Tämä on pitkä tarina, joten kiitän jo etukäteen niitä joilla riittää kärsivällisyys lukea loppuun

Siispä akvaarioni on 270 l ja kalastona 4 erikokoista kiekkoa, tuntematon n. 12 cm pleko, kampaokamonni ja partisnaaras. Lisäksi on 2 romminokkaa jotka sain kaverilta ja tarkoitus oli ottaa lisää, mutta enpä uskalla ennenkuin alkaa näyttää vähän valoisammalta tämä kiekkojen tilanne.
Akvaario on ollut toiminnassa vasta n. 1,5 kuukautta. Ensimmäisinä asukkeina sinne muuttivat partis ja silloiset 4 "hoidossa" ollutta tiikerinuoliaista joista hankkiuduin eroon kun ne tuntuivat olevan vähän liian vauhdikasta ja ahnetta seuraa kiekoille. Kiekot ovat asuneet siinä nyt n. kuukauden, alkuun niitä muutti vanhasta akvaariostani kolme kpl 7-12 cm ja yhden, isoimman n. 15 cm ostin kolmisen viikkoa sitten lisäksi.
Akvaariossa on keskellä yksi iso ja tuuhea miekkakasvi ja päädyissä suojaisat kannot sekä vähän kasvillisuutta. Pohjamateriaali on n. 3/4 hienoa hiekkaa ja 1/4 3-4 mm soraa. Suodattimena Sacemin 1000 l /h pyörittävä ulkosuodatin.
Vesiarvot ovat pysyneet hyvinä, pH n. 6,8, KH 2, GH 3, NO2 0, NO3 5-10 ja lämpötila n.28 C (akvaario on avoin joten ei pysy sen lämpimämpänä). Vettä vaihdan normaalisti 2 kertaa viikossa 30-50% kerralla.
Kalat syövät pääruokana Tetran kiekkojen rakeita, lisäksi kaupasta pakastettua kiekkomixiä, survareita, artemiaa, ja joskus omatekoista räkmixiä.
Noin 2-3 viikkoa muuton jälkeen alkoi toisiksi pienin kiekoista voida huonosti; nopea hengitys, tumminen, puhalsi ruokaa ulos ja laihtui, piilotteli jne. Sille myös ilmaantui vaaleat laikut rintaevien tyveen ja kiduksista näytti erittyvät limaa tms, eli ehti jo aikas huonoon kuntoon. Muut olivat normaalin oloisia, joskin vähän evien nykimistä, ajattelin että niitä varmaan kutittaa. Olin ollut viikon poissa kotoa ja kalat automaattiruokinnalla, joten näytti siltä että kipeä kiekko ei ollut syönyt koko aikana mitään. En oikein luota taitoihini lääkkeiden ja vesikemian kanssa joten kynnys lähteä lääkitsemään oli aika iso. Yritin pintavirtauksen lisäämistä ja päivittäisiä vedenvaihtoja ilman tulosta. Sitten oli pakko alkaa lääkitys, en enää voinut jäädä katselemaan miten tilanne kehittyy. Säätelin vesiarvoja siten että pH 7,4-7,6 ja KH 10 kuten Gyrodactolin ohje sanoo ja kalat saivat 2 päivän lääkekuurin. Olin jo ihan innoissaan kun tämä huonovointinenkin yksilö piristyi silmissä ja tuli esille, värit vaalenivat ja se suostui syömään survareita ja pakastettua artemiaa.
No kuuri sitten loppui, ja kaikki näytti menneen hyvin. Ainoastaan vaaleat täplät ko. kalan evistä eivät hävinneet. Kuurin lopussa piti tehdä 75% vedenvaihto jonka hoidin siten että ensin laitoin aktiivihiilisuodatuksen joka ehti olla yhden vuorokauden, sitten tein vedenvaihdon, ja aktiivihiili sai olla vielä seuraavan vuorokauden (yht 2 vrk), ja sitten otin sen pois vaihtaen samalla vielä 40% vedestä. Vesiarvot olivat tämän jälkeen pH 7, KH 6. Lisäsin turveuutetta pienen annoksen.
Kaikki näytti siis olevan menossa akvaariossa hyvään suuntaan. Tässä vaiheessa luovuin tiikerinuoliaisista. Jouduin sitten lähtemään pois kotoa viikonlopuksi ja palattuani löysin taas kyseisen huonokuntoisen kiekon piilottelemasta. Ruoka kyllä kiinnosti mutta alas ei saanut menemään vaan puhalsi ulos. Tämän viikon ajan on koko ajan mennyt taas huonommaksi ja nyt koko kalaa tuskin näkee, ei tule syömään. En tiedä olenko tulossa vainoharhaiseksi vai mitä, mutta tuntuu että myös muut kiekot ovat tulleet aremmiksi, säntäilevät pakoon kun koirat kulkevat akvaarion ohi jne. Ovat ehkä normaalia tummempiakin.
Isoin on jahdannut jonkin verran pienempiä mutta en usko että johtuu siitä, koska isoinkin tuntuu tummuneen ja tulleen araksi. Syövät kuitenkin hyvin. Toiseksi suurin kiekko tuntuu olevan joukon kovanahkaisin, se on kasvanut viimeaikoina nopeasti ja on jo melkein isoimman kokoluokkaa, ja näillä kahdella on välillä kahinointia. Tänä aamuna huomasin isoimman kalan silmän yläpuolella n. 1/2 mm koholla olevan valkoisen pisteen ja pelästyin heti että reikätauti on iskenyt. Soitin heti kaverille jolla on enemmän tietoa asiasta ja kuvailin kalaa, hänen mielestään ei kuitenkaan kuulosta reikätaudilta.
Nyt alkaa pikkuhiljaa hermo mennä tähän alamäkeen ja kaipailisin kaikkia mahdollisia neuvoja tilanteen auttamiseen. Rahaakin on jo melkeisesti palanut kaloihin ja niitten hoitoon. Ajattelin kokeilla nyt kohtapuoliin Junglen ulko- ja sisäloislääkettä jota tuo kaverini ehdotti, jos vaikka Gyrodactol on tappanut vaan osan loisista ja nyt tilanne on uudestaan pahentunut kun loiset ovat taas ehtineet lisääntyä. Arkuuteen osasyynä epäilin tiikerinuoliaisten poistumista, ehkä ne rohkeina ja vilkkaina kaloina ovat olleet jonkunlainen signaali kiekoille siitä ettei mitään vaarallista ole näkyvissä?
Mutta voiko vedessä olla jotain pielessä, vai stressaako vaan lääkitykseen liittyneet vedenlaadun muutokset kaloja?
Auttaisiko jos laitan akvaarioon enemmän kasveja suojaksi ja vaikka siirrän olohuoneen pöydän altaan eteen niin etteivät koirat juokse siitä ohi...?
Onko kaloja kuitenkin liian vähän? Toisaalta en haluaisi ainakaan ylikansoittaa näinkin pientä allasta kun kokemusta on niistäkin ongelmista, ja yhtään uutta kalaa en halua ostaa ennen kuin tilanne on parempi. Isomman altaan hankinta ei nyt ole mahdollista mutta en haluaisi kaloista luopua kun joskus varmaan saan taas siihenkin rahat kasaan.
Ja millä saisin huonokuntoisen kalan syömään ennenkuin se kuolee nälkään?!?
Olen yrittänyt hoitaa kiekkoja niin hyvin kuin mahdollista enkä keksi tehneeni mitään kardinaalimunausta sen jälkeen kun hankin kolme ensimmäistä kalaa ennen kuin minulla oli niille oma akvaario. Hassua on että sekalaisessa seurakunnassa pienemmässä akvassa asuessaan niillä näytti menevän vielä suhteellisen hyvin vaikka hoitokin oli vähän mitä sattuu.
Ideoita? Suoraa kritiikkiäkin saa esittää, kaikki apu otetaan kiitollisuudella vastaan!