihteen hässäköissä (edellistä edellinen 22.12.), joten tarkoitukseni on ollut tehdä ylimääräisiä vedenvaihtoja parin viikon ajan. Tuon 25% olin ajatellut ns. pehmeäksi laskuksi uuteen veteen ja rohkenin nyt vaihtaa 50%. Tämä tapa on toiminut ongelmitta ennen, esim. kun lomareissujen yhteydessä on ollut vedenvaihdoissa viiveitä.
Molempien vedenvaihtojen yhteydessä käytin AquaSafea. Eilen lisäsin myös ToruMiniä, kun on noita mustan veden kaloja ja laitoin myös jämät TetraVitalista (100ml puteli viime kesältä ja ajattelin käyttää pois). Aamun vesiarvot olivat: pH 6,8, NO2 0, NO3 0 (epätavallista, mutta ilmeisesti vedenvaidosta johtuen?). KH ja GH lukuja en muista, mutta pehmeää näytti, kuten Hgissä tavallisesti kun vettä ei koveteta.
Vedenvaihdon yhteydessä säädin lämpömittarin yhdellä asteella ylemmäs, mikä näytti yön aikana nostaneen lämpötilan 23,7 asteesta 24,6:teen. Näin jälkiviisaasti ajateltuna tuo olisi varmaan kannattanut tehdä myöhemmin, kun vedenvaihtorytmi on palautunut normaaliksi. Olisi vahentänyt kerralla tapahtuvia muutoksia.
Mielenkiintoista kyllä, samat toimenpiteet on tehty viereisessä 80L pömpelissä. Jopa tuo lämpömittarin säätökin, kun vanhoja Akvaristeja selaillessani totesin, että tämänhetkinen 24C on itseasiassa hohtokiiloille alarajoilla. Mm. hohtokiilat näyttivät aamulla normaaleilta.
160L pinta-ala on 80x40 eli hieman normaalimallisen vastaavankokoisen pöntön pinta-alaa pienempi. Valaistus 2x18W, valaistus ei ollut eilen enää päällä vedenvaihdon jälkeen. Molemmat altaat ovat aika runsaskasvisia.
Tilanteen korjaamiseksi laskin vedenpintaan sen verran, että ulkosuodattimen ulostulo on vedenrajassa, ei vedenpinnanalapuolella. (Sisäsuodatinta ei altaassa ole. Se on ostoslistalla, mutta itseasiassa lähinnä irtotauhkan keräystarkoitukseen.) Ilmapumppukupluttimen lisääminen kävi mielessä, mutta jotenkin se jäi aamu-unisena tekemättä - EN ole aamuihminen. Otin toisen kansilasin pois, jotta ilmankierto tehostuu.
Lämmittimen säädin takaisin entiseen kohtaan, eli yhden asteen alaspäin. Vaikka vähän tuntuu hassulta että tuo 0,9 astetta olisi vähentänyt happea noin paljon. Varsinkin kun altaassa on ennen samalla kalastolla ollut liki 26 astettakin.
Hieman huolestuttaa, että onkohan noista toimenpiteistä tarpeeksi hyötyä ja mikä tilanne mahtaa olla kun menen töistä kotiin. Arvelisin, että nyt kun valot ovat taas päällä on kasveistakin hyötyä happitilanteen palauttamisessa. Ensi yöksi on ilmeisesti joka tapauksessa syytä laittaa hohkakivi tai vastaava pönttöön. Ja mitä sitten kun seuraavan kerran vaihdan vettä? Tietyllä kammonsekaisella mielenkiinnolla odotan onko tämä vain ikävien yhteensattumien summa vai toistuuko tilanne.
Kalastot:
160L
22 sinineontetraa
5 Corydoras paleatus
3 Corydoras trilineatus
2 piikkisilmää
3 amanorapua
80L
10 Trigonostigma hengeli
2 piikkisilmää
2 amanorapua