liina kirjoitti:Hyvin sanottu. Myös 'pilviin' kohonneet arvot ja siitä seurannut vedenvaihto sinällään aiheuttaa turhaa työtä ja on järjetöntä ammoniuminlisäystä.

Kiitos!

Näinhän tuo pitäisi mennä.
Liina kirjoitti:MiSt kirjoitti:Tämän vuoksi ammoniumia pitää lisätä hieman lisää sopivin väliajoin kulutuksen mukaan, muttei liikaa. Ammoniumtestin avulla veden ammoniumpitoisuuden voisi pitää noin 1mg/l:ssa. Ammoniakkiliuoksen ja täten myös veden ammoniumpitoisuuden lisäämistä tuohon 1mg/l pitoisuuteen jatketaan, kunnes nitriittiä ei altaassa enää ole.
Kun nitraattikin on alkanut hyvin nousta, voisi ammoniumia jo lisätä vaikka joka päivä tuolla lailla. Useasti päivässä ei oikein toimi, vaan se tuo liikaa ammoniumia (nitriittiä, nitraattia) altaaseen jokaista päivää kohden.
Kyse pitäisi olla enemmän määrästä aikaa kohden: kaikki mitä sinne laitetaan, pyrkii myös hapettumaan (bakteerien toimesta) nitraatiksi asti. Tätä prosessia ei
käytännössä voi
puskea ammoniumilla nopeammaksi. Kyse on elävistä eliöistä, jotka tekevät työn ja riittää kun niitten elinedellytykset ovat hyvät ja siinä pitäisi huomioida myös nitriitin määrä.
Tunnumme olevan tästä käytännössä suhteellisen samaa mieltä, mutta periaatteessa hieman erimieltä tms. - tai sitten aidat ja sen seipäät näyttävät erehdyksessä samanlaisilta. Hehe
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
Ylläoleva antamani ohje pitää ammoniumpitoisuus noin 1mg/l:ssa tähtää siis
Nitrosomonas kannan
ylläpitämiseen ja on ehkä hieman yksinkertaistettu. Tuolla pitoisuuden pitämisellä 1mg/l:ssa tarkoitan siis sen olevan >0mg/l, mutta <1mg/l, joka voidaan todeta vain sitä mittaamalla ja ammoniumpitoisuutta todetun kulutuksen perusteella lisäämällä. Jos aivan tarkkoja ollaan, parasta varmaan olisi, jos ammoniumpitoisuus "pidettäisiin" matalimmillaan, mutta muodostetulle
Nitrosomonas kannalle riittävänä, juuri nitriitin kääntyessä laskuun ja pitoisuutta lisättäisiin liukuvasti hieman
Nitrobacter kannan kasvaessa. Tavallaan siis nitriitin määrää kontrolloimalla, mutta ei kuitenkaan antamalla ammoniumin olla niin pitkään nollassa, kunnes nitriitti kääntyy laskuun. Mielestäni ei ole järkeä muodostaa vahvaa
Nitrosomonas kantaa, jota sitten näännytetään, johon tuo "nitriitinkontrollointisi" ymmärtääkseni auttamatta johtaa. Mielestäni on siis parasta kontrolloida nitriitin lähdettä eli ammoniumia, joka vielä pystytään tekemään. Koko ajan syntyvän ja poistuvan nitriitin pitoisuutta on varsin mahdotonta kontrolloida, ilman
Nitrosomonas kannan näännyttämistä.
Yksi syy panikointeihin kypsytyksessä on varmasti mielestäni typerä Tetran nitriittitesti, jonka korkein antama väri on pitoisuudelle 3,3-33mg/l nitriittiä. Ilman laimentamista noinkin karkeaskaalaisella testillä ei juuri huomaa nitriittipitoisuuden laskua vaikka 20mg/l:sta 10mg/l:aan, jolloin helposti luullaan kypsymisen pysähtyneen.
Jos liian usein ammoniumia mittaamalla tarkistaa ja täyttää sen "vajeen", voidaan päästä helposti ylimääräisen vedenvaihdon tilanteeseen.
Varmasti voi ollakin totta! Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että
Nitrobacter kannan pitää olla tavallaan tuon 2,6 kertaa
Nitrosomonas kantaa nopeampi "hapettamaan" nitriitti nitraatiksi, kuin
Nitrosomonas kannan ammoniumin "hapettaminen" nitriitiksi! Tämä nopeus on kuitenkin vain näennäistä, koska nitriitti-ionin moolimassa on ammonium-ionin moolimassaa tuon 2,6 kertaa raskaampi. Mikäli ammoniumia pidetään nollassa ja odotetaan nitriitin putoamista nollaan, ei se kerro vielä tarpeeksi
Nitrobacter kannan vahvuudesta suhteessa
Nitrosomonas kantaan. Nitriitinhän pitääkin pudota suhteessa ammoniumia 2,6x nopeammin, jos bakteerikannat tarvitsevat/käyttävät yhtä paljon energialähteitään. Siihen en ota kantaa, kummasta prosessista saadaan suhteessa enemmän energiaa, koska tätä en tiedä tai yksinkertaisesti muista, jos/kun se koulussa käytiin läpi. Toisaalta pitää myös huomioida, ettei kaikki ammonium muutu nitriitiksi yhdellä kertaa, vaan nitriittiä muodostuu niin kauan, kuin ammoniumia riittää ja/tai syntyy. Näin nitriittiä on koko ajan suhteessa vähemmän verrattuna huippuarvostaan laskevaan ammoniumpitoisuuteen.
Siksi nitriitin tarkkailun pitäisi olla prosessin kulmakivi. Toisin sanoen pidän ammoniumtestiä yleensä jopa turhana.
Pelkällä nitriittitestilläkin pärjää. Kypsyttämisen kannalta tärkein tapahtumahan on nitriittipitoisuuden kääntyminen laskuun.
Jatkuvasti säännöllisesti lisätään tietenkin pikkuruisen jauhettua kalanruokaa, josta syntyy myös ammoniumia luonnollista tietä.
Mielestäni tuo kalanruoan jatkuva lisääminen ei ole välttämätöntä. Miksi ammoniumia ei voitaisi lisätä tunnettuja määriä mieluummin ammoniakkiliuoksena? Kalanruoan muuttumisnopeutta lopulta ammoniumiksi on niin ikään vaikea kontrolloida. On toki hyvä, että altaaseen muodostuu vahva hajottajabakteeristo, mutta itse en käyttäisi kalanruokaa
pääasiallisena ammoniuminlähteenä. Hajottajabakteeristohan kasvaa paljon nopeammin, kuin nitrifikaatiobakteeristo. Hyvä puoli kalanruoassa on toki sen jatkuva muuttuminen bakteerien toimesta ammoniumiksi, mikäli tämän halutaan tapahtuvan.
Toimivat rajat nitriitille (tähän toimintamalliin) voivat olla esimerkiksi 5-10mg/l, jotka voidaan ilman huolta myös ylittää.
Joka pitoisuus kuitenkin syntyy noin 2-4mg/l:sta ammoniumia.

Varmasti toimiva toimintamalli, mutta hieman ristiriidassa lisättävän ammoniumin suhteen.
...Tärkeää on nähdä nitriitin todella saavuttavan nollan 'itsestään', eikä erehtyä päättelemään vaikkapa näin:
"Kun nitriitti on nyt laskenut kolmessa päivässä arvosta viisitoista viiteen, vaihdanpa nyt veden ja tuon kalat." Ei, ei, ei! Ei toimi.

Nyt en kyllä ymmärrä, että miksi näin ei voida tehdä?

Eikö tuo nyt juuri tarkoita sitä, että
Nitrobacter kanta on "hapettanut" kolmessa päivässä lähes 4mg/l määrän ammoniumia nitraatiksi. Antamasi esimerkki sopii kyllä mielestäni hyvin ohjearvoon, jossa 1mg/l ammoniumia "hapettuu" kokonaan nitriitiksi per päivä.? Ainoa syy joka tulee mieleeni, minkä takia kyseinen tilanne ei ole riittävä kaloille, olisi todennäköisesti juuri ammoniumin pitkään nollassa pito ja
Nitrosomonas kannan taantuminen, joka voisi johtaa viiveellä myös osittaiseen
Nitrobacter kannan taantumaan.
Mielenkiintoisia juttuja nämä bakteerit ja kypsyttely.
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)