Puolivuotias akvaario

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Puolivuotias akvaario

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

Heipä hei kaikki! Noin puoli vuotta on tullut tätä uutta harrastusta akvaarion parissa täyteen. Alkupuolen karkeita virheitä hommassa tuli luonnollisesti tehtyä ja kävin täälläkin järkyttämässä vakiokävijöitä tarinoilla siitä mitä tuli tehtyä ja mitä jätettyä tekemättä. Lopulta kuitenkin alkuhässäkän jälkeen kalat ja käyttäjä selvisi hengissä. Kissakin.

Alkukokoonpano muuttui jonkin verran siitä mitä oli meinattu, niinkuin tietynluonteisille henkilöille tuntuu aina käyvän. Olen kuitenkin ihansujut sen kanssa, eikä kalavalinnatkaan nyt ihan karkeita erheitä ole olleet. Pariskunta lehtikaloja (niin, ukko ja akka siellä on), kirsikkabarbeja, sitruunatetroja, musta-aavetetroja, partamonneja 2 kpl (joo, ukkeleita kumpainenkin) - näilläpä sitä saatiin jo hämmennystä tankkiin - noin aluksi. Täytettiin lootaa myös mukavan oloisesti erilaisilla kasveilla jotta saimme rakenenttua oman silmämme mukaista kokonaisuutta ja kaloille muutamia erilaisia ympäristöjä. Pari juurta ja kaksi isoa kivenmurikkaa ulkoa myös antavat ilmettä ja ilmeisen tarvittavia reviirejä fisuille. Myös uimatilaa ja "esiintymisestradi" on huomioitu sisustuksessa.

Alkuun tietysti kaikki kalat vaikuttivat vain "kaloille". Niin, ne olivat vedessä, söivät ja sitten ne taas olivat vedessä. Pian kuitenkin alkoi selvitä eri kalalajien eroista. Helppoa on täysin asiaa aikaisemmin kokemattomana lukea erilaisista luonteista, vaatimuksista, tavoista ja tottumuksista - mutta mitä siitäkin tajuaa ennenkuin pystyy itse seuraamaan tapahtumia. Lehtikalat, nuo alkuun niin mukavan uteliaat ja kauniit pitkäeväiset möllöttelijät ovat osoittautuneet varsinaisiksi riitapukareiksi. Jatkuvasti toinen on törkeällä tavalla uhittelemassa toiselle. Muniakin tuli tuossa joulun jälkeen, mutta toinen hyväkäs söi ne parin päivän jälkeen. Ainakin oletan noiden olleen lehtikalan munia, sillä ennen munimista oli niiden touhu tavaomaista riehakkaampaa ja toinen tuntui vahtivan tuota suodattimen päällistä jossa kutu oli. Oli miten oli, nyt siitä tuli välipala.

Tetrat. Ei. Nättejä, helppohoitoisia, värikkäitä - mutta eivät meikäläisen kaloja. Pahoittelen heti kättelyssä jos loukkaan jotakuta tetra-fania, mutta haukotus sentään, jopa on tylsää väkeä. Nämä ne vain leijuvat paikoillaan ja syövät. Musta-aaveissa on sentään ollut hyvää puolta tuo selkeä reviiri-käyttäytyminen ja on hauskaa seurailla kun joku lähtee kiertämään akvaariota ilmeisen tarkoituksella vain kiusata muita ja hämmentää järjestystä. Meno on rajua kun kalat tuijottavat toisiaan levitellen eviään. Tetroissa on myös esiintynyt pari pikku tapaturmaa; eräänä aamuna havaitsin yhden musta-aaveen "keulivan" tankissa. Ensi ilahtumisen jälkeen hauskasta tempusta havaitsin kuitenkin, että kyseessä ei taida ihan vartavasten opeteltu sirkustemppu olla, vaan kaiffarilta puuttui yksi evä. Se on mysteeri minne evä joutui, mutta kala ei pystynyt pysymään paikallaan, uimaan suorassa tai oikein kontrolloimaan uimasuuntaansa. Suoritin armomurhan. Nyt yksi sitruuna on "haihtumassa" kovaa vauhtia. Kala on "kaventunut" kovasti ja tummunut reunoiltaan - aivan kuin joku olisi käristänyt paperinpalaa sytkärillä. Muut syrjivät sitä ja pahoinvointi on ilmeistä. Kala on kuitenkin sen verran sinnikäs, etten ole onnistunut saamaan sitä armomurha mielessäni kiinni toistaiseksi. Yritystä kuitenkin riittää ja jatketaan, en halua muiden joutuvan minkään taudin kouriin. Kaikkiaan tetrat ovat olleet tylsiä ja pieni pettymys, en hanki niitä todennäköisesti enää jatkossa.

Kirsikkabarbit. Jee, rok rok rok. Siinä on kahdeksan varsin huvittavaa kalaa tankissa! Eräänä päivänä yllätin kalat leikkimästä suodattimen luota; ne lähestyivät virtauskohtaa sivulta ja "heittäytyivät" virran puhallettavaksi kauemmas. Jibii! Heh, sitä oli hauska seurata, kaloja oli hurvittelemassa kolme - neljä kappaletta ja niillä oli selvä vuorosysteemi käytössä. Heh, hauskaa jengiä. Nämä ovat myös olleet varsin pirteää porukkaa, ainainen ralli menossa akvaarion sopukoissa. Reviirinvartiointi on myös huvittavaa, eräs juippi vartioi pitkään lehden alusta evät pörhöllään. Kaikki muut kävivät vuorollaan sitten tekemässä kiusaa kaverin reviirillä ja tämän lähdettyä jahtaamaan sitä yhtä tunkeilijaa, tunkivat muut heti paikalle. Kärtsy tietenkin takaisin häätämään muita, ja jälleen joku vilahti takaa sen lehden alle. Hah. No, pidemmän päälle tämäkin kai tajusi homman toivottomuuden ja luopui vartioinnista. Viime aikoina noilla on ollut parittelumeininki. Ukkelit pörhistelevät evät levällään ja jahtaavat naikkosia. Ehkä pientä kevään tuntua rinnassa, vaikka me ihmiset tiedämmekin olevamme vasta keskitalven kourissa. Ei se mitään, "se mitä he eivät tiedä, ei voi heitä myöskään satuttaa" joten luulkoot rauhassa kevääksi. Aktiivista porukkaa on ollut kuitenkin kaikkiaan eikä ole ollut mitään ongelmiakaan näiden kanssa. Suosittelen kaikille.

Partamonni. Heh, pirun rumia ne ovat. [;)] Voin kuitenkin löytää syyn, miksi nämä ovat niin suosittua väkeä. Jurpoja tuli nyt kaksin kappalein, kun kalakauppias ei muuten suostunut tinkimään kanssani niin uhkasin että perhanan monnin antaa ainakin kaupan päälle, muuten jää kaupat tekemättä kokonaan. Sain monnin. Hauskaa jengiä nämäkin ovat, välillä harrastavat muodostelmaroikkumista etulasissa. Partiksetkin ovat kasvaneet mukavasti ja ei paljoa tarvitse leväongelmasta puhua. Monnit ovat myös rakastuneet noihin juurakkoihin ja kivenkoloihin. Siellä on hyvä kölliä. Toinen on ilmeisesti vähän viluinen kaveri, ~25 asteisessa vedessä se aika ajoin roikuskelee lämmittimen vieressä. Ei mitään, onhan meissä ihmisissäkin eroja, jotkut pitävät pakkasista kun toiset viihtyvät kesähelteillä.

Eikä se tähän vielä loppunut, vaan lisää piti saada, tietenkin. Jossain välissä oli akvaarioon ilmestynyt albiinomonnisia pohjakaloiksi. Plääh - yksi kuoli heti kättelyssä ja toinen pian sen jälkeen. Ensimmäiselle en kykene kertomaan mitään näkyvää kuolinsyytä ja olemme todenneetkin tämän vain masentuneen muiden seurasta ja päättäneen kai sitten itse päivänsä. Toinen mulkosilmä sitten turposi kyljistään pallon näköiseksi ja käyttäjä panikoi taas. Eipä paljoa keretty tehdä, kun otus oli jo kyljellään pohjalla. Sydän väärällään sitten seurailimme, josko jokin tauti olisi päässyt valloilleen, mutta loput monniset ovat menestyneet ihan hyvin. Välillä hauska katsella kun pötköt sätkivät pohjalla, mutta useimmiten aika tylsää väkeä nämäkin ovat. Todennäköisesti jatkossa tulen hankkimaan jotain muita pohjakaloja kuin monnisia, en ole vielä päättänyt asiaa lopullisesti mitä tykkään näistä.

Viimeisimpänä tarinana menimme kauppaan etsimään parannusta kotilo-invaasioon. Kotilokanta alkoi dramaattisesti lisääntyä tuossa jossain välissä ja pari kertaa siivosimme otukset käsineen pois akvaariosta. Kaikki, no niinhän me luulimme ja wham! - seuraavana aamuna nilviäisiä oli taas linssi väärällään. Saakutti. Koko perheen voimin siis kauppaan ja apua huutelemaan. Luulin, että jollain "kehityksen ihme"-myrkyllä saisi teurastettua kotilot lopullisesti vahingoittamatta kaloja, mutta minut jo pikkuhiljaa tunnistava kalakauppias osasi valistaa että saattaa mennä sitten pari asukkiakin matkassa. Ei hyväksyttävä vaihtoehto, siispä jotain poppakonsteja kokeilemaan. Asiantunteva myyntihenkilö ehdottikin, että jospa hommattaisiin joku kotiloita syövä kala akvaarioon (mikä myyntimies, tai siis -nainen!). Selvä, kuulosti tosi asialliselle jutulle. Käytiin erilaisia vaihtoehtoja läpi, mutta oikein hirveän hyvin sopivaa ei tuntunut löytyvän tuohon yhdistelmään. Lopulta päädyimme tiikerinuoliaisiin - päätöstä helpotti ronskisti se, että kyseessä oli kaupan ainoa tarjolla oleva vaihtoehto tilanteeseen. Ei muuta kun kalat taas joukkoon ja peukaloita pystyyn. Kolmehan noita nyt on - ja paikka sydämissä taattu! On niin veikeää väkeä ettei mitään rajaa, ja nyt pari kuukautta on mennyt myös ongelmitta. Kotiloille sen sijaan ilmestyi "pieni" ongelma eikä tankissa ole tällä hetkellä yhtä ainoaa rinkulaa pyörimässä. Ei sitten ensimmäistäkään, joten todella tehokasta siivousporukkaa. Tässä muuten myös oivia pohjakaloja, kohtuullisen hyvin ovat sopeutuneet porukkaankin. Mitä nyt musta-aaveet ärhentelevät kun tikru tulee sen alueelle, mutta tiikeri ei ole edes noteerannut parastaan pistävää aavetta. Tässä on myös sellainen kalalaji, jota tullaan näkemään minun pntössäni jatkossakin. Tällä haavaa en tuota määrää ole nostamassa kolmesta enempä, mutta jatkossa kun tilaa vapautuu / tulee lisää niin aivan varmasti.

Olen lisännyt tuossa matkan varrella myös toisen suodattimen tuonne roplottelemaan, ihan vain varmuuden vuoksi. Vesi on pysynyt hyvänä, siellä on edelleen sitä nitriittiä se 0,3 mitä kerroin sielä olevan jo heti alkuunsakin, joten kai se sitten alun alkaenkin oli sallitulla tasolla vaikka sitä joku jo kauhistelikin. Vaan eipä ole tuokaan oppi turhaa varmasti jatkoa varten. Valaistusta on ollut ilmeisen riittävästi, sillä vallisneriaa ja miekkakasvia jouduttiin välillä niittämään jo melkein puutarhasaksilla. Nyt olen siirtänyt jättiläis- ja tavallisen vallisnerian pimeämpään nurkkaukseen jossa ne tuntuvat viihtyvän valtaamatta koko purkkia. Myös vedensuosikki kasvoi aivan riesaksi asti.

Sellaisia. Kyllä tämä akvaarioilu on ihan mukavaa hommaa. Joskus sitä tajuaa oppineensa jotain uutta asiasta, useimmiten vain tyytyy ihmettelemään erilaisia juttuja kalamaailmassa. Näin maallikkonakin on hauskaa katsella värikkäiden kalojen kisaamista. En kadu, vaikka rahaa tuohon kuluu jonkin verran enemmän kuin alussa kuvittelin. Osa tietysti johtuu käyttäjästä itsestään... [;)]
Tuija
Junior Member
Junior Member
Viestit: 162
Liittynyt: 15:10, 20.10.2003
Paikkakunta: Espoo / HAS

Viesti Kirjoittaja Tuija »

Olipa kiva kertomus! Hauska kuulla että muutkin kuin minä ovat kaloista innoissaan, ja kyllähän täällä AW:ssa kaikki ovatkin :D . Kirsikkabarbeja on myös itselläni, toistaiseksi vain tyttöjä, mutta ovat kyllä melko vilkkaita ja rohkeita kaloja. Tetroista pidän myös, ja vaikka jotkut saattavat pitää neontetroja tusinakaloina, ovat ne mielestäni todella kauniita. Kovin usein kyllä ihan pysyttelevät paikoillaan, kuten sanoitkin, mutta kyllä ne välillä hiljakseen kiertelevät maastoa tutkimassa. Ja saattaa jokunen yksilö ihan pikku reviirinkin itselleen valloittaa.

Mutta tuosta nitriitistä olisin kyllä huolissani, typpibakteerien pitäisi syödä se pois aika nopeaan tahtiin, jos bakut vain ovat saaneet lisääntyä tarpeeksi. Jotkut kalat reagoivat nitriittiin sairastelulla ja herkimmät jopa kuolevat aika nopeasti. Liikaruokinta, ylikansoitus, hanaveden nitriitti, liian perusteellinen matto/ulkosuodattimen ja akvaarion pintojen puhdistus (bakut kuolevat), pohjan likaisuus (tukkoisuus/kuolleita kotiloita?), harvat vedenvaihdot jne. saattavat vaikuttaa nitriitin esiintymiseen. Tai vanhentunut testi? Nämä varmaankin kannattaisi selvittää.

Sitruunatetrasi tilaa sinun kannattaisi seurata vähän enemmänkin, katso esimerkiksi Jukka Järven Aquahoito-sivuilta noista oireista. Kannattaisikohan kala laittaa karanteeriin, ellei ole jo tartuttanut kaikkia :( .

Ja muistathan että tiikerinuoliainen saattaa kasvaa 20-30-senttiseksi, toivottavasti sinulla on tarpeeksi tilaa niille? Sitä kyllä on parissa kaupassa minullekin tarjottu 190-litraiseen, mutta tuskin mahtuisi siellä kunnolla kääntymäänkään :? .

Tuija
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

Tuija kirjoitti:Mutta tuosta nitriitistä olisin kyllä huolissani
Njaa, olen kyllä olettanut jo alkukokemusten perusteella, että kysymyksessä todennäköisesti on tulkinta-ero testin kanssa. Olen vakaasti sitä mieltä, että väri täsmää tuon <0,3 kanssa, eikä arvo ole koko aikana oikeastaan muuttunut siitä miksikään.
Tuija kirjoitti:Sitruunatetrasi tilaa sinun kannattaisi seurata vähän enemmänkin, katso esimerkiksi Jukka Järven Aquahoito-sivuilta noista oireista. Kannattaisikohan kala laittaa karanteeriin, ellei ole jo tartuttanut kaikkia
Joo, seurannassahan tuo epeli on ja yritetty kyllä metsästää esille, tosin huonoin tuloksin toistaiseksi. Muut vaikuttavat olevan täysin kunnossa, en ole kuitenkaan rajannut pois jotain onnettomuus-mahdollisuutta, jos kalalle on sattunut jotain. Haukkasihan joku siltä toiseltakin evän pois.
Tuija kirjoitti:Ja muistathan että tiikerinuoliainen saattaa kasvaa 20-30-senttiseksi, toivottavasti sinulla on tarpeeksi tilaa niille? Sitä kyllä on parissa kaupassa minullekin tarjottu 190-litraiseen, mutta tuskin mahtuisi siellä kunnolla kääntymäänkään...
Ooh, oletin että n. 15 cm lienee maksimi. Onhan siinä tietysti kalalla mittaa siinäkin. No, katsellaan miten viipottajat lähtevät tuosta kehittymään, onhan sitten tehtävä jotain ratkaisuja jos alkaa tila loppumaan.
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Minulta meni ihan ohi, minkä kokoisesta altaasta oli kyse. Ilmeisesti aika hyvänkokoisesta kuitenkin kun siellä on noita lehtikalojakin.
Oli muuten todella mielenkiintoinen teksti luettavaksi, kiitos! :D

Partiksista muistuttaisin, että jos ovat eri sukupuolta niin niitä on pian sata, ja kukaan ei halua niitä. Joten tsekkaa parrankasvu-tilanne. [;)]
Tuija
Junior Member
Junior Member
Viestit: 162
Liittynyt: 15:10, 20.10.2003
Paikkakunta: Espoo / HAS

Viesti Kirjoittaja Tuija »

Jussi77 kirjoitti:Olen vakaasti sitä mieltä, että väri täsmää tuon <0,3 kanssa, eikä arvo ole koko aikana oikeastaan muuttunut siitä miksikään.
Eli arvo onkin <0,3 eikä 0,3. Ehkäpä ei olekaan aihetta huolestua, sehän saattaa hyvinkin olla lähellä nollaa. Tarkempi testi olisi kuitenkin hyvä olla käytössä.

Ja toivottavasti saat sen sitruunatetran kiinni!

Tuija
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ebes »

Majqua kirjoitti:Partiksista muistuttaisin, että jos ovat eri sukupuolta niin niitä on pian sata, ja kukaan ei halua niitä. Joten tsekkaa parrankasvu-tilanne.
Ensimmäisessä, siinä oitkässä viestissä luki että ovat ukkoja molemmat.


Itselläni ei ole lehtikaloja ollut (eikä tule), mutta todella monilta olen kuullut että nuoret lehtikalat usein syövät mätinsä, ne ensimmäiset satsit kun kututouhuja vasta harjoitellaan. Jos vielä myöhemminkin syövät, on jotain pielessä. Kuulemma ne nimittäin kutevat huonommissakin olosuhteissa, mutta sitten syövät mätinsä - jos allas liian pieni, kasvillisuus "väärin", kalakaverit käiritsee jne...
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

Majqua kirjoitti:Minulta meni ihan ohi, minkä kokoisesta altaasta oli kyse. Ilmeisesti aika hyvänkokoisesta kuitenkin kun siellä on noita lehtikalojakin.
Ah, 250 litran kulma-akvaario on kysymyksessä. En huomannut mainita tuota enää. Olen muuten laittanut vihreää kartonkia valkoista seinää vasten olevien lasien taakse, ja kaloista tuli tämän jälkeen hieman rohkeampia ja aivan kun olisin havaitsevinani lehtikalojen raitojenkin olevan tummempia.
Majqua kirjoitti:Oli muuten todella mielenkiintoinen teksti luettavaksi, kiitos! :D

Partiksista muistuttaisin, että jos ovat eri sukupuolta niin niitä on pian sata, ja kukaan ei halua niitä. Joten tsekkaa parrankasvu-tilanne. [;)]
Heh, kiitos. Joo, partamonnit on molemmat kyllä varsin parrakkaita jermuja, joten kyllä ne äijiä on. Sitä tuli alkuun vahdittua tarkkaan ja ei ollut riemulla rajaa kun havaittiin että molemmat voidaan muitta mutkitta pitää samassa pöntössä. Hyvin tulevat toimeenkin, vaikkei mikään parvikala olekaan, välillä makaavat kahdestaan oksassa ja tuijottavat toisiaan.

Joo, tetra saatiin sitten kiinni. Se kyllä näyttää siltä kun olisi hurahtanut suodattimesta läpi ja on väriltään hieman haalistuntut / tummunut. Muut ovat loistokondiksessa. Mikähän se tällekin on tullut, jarvij:n muuten kovin kattava tautitietokanta ei oikein tuntunut noin oireiden perusteella etsittynä tarjoavan ollenkaan sopivaa vastausta.

Täytyypä myös seurailla jos nuo lehtikalat intoutuvat uusiin kutupuuhiin. Arvasin jo kyllä etukäteen, että kutu päätyy ylimääräiseksi ateriaksi.

Pahoitteluni myös tuosta nitriittiarvon väärästä ilmoittamisesta, se sijoittuu tuohon <0,3 osioon ehdottomasti, mutta itse en ainakaan kovin suuria väri-eroja havaitse koko asteikossa. Samassa se on kuin alun alkaenkin.
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ebes »

Jussi77 kirjoitti:Ah, 250 litran kulma-akvaario on kysymyksessä.
Eli aivan liian pieni tikruille :( ja mahdollisesti pieni myös lehtikaloille. :(

Haluaisitko vielä kertoa joitain stretegisia mittoja? Korkeus? Etulasin leveys?
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

Ebes kirjoitti:Eli aivan liian pieni tikruille :( ja mahdollisesti pieni myös lehtikaloille. :(

Haluaisitko vielä kertoa joitain stretegisia mittoja? Korkeus? Etulasin leveys?
Etulasi n. 70 senttiä, korkeutta yli puoli metriä. Semmoinen viisikulmainen se on ylhäältä katsottuna. Lehtikalat ovat ottaneet tietyn alueen omakseen (vain osa akvaariosta noin sivuttaissuunnassa) ja leijaavat ennemminkin ylös-alas. Evätkin ovat kehittyneet hyvin, joten en usko että tuo mitenkään liian pieni noille on. Tiikerinuoliaiset tällä hetkellä ~10 cm ja hyvin pärjäävät, uimatilaakin on varattu ja "reittejä" joita pitkin mennä. Tiikerinuoliaiset tykkäävät kovasti noista kivistä ja niistä tehdyistä "tunnelista", samoin kun pujottelevat usein miekkakasvien lomassa. Akvaariota ei ole sisustettu yhtä täyteen kasveja kuin omasi.
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ebes »

Jussi77 kirjoitti: Akvaariota ei ole sisustettu yhtä täyteen kasveja kuin omasi.
Ei omani ole täynnä kasveja! Mistäs moisen keksit? :roll:

No, 10-senttisille tikruille ihan jees, mutta kun pituutta alkaa olla yli 20 cm niin metrinen suoran pätkä on vähän lyhyt...
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

Ebes kirjoitti:Ei omani ole täynnä kasveja! Mistäs moisen keksit? :roll:
Kävin kotisivuillasi katsomassa. Akvaariossani ei ole yhtä paljon kasveja noin niinkuin suhteutettuna kokoeroihin. Laittaisin itsekin mieluusti vaikka kuvia esille, mutta digikamera tai skanneri puuttuvat.
Ebes kirjoitti:No, 10-senttisille tikruille ihan jees, mutta kun pituutta alkaa olla yli 20 cm niin metrinen suoran pätkä on vähän lyhyt...
Niin, ja toki on helppoa itsekin - vaikka aloittelijana - noi perstuntumallakin todeta jos kala on liian suuri akvaarioon, kuten minulle kävikin harrastukseni alkumetreillä. Sain akvaarion mukana sitä 8 vuotta asuttaneen lumileväplekon kaupantekijäisiksi, tuolla vonkaleella oli mittaa 22 cm. Se oli liian iso tähän akvaarioon. Tiikerit ovat tarkemmalla tarkastelulla kyllä alle 10 cm kokoisia, sanoisinko 7-8 cm. Toki ne tuosta vielä kasvavat, mutta jonnekin 20 cm kokoon - olen hieman skeptinen, vaan aikahan tuon näyttää.
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ebes »

No ei se oikeasti ole kovin täynnä. Kaikki kasvit (paitsi tosi matalat) on taka- ja sivulaseja vasten. Eli avointa tilaa riittää tosi paljon. :D

Kyllä tikrut venähtää yli 20 cm helpostikin akvaariossa. Jos ei, voi akvaristi katsoa peiliin. Kyllähän ne liian pienessä altaassa helposti jää kitukasvuisiksi, siinä varmaan syy yleiseen harhaluuloon että ovat 15-senttisinä käysikasvuisia. :?
TanTan
Member
Member
Viestit: 308
Liittynyt: 12:33, 05.03.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja TanTan »

Käy kattomassa tuo sivusto, siellä on muutama possu-iso-tiikerinuoliainen näytillä. http://www.loaches.com/species_pages/bo ... nthus.html

Ja jos tikru ei akvaariossa kasva edes tuohon kahteenkymmeneen senttiin, niin silloin akvaariossa ei ole sille tarpeeksi hyvät olosuhteet. Valitettava totuus :?. Lumileväplekoa on hiukan hassu verrata tiikerinuoliaiseen, joka on parvikala ja jolla on pirusti voimaa ponkaista kahden metrin altaan päästä päähän hujauksessa. Lumilevä kasvaa julmetun kokoiseksi, mutta sen liikkumistarve on aika pieni verrattuna tikruun. Ja vaikka tikru hyvän ruokinnan ja puhtaan veden ansiosta kasvaisikin isoksi ja lihavaksi, niin liikkumistilaa sille ei noin pienessä tankissa ole millään. Kannattaa laittaa tuohon hakuun tiikerinuol* ja katsoa mitä tulee tulokseksi, kyseisen elukan tilantarpeesta on väännetty kättä enemmän kuin tarpeeksi.

Säälittävän kaunis kala, joka ostetaan helposti pelkän ulkonäön / kauppiaan kehuman kotilonsyöntitaipumuksen vuoksi ja sitten pidetään niin onnettoman pienissä altaissa kun se on niin nätti ja veikeä.

(Kyllä, myös minulla on tiikerinuoliaisia - siinä kaksi metriä pitkässä altaassa, joka vain 15-senttisen kalan spurtatessa loppuu kesken.)
Parasta ihmisessä on koira.
Jussi77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 45
Liittynyt: 08:47, 29.07.2003
Paikkakunta: Hollola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jussi77 »

TanTan kirjoitti:...kyseisen elukan tilantarpeesta on väännetty kättä enemmän kuin tarpeeksi...
No on näköjään siitä keskusteltu. Täytyy sitten valmistautua luopumaan niistä joskus jos alkaa vaikuttaa liian pienelle akvaariolle. Samantien en kuitenkaan lähde vielä niitä kaupittelemaan koska haluan ensin seurailla tuota kehitystä. Toistaiseksi ainakin ne näyttävät pystyvän uimaan ihan hyvin ja ajelevatkin omia "reittejään" pitkin ristiin rastiin akvaariota, eivätkä näytä onnettomille vaan ovat ihan aktiivisia.
sonja
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 20:53, 31.12.2002
Paikkakunta: Nastola

Viesti Kirjoittaja sonja »

Tiikerinuoliaisten sanotaan myös syövän monnisten silmiä.
TanTan
Member
Member
Viestit: 308
Liittynyt: 12:33, 05.03.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja TanTan »

Jussi77 kirjoitti:Toistaiseksi ainakin ne näyttävät pystyvän uimaan ihan hyvin ja ajelevatkin omia "reittejään" pitkin ristiin rastiin akvaariota, eivätkä näytä onnettomille vaan ovat ihan aktiivisia.
Pikkutikrut ovatkin aktiivisia melkein missä tahansa altaassa jos niitä on edes muutama ja vesi on puhdasta ja arvot kohillaan. Isompina muuttuvat jäykempiliikkeisiksi, aremmiksi ja vaativat tietysti enemmän tilaa. Kalat näyttävät pienessä altaassa onnellisilta niin kauan kunnes näät samat kalat oikeamman kokoisessa altaassa. Isommassa altaassa myös isot tikrut ovat enemmän esillä, ja kasvavat pääsääntöisesti nopeammin, jos on tilaa uida. Mutta kattele tilannetta, kalojen oloista ei voi päättää kukaan muu kuin altaan omistaja. Muulta kalastolta toi sun allas on varmasti näyttävä :D, ja on ne tikrutkin hienoja katsella tuossa altaassa jos ei tiedä miten isoiksi ne kasvavat.
Parasta ihmisessä on koira.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”