Vedenvaihdoista ja vähän muutakin

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
jjarven
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 23:58, 26.11.2003
Paikkakunta: Ii

Vedenvaihdoista ja vähän muutakin

Viesti Kirjoittaja jjarven »

Alkoi askarruttamaan että oliko vedenvaihdon pääasiallinen syy nitriitin ja nitraatin poistaminen. Meillä on nyt 240l akvaario jossa ei nitraatit ja nitriitit nouse edes havaittavalle tasolle enää. Eikös nitraattia kuitenkin saisi olla jonkin verran että kasvitkin tykkäisivät? Nitriitinhän ei pitäisikään päästä nousemaan.

Kypsytys tehty Jukka Järven ohjeiden mukaan ammoniumkloridilla, johon meni noin nelisen viikkoa. Vetenä Oulun hanavettä ilman mitään parannusaineita. Ph luokkaa 6.8-7.2. Kalastona tällä hetkellä toisen akvaarion mukana tulleet kalat, jotka menevät remonttiin. Elikkäs hyvin toimeentulevat helmirihmauros ja tällä kaksi vaimoketta, neljä mustatetraa, kaksi haarniskamonnia ja neljä piikkisilmää.

Kasveina vallisneriaa, jaavansammalta, jaavansaniaista, intianvesitähdikkiä, vesiruttoa ja pikkulimaskaa. Pohjalla muutamia luonnonkiviä, pari mangrovejuurakkoa, kookoksenkuori ja pari saviruukkua. Pohjalla hiekkapuhallushiekkaa. Suodatuksesta huolehtii mattosuodatin ja Eheim 2010. Vettä on nyt vaihdettu 50 % noin puolentoista viikon välein. Mitä suosittelette vedenvaihtoväleiksi ja kuinka paljon kerrallaan?

Tyhjillään olisi tuolla 85-litranen, jonne voisi vaikka nuo mustatetrat siirtää ja ostaa niille lisää kavereita että tulisi parvi. Mitä muuta muutoksia kalastoon? Aikaisemmin kyselinkin kalastosta ja Liisa suositteli timanttitetroja yhdeksi vaihtoehdoksi. Niitä olisikin tarkoitus hommata tuohon isompaan akvaarioon.
Jarmo
nekkis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 125
Liittynyt: 17:30, 03.08.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja nekkis »

Nyt kun siellä ei mitenkään hirvittävän paljon kaloja ole, niin minä ainakin vaihtaisin suunnilleen 1/3 vedestä kahden viikon välein. Mutta jos sinne hankkii lisäystä kalastoon rutkasti ja noin, niin ehkä viikottainen vaihto on paikallaan... Ja toi on jo sen kokoinen allas eikä siellä ole niin ihmeellisiä kaloja, että tuohon on vaikka miten paljon mun mielestä mahdollisuuksia kalaston suhteen :) Ehkä viisaammat ehdottavat ja minä pysyn hiljaa.
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ebes »

Minäkin pitäisin joka toinen viikko 1/3 vedestä miniminä. Ihan siksi että tuleehan sinne sellaisiakin "kuona-aineita" mitä ei mitata. Mutta tosiaan turhahan se on orjallisesti vaihtaa 1/2 jos kaloja on vähän ja suodatus ja bakut pelaa. Eikä nitraattia synny.
Rääkky
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1416
Liittynyt: 01:42, 22.11.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rääkky »

Minusta tuolla on sen verran isoja kaloja että pitäisin kyllä suurempaa vedenvaihdon tarvetta kuin 1/3 vedestä kahden viikon välein. Kyllä minä sanoisin että vähintään joka viikko ton verran. Tuo 1/3 on tosi pieni määrä joka toinen viikko vaihdettavaksi. Eli minä pitäisin 1/3 joka viikko tai enemmän joka toinen viikko.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Vedenvaihtojen pääasiallinen syy on akvaarioon kertyvien aineenvaihdunta- ja kuona-aineiden poistaminen. Niiden pitoisuuksia ei oikein voi mitenkään mitata, joten nitraatti sopii vähäkasvisissa ja kasvittomissa akvaarioissa indikaattoriksi. Liian vähäisten vedenvaihtojen seurauksina kalat eivät kasva kunnolla, ne sairastuvat ja jäävät helposti lyhytikäisiksi. Siksi siis mieluummin reilusti ja usein kuin harvoin ja liian vähän; mikäli käyttövesi suinkin sen sallii.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jjarven
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 23:58, 26.11.2003
Paikkakunta: Ii

Viesti Kirjoittaja jjarven »

Kiitoksia vastauksista, eiköhän tämä vaihtoasia selvinnyt :-)
Jarmo
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Vedenvaihdoista ja vähän muutakin

Viesti Kirjoittaja Lisa »

jjarven kirjoitti:Kalastona tällä hetkellä toisen akvaarion mukana tulleet kalat, jotka menevät remonttiin. Elikkäs hyvin toimeentulevat helmirihmauros ja tällä kaksi vaimoketta, neljä mustatetraa, kaksi haarniskamonnia ja neljä piikkisilmää.

Tyhjillään olisi tuolla 85 litranen jonne voisi vaikka nuo mustatetrat siirtää ja ostaa niille lisää kavereita että tulisi parvi. Mitä muuta muutoksia kalastoon? Aikaisemmin kyselinkin kalastosta ja Liisa suositteli timanttitetroja yhdeksi vaihtoehdoksi. Niitä olisikin tarkoitus hommata tuohon isompaan akvaarioon.
Mustatetroille 85 litrainen pytty on liian pieni, joten sinne niitä ei oikein voi kaavailla. Ehkäpä luovutat mustikset johonkin tilavampaan kotiin parven jatkoksi? :)

Helmirihmat, timanttitetrat ja piikkisilmät sopivat hyvin yhteen, mutta mustatetrat voivat innostua nypiskelemään rihmaparkoja ja haarniskoille suosittaisin vähän isompaa kotia (pitävät "laumasta" ja tarvitsevat sitä tilaakin siis myös).

Ottaisin tuohon helmi-timantti-piikki- kalastoon vielä joitakin levänsyöjiä "kaiken varalta" :)
Kun syö kylliksensä, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta.
Elmeri
Member
Member
Viestit: 334
Liittynyt: 12:27, 06.11.2003
Paikkakunta: Kymenlaakso - Uusimaa - Savo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Elmeri »

En nyt lähde kinastelemaan arvioimaan kenenkään asiantuntemusta koska sitä tiedän olevan mutta, jos kyseessä on lajiakvaario tai pääosin lajiakvaario (päälajin mukaan tehty) siinä ei päde samat tila suositukset kuin seura akvaariossa. 85L riittää lajiakvaarioksi mustatetroille hyvin +se että sinne mahtuu myös joitain pienempiä pintakaloja ja pohjalle pohjatetraa jos semmoisen löydät. Partis yleisputsariksi. Suosittelen altaaseen miekkasveja jolloin ns. voit pakottaa vaikka pikkutetrat yläosiin vapaanuimatilan perään ja mustatetroille jää tällöin miekkakasvien väliin tiheikköjä.
(Joki)Biotooppiakvaristi - Erityinen kiinnostus pienvesistöihin, jokiin ja Laatokkaan sekä silurus glanikseen ja muihin monneihin, unohtamatta myöskään lehtikaloja.
www.kaakko.net/akvaario (lajilistoja voi lähettää, esimerkit sivulla)+linkkejä lisää
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ebes »

Elmeri kirjoitti:...jos kyseessä on lajiakvaario tai pääosin lajiakvaario (päälajin mukaan tehty) siinä ei päde samat tila suositukset kuin seura akvaariossa. 85L riittää lajiakvaarioksi mustatetroille hyvin +se että sinne mahtuu myös joitain pienempiä pintakaloja ja pohjalle pohjatetraa jos semmoisen löydät. Partis yleisputsariksi.
85-litrainen akva jossa on mustatetroja, pieniä pintakaloja, pohjatetroja sekä partis - ei ole lajiakvaario vaan ylikansoitettu pieni seura-akvaario. Lajiakvaario on allas jossa on päälajin tarpeiden mukaan kaikki suunniteltuna (joten 85-litraisesta ei edes voi tehdä mustatetroille lajiakvaariota), ja muita lajeja vain pakon edessä (levänsyöjä tms). Lajiakvaarioon ei tungeta joka vesikerrokseen kaloja mihin vain saadaan mahtumaan. Partis ei sovi 85-litraiseen, tarvitsee isomman.
Elmeri kirjoitti:Suosittelen altaaseen miekkasveja jolloin ns. voit pakottaa vaikka pikkutetrat yläosiin vapaanuimatilan perään ja mustatetroille jää tällöin miekkakasvien väliin tiheikköjä.
Miekkakasvit kyllä useimmiten kasvavat pintaan asti, ainakin niissä kolmessa altaassa jotka minulla on ollut. Ei jäänyt vapaata uimatilaa... Mutta on kyllä totta että mustatetrat tykkäävät miekkakasveista.
Elmeri
Member
Member
Viestit: 334
Liittynyt: 12:27, 06.11.2003
Paikkakunta: Kymenlaakso - Uusimaa - Savo
Viesti:

Järki käteen

Viesti Kirjoittaja Elmeri »

Mustatetraparvea ei mahdu 85 litraseen?

Onko neuvojilla ollut ikinä mustatetraa 85 litrasessa vai onko mielipiteenne kirjahavainto? Tai partista joka kasvaa täyskasvuseksi 80 litrassa (itse olen nähnyt)?

Itselläni on harrastuksen alkuvaiheessa n.15 vuotta ollut mustatetraa noin. tuon kokoisessa ja oikealla ja runsaalla kasvi-istutuksella saa tuosta täysin toimivan ja viihtyisän altaan. Pikkukaloja olen laittanut lajiakvaarioihin kuten tapparakaloja lehtikala (nykyisin pikkulehtikala) akvaarioon siksi ettei lehtikalan kokoiset kalat nää kirvoja, tapparat taas tuhosivat ne samantien. Pohjalla kuuluu olla kaloja syömässä vajoavat ruuat koska pakollakin niitä vajoaa pohjaan, jollei halua lapota päivittäin (tosin on myös muistettava että pohjakala tarvitsee myös muuta ruokaa kun ylijäämää!).

Miekkasvi kasvaa pintaan mutta ... se ei tee pintaan tiheää kasvustua jollet niin halua, oikea sijoittelu pätee tässäkin.

Ylikansoitettu? Mitä nimeä sitten käytät 99% harrastajien akvaarioista? Kalasäilykkeitä?.

Nyt täytyy muistaa että kalat eivät ole sisustus elementti kuten joidenkin jutuista paistaa läpi ja se ei ole paras akvaristi jolla steriilein allas tai joka tekee suurimmat vedenvaihdot tai jolla eniten litroja altaassa. Asian tuntemus tulee omien kokemusten kautta kalalajeista.
(Joki)Biotooppiakvaristi - Erityinen kiinnostus pienvesistöihin, jokiin ja Laatokkaan sekä silurus glanikseen ja muihin monneihin, unohtamatta myöskään lehtikaloja.
www.kaakko.net/akvaario (lajilistoja voi lähettää, esimerkit sivulla)+linkkejä lisää
Rääkky
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1416
Liittynyt: 01:42, 22.11.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rääkky »

Olen nähnyt aikuisen mustatetran suuressa altaassa ja nähnyt sen vilkkauden ja sen miten se käyttää annetun tilan hyväkseen. Olen myös nähnyt aikuisen mustatetran pienessä altaassa ja nähnyt miten se ei ole ollut vilkas vaan jököttänyt paikallaan ja spurtit loppuivat lyhyeen jos se niihin ryhtyi. Seurasin tätä monta kuukautta miten näille kaloille tuli seinät vastaan. Minusta tämä on jo riittävä peruste siihen että myös minä väitän että ei alle satalitraiseen.
Elmeri
Member
Member
Viestit: 334
Liittynyt: 12:27, 06.11.2003
Paikkakunta: Kymenlaakso - Uusimaa - Savo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Elmeri »

Kyseessä oli lajiakvaario ja se oli sisustettu oikein esim. miekkakasveilla? Kalat pyrähtelevät kasvitiheiköissä jos niille niitä tarjoaa muutakin kuin suoraan.
(Joki)Biotooppiakvaristi - Erityinen kiinnostus pienvesistöihin, jokiin ja Laatokkaan sekä silurus glanikseen ja muihin monneihin, unohtamatta myöskään lehtikaloja.
www.kaakko.net/akvaario (lajilistoja voi lähettää, esimerkit sivulla)+linkkejä lisää
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”